Jul 04 2013

A doua pasare rara de la Averesti: Zghihara de Husi

Published by at 8:00 AM under Alb,Averesti,Bun,Husi,Romania,Sec,Zghihara

 

Asa cum va prezentam saptamana trecuta am (re)descoperit vinurile celor de la Averesti si am ramas placut surprins de ceea ce ofera la banii ceruti pe ele. Ce ofera? Pe scurt, corectitudine.

 

Daca data trecuta am trecut in revista Cuvee Rene Faure, acum am sa va povestesc despre Zghihara de Husi de pe gama “Doua Culturi”, cea cu un Z pe eticheta.

Si apropo de eticheta, pe cat de mult mi-au placut ca idee si design, cele vesele si colorate de pe gama “Locurile” (adica cele cu Dragostesti, Cinstesti, Povestesti, etc.) pe atat mi se par de neinspirate astea negre care dau intr-un mare fel asociate cromatic cu verdele inchis al sticlei. Cum dau?

 

Plumb…de George Bacovia: “Stam singur in cavou…si era vant…/ Si scartaiau coroanele de plumb”. Cam asta ar fi feeling-ul si nu prea da bine cu idea de Zghihara sprintara. Ca nu e  Chardonnay baricat.  Si ala ar fi trist intr-o prezentare de acest gen. Daca pun sticlele din cele doua game una langa alta, vor avea un exemplu perfect de “Asa da si asa nu”.

 

In fine, cred ca se poate face ceva cu etichetele alea (apropo cea de pe Rene Faure e ok), altminteri vinul arata cam asa:

 

zghihara husi averestiAspect (Culoare): Galben spre auriu, stralucitor, cu reflexii zglobii, tinere, verzui

 

Nas: Retinut, cu intensitate redusa, dominat de impresii florale, verzi, de mere padurete si pere acrisoare. Simplu si cinstit.

 

Gust: atac rotunjit, moale, sprinten, alunecos, fara aciditatea brusca si taioasa la care m-as fi asteptat inca din debut. Evolutie liniara, usor rotunda, ludica, diluata, cu o aciditate in crestere fara sa devina deranjanta si note dominante de mere usor coapte si citrice acrisoare. Alcool excelent integrat (are doar 12,5 %). Finalul confirma caracterul de soi, prin aciditatea devenita intre timp impetuoasa, usor dura, care ia prin surprindere papilele unui consumator mai neavizat, dar nu dezechilibreaza vinul, lasand o remanenta proaspata, citrica pe palatin. Postgust scurt, in aceleasi tuse citrice, verzi, care parca cerseste inca un pahar.

 

Un vin Bun, direct, cinstit, reprezentativ pentru soi. Excelent ca vin de vara, mai ales daca mercurul din termometre urca spre coduri portocalii. Fata de Rene Faure ii lipseste usor  “mid-palate”-ul (adica mijlocul evolutiei) si pare mai subtire in structura si arome.

Personal, prefer Rene Faure pentru evolutia mai consistenta si plusul de fruct pe palatin, dar, ca si exprimare nici acesta nu este foarte departe.Recunosc ca daca incep iar caldurile de 38 de grade la umbra, o sa imi schimb brusc preferintele.

  

Prin comertul online costa in  jur de 20 de lei, am auzit vorbe (de la George) ca ar fi prezent si prin Metro (aveti si ceva preturi in comentariile de mai jos ), desi eu unul nu l-am vazut ca sa va pot confirma. Pe la targuri, daca ii prindeti pe cei de la Averesti, erau parca pe la 17-18 lei. Oricum am da-o, RPC Foarte Bun la banii respectivi, chestie mai rara pe la noi. Rara avis…

  

7 responses so far

7 Responses to “A doua pasare rara de la Averesti: Zghihara de Husi”

 1. George Miteaon 04 Jul 2013 at 11:02 AM

  N-ai auzit vorbe. Ti-am spus eu ca sunt acolo. Nu-i nimic obscur sau incert: SUNT IN METRO!

  [Raspunde]

  Dan Micuda Reply:

  @George Mitea, Nu am ajuns sa ma uit…uite ma duc zilelea astea “expre”…:D
  Mai stii la ce preturi le au?

  [Raspunde]

  Ionut Reply:

  @Dan Micuda, La Metro Iasi:
  – Doua Culturi (A+Z) la pretul de 19.99
  – Colectia Locurile la pretul de 12.98,
  – René Faure nu e de gasit

  [Raspunde]

  Dan Micuda Reply:

  @Ionut, Thanks…preturi ok.
  Locurile alea au un RPC deosebit…:D

  [Raspunde]

  George Mitea Reply:

  @Dan Micuda, Oarecum, nu e acelasi lucru cu Locurile aparute la Provino acum un an si ceva. Am incercat zghihara si e foarte “basic”, ca sa zic asa

  [Raspunde]

  Dan Micuda Reply:

  @George Mitea, aha…e posibil sa fi permutat vinurile intre etichete.
  Chiar sunt curios sa vad cum arata acum Locurile…eu nu le-am mai vazut de la Goodwine.

  [Raspunde]

 2. […] va recomand cu incredere Cuvee Faure, un vin bun la un pret de doar 16 lei. Asta nu inseamna ca Zghihara, Aligote-ul, Cuvee Regal (nu am inteles de unde?) ar fi de lepadat. Pe scurt cei de la Averesti […]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply