Nov 28 2018
(Inca) Un clasament al vinurilor autohtone! De data aceasta de la Gault&Millau…
Intotdeauna lansarea unui ghid/clasament de vinuri romanesti este un prilej de discutii conviviale cu privire la castigatori, selectie, puncte, etc. Imi aduc aminte cu nostalgie nedisimulata de ultimul ghid de vinuri (carte?!?!) din care spicuiam acum ceva ani cu emotie pasaje romantic-intortocheate, pline de descrieri alambicate si intelesuri absconse care duceau mai mult spre proza SF cu accente semanatoriste decat spre note de degustare.
In plus in ultima vreme la noi apar pe banda rulanta topuri, ghiduri, clasamente si ma gandesc ca in curand vinul e sa fie unul dintre cele mai atent clasificate domenii autohtone.
Ultima aparitie in materie de ghiduri si clasamente de vin este editia romaneasca a Gault&Millau. Un ghid de acest gen exista si in Franta, cu relevanta mai redusa decat Bettane & Desseauve, Gilbert & Gaillard sau corifeii de la Revue du Vin de France. Este mai mult o extensie a business-ului principal, de rating de restaurante si probabil asa ceva se vrea si la noi.
Daca privim din aceasta perspectiva putem spune ca (si) editia de la noi si-a atins scopul. Daca privim din punct de vedere al pasionatilor de vin este un prilej de neratat sa vedem cum arata vinul autohton din perspectiva specialistilor in critica de restauratie si a unui juriu caruia numai competenta in domeniu nu poti sa i-o imputi. Pentru ca 2MW+1MS = juriu ok. Bine, exista zvonuri in piata conform carora juriul real ar fi fost de fapt altul, mult mai apropiat de “la roumaine realite de la pais”. Dar nu comentam zvonuri…
Daca avem rabdare sa vizionam gala de decernare a premiilor, dincolo de lupta catorva invitati romani cu numele vinurilor si al cramelor (la straini este normal si nu avem pretentii aberante) nu pot sa nu punctez niste chestii ciudate (?!?!) care bat cumva la ochi unora mai familiarizati cu vinul romanesc:
- La spumante dintre Stirbey si Carassia castiga Rhein. Panciu nu apare in peisaj. Ca asa e in tenis.
- La dulci intre Sirena Dunarii 2001 si Sirena Dunarii 2001 castiga Ice Wine de la Liliac. He…he…vorba dnei prim ministru.
- La rose e rose, nici nu conteaza cine castiga ca oricum rose-ul nu e vin.
- Avem sectiune de Pinot Gris. WTF?
- La categoria soiuri romanesti albe a castigat baricul. Sa traiasca! Oricum cele patru vinuri de acolo nu au nici o legatura unul cu altul si inca ma mai minunez si la ora asta de ce nu apare niciun vin de la Stirbey printre ele.
- Finit coronat opus, cel mai bun vin alb este declarat Premium Fumee-ul de la Budureasca (alaturi de Cramposia e la Avincis, care nu a intrat insa la soiuri romanesti ca a intrat aia de la dl Guvernator). QED
- Bineinteles ca stilul Australia de Lume Noua castiga si la cel mai bun Shiraz
- La Merlot se reuseste o adevarata performanta si o poza de colectie: sa punem pe aceasi scena Bauer cu 3300 sticle si Recas Selene cu probabil cateva zeci de mii. Adica Bauer nu cred ca scoate din toata crama in 3 ani cate sticle are Recas doar pe Cuvee Uberland intr-unul. Nu pe Selene, da? Dar iata ca la Gault&Millau extremele se atrag pe podium.
- La Cabernet Sauvignon e prapad. Tehnic la casele de pariuri Isarescu cred ca ar fi avut cota de 1:10 fata de Oprisor Eticheta Rosie si Soare. “Dar totusi” reuseste surpriza etapei!
- La asamblaje rosii castiga cel mai extractiv si proaspat vin, Cvartet de la 7arts. Chestie normala la noi de altfel. Si in afara. In plus vinul chiar e facut cum trebuie si de cine trebuie. Are potential sa fie cel mai bun rosu de la noi, dar peste ceva ani.
- La Negru de Dragasani chiar am tinut cu Isarescu ca sa fie tacamul complet. Si asa, avem un Negru de Dragasani din Dealu Mare pe podium.
- In rest la Fetesca Neagra si cel mai bun vin am avut parte de ceva normalitate.
Una peste alta, tin sa subliniez ca vinurile care au castigat sunt vinuri bune. Pe alocuri foarte bune. Dar sunt vinuri care se inscriu in tiparul de cunoastere/intelegere al trade-ului international/britanic. Tot ce nu e fruct, ce nu e baric, ce nu e usor de inteles/incadrat intr-un stil international are punctaje mici. Novac, Clos de Colombe, Babeasca Neagra de la La Sapata, Furmint-ul de la Balla si multe alte vinuri autohtone cu personalitate sunt victime sigure in fata unui palatin international.
Trecand peste veleitatile anumitor persoane sau entitati de a se erija in ultima vreme in Parker-ii vinului romanesc (da, topul Gault &Millau e pentru mine, la nivel de intentie si cumva si la nivel de implementare, un fel de Marinela doi) clasamentul de mai sus este interesant dintr-o anumita perspectiva. Si anume aceea de cum sunt clasificate/incadrate vinurile din Romania de catre specialisti recunoscuti in vin la nivel mondial. Pentru ca nu putem afirma ca 2 MW si un MS (daca intr-adevar acesta acest a fost juriul) sunt juriul de la centura de rose-uri sau mai stiu eu ce agapa bahica autohtona deghizata/degenerata in aritmetica de clasele 1-4.
Practic cand un specialist cu experienta degusta un vin dintr-o tara cu traditie minus zero la nivel mondial se aplica cumva inconstient cred un tipar international, rezultat al unei vaste experiente, dar care e cumva un fel de pat al lui Procust pe care vinul romanesc este rastignit. Nu e vina lor, nu e vina noastra (niciodata nu e vina noastra, pe noi doar ne fura arbitri) dar rezultatul ne mira. Si ne oripileaza pe alocuri.
Dar pur si simplu aceasta intelege la ora actuala un degustator cu experienta din vinul romanesc. Accentele de personalitate sunt sanctionate ca la facultate si acesta este cumva condamnat a se inscrie neaparat intr-un anumit tipar generic. Si ar trebui sa privim acest fapt fara patima, acuze, victimizari si atacuri al persoana.
Pentru ca aceasta realitate o sa dureze pana cand Romania va fi capabila sa isi impuna la nivel mondial imaginea unei tari care face vinuri interesante, cu personalitate, din soiuri cu potential dovedit si asupra carora merita sa te apleci si sa te documentezi in amanunt. Si nu numai rosii supracoapte si pline de baric plus albe bombastice, inecate in lemn si cu alcoolul la cer.
In rest, ce sa zic…Per aspera ad astra, nu?
Parca la asamblaje rosii a cistigat Smerenie… ma insel? Nu ca ar conta prea mult. Dar e un vin deosebit, care chiar imi place
In rest, sint de acord, mie unul mi se pare un pic bizara clasificarea lor. Nu prea o inteleg in multe cazuri, si nu numai Isarescu (pentru Isarescu puteam baga mina in foc ca nu prinde clasificarea :-))
[Raspunde]