Jun 27 2013

Rara Avis: Cuvee Rene Faure, Cramele Averesti 2012

 

Mai intai sa va explic titlul. Este prescurtarea unei formulari a poetului roman Juvenal, expresia completa fiind: “Rara avis in terris nigroque simillima cycno”, iar traducerea aproximativa este “o pasare atat de rara pe pamant ca o lebada neagra”. Sper ca am nimerit-o…:)

 

O sa ma intrebati de ce vinul de fata este atat de rar si deosebit? Sunt doua motive: unul ca este greu de gasit/procurat (din pacate dupa cum veti vedea), doi pentru ca poseda un raport pret/calitate greu de atins de catre majoritatea vinurilor romanesti.

Se numeste Cuvee Rene Faure si este produs de catre Crama Averesti in apropiere de Husi. Stiu eu cativa “puristi” care ar stramba din nas la “Cuvee” ala din fata..:D. Este un asamblaj (sic!) de Zghihara de Husi si Aligote, doua soiuri destul de acide prin definitie, rezultatul final aratand asa:

  

Cuvee Rene Faure Averesti HusiAspect (Culoare): galben pai, straveziu cu reflexii tinere, verzui

 

Nas: intensitate medie, usor retinut, cu impresii de fruct exotic, mar copt si adieri vag florale. In fundal vinul deseneaza note verzi si usor citrice. Simplu, direct, curat.

  

Gust: Atac vioi, previzibil tinand cont de componenta asamblajului, cu o aciditate crocanta inca din debut si sustinuta pe tot parcursul evolutiei. Aceasta este lejera, marcata de prospetimea unor note de mere verzi si usor citrice (lamaie, gref alb), dar si de un corp mediu, surprinzator, care invoca senzatii pline, suculente, de caise si piersici coapte. Final proaspat, in aceeasi nota generala a constructiei, cu usoare adieri tonice. Postgust scurt, citric-mineral, cu gust de “mai ada”. Inca un pahar adica…

   

Un vin Bun, direct, dotat cu o aciditate proaspata, dar corect echilibrata de corp si un alcool “inexistent” (pe eticheta scrie totusi 12,5%). Ceea ce impresioneaza la el nu este atat produsul in sine, cat pretul la care este oferit. In jur de 21 de lei pe magazinele online si vreo 18 lei pe la targurile de profil. Datorat probabil suprafetei mari de vie cultivata (570 Ha), care aduce cu sine cantitati mari si impune preturi “normale”.

  

Rezulta un RPC Foarte Bun, chestie care rar imi este dat sa o afirm despre un vin romanesc. Problema este ca il gasiti mai greu prin comertul normal (magazine, supermarketuri, etc.) si nu inteleg de ce distributia nu functioneaza mai bine in cazul producatorului respectiv.  De fapt banuiesc de ce, dar e alta discutie… Este pacat de vinuri si de banii consumatorilor aruncati pe alte produse care nu ofera nimic in plus la preturi uneori mai mult decat duble. (L.E. Am fost informat de un confrate ca s-ar gasi la Metro, desi pe la Pitesti nu aparea cand am fost ultima data. Ma documentez la fata locului si revin..)

 

In concluzie, un vin perfect de vara, care se inscrie cu succes in definitia lui Fanus Neagu conform careia vinul trebuie sa fie “alb, sec, rece, mult si gratis”. Mai ales vara.

Chiar  gratis nu este, dar mai alb, sec si bun de atat nu aflati pe la noi la 18 lei. Am zis!

 

 P.S. Daca gasiti Zghihara, puteti sa o luati linistiti. Merita. Va povestesc in curand si de ea….

 

5 responses so far

5 Responses to “Rara Avis: Cuvee Rene Faure, Cramele Averesti 2012”

  1. Razvan Avramon 27 Jun 2013 at 11:06 AM

    Nu e rau deloc pentru un vin de 20 de lei, dar pun ramasag c-o sa-ti placa mai mult Zghihara lor…

    [Raspunde]

  2. Razvan Avramon 27 Jun 2013 at 11:13 AM

    Imi fac autocritica si promit ca pe viitor sa nu mai comentez cu diacritice!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Razvan Avram, Hai ca am editat eu comment-ul. Din pacate nu am gasit la WordPress un plugin care sa mearga si sa accepte diacritice.

    Am incercat si Zghihara o data cu el (cea cu eticheta neagra)…hmmm…e mai subtire si mai acida/taioasa. Pe alocuri pare usor diluata.
    Cel de fata cred ca va avea mai multa priza la public ca mai are ceva fruct si consistenta pe midpalate. Sunt cumva fifty-fifty intre ele..:D

    [Raspunde]

  3. […] cum va prezentam saptamana trecuta am (re)descoperit vinurile celor de la Averesti si am ramas placut surprins de ceea ce ofera la […]

  4. muguron 27 May 2015 at 10:00 PM

    un vin exceptional – multumesc

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply