May 31 2012

Cum sa nu ne luam teapa la raft: alegerea vinului din hyper(super)market!

Published by at 10:06 AM under Diverse

 

In ultima vreme constat ca tot pluteste in sfera celor ”avizati” in domeniul oenologiei (adica pe Facebook si bloguri 🙂 ) eterna dilema despre: de unde luam vinul si cum ne dam seama ca este macar baubil. Pe scurt cum sa nu le luam teapa la raft! Si cum discutiile si comentariile pe Facebook dispar ca magarul in ceata si concluziile fie nu sunt trase, fie le trage fiecare dupa cum il taie capul, informatiile pretioase pierzandu-se in meandrele concretului si ale dispozitiei de moment a interlocutorilor, m-am gandit sa va prezint o sinteza personala. Fiind personala este supusa erorii umane si bineinteles imbunatatirii, asa ca nu aruncati (prea tare) cu pietre…

 

Deci de unde sa pornim? Pai sa pornim de la niste postari mai vechi ca sa delimitam “cadrul conceptual” al discutiei de fata. Una dintre ele, de care imi aduc aminte era despre conditiile de transport si depozitare din marele comert care pot altera (a se citi „face praf” de nebaut) un vin in termen de doar cateva zile/saptamani. Discutia cu temperaturile, conditiile de pastrare, lumina, este cu atat mai actuala cu cat vine (iar) vara si o sa ne plangem ca iarna nu e ca vara, mai ales cand ne dam cu parerea despre gustul vinurile albe…

Apoi citit cu atentie ce scrie George aici, postare care cred ca ar trebui sa o puna pe undeva pe prima pagina.  Nu de alta, dar se pierde si e pacat. Si daca nu v-ati plictisit si vreti sa intelegeti fenomenul mai studiati si la Mihai putin.

 

Si apoi, daca mai aveti chef (sau sarind peste lecturile obligatorii de mai sus daca nu aveti chef) va expun concluziile mele personale, la momentul actual, cat mai concis formulate cu putinta:

 

  1. Axioma: Nici un retailer (L.E.: comerciant) de la noi nu indeplineste conditiile corecte de pastrare a vinurilor, nici in depozit , nici la raft. Fie ca se numeste Carrefour, Auchan, Kaufland, Real, Billa, Metro etc, toti sunt o apa si un pamant. Exceptia (care confirma regula) ar fi Metro din Baneasa, dar vinurile normale, pe care ni le putem permite majoritatea sunt tratate la fel.
  2. Corolar (stiu, se aplica doar la teoreme): Daca vreti vin de care sa fiti siguri ca a fost bine pastrat, duceti-va si luati direct de la crame si nu umblati cu el la 30-40 de grade vreo cateva ore prin portbagaj, mai ales daca aveti culori inchise la masini..:)
  3. Deschideti ochii cand cumparati si examinati vizual produsul pe care urmeaza sa il bagati ulterior in voi (sau in cei dragi). Astfel:
  • daca vedeti vinuri albe de culoare galben inchis, chihlimbar, feriti-va! Mai mult ca sigur sunt oxidate
  • preferati vinurile albe din sticlele colorate (nu, producatorul nu vrea sa va insele privirea, vrea doar sa se asigure o data in plus ca vinul va fi ferit de oxidare prin expunerea prelungita la lumina)
  • nu cumparati vinuri albe mai vechi de 2 ani sub nici o forma (1 an este optimul aici)
  • verificati daca dopul este impins, chiar si usor, in afara sticlei. Poate fi un semn de vin copt, “cooked”.Verificati mai multe sticle.
  • verificati daca mansonul dopului se misca liber si foarte usor pe gatul sticlei. Daca da atunci este posibil sa fie rezultatul caldurii intense in care a fost depozitat vinul si care a facut ca acesta sa se dilate/deformeze (sau sistem de strangere prost al producatorului este de vina). Concluzia este aceeasi: nu cumparati!
  • problema de sus functioneaza si in sens invers: daca mansonul este lipit de sticla de vinul care s-a scurs din aceasta si ulterior s-a uscat, problema este evidenta. Pe scurt:  sticla trebuie sa arate cat mai intacta, mai ales in zona dopului.
  • nu cumparati sticle cu etichete patate (de vinul scurs din ele sau din alte surse)
  • nu cumparati sticle care au stat la lumina, in primul rand (mai ales la vinurile albe in sticle transparente, luati macar de pe randul din spate)
  1. ganditi-va pentru ce (cine) cumparati vinul, nu alegeti sub impulsul momentul, culoare etichetei, etc. Documentati-va!
  2. stabiliti-va un buget avand in minte ca la vin principiul „cat dai atata face” se aplica in 95 % din cazuri pentru vinurile din marele comert. Exista si „diamante in noroi”, pentru ele consultati „specialistii”, dar si ei dau uneori gres in primul rand datorita inconsistentei de care dau dovada producatorii la nivelul diferitelor loturi imbuteliate.
  3. nu cumparati sub nici o forma vinuri dulci, demidulci. Discutia este lunga, dar pe scurt, daca nu scrie pe el Tokaj, Sauternes, Barsac, Eiswein, Pedro Ximenez,mai bine va abtineti. Experienta personala mi-a demonstrat ca din hypermarket nu aveti ce bea la acest capitol, deci scoteti-va din cap sa cumparati vinurile dulci din marile magazine. Asta daca nu vreti sa ajungeti la doctor mai devreme sau mai tarziu si sa va intrebati de la ce vi se trage…un indiciu ar fi sulfitii in exces.
  4. in  acelasi context al repercursiunilor medicale ale consumului de vin prost se inscriu si categoriile: Sange de Taur, STF (daca nu stiati inca, e prescurtarea de Sange de Taur Forte….. E?), Puterea Ursului, Mierea Ursului, La Butuc, Vin de Hruba, Eticheta Neagra sau ORICE vin (?!?!?) imbuteliat la PET.
  5. nu cumparati vin decat imbuteliat la sticle clasice de 750 ml (in conditiile in care nu am vazut magnum-uri de 1,5 l de calitate prin marele retail). Feriti-va de cantitati de genul 1l, 2l, etc. chiar daca sunt imbuteliate la sticla.
  6. Axioma: nu consumati vin mai ieftin de 10 lei sticla.
  7. Axioma: Feriti-va de vinuri cu denumiri istorice,care fac trimiteri la crame, beciuri, betii, boieri, conace si in general care merg pe partea cu “traditional, stramosesc” a marketing-ului. In 99% din cazuri nu e de bine….
  8. Cititi eticheta de pe spatele vinului: daca aceasta contine texte fara continut si cu adjective “siropos-telenovelistice” spuneti pas. Daca nu stiti cum suna un astfel de text, luati toate etichetele din supermarket la citit data viitoare si o sa vedeti despre ce vorbesc (ca referinte pozitive folositi sticlele producatorilor de care fac amintire mai jos)
  9. Deschideti ochii si verificati de doua ori chestiile de mai sus (mai ales cele care tin de anul recoltei) pentru vinurile la promotie. De ce le mai multe ori promotii = vinuri cu probleme. Uneori insa gasiti si vinuri scumpe care devin chilipiruri, dar mai bine va documentati inainte sa cumparati despre el
  10. folositi internetul sau mai bine telefonul mobil cu internet direct la raft si dati un „search” pe google despre vinul care va face cu ochiul din raft. Slava Domnului, de cativa ani incoace ne-a apucat o dragoste de scris despre vin si in acelasi timp de consumatori pe multi dintre noi…Daca va e lene sa cititi sau nu puteti urmari un text mai lung de 10 randuri, folositi macar site-ul (ideal ar fi Ghidul) celor de la vinul.ro. Nu degeaba e promovat  cu „.ro” pe peste tot.
  11. cumparati mai multe sticle din vinul preferat iarna si tineti-l in conditii bune pana cand il consumati. Dar asta presupune sa stiti ce inseamna conditii bune, oricum nu cum este tinut in magazin (vezi cazul Metro de acum doua posturi de pe blogul de fata), dar nici langa aragazul din bucatarie….
  12. nu cereti sfaturi celor de la raion, angajati ai magazinului. Axioma: nu exista angajat in hypermarketurile din Romania care fie specializat pe vin. Au exact cam acelasi nivel de cunontinte ca si voi, uneori chiar mai slab (daca ati citit postarea de fata pana acum deja sunteti peste 80% dintre ei). Eu cel putin nu am intalnit angajat competent la capitolul vin si de obicei ii intreb despre ce mi-ar recomanda (cand sau daca ii prind). Din curiozitate si plictiseala.
  13. daca vedeti in magazin o persoana imbracata cu un sort negru si cu o farfurie de argint la gat (scuze celor din bransa pentru descrierea pitoreasca) sa stiti ca se numeste somelier si ca ati apucat o zi norocoasa. Stoarceti de la el cat mai multe informatii, pentru ca persoana respectiva stie despre ce vorbeste in domeniul vinului (acum depinde si ce producator a facut efortul financiar sa il aduca acolo, dar asta nu ar trebui sa va intereseze, simplul faptul ca este acolo e de bine)
  14. degustati din vinurile oferite gratis pe la raion (faceti abstractie de paharelele de plastic); va dau posibiiltatea sa vedeti ce este in sticla
  15. nu cumparati vinuri straine din hypermarketurile de la noi: ori sunt de calitate slaba ori sunt destocaje de pe afara care au stat cu lunile pe acolo si nu s-au vandut. Rezumati-va la cele autohtone. Exista si exceptii, dar v-as incarca memoria (Chile, ca tara, imi vine in minte acum).
  16. cumparati din hypermarketuri cu rulaj (vanzare) mare, acestea asigurand vinuri mai “proaspete” prin innoirea cu o frecventa mai mare a stocurilor (Ex. pt. Bucuresti aveti in comentariul l D-nului Rotenberg de mai jos).

 

Cu siguranta ar mai fi multe de spus, oricum articolul va fi in permanenta modificare si cum imi mai aduc aminte de ceva o sa il completez. O sa incerc sa ii fac un link permanent pe prima pagina ca sa sara in ochi. De asemenea, rog colegii cu idei si competente sa vina cu pareri, tot in scopul completarii decalogului de fata.

In final o sa va destainui informatia la care va asteptati de la inceputul articolului. Pana acum am creat doar suspansul..:)

 

Deci la intrebarea: “Bine, bine, lasand gargara deoparte, matale ce ai lua din magazine??” o sa va raspund in mare, fara sa intru in detalii despre soiuri, ani favorabili, producatori care fac mai bine un vin si restul gamei este varza. Eu personal, tinand cont si de buget, deci de un raport pret/calitate cat mai bun si de ceea ce cunosc eu din vinurile respective, as merge in ordinea de mai jos (va uitati pe spate si cititi eticheta sa vedeti de cine este facut):

 

La Albe: Recas (Castel Huniade in special, plus V-urile), Serve (Vinul Cavalerului), Budureasca, Halewood, Garboiu, Vinarte, Oprisor, Segarcea, Purcari, Averesti.

La Rosii: Recas(Castel Huniade in special), Serve (Vinul Cavalerului), Vinarte, Budureasca,  Rotenberg, Oprisor (La Cetate), Segarcea, Halewood, Purcari  si stop.

La Rose: Serve (Vinul Cavalerului), Recas, Budureasca, Segarcea, Rotenberg

La Spumante: Oenoterra (Cashmere), Halewood (Rhein)

 

Cam atat deocamdata. Vad ca am scris o groaza, dar este pentru o cauza nobila:  sanatatea voastra. Astept sugestii, critici, comentarii, completari…Sper sa nu imi fi pus chiar toata industria in cap..:)

 

P.S. Ar mai vinurile facute de catre unii producatori de mai sus pentru marii retaileri sub brand-ul propriu al acestora (Frunza de la Carrefour = Recas, Chateau Arthur = Serve, etc.). In principiu va uitati pe spate de cine este facut si se aplica principiile de mai sus. De obicei au RPC-uri (raport pret/calitate) bune spre foarte bune.

 

131 responses so far

131 Responses to “Cum sa nu ne luam teapa la raft: alegerea vinului din hyper(super)market!”

  1. vinescuon 31 May 2012 at 10:55 AM

    Felicitari pentru articol. Intr-adevar este un ghid foarte practic.
    Spor.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @vinescu, Multumesc, multumesc…
    Este perfectibil, lucru pe care il voi mai face in timp.

    [Raspunde]

    Daniel Reply:

    Multumiri pentru cele scrise!!!
    Ma bucur de faptul ca cele constatate de mine ]n prininta vinurilor din magazinele romanesti coincid cu concluziile unor profesionisti. Multe din principiile enuntate de dvs. le aplicam fara sa fiu un profesionist.
    Consum deseori vinuri de Recas, uneori ma risc si incerc si alte vinuri dar, de obicei, constat ca sunt vinuri proaste. La vinuri albe as adauga Samburel de Olt Chardonnay, mie mi-a pl[cut. La vinuri spumante am remarcat si eu Cashmere dar si un spumant produs la Jidvei – Margaritar.
    Din pacate exista diferente de calitate intre diferitele loturi de vinuri.
    Sarbatori fericite!!!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Daniel, Cu placere…
    Samburesti are variatii mari pe loturi de imbuteliere. La un moment dat ramasesera in urma cu investitiile in crama.
    Jidvei Margaritar este un spumant ok.

    [Raspunde]

  2. cristion 31 May 2012 at 11:34 AM

    da…frumos scris, si foarte folositor.
    Din pacate am vazut si magazine specializate care depozitau vinul in conditii proaste..ceea ce putem noi sa facem e sa ne ferim de calitatea proasta si sa speram ca vom gasim” Oameni ” mai responsabili si care stiu ce fac .

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @cristi, Corect, la noi problema sunt oamenii care alearga in mod clasic dupa un profit rapid cu investitii minime si apoi vinurile propriu-zis.
    Despre magazinele respective nu am mai zis..ca era vorba de marele retail, dar o mare parte din cele de mai sus se aplica si acolo. De ce? Pentru ca filozofia este aceeasi: banul facut cat mai rapid si in desconsiderare totala pentru client.

    [Raspunde]

  3. Ciprianon 31 May 2012 at 11:41 AM

    Recunosc, eu nu sunt atat de pornit impotriva acestui tip de achizitii 🙂 Probabil pt ca am avut mai mult noroc decat ghinion 😀

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Ciprian, Fenomenul Billa loveste din nou…:) Am vazut ca mai nou pendulezi cu un echilibru si succes de invidiat intre Franta (prin filiera Belgiana) si Billa…:))
    In plus succesul tau este argumentat de o solida pregatire teoretica si practica in domeniu..ca sa ma exprim academic.

    [Raspunde]

    George Mitea Reply:

    @Dan Micuda, Ei, cu vechiturile astea din Billa, ce sa zic, Ciprian are gusturi mai ciudate, mai ales la albe:))

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @George Mitea, No comment, ca nu scoatem la capat..:)) De gustibus….

    [Raspunde]

    Ciprian Reply:

    @George Mitea, numai de-al dreacu am luat un Pinot Grigio Citadella 2008 :)))

    [Raspunde]

    George Mitea Reply:

    @Ciprian, Asa-ti trebuie daca nu respecti ghidurile noastre:))

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @George Mitea, un adevarat Kamikaze al peisajului oenologic autohton…:)

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Ciprian, nu are rost sa te sacrifici pentru noi..nu merita.:) Asteptam parerile, daca supravietuiesti impactului…:) Teoretic ar trebui sa supravietuiesti…un Pinot Gris tine destul de bine, DACA e bine facut.

    [Raspunde]

    Ciprian Reply:

    Hahaha, sa vezi surpriza :)) vinul e fresh as a daisy, i’m not fuckin’ kiddin’ you :)) culoare galben pai, mirosuri citrice si florale, aciditatea buna; io cred ca m-am nascut sub o stea norocoasa :))

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Ciprian, I hate you and i hate Billa! :)) La un sauvignon sau feteasca te risti? 🙂

    [Raspunde]

  4. Ciprianon 31 May 2012 at 11:56 AM

    Dane, pana la urma, informatia este peste tot, depinde de fiecare cum o foloseste. Nu-ti trebuie mare pregatire ci doar un dram de vointa. Si noroc mult, pentru ca la vin nu exista vreo garantie, indiferent de sursa de achizitie. Din propria experienta iti spun ca multe vinuri sunt mult mai rezistente de cat credem, la conditii vitrege de stocare. Dar, intr-adevar, de la o anumita suma in sus, trebuie sa fim foarte atenti la detalii. Asta e valabil si cand alegi un zarzavat la piata 🙂

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Ciprian, Stiu despre ce vorbesti, acum vin din piata..:)) vinurile rosii sa stii ca sunt intr-adevar foarte rezistente (vorbesc de cele care au fost facute cum trebuie de producatori). Cele albe,cred ca mai putin, acolo e o problema. Si la Rose-uri.
    In rest corect, e ca in viata: fiecare pe cont propriu si traiesti cu alegerile pe care le face…eu (noi) mai mult decat sa informam nu putem face.

    [Raspunde]

  5. berbecutioon 31 May 2012 at 5:47 PM

    Solicit modificarea axiomei 1 cu textul “niciun comerciant de vinuri nu respecta temperatura de pastrare”. Adica si la distribuitori/magazine/orice altceva e la fel. Un beci e maxim! Chiar daca si-acolo intre vara si iarna sunt 15 grade diferenta. Eventualele contestatii le primesc eu, doar daca sunt insotite de o invitatie sa vad cu ochii mei.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @berbecutio, S-a modificat, eventualele plangeri le redirectionez catre tine..:)

    [Raspunde]

  6. Dianaon 01 Jun 2012 at 9:36 AM

    “Stoarceti”, nu “stoarce-ti”, fiindca in tot restul textului va adresati cititorilor la plural, nu la singular!

    Cu aceasta mica exceptie, bun si util textul. Multumim!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Diana, Corect Diana, multumesc!

    [Raspunde]

  7. Mihail Rotenbergon 02 Jun 2012 at 8:21 PM

    un mic sfat important: cumparati din magazinele cu turn-over mare. Ele isi refac stocurile la intervale foarte scurte asa ca probabilitatea ca vinul sa se coaca e mai scazuta. In Bucuresti recomand Carrefour si Metro Baneasa, Real AFI, Cora Lujerului. Si mai bine e comandati pe internet direct de la producator.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Mihail Rotenberg, Corect, multumim! Voi updata postarea cu info de mai sus!

    [Raspunde]

  8. […] Slab, pentru cei 26-30 lei care se cer pe el prin Carrefour de exemplu. Din aceste motive spuneam aici ca nu e chiar indicat sa achizionati vinuri straine din marele retail de la noi, decat daca stiti […]

  9. […] spuneam in postul de aici, (pe care dealtfel l-am facut vedeta pe prima pagina a blogului) sa nu luati vinuri ieftine de prin […]

  10. […] constat ca trebuie sa updatez constant in ultima vreme postul cu “Alegerea vinului la raft”. Piata se misca si dusmanul (a.k.a. producatorul roman de bozie) este pervers si insiduos  ca […]

  11. mihaion 14 Dec 2012 at 3:04 PM

    Cred ca ajung deja agent de promovare.
    La Basarab Store, un magazin mic cu de toate tin gama Prestige de la Domeniul Coroanei Segarcea la racitor.
    Ei, ce parere aveti de asta ?

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @mihai, daca este “acel” Mihai, parerile sunt impartite..:D
    In rest, bravo lor…desi pe vremea asta nu cred ca mai ae nevoie de racitor, pot sa puna raftul in fata magazinului.

    [Raspunde]

    mihai Reply:

    @Dan Micuda,
    Nu cred ca sunt acela.
    Astazi am descoperit site-ul cautand ceva referinte despre gama Minima Moralia, eu fiind fan al celor de la DCS. Am descoperit si ceva gusturi comune. De exemplu Recasul, dar prin Uberland.
    Succes,
    Va voi vizita mai des.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @mihai, Da mi-am dat si eu seama..:D
    Multumesc pentru vizita si va mai astept. Intr-adevar Cuvee Uberland de la Recas este un vin de laudat. Si mai au vinuri bune si pe gama La Putere.
    Iar ca raport pret calitate (RPC) stau destul de bine cam pe tot portofoliul.

    [Raspunde]

  12. Alexon 26 Feb 2013 at 5:02 PM

    Salutare! Parerea mea este ca vinul se incearca. Nu costa o avere si incercand, este clar ca nimerim multe vinuri proaste. Dar asa vom sti sa facem diferenta. Eu cred ca din 100 de romani, doar 2, 3 stiu sa recunoasca un vin bun.
    La vinurile rosii bune nu vad nicaieri Prahova Valley. Am vazut Hallewood printre ultimele, dar nu P.V. De asemenea, Vinul Cavalerului pe locul doi? Hmmm… sigur?

    MULT SUCCES LA DEGUSTAT!!! Incercati cat mai multe!!!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Alex, Buna ziua si bun venit pe blog…
    Vinul Cavalerului este trecut la toate cele trei categorii (e facut de SERVE si e trecut SERVE si in paranteza vinul). Apropo, de la ei si mai reusite sunt cele de pe gama Terra Romana, dar nu le gasiti decat in magazinele de specialitate sau pe net. Dar merita si nu e foarte mare diferenta fata de Vinul Cavalerului.
    Prahova Valley e un brand Halewood, nu l-am mai trecut. Sunt usor inconstanti in calitate intre diferite soiuri sau intre ani, dar sunt vinuri ok.
    La noi consumatorul a fost obisnuit cu vin prost (dulce sau demidulce pentru a-i acoperi defectele) si gustul i s-a deformat. Din pacate…

    [Raspunde]

  13. […] IMPORTANT!!! Chiar daca nu vreti sa imi urmati recomandarile, respectati regulile de aici. […]

  14. Ionuton 02 Jun 2013 at 12:42 PM

    Multumesc pentru acest articol. Din pacate, uitandu-ma cum alege lumea vinul din magazin le dau dreptate productorilor care pun tot felul de etichete cu denumiri care mai de care mai pompoase. Sange de Taur? deja nevestele rosesc cand aud denumirea asta gandindu-se la ce partida de sex o sa aiba dupa ce barbat-su o sa se indoape cu 3 sticle din puterea Taurului. Mare ii va fi dezamagirea ca porcul va adormi la a 2-a sticla apoi va fi mahmur 3 zile.
    Ar trebui pe langa raioanele de vinuri sa avem mici brosuri cu sfaturi…dar cum sa faci asta cand magazinul vrea sa vanda, neconditionat?!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Ionut, Cu placere!
    Mda..casa nu mai zicem de colivele si pomenile regulate pe care o sa le faca in ultima instanta pentru pomenirea alcolistului…:D

    Nu ai sa vezi asa ceva. Brosuri cu sfaturi… Ar iesi scandal monstru si nimeni, nici producatorii , nici comerciantii nu au interesul sa educe consumatorul. Doar sa ii ia banii cat mai usor si repede. Iar pentru asta nu ai nevoie de un public educat, care sa puna intrebari si sa citeasca etichete…

    [Raspunde]

  15. Daniel Marianon 02 Oct 2013 at 8:39 PM

    Salutare! Unde pot gasi si eu pe la noi aceste vinuri :

    – Oyster Bay

    – Cloudy Bay

    – Catalina Sounds

    multumesc!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Daniel Marian, Cloudy Bay se importa la noi…nu mai stiu clar cine il aduce. Parca cei de la Cristalex. Oricum e in portofoliul LVMH nu va fi greu sa il gasesti.
    Celelate doua mai greu, eventual daca le gasesti afara. Vinexus.de sau belvini.de ar fi doua variante.
    O alternativa buna de SB New Zeeland al fi Vila Maria, il gasesti la Metro pe la 55 de lei. Vezi sa iei un an cat mai “actual”.

    [Raspunde]

  16. Daniel Marianon 09 Oct 2013 at 11:01 PM

    multumesc mult de tot !

    [Raspunde]

  17. adr_0001on 09 Mar 2014 at 4:51 PM

    Ce vinuri albe austere se pot gasi prin supermarketuri? De preferat la pret mai mic, sub 40-50 lei.
    De fiecare data cand incerc un vin alb dau peste unul aromat. Si nu imi place stilul. Multumesc anticipat.

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @adr_0001, Pfiuu..e cam greu pt. ca pentru hypermarket stilul e cam intotdeauna fructat. Incearca ceva Zghihara, Aligote de pe la noi…Crama Averesti, gasesti in Kaufland la preturi bune16-17 lei: Cuvee Faure, Zghihara, Aligote…
    Mai sunt de la Grama Aligote sau Feteasca Regala, in jur de 35 de lei in Lidl sau Megaimage…
    Asa mai sunt si cele de la Stirbey: Cramposie, Sauvignon blanc..dar nu le gasesti in marele retail.
    Si Vinul Cavalarului Riesling de la SERVE e destul de neutru…vezi sa fie 2012.

    [Raspunde]

  18. adr_0001on 18 May 2014 at 10:17 PM

    Se gasesc prin supermarket vinuri albe demiseci bune? Am luat Aligote si Vinul Cavalerului Riesling si nici acelea nu mi-au placut prin urmare cred ca nu imi plac vinurile albe seci.

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @adr_0001, Ai luat doua soiuri acide prin definitie. Incearca Chardonnay. Are Recas un demisec pe Huniade…

    [Raspunde]

    adr_0001 Reply:

    @Dan,

    Ce Chardonnay sec se poate gasi cu aciditate mai mica? Nu prea am vazut Chardonnay. Are Recas unul dar e demidulce.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @adr_0001, Incearca-l si pe cel de la Recas, are aciditate destula si nu e stil Grasa de Cotnari. S-ar putea sa te surprinda.
    Apoi incearca si Ch seci…soiul este mai rotund si cu aciditate mai redusa.
    Am auzit ca 3Ha 2012 de la Murfatlar ar fi ok …

    [Raspunde]

    joker Reply:

    @adr_0001, segarcea

    [Raspunde]

  19. Cosminon 19 May 2014 at 5:33 PM

    Foarte bun articol!
    O observatie: “dati” la imperativ plural se scrie legat, nu “da-ti”

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Cosmin, Am modificat! Multumesc!

    [Raspunde]

  20. lucianon 20 May 2014 at 10:54 AM

    La axioma 10 ar trebui sa faci o mentiune “cu exceptia Domeniilor Boieru”, chiar daca vinurile lor nu sunt inca in hyper/supermarket-uri. Intra la cei 1%.

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @lucian, Aun nevoie de un rebranding cu schimbare de denumire daca vor sa fie seriosi…:D

    [Raspunde]

  21. danielon 23 Dec 2014 at 1:26 AM

    caut cu disperare vinurile de marlborough din NZ gen…. oyster bay…brancott…mud house…stoneleigh…ned ??? help 🙂

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @daniel, Mai greu de gasit la noi…cel mai sigur dai comanda la nemti. Belvini.de sau vinexus.de

    [Raspunde]

  22. Lauraon 14 May 2015 at 7:44 PM

    Foarte util articolul. Dar despre Lacrima lui Ovidiu (alb) ce parere aveti?

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Laura, Parerea mea este sa va reorientati spre un alb sec de calitate.

    [Raspunde]

  23. jokeron 11 Jun 2015 at 1:00 PM

    din supermarket merg si vinurile de Ceptura…pe la 30 lei sunt…….Alira ai incercat?

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @joker, Da,intre timp au aparut si Ceptura care sunt ai lui Purcari. Si cele de la Purcari sunt vinuri bune.
    alira le stiu, nu sunt tocmai pe gustul mee, dar daca e ia-le sa vezi daca iti place stilul.

    [Raspunde]

    Gabi Dulan Reply:

    @Dan Micuda, Subscriu la vinurile de Purcari. La albe recomand Chardonay si la rosii/negre Rara Neagra de Purcari. M-am indragostit de el de la bun inceput. Ulterior am aflat intamplator ca pe la diverse receptii in America se livreaza si la peste 200 usd sticla (asta mi-a spus un oenolog care lucreaza pe acolo). Tot el mi-a spus ca il considera unul dintre cele mai bune vinuri din lume. Chardonay-ul la noi in supermarket se vinde la putin peste 30 ron dar il puteti aduce cu prieteni de peste Prut undeva la 20 de ron sticla. Cam atata este in vama doar ca se pot trece 4 sticle de persoana. 🙂
    Eu cred ca ar trebui trecut in fruntea listei mentionate mai sus.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Gabi Dulan, Da, Purcari are vinuri bune, lista nu a mai fost actualziata demult..trebuie sa mai umblu pe la ea.

    [Raspunde]

  24. Miticion 20 Jul 2015 at 4:19 PM

    Ce parere aveti de vinurile varsate (cutii de carton) cumparate de la crame ,gen Cramele Murfatlar .

    In speta , Cabernet sau Feteasca Neagra .

    Multumesc

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Mitici, Sincer nu foarte buna…de obicei sunt vinuri de calitate slaba, de obicei “conditionate” si destinate consumului curent, de masa si destul de rapid.
    Eu unul merg pe principiul putin si bun…si decat 5 l de vin indoielnic mai bine o sticla de vin bun.
    Prefer calitatea in detrimentul cantitatii, mai ales cand este vorba de ficatul si sanatatea personale…:)

    [Raspunde]

  25. Miticion 20 Jul 2015 at 6:06 PM

    Merci de sfaturi.

    Am intrebat pentru ca in Franta,unde am locuit o perioada, chiar se “foloseste” acest gen de vin.
    Eu,sincer ,incercam in fiecare zi alta sticla (alt soi) dar am cumparat si la carton , destul de bun.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Mitici, In Franta se pune altfel problema…:)

    [Raspunde]

  26. Miticion 20 Jul 2015 at 6:08 PM

    Favoritul meu ,indiscutabil, Cote du Rhone , bineinteles cu “fundul” sticlei indesat .

    [Raspunde]

  27. bogdanon 27 Nov 2015 at 10:03 PM

    cred ca sunt singurul care te cunoaste, nu am citit ceea ce au scris alti, dar eu spun bravo, idea este buna de a informa si pe cei mai putin cunoscatori, dar asa nu mai reusesti sa cumperi nimic. pentru ca nu prea gasesti nimic valabil pe raftul supermarchet

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @bogdan, ai dreptate….cred ca trebuie sa actualizez postarea. In curand…;)

    [Raspunde]

  28. Adrianon 06 Dec 2015 at 2:28 PM

    Printre putinele vinuri pe care le-am consumat cu placere a fost sange de taur si acum vad ca beam pipi de taur 🙁 Ce ar fi mai sanatos de consumat sa nu fie nici scump? (poate sa fie si demisec si demidulce dar preferabil rosu)

    Multumesc.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Adrian, Hmmm..destul de greu de gasit ceva decent la banii respectivi. Neaparat nu demidulce sau dulce…zaharul e acolo de obicei ca sa mascheze un vin dealtfel nebaubil daca ar fi sec.
    Incearca sa bei Recas Schwaben Wein sau Castel Huniade. Vezi cum ti se par..sunt decente la bani.

    [Raspunde]

    Adrian Reply:

    Multumesc, o sa ma uit dupa ele cand mai cumpar un vin.

    [Raspunde]

  29. Adrianon 07 Dec 2015 at 3:12 PM

    Inca o intrebare daca tot sunt aici.

    Vinurile din crame, precum Recas (daca tot a fost dat ca exemplu), care ti le vand la litru in bidoane de plastic, care sunt “sanatoase”? Ca acolo sunt destul de ieftine si am ezitat sa cumpar de acolo tocmai sa nu beau un vin prost,pastilat sau plin de sulfiti.

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @Adrian, Ideal ar fi sa luati imbuteliat. Cele vrac sunt adesea “conditionate” si de calitate inferioara. Adica ce nu a intrat pe imbuteliere.
    Bine si aici discutia se pune in functie de producator. Unii au pe vrac calitate mai buna decat au altii in sticle.
    Dar regula generala este cea de mai sus.

    [Raspunde]

  30. Dianaon 17 Dec 2015 at 12:22 AM

    Vinul de Cramele Recas inclusiv cel vârsat este la o calitate buna. Exista si o gama de vin varsat numit VIP care este F BUN dar e sec. Cei care apreciaz? doar bun
    vinul dulce , e clar ca nu au o cultura despre vinuri fiind la un început de drum . Vinurile seci sunt vinuri de luat in calcul .Cat despre vinul alb,in ROMANIA AVEM vinuri albe exceptionale. CRAMELE Recas cu vinul alb SOLO QINTAa luat MARELE TROFEU la cel mai tare concurs de vin din lume Aceasta medalie este unica in ROMANIA ea nefiind obtinuta de nici o tara din estul Europei BRAVO ROMANIA ASA TE VREM . BRAVO .si înc? o data BRAVO Cramele Recas Sunteti cel mai mare brend romanesc de vin in lume BRAVOOOOOOO….”.

    [Raspunde]

    Diana Reply:

    2010 Marele concurs de vin de la PARIS . Surpriza mare cand se anun?a MARELE TROFEU care a fost obtinut de CRAMELE RECAS. Nici o tara de la Germania încoace n-a obtinut acest trofeu E nemaipomenit sa fi pe primul loc in lume .BRVOOOOOO…..

    [Raspunde]

  31. sorinon 27 Dec 2015 at 10:58 PM

    De cit RECAS mai bine otrava…Astazi am luat teapa in reteaua Selgros.O cerneala adevarata in loc de cabernet Sauvinion la cutie 3 litri. 3 ani consumator fedel.Fiti atenti dragi romani ,vi se pregateste ceva(cerneala…..Pacat ca nu am unde expune facturile si pozele cernelei……..

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @sorin, Fara BiB 3l…vinul cat de cat ok pe la noi incepe de la sticla si de la minim 10-15 lei in sus. Si acolo sunt destule deziluzii.
    Incercati Huniade…ar trebui sa fie altceva.

    [Raspunde]

  32. Danielon 24 Mar 2016 at 11:55 AM

    Vinurile Recas din 2015 sun foarte slabe. Am cump?rat recent un Cabernet Sauvignon ?i am fost nevoit s? îl arunc, deoarece nu am putut s? îl beau. De?i era sec pe etichet?, gustul era mai degrab? demi-dulce ?i foarte dezechilibrat. În 2013-2015 am consumat cu drag vinurile lor din 2012 ?i am fost foarte mul?umit, dar în ultimii ani vinul lor ?i-a pierdut distinc?ia.

    Ca substitu?ie, am încercat Feteasc? Neagr? de la Rovit – Valea C?lug?reasc? din anul 2012, ?i am fost chiar mul?umit, în ciuda faptului c? exist? pe net unele review-uri negative la acest vin. Este cu mult peste o Feteasc? Neagr? de la Reca? din toate poate punctele de vedere. În schimb anul 2013 în Valea C?lug?reasc? nu a fost unul chiar de succes.

    În rest, sunt de acord cu restul recomand?rilor (mai ales despre vinurile Halewood, care m-au impresionat pl?cut mul?i ani la rând).

    Multe felicit?ri pentru articol. Sper s? îl citeasc? cât mai mult? lume ?i s? fac? alegerea corect? în viitor, iar celelalte vinuri s? dispar?! Doamne-ajut?!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Daniel, Multumesc..recunosc ca am ramas in urma cu partea de calitate a vinurilor la raft. Desi in ultimii ani s-a imbunatit mult.
    In curand o sa fac o trecere in revista si chiar sunt curios de Feteasca Neagra respectiva. Pentru vinurile care ajung pe raft la preturi sub 40-50 de lei anii de recolta nu sunt chiar atat de importanti (bine asta cand nu sunt dezastru).
    Mai degraba conteaza lotul, conditiile din crama, etc…

    [Raspunde]

  33. Cosminon 08 Apr 2016 at 2:21 PM

    Am tot gasit la Carrefour Constanta “Sfinti” 2011 (Nicolae, Andrei, Maria, Stefan, Constantin si Elena) la 35 lei/sticla (posibil sa ma insel la an). Chilipir… cel putin dupa parerea mea. Sint curios daca acum mai au ceva, dar nu mai ajung acolo in urmatoarele 2-3 luni… 🙁

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @Cosmin, Dap..au fost la un moment dat.
    Tin minte ca ieseau distribuitorii Oprisor cu carutul plin…:))))

    [Raspunde]

  34. Madalinaon 18 May 2016 at 10:37 PM

    Buna seara, am o intrebare. Am cumparat o sticla de vin si pe eticheta scrie o data, 18 martie 2016, adica acum 2 luni. Sa inteleg ca este expirat sau atunci s-a fabricat? Nu scrie nimic de genul..expira la data marcata pe ambalaj. Sau exp in fata datei..

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Madalina, Cred ca este vorba de data imbutelierii. Puteti bea vinul respectiv fara frica…cred…:)

    [Raspunde]

    Madalina Reply:

    @Dan Micuda, Multumesc

    [Raspunde]

    burebista Reply:

    @Madalina, sigur e data imbutelierii , si e un lucru bun ca ai luat un vin proaspat imbuteliat . mai poti gasi pe eticheta unui vin LOT 16090 ceea ce inseamna ca a fost imbuteliat in a 90-a a anului 2016 sau LOT 338/2015 ceea ce inseamna tot asa ziua 338 din 2015 sau 287/15 – aceeasi semnificatie : anul 2015 ziua 287 . sfatul meu e sa iei vinuri cat mai proaspat imbuteliate . daca gasesti in raft acelasi vin din recolte diferite , cum se mai intampla uneori , sfatul meu e sa il iei pe cel mai tanar chiar daca e mai tentant sa il iei pe cel vechi .parerea mea .cat despre cele care nu au data imbutelierii e mai complicat sa iei o decizie . poate intervine altcineva cu o idee .

    [Raspunde]

  35. Danielon 26 Aug 2016 at 5:46 PM

    Iti foarte multumesc petru tot . Imi este de mare folos efortul tau de a impartasi tuturor din cunostintele tale.
    FELICITARI si inca o data MULTUMESC

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    Mul?umesc, cu placere… 🙂

    [Raspunde]

    burebista Reply:

    @Daniel, de vreo luna si jumatate a aparut pe piata o noua gama de vinuri da la crama recas care inlocuieste gama Cocosul dintre vii .noul brand este DOMENIILE RECAS si se vinde cam cu 25 de lei sticla .cu atat le iau eu de la un magazin cramele recas .se gaseste si la cora la 28 de lei .eu am luat merlot si syrah .singurul meu repros e ca via este mai tanara si vinul nu e la potentialul maxim la care va ajunge probabil in vreo 5 ani . vinurile sunt foarte bine facute , ma refer la merlot si syrah . eu am luat si un cabernet La Putere din 2015 , dar care e mai scump- 35 de lei .bun si ala . mai bun decat vinul de purcari care s-a scumpit , a ajuns la acelasi pret -35 de lei . de fapt de asta l-am si luat pe cel de la recas . vinurile rosii de la cramele recas gama castel huniade din 2014 si 2015 sunt catastrofale . 2012 si 2013 au fost mai bune , mai ales 2013. pe urma cred ca le-au intrat pe rod niste vii plantate cu fonduri europene si vinurile rosii din gama asta vor fi iar bune peste vreo 3-4 ani . ceea ce am scris eu este experienta acumulata in multi ani in care am luat destule tepe . poti sa ceri si sfatul altcuiva .si poti sa incerci si alte vinuri , le cauti in raft , pe urma cauti comentarii pe blogul acesta sau altul si numai dupa ce stii cate ceva despre un vin il cumperi . si este foarte important sa fie cat mai proaspat imbuteliat – citesti pe eticheta data imbutelierii . SUCCES !

    [Raspunde]

  36. mihaion 20 Sep 2016 at 10:21 PM

    Salut,
    Te rog mult pentru începatori, pana ajungem sa ne documentam mentioneaza te rog 3-4 vinuri care sigur-sigur contin 100% struguri.
    Asta este singurul lucru care mi-l doresc de la vin. Sa nu contina balarii.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @mihai, Salut!
    Nu am dat exemple de vinuri pt ca in general etichetele se schimba si calitatea variaza de la ana la an /lot la lot.
    In general orice vin peste 15-20 de lei ar trebui sa fie ok.
    Acum depinde ce gusturi ai si ce iti place.
    Cam toate sunt din struguri, doar ca cele ieftine sunt “conditionate” mai mult.

    [Raspunde]

  37. Razvanon 27 Sep 2016 at 2:06 PM

    Buna ziua!!! In doua saptamani am si eu nunta si as vrea sa iau un vin alb demisec cramele recas castel huniade dar nu stiu ce e mai potrivit,sauvignon blanc sau feteasca regala?

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Razvan, e simplu: le luati pe amandoua, le beti si vedeti care va place mai mult. Vedeti sa fie din aceeasi ani cu ce o sa aveti la nunta.
    Eu as merge mai mult pe cel demisec (probabil Fetesasca), multumind mai multe gusturi pe la noi…

    [Raspunde]

    Razvan Reply:

    @Dan Micuda, va multumesc domnule Dan asa ma gandisem si eu sa iau sa incerc mai intai!!! Inca o data multumesc!!!

    [Raspunde]

  38. Adrianon 27 Sep 2016 at 11:15 PM

    Vinurile de la cramele Recas sunt vinuri “adevarate” sau nu? Fiindca pretul este destul de mic, pornind de la 5 lei litrul cand sunt “oferte” pana la max 8-9 lei per litru.

    Va multumesc.

    [Raspunde]

    Adrian Reply:

    @Adrian,

    As aprecia un raspuns.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Adrian, Scuze am fost foarte ocupat in ultima vreme. Daca va referiti la adevarate ca fiind facute din struguri, atunci da, sunt din struguri si sunt adevarate.
    Doar ca nivelul de calitate este corelat cu pretul. Chestie la care Recas se pricepe foarte bine.
    Vinurile respective sunt vinuri de volum, facute cu productii mari si eventual corecatate mai mult sau mai putin agresiv in cadrul procesului de vinificatie.
    Luati de exemplu Castel Huniade si Schwaben wein si beti-le in paralel cu ce au ei pe vin varsat. O sa observati ca pe masura ce pretul urca calitatea il urmeaza.

    [Raspunde]

    Adrian Reply:

    @Dan Micuda,

    Va multumesc de raspuns

    [Raspunde]

  39. Marioon 15 Nov 2016 at 11:04 AM

    Bun? ziua!Din ceea ce posta?i dumneavoastr?,am în?eles c? sunte?i un mare specialist în ale vinului.Nu este nici pe departe a?a.Sfaturile pe care le da?i consumatorilor de vin,sunt bune pentru,îns? sunt bune pentru aceia care habar nu au ce înseamn? vinul.Vinuri bune,spre foarte bune se produc la:Dealu Mare,Tohani,Starmina,Mulflatar, Sâmbure?ti.Vinurile produse la unit??ile de vinifica?ie mai sus men?ionate,ar putea intra în competi?ie cu multe din vinurile produse în Fran?a.Referitor la a?a zi?i somelieri,pe care îi vedem foarte rar,mul?i dintre ei sunt paraleli cu ceea ce înseamn? vinul.
    P.S.În Romania,sunt foarte mul?i”speciali?ti”,în toate domeniile,de aceea suntem acolo unde suntem.Vinuri bune se produc în Fran?a,SUA,Elve?ia,Italia,Spania,Argentina, Chile,Africa de Sud,Australia.În concluzie,consuma?i cât mai mult vin,nu cantitativ,ci calitativ.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Mario, Vinuri bune spre foarte bune nu gasiti in hypermarket. Nici din Deaku Mare nici din Franta, Italia, etc.
    Iar despre Murfatlar nu cred ca are rost sa discutam de vinuri foarte bune, cel mult vinuri medii. Iar cele din hypermarketuri chiar slabe.
    Tohani e centru viticol in Dealu Mare…

    [Raspunde]

    burebista Reply:

    @Mario, te rog spune-mi si mie de unde ai luat vinul ala bun de “Mulflatar” cum se numeste si cat costa ?

    [Raspunde]

  40. Cristion 17 Dec 2016 at 11:10 AM

    Ce parere ai despre Theia si Floarea soarelui(alb) de la Hallewood ?

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    Theia un Chardonnay care iese bine de obicei. E din Transilvania si are aciditate. Mie ca stil îmi place.
    Si Viognier e bun, daca iti plac cele mai pline si onctuoase la corp.
    Floare alb era ok cand l-am baut ultima data. Acolo mai e varia?ie intre loturi. Oricum Theia e clar peste el ca si calitate. Si ca pret…

    [Raspunde]

  41. Mihai Danielon 30 Dec 2016 at 2:36 PM

    Buna ziua, as avea o intrebare. Eu cumpar de la un magazin gen crama un vin vrac rosu demidulce de la Recas, crama le apartine celor de la Recas, mie imi place foarte mult acest vin, aveti idee daca este ok vinul, costa 8,5 ron litrul, mi se pare foarte ieftin, dar il prefer in detrimentul unora considerabil mai scumpe. Nu prea am gasit recenzii despre acest vin. Angajata imi spune ca acest vin merge la export. Multumesc. Sarbatori fericite!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Mihai Daniel, E ca in bancul cu bicicleta de la Radio Erevan…:)))
    De fapt e invers, vinul respectiv vine de de la export, din afara. E vin ieftin de obicei din Spania sau Macedonia sau alte surse. E cumparat vrac, la cisterna, conditionat si distribuit ca vrac. Ca nivel de calitate este cel mai slab din ce ofera Recas, iar faptul ca are rest de zahar ii ascunde din deficiente.
    Retineti vin rosu demidulce nu exista ca si concept un lumea vinului. Se vinde la noi (si in est pe la rusi) pentru ca lumea prefera (inca) vinul cu rest de zahar.
    Ca sfat personal v-as recomanda sa va orientati pe gamele imbuteliate ale celor de la Recas, de la Castel Huniade in sus. Sunt mai scumpe, dar beti mai putin si mai calitativ.

    [Raspunde]

  42. Picon 07 Jan 2017 at 10:35 PM

    Ce p?rere ave?i despre vinul La putere, feteasca neagra de la Reca??

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @Pic, sunt vinuri bune in general. Acum depinde din ce an/soi si cum au fost depozitate/tinute.
    Nu stiu daca mai fac gama asta, parca au inlocuit-o la un moment dat.

    [Raspunde]

    Pic Reply:

    @Dan, Am primit cadou o asemenea sticla. Are cod de lot Doc Recas.2015, L-16034.14:17

    [Raspunde]

    Pic Reply:

    @Pic, eticheta este in lb. engleza ?i scrie la final: imported by: Saranty Imports, White Platina, New York.

    [Raspunde]

    burebista Reply:

    @Pic, asta inseamna anul recoltei 2015 , imbuteliat pe 3 februarie 2016 . adica a 34-a zi a anului 2016 .

    [Raspunde]

    burebista Reply:

    @Dan, mai exista gama la putere dar ce am baut eu din productia anului 2015 parca nu mai e ca ala din 2013 , adica ultimul inainte de anul 2015. e posibil sa fi schimbat ceva mai ales ca a scazut pretul de la 40 la 35 de lei .CS si FN 2015 sunt bune – pe astea le-am incercat .s-ar putea ca asta exportat in america sa fie mai bun decat cel luat de mine de la magazin cramele recas .in ultima vreme cei de la recas au facut multe schimbari asa ca nu pot spune mai mult .dar pot spune ca merlot la putere 2013 si cabernet la putere 2013 au fost foarte bine facute .ca si feteasca neagra , de altfel .

    [Raspunde]

  43. burebistaon 11 Jan 2017 at 5:08 PM

    si pentru ca tot vorbim de recas au scos in 2016 pe piata si selene in mai multe variante inclusiv un sirah . fara maturare in butoi de lemn .iar noul spumant va inlocui spumantul Sole .au scos si un coniac .e bine sa ai un magazin crama recas in apropiere .am vazut si gama regno , fosta cocosul dintre vii , doar ca pretul e mai mare -35 de lei . de fapt cred ca asta au facut , o reasezare a preturilor . au schimbat unele branduri si preturile au crescut desi vinurile au cam ramas la fel dpdv calitativ .marketing romanesc facut de un britanic .prietenii stiu despre cine e vorba .

    [Raspunde]

  44. Florea mariuson 18 Sep 2017 at 8:04 PM

    Salut vinurile de la cotnari sunt bune de ceva? Gen grasa de cotnari eticheta galbena la 1.5l?

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    Recomandarea mea ar fi sa le evitati… mai ales pe cele cu rest generos de zahar gen demidulce.
    De la Cotnari cautati cel putin Domenii de la Casa de Vinuri Cotari.

    [Raspunde]

  45. Ionuton 23 Nov 2017 at 3:42 PM

    Ce parere ai despre jp chenet mi se pare un vin excelent

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Ionut, vinul este ok…problema este pretul. Mult prea mare pentru genul respectiv de vin, unul de volum din sudul Frantei.

    [Raspunde]

  46. Anca APANon 02 Dec 2017 at 5:08 PM

    Buna.hop si eu acum;)
    Va rog.mult.sa.mi recomandati un vin romanesc si unul.englezesc sau ma rog, pe care sa l i au din Anglia, un vin rosu si bun! Consum foarte rar vin dar as vrea sa o fac mai des si as bea un vin bun rosu, adevarat, indiferent de pret! Ceva recomandari, nume? Merci ????

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Anca APAN, sincer nu stiu de unde cumparati vin de obicei si la ce etichete aveti acces.
    Daca mi-ati da o lista pot sa va zic ce vinuri mi se par mie ok, dar asa va pun pe drumuri degeaba…:)

    [Raspunde]

    Anca Apan Reply:

    An Nou Fericit!
    Doar din magazinele de bauturi spirtoase din Anglia sau magazinele mari gen Tesco,insa daca as stii vreun nume, o firma, o eticheta as putea cumpara si online pana m as desmetici cum si de unde sa o fac!
    Peste tot se gaseste aceeasi eticheta,aceleasi vinuri dar as cauta online ceva de calitate! Doar ca nu stiu ce sa caut si de unde sa incep! Stiu sigur ca as vrea sa am in casa o sticla de vin bun,si pt mine ai pt prieteni! Ca sa zic asa, as vrea sa fac impresie cu gusturile mele.fine ????

    [Raspunde]

  47. […] În final, r?scolind prin amintiri am g?sit un articol care î?i poate r?spunde la întrebarea „de unde cump?r vinul” sau, mai bine zis, de unde nu cump?r vinul. […]

  48. Yum Kaaxon 06 Jan 2018 at 5:55 PM

    Felicit?ri pentru articol!
    Tocmai beau o Feteasc? Neagr? 2016 de la Prahova Valley ( Halewood) si mi se pare mult mai bun ca cel din anii anteriori ( 2012-2014 posibil s? gresesc anii), binenteles, sub rezerva ca sunt un profan in ale vinului…
    Ca sugestie, un adenddum la articol, pe ani/crame/ soiuri, ar fi prea mult? Mul?umesc!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Yum Kaax, Nu gresiti! Am fost de curand la un concurs de Feteasca Neagra si cea de la Halewood mi s-a parut foarte reusita in gama ei de pret. Si nu numai mie…:)

    [Raspunde]

  49. Gabriel de Vin Beutoron 10 Jan 2018 at 2:24 AM

    Mul?umesc pentru sfaturi. Bune. Nici o vorba despre Dr?g??ani, Jidvei, Mini?? Valea C?lug?reasc??

    [Raspunde]

  50. Ionut Mocanitaon 18 Jan 2018 at 12:15 PM

    Ce parere aveti despre vinurile de la Gitana (MD), in special Lupi?
    Purcaruiul parca exagereaza in raport pret-calitate?
    Budureasca 2013 Cabernet Sauvignon Premium mi-a placut mult.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Ionut Mocanita, Gitana Lupi e un vin bun si e interesant sa vedeti Saperavi in blend. Tot asa e interesant de degustat paralel cu Negru de Purcari. Acolo va dati seama de ce Purcari sunt usor mai scumpe.
    Apoi e si chestia de marketing si branding, care costa…:)

    [Raspunde]

  51. Iuliuson 15 Mar 2018 at 5:02 PM

    buna ziua,

    Ce vin de nunta recomandati ? cei de la restaurant din Bucuresti ofera in pachet Samburel de Olt demisec rosu si alcb fara sa imi specifice anul (au spus ca sunt singurul care a intrebat asa ceva ).Mie sincer nu mi-a placut ideea de vrac pe care vad ca o mentionati mai sus, pretul care e prea jos ( daca il scot din menu econimisesc doar 2 eur ) si faptul ca nu am auzit de acest vin si nici nu se gaseste in magazine. As dori sa vin cu vinul meu. Ce imi recomandati intr-un buget de max 12 ron sticla. am vazut in articol ca mentionati acestea :
    La Albe: Recas (Castel Huniade in special, plus V-urile), Serve (Vinul Cavalerului), Budureasca, Halewood, Garboiu, Vinarte, Oprisor, Segarcea, Purcari, Averesti.

    La Rosii: Recas(Castel Huniade in special), Serve (Vinul Cavalerului), Vinarte, Budureasca, Rotenberg, Oprisor (La Cetate), Segarcea, Halewood, Purcari si stop.

    Multumesc anticipat

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Iulius, Daca nu ati avut deja nunta, luati Recas. Pentru nunta e ce trebuie..asta daca nu aveti cine stie ce cunoscatori la masa. Si Budureasca sau SERVE sunt alternative bune.

    [Raspunde]

  52. Gabion 18 Apr 2018 at 7:32 PM

    “Vinuri bune spre foarte bune nu gasiti in hypermarket. Nici din Dealu Mare nici din Franta, Italia, etc.”
    “nu cumparati vinuri straine din hypermarketurile de la noi: ori sunt de calitate slaba ori sunt destocaje de pe afara care au stat cu lunile pe acolo si nu s-au vandut.”
    Nici cele care costa mult, in jur de 100 lei? La Carrefour-ul din Ploiesti se pot gasi de exemplu dintre cele romanesti Dragaica Rosie de la Oprisor, Soare si Prince Matei de la Vinarte, Chateau Valvis. Dar vinuri din Franta sau Italia scumpe? Am vazut Brunello di Montalcino la vreo 200 lei. Altele sunt ceva mai ieftine, la 70-100 lei. Totdeauna mi-a fost frica sa incerc vinuri straine scumpe pentru ca nu gasesc review-uri despre ele.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Gabi, Despre vinurile straine gasiti mult mai mult review-uri ca despre cele romanesti. Si mult mai profesioniste/impartiale. Parker, Suckling, Jancis Robinson, etc.
    La noi multi scriu la comanda producatorilor ridicand in Slavi multe vinuri incerte ca si calitate.
    Ca regula nu cumparati vinuri de import din marile retele. Conditiile de stocare sunt precare si ce exemplare ajung acolo sunt in general vinuri generice.
    Luati direct de la importatori Winepoint sau Vinimondo au vinuri deosebite la preturi foarte bune, selectatea de oameni care stiu vin.
    P.S. Sub nici o forma nu luati Brunello din marele retail. La 200 lei gasiti exempalre bune la cei de mai sus. Sau Rosso ca sa vedeti stilul…

    [Raspunde]

  53. Catalinon 27 Apr 2018 at 9:51 PM

    Buna seara, pentru o nunta … cei de la restaurant, mi au cerut sa aleg intre Castel Huniade, Budureasca sau Samburesti… rosu, rose si alb. Nu stiu sincer care e mai potrivit. Mul?umesc

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Catalin, Recas sau Budureasca sunt ok pt nunti.

    [Raspunde]

  54. George Cirstoiuon 21 May 2019 at 9:29 PM

    Buna seara!
    Foarte utila prezentarea dvs. Am nevoie de un sfat, fata mea sarbatoreste implinirea a 18 ani, impreuna cu aprox 25 de tineri si am nevoie de o opinie, legata de ce sampanie/spumant, la un pret cat de cat rezonabil, sa cumpar…
    Ma orientasem spre unele din import (gen VEUVE du VERNAY, JP CHENET, CINZANO Secco), dar inteleg ca nu sunt indicate… Poate un Jidvei, sau Cricova??

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @George Cirstoiu, Daca nu este tardiv, incercati Panciu sau Carassia.
    Si Jidvei si Cricova sunt ok. Sau Casa de vinuri Cotnari.

    [Raspunde]

  55. Observatoron 07 Jul 2019 at 12:42 PM

    Buna ziua,
    N-am intrat pe acest blog pana acum, insa vad ca este destul de mult accesat.
    1. Printre vinurile care mi-au ramas in memorie se numara cele consumate la Firenze (la un restaurant situat chiar langa Ponte Vecchio), Wieliczka (nu era polonez, bineinteles), Chenet (la sticla sau cutie, achizitionat de pe un feribot care circula pe ruta Helsinki-Stockholm) si doua produse in Italia, in mod artizanal. Bineintels, nu mi-au displacut nici cele facute de catre tatal si socrul meu, primul rosu (din soiuri hibride), al doilea alb, sec, din soiuri altoite!
    2. Vinurile albe de Cotnari si de Jidvei nu figureaza printre cele mai bune?
    3. Cum de vi se trage in mod repetat atentia in privinta modului in care folositi cratimele? Dupa mine, cei care au astfel de probleme pot fi buni specialisti (intr-un domeniu sau altul), ins acu probeleme ce tin mai mult de cultura generala!
    Sa auzim numai de bine!

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply