Feb 23 2015
Domeniul Catleya: trecut, prezent, dar mai ales viitor
Saptamana trecuta am participat la o degustare a vinurilor Domeniului Catleya la Pitesti. Bine, mai mult o socializare; cam asa arata degustarile in provincie. De fapt termenul “degustare” (in adevaratul sens al cuvantului) rar poate fi atribuit vreunui eveniment de profil de pe la noi. In primul rand datorita nivelului de cultura in materie de vin al consumatorilor romani (care daca nu pun Cola in vin e un caz fericit) si apoi probabil si eforturilor disparate si incoerente ale industriei, unde fiecare e pe cont propriu si trage jar pe turta (vinul) lui. In fine, sa revin…
Va spuneam ca am fost la degustare de Catleya. In sine degustarea a fost de vinuri, pentru ca inca nu m-am apucat sa degust orhidee (bine orhideea de fata e cu doi de “t”).
Da, Catleya este numele unei orhidee si de asemenea denumirea aleasa pentru noua crama din zona Corcova, detinuta de Laurent Pffefer, oenologul de la Corcova in asociere cu fratele sau si cu Frederic Vauthier, proprietar de Chateau in Lussac Saint Emilion (asta vine in Bordeaux, pe malul drept). Interesant ca in plantatii (tinere) au deocamdata doar soiuri rosii internationale (Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc si Syrah) urmand insa si Fetestile autohtone: Neagra, Regala si Alba. Vinurile sunt facute si imbuteliate deocamdata la Corcova.
Cu vinurile facute de Laurent m-am mai intalnit la Corcova si o parte din vinurile Catleya le incercasem inainte. De data aceasta noutatile au fost Rose-ul 2014, Sauvignon Blanc-ul 2014 si asamblajul bordelez de Merlot si Cabernet Sauvignon 2013. Cele trei vinuri se numesc Freamat. Alb, Rose si respectiv Rosu.
Varianta 2013 a albului era un asamblaj de Sauvingon Blanc cu Feteasca Regala, care in 2014 datorita conditiilor climatice dificile, a ramas doar Sauvignon.
Asadar despre vinuri:
Catleya Freamat Alb 2013. Asamblaj de Sauvignon cu Feteasca Regala asa cum aminteam mai sus. Nas de intensitate medie spre scazuta, cu fruct copt, impresii florale din categoria socului si nuante de struguri usor parguiti. Corp mediu, evolutie usor plata cu aciditate scazuta si senzatii dulcege de fruct copt. Final usor tonic si cu senzatii calde in pofida celor doar 12.85 alcool. Un vin Bun, care mi s-a parut insa pe o panta usor descendenta, mai ales ca il incercasem acum cateva luni si aciditatea era mai pronuntata iar echilibrul mult mai bun. Atunci mi s-a parut foarte bun, intr-un stil de alb bordelez reusit. Inca o dovada ca vinurile albe trebuie baute cat mai proaspete. Bine, in trecat fie spus si temperatura de servire a fost destul de ridicata, aceasta contand in ecuatia generala.
Sauvignon Blanc 2014 (proba din tanc) Va fi probabil urmatorul Freamat Alb 2014. Aici tineretea isi spune cuvantul: vinul prezinta un nas tipic, de intensite medie cu clasicele flori de soc asociate nuantelor citrice si verzi, de agrise si corcoduse dar si tuselor frucate, “grapey”. Gustativ aciditatea este mult mai vioaie si mai prezenta, vinul este proaspat cu impresii citrice si o evolutie lejera si echilibrata pe palatin. Final proaspat si un omniprezent gust de struguri si must specific vinurile aflate in frageda pruncie. Un Sauvingnon Blanc tipic, echilibrat, fara greutate si fara exces de aciditate, care va impaca multe gusturi. Bun!
Freamat Rose 2014 Nas de intensitate medie, cu fruct rosu copt, dulceag (capsuni, zmeura, fragi) si nuante de serbeturi de trandafiri plus ceva aluzii citrice. Gustul este prezent, dulceag, rotund cu un rest de zahar sesizabil in debut (chiar sunt curios cate este) si o evolutie liniara, dominata de fructul rosu copt. Aciditate citrica, domolita, nu agreseaza papilele, finalul este insa proaspat, usor tonic si sterge senzatiile coapte si dulcege. Desi are profilul unui rose mai incarcat olfactiv si gustativ, nu invoca senzatia aceea de greutate si artificial tipica din pacate multor exemplare autohtone si este extrem de abordabil. Asta probabil si datorita alcoolului bine tinut in frau la 12.5%. Pentru piata de la noi eu zic ca este exact ce trebuie: un Rose mai rotunjor, fructat, dulceag si bine facut. Bun!
Freamat Rosu 2012 Degustat in restaurant cu alta ocazie, nu am apucat sa scriu despre el, desi a fost o supriza foarte placuta.
Nas de intesitate medie spre pronuntat, tipic bordelez cu fruct negru si rosu bine aspectat, grafit, violete, vanilie si piper negru. Expresiv, fructat, gurmand, tipic.
Gustativ prezinta un corp mediu, cu mult fruct proaspat, suculent, sustinut de o aciditate competenta. Senzatii condimentate, tanini tineri, structurati si usor naravasi, dar integrati, pe final ii imprima o alura de seriozitate. Postgust mediu spre lung, in aceleasi note de fruct expresiv, proaspat, fara greutate. Mi-a adus aminte de Corcova Cabernet Sauvignon/Merlot 2008, un vin care mi-a placut foarte mult la vremea lui prin sinceritate si corectitudinea executiei.
Si cel de fata are profilul un Bordeaux de linie bine facut, chestie destul de rar intalnita pe la noi unde stilul greu si “overripe” domina din pacate mai ales in intervalul acesta de pret. Chiar sunt curios cum va arata peste 5-6 ani desi nu cred ca multi ii vor da sansa sa evolueze.
Bun spre Foarte Bun, o surpriza placuta dupa cum va spuneam, dovada fiind ca este vinul rosu de electie pentru subsemnatul in respectivul restaurant. In plus costa in jur de 60 de lei in meniu, bani pe care ii merita.
Freamat Rosu 2013, lansat de curand din cate am inteles. Reteta asamblajului este aceeasi: Merlot plus Cabernet Sauvignon in proportii aproximativ egale. Nas in aceeasi tenta de fruct rosu si negru, usor mai brut si neasezat, cu nuante de baric (vanilie si piper) care inca integreaza fructul proaspat, suculent. Evolutie expresiva, cu acelasi caracter fructat, zemos si o aciditate vioaie care scoate fructul in evidenta. Final cu tanini usor verzi, inca naravasi, in curs de integrare. Postgust in aceleasi note proaspete, minerale. Stilul este acelasi ca la cel de mai sus, lejer, nefortat, bordelez de linie, doar ca vinul este mai proaspat si mai impetuos si are nevoie de ceva timp in sticla sa se aseze in parametrii proiectati. Probabil pentru mine va fi acelasi hit ca cel de mai sus. Bun spre Foarte Bun, mie unul imi place.
Cam acestea au fost vinurile incercate in timp de la Domeniul Catleya. Se vede “savoire faire”-ul si stilul bordelez, atat la albe si la rose, cat mai ales la rosii, care sunt pe gustul meu. Preturile sunt de bun simt tinand cont de calitea vinurilor, iar acestea isi merita banii. Executia prezentarii, povestea, materialele promotionale si site-ul sunt corecte si coerente. Una peste alta, e de bine…
Bineinteles ca sunt curios cum vor evolua pe viitor, atat vinurile (plus ce vor scoate din restul soiurilor plantate) cat si producatorul. Mai ales ca eu consider ca o mare parte din viitorul vinului autohton sta (si) in mainile generatiei tinere de vinificatori straini de la noi de genul lui Laurent Pfeffer, a lui Ghislain Moritz de la Avincis sau a lui Marco Feltrin de la Petrovaselo.
Frederic Vauthier, proprietar de Chateau in Lussac Saint Emilion (asta vine in Bordeaux, pe malul drept).
Pe malul drept al cui?
[Raspunde]
Dan Reply:
February 25th, 2015 at 8:55 AM
@Teo, Al Bordeaux-ului…de fapt al estuarului raului Gironde.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bordeaux_wine_regions
[Raspunde]
Asta vine în Bordeaux, pe malul drept.
Sigur nu în Vrancea, pe malul stâng?
Deci, pe malul drept al Bordeaux-ului. OK, am în?eles
…de fapt al estuarului raului Gironde.
Cumva ?sta? http://ro.wikipedia.org/wiki/Estuarul_Gironde
Ah, nu e ?sta. Acolo spune c? estuarul începe de la confluen?a râurilor Dordogne ?i Garonne, iar Lussac Saint Emilion este chiar mai sus, nu doar înainte de confluen?a între Dordogne ?i Garonne, ci chiar mai sus de confluen?a dintre Dordogne ?i Dronne. De fapt, ce naiba, harta spune totul: este pe malul stâng al râului Isle, afluentul lui Dronne.
P?i, ?i de unde scoatem râul Gironde? Cum, de unde? Din pu?ul gândirii.
?i-alt? dat?,
?i-alt? dat?,
O s-o facem
?i-mai ?i-mai lat?.
S? curg? vinul,
S? glumim cu Dan
Cât timp ne d? info
Din Absurdistan.
(Mon?er, înc? un rând de Catleya).
Mul?umesc Dane. Mi-am completat por?ia zilnic? de râs.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
February 26th, 2015 at 7:20 PM
@Teo, Aveti ceva timp de pierdut cu geografia.
Pe scurt, ca sa lamurim: Bordeaux Right Bank cuprinde si Lussac Saint Emillion.
Da, Saint-Emilion e peste Dordogne dar nu e un blog de geografie, e un blog de vin…trebuia sa intelegeti de prima data.
Cititi link-ul de pe wikipedia de mai sus, mai ales sectiunea “The Libounais” de unde citez:
“The area of Libournais encompassed much of what is referred to as the Right Bank.” (…)
“The Libournais appellations
Saint-Émilion AOC
Montagne-Saint-Émilion AOC
Saint-Georges-Saint-Émilion AOC
Lussac-Saint-Émilion AOC
Puisseguin-Saint-Émilion AOC
Pomerol AOC
Lalande-de-Pomerol AOC
Fronsac AOC
Canon-Fronsac AOC
Castillon – Côtes-de-Bordeaux AOC (formerly Côtes-de-Castillon AOC), a sub-appellation of Côtes-de-Bordeaux AOC
Francs – Côtes-de-Bordeaux AOC (formerly Bordeaux Cotes-de-Francs AOC), a sub-appellation of Côtes-de-Bordeaux AOC”
[Raspunde]
@ Dan Micuda, placerea e de partea mea. De fapt, recunosc, mi-a placut si-mi place in continuare geografia.
Faptul c? e un blog de vin nu înseamn? ca trebuie s? spunem prostii. Ca se mai intampla sa mai apara si erori este ceva normal. Toti suntem oameni. Diferenta o face educatia. Cei educati isi cer scuze cand gresesc. Ceilalti continua cu aberatiile pe considerentul ca e blogul/situl/portalul lor si fac ce vor ei.
Eroarea ta este ca ori ai tradus PROST, ori ai interpretat PROST termenul Bordeaux Right Bank. Stiu, e cam dur ce-ti spun, dar incerc sa te ajut sa intelegi corect.
Pe scurt, ca sa lamurim (a?a cum iti place tie sa spui).
1. Bordeaux nu este un rau ca s? poti traduce/spune bank=mal.
2. Gironde este un estuar si nu face referire la un rau cu acest nume.
3. Dac? Lussac Saint Emillion e s? fie în DREAPTA cuiva, acela poate fi ori raul Dordogne, ori (printr-o larg? extensie) raul Garonne sau (o ?i mai larg? extensie) ora?ul Bordeaux.
Ca sa nu te mai ametesc prea mult (existand riscul sa ramai asa), te invit sa te uiti pe aceasta harta care este foarte sugestiva. E LMC, adica la mintea cocosului.
http://avis-vin.lefigaro.fr/connaitre-deguster/tout-savoir-sur-le-vin/guide-des-regions-et-des-appellations/bordeaux/rive-droite
Ai v?zut ce simplu este?
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
February 26th, 2015 at 10:05 PM
@Teo, Da, aveti perfecta dreptate.
Va doresc o seara linistita!
[Raspunde]
Tot eu sunt… Te citez:
in plantatii (tinere) au deocamdata DOAR soiuri rosii internationale (Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc si Syrah) urmand insa si Fetestile autohtone: Neagra, Regala si Alba.
…………………………………………………………………………………………………………………….
De data aceasta noutatile au fost Rose-ul 2014, SAUVIGNON BLANC-ul 2014 si asamblajul bordelez de Merlot si Cabernet Sauvignon 2013.
Întrebare: Sauvignon Blanc în ce categorie intr?? Sau este cump?rat de la al?ii ?i procesat la ei?
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
March 9th, 2015 at 8:53 PM
@Teo, Da, strugurii pentru alb sunt cumparati de la Corcova din ce stiu.
[Raspunde]
Multumesc frumos pentru informatie.
[Raspunde]