May 29 2013
Despre vinul romanesc in 10 intrebari, cu dl Philip Cox (Partea I)
Asa cum v-am promis acum ceva vreme, lansez astazi o serie de mini-interviuri cu producatori si oameni din industria vinului de la noi cu scopul de afla si opinia celor direct implicati in industrie. Recunosc ca este intr-adevar mult mai comod (nu intotdeauna, va garantez eu) sa stai sa critici de pe margine, faptele fiind adeseori mult mai nuantate decat perspectiva mea proprie si personala. De aceea o sa incerc sa obtin raspunsuri de la cat mai multi oameni din industria vinului de la noi, in efortul de a intelege si a-mi explica mai bine mecanismele si principiile care guverneaza la ora actuala vinul romanesc.
In debutul demersul de mai sus am apelat la d-nul Philip Cox, unul din actionarii Cramelor Recas. De ce am inceput cu dansul?
In primul rand pentru ca este printre putinii care au incercat de-a lungul timpului, prin interventiile si comentariile la articolele mele de pe blog, sa explice si argumenteze punctul de vedere al producatorilor. Demers firesc intr-o piata normala, nefiresc la noi, unde majoritatea celor din piata aplica metoda “capului ca cutie” sau “cainii latra caravana trece” cand vine vorba de interactionat cu piata si consumatorii finali.
Apoi pentru ca eu consider Cramele Recas a fi o poveste de succes pentru vinul romanesc. Un success care daca ar fi fost replicat macar de cateva ori, ne-am fi situat mult mai bine la nivel international. Si un succes care in mod ciudat este rezultatul unui efort propriu si individual al producatorului, adesea contra curentului si conjuncturii pietei. Recas a fost prima si ramane una dintre putinele firme romanesti care a reusit sa ofere vinuri corecte la volume mari si pe segmentele de pret inferioare. Desi adeseori noi bloggeri suntem atrasi doar de vinurile premium ale producatorilor autohtoni, mie personal mi se pare mult mai greu sa oferi vin calitate la preturi decente, decat sa faci vinuri exceptionale la preturi astronomice. De aici si obsesia mea permanenta cu privire la celebrul raport pret/calitate. Pentru ca intr-o lume in care a face vin bun nu mai reprezinta o realizare in sine, pretul face adesea diferenta.
Asadar, D-nul Cox a avut amabilitatea de a-mi raspunde la 10 intrebari (plus una bonus de care mi-am amintit eu ulterior). Acestea se refera in principal la problemele care m-au framantat pe mine de-a lungul timpului. Raspunsurile insa nu ii privesc doar pe pasionatii de vin, ci ofera o perspectiva de business interesanta si pentru ceilalti actori din domeniu. In primul rand pentru ca vin din partea cuiva care de ani buni exporta cu succes vin romanesc spre piete dezvoltate din vest. Adica ceea ce altii doar viseaza.
Materialul fiind unul destul de amplu si pentru a nu se pierde mesajul, am sa public interviul in doua parti. Nu am intervenit decat minor asupra textului; D-ul Cox si-a insusit foarte bine limba romana (chestie de laudat si nu foarte usor de realizat pentru un englez) exprimarea fiind perfect inteligibila, iar rationamentul de business adesea mai coerent decat al unui vorbitor nativ de limba romana.
Iata deci primele cinci intrebari si raspunsurile aferente:
- Cum vedeti vinul romanesc in context international? Care credeti ca sunt punctele lui forte si cum ar putea fi promovat mai bine?
Vin romanesc a progresat mult in ultimii 4-5 ani in sensul ca a inceput sa devin cunoscut de profesionisti din domeniul, cel putin in citeva tari- Uk, Olanda, Estonia, Russia. Pe o alta parte, este inca practic inexistent ca si cota de piata si complet necunoscut consumatorilor din majoritatea tarilor. Sunt tari importante precum Germania si Sua unde fie ca vin romaneasc e privit cu neincredere sau e complet necunoscut chiar si de profesionisti. Ca sa schimba situatie, e nevoie sa iasa mai multe producatorii din Romania la rampa si sa inceapa sa vanda vinul lor peste hotare.
Ca punct forte Romania are o mare flexibilitatea in productie, si plantare si un istoria de a creste soiuri competitive la nivel mondial- precum Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Gris, Cabernet care este un avantaj comparativ cu tarile ca Spania care au o gama de soiurile foarte restrans, si chiar Franta unde au multe restrictii legislative in fiecare zona.
- Exista pe plan extern o imagine a Romaniei ca tara producatoare de vin? Cine ar trebui sa se ocupe de aceasta imagine?
In multe tarile nu. In America, Japonia si multe alte tarile vin romanesc e complet necunoscut. Si la nivel de consumatorilor cam in toata lumea suntem ca si inexistent. Nu sunt de acord cu idea ca cumva e datoria statul Roman sa schimba situatia aceasta si cred ca revine exclusiv producatorii de vin din Romania.
- Producatorii romani constientizeaza necesitatea unui front comun pentru promovarea vinului romanesc in exterior? Cat de mult ajuta statului la aceasta promovare?
Nu, producatorii de aici au mari probleme sa fac un front comun pe orice subiect. Exista multa neincredere intre firme, majoritatea au chiar un aversiune sa colaboreze activ cu celelalte firmele si incerca sa promoveaza strict interesele lor locale. Chiar si firmele care inteleg ca este nevoie de un front comun, nu au putere sau timp sa ocupa prea in detalii de subiectul de promovare comun. Practic sunt numai o mana de firme care au incercat sa fac ceva in aceasta sens: Halewood, Serve, Stirbey, Carl Reh, Aurelia visinescu, Senator, Recas, Segarcea.
Statul ne ajuta cu sponsorizare targurile international, 2-3 pe ani si chiar ajutorul asta a inceput sa devin destul de dificil de obtinut cu taiere de buget si desfiintare centrului roman pentru promovare comert extern. Mai sunt prin lume unii ambasadorii si diplomati care incearca sa ajute, dar nu au foarte mult expertiza in domeniul de business si nici o fel de finantare, asa ca de multe ori nu au efect.
- Care credeti ca sunt principalele piete potentiale pentru vinul autohton in general si pentru Recas in particular? Vedeti piata chineza ca o alternativa pentru vinurile romanesti?
In general pietele important pentru vanzare de vin imbuteliat atat pentru Recas si Romania in general sunt Anglia, Estonia, Olanda, SUA, Tarile Scandinave, Rusia, Cehia, Slovacia, Japonia. Germania este o importanta si cam unica piata pentru vin varsat.
China a importat ocazional cantitati mare de vin romanes in anumiti ani, dar nu se vede o afacere constant. Pentru noi cred ca este prea devreme sa fim interesati in piata chineaza momentan: nu avem suficent vin sa deservim clientii actuali si nici piata in China nu este inca foarte evoluat. Le vom monitorizam si cand gasim o partener adevarat poate incepem ceva in China, dar nu cred in basme ca este o fel de Eldorado. Totusi nu sunt atat de multi consumatorii de vin acolo si au un obsesia pentru vinurile din Franta care va dura citeva ani sa dispara.
- In ultimii ani calitatea vinurilor din Romania s-a imbunatatit dramatic. Vi se pare ca la ora aceasta a luat-o inaintea dezvoltarii pietei (educatia consumatorilor, putere de cumparare, dezvoltarea distributiei si comertului, etc.)?
Da, nivel de educatie consumator de vin este in urma altor tarile europene ( ma gandesc chiar la vecinii din Ungaria unde este un adevarata efervescenta in piata pentru vin de calitate). Dar si dezvoltare sector de productie de vin in Romania a evoluat pana acuma cam stramb.
Adica s-a investit multi bani in creare brandurile noi de vin, cramei noi, plantatie noi e.t.c dar fara o cercetare prealabila al pietei. Adevarul este ca chiar in tarile cu o foarte profund, istoric si dezvoltat cultura pentru consum de vin, 80-90 % din piata este intotdeauna reprezentat de nivel de vinurile economic (entry level).
Romania nu este cu nimic diferit in aceasta sens, dar cred ca 90% din dezvoltare in sector de productie de vin, atat la firmele nou intrat pe piata si chiar la firmele existent, a fost orientat strict spre sector de vinuri premium ( sau pot sa spun doar scump – fiindca chiar multe vinuri scumpe nu sunt neaparat si premium).
Mi se pare lucru asta destul de ciudat ca cineva poate investi milioane de euro in cramei, vie e.t.c- zeci de mii pe etichete super sofisticat- dar sa nu fie studiat nevoile pietei.
Oricat de mult sa va educa publicul – consumatorii etc, nu cred ca segmentare piata va schimba foarte mult. In orice tara este o numar restrans de oamenii care pot sa cumpar un vin premium si va dura mult pentru Romania sa dezvolta o clasa mijlociu adevarat.
Asa ca in viitor cred ca va fi o consolidare in piata si unele firmei care acuma sunt orientat spre vinurile premium va fie fortat sa iasa cu vinurile economic (s-a si intamplat deja) si nivelul calitativ al vinurile economic va trebuie sa creasca de la nivel foarte jos care il are acuma.
Deocamdata ma opresc aici! Data viitoare vom vorbi de educatia consumatorului roman, preturile vinurilor romanesti, concursurile de vin si bineinteles rolul blogerilor in “societate”…
Tineti aproape!
L.E. Puteti citi AICI continuarea interviului.
EXCELENT !
… pentru interviu=comentarii-Cox … si pentru idee !
FRAZA asta de iceput “Pentru ca intr-o lume in care a face vin bun nu mai reprezinta o realizare in sine, pretul face adesea diferenta.” ar trebuii sa fie afisata in toate magazinele de vin si la toate tirgurile … 🙂 sa vedem citi mai participa la tirg …
… si se pare ca D-nu Cox are cam aceiasi idee … “Adevarul este ca chiar in tarile cu o foarte profund, istoric si dezvoltat cultura pentru consum de vin, 80-90 % din piata este intotdeauna reprezentat de nivel de vinurile economic (entry level).
Romania nu este cu nimic diferit in aceasta sens, dar cred ca 90% din dezvoltare in sector de productie de vin, atat la firmele nou intrat pe piata si chiar la firmele existent, a fost orientat strict spre sector de vinuri premium ( sau pot sa spun doar scump – fiindca chiar multe vinuri scumpe nu sunt neaparat si premium)”
SAU … CINE ARE URECHI … SA AUDA !
felicitari inca o data … si … astept continuarea.
ms
p.s.
… probabil ca … sunt un exemplu negativ … am cheltuit 100 E … pe vin frantuzesc … doar ca sa fiu sigur ca nu ma inervez cu vinurile premium din ro.
… as fi vrut mult sa beau doar vinuri ro … poate peste 2 ani 🙂
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
May 29th, 2013 at 11:26 PM
@Caberlot, Multumesc!
O spun cu regret, dar ai investit bine cei 100 €….
[Raspunde]
Tare sunt curios care sunt celelalte intrebari pentru ca in raspunsurile sale, dl Cox a lovit exact unde doare.
As adauga faptul ca s-ar putea sa se insele intr-o oarecare masura atunci cand se refera la vinurile “premium” romanesti. Consumatorul roman in afara de a fi la inceputurile lui in ceea ce priveste vinurile, mai e si snob pe deasupra si cred ca multi cumpara in restaurante aceste vinuri doar pentru ca sunt scumpe, nu neaparat bune…. “de firma”
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
May 30th, 2013 at 9:22 PM
@newyorkescu, Intotdeuna i-am admirat franchetea D-lui Cox pentru faptul ca nu abureste consumatorul cu texte patriotice…Adica nu sufera de metehnele romanesti.
Nu se inseala, stie chestia asta. Si s-a adaptat la piata. Vezi preturile la gamele premium ale Recas..:D
[Raspunde]
@Dan,
… da se pare ca am investit bine … sticlele arata f. bine … o sa le gust peste o saptamana cind ajung in ro .
99E pt 18 sticle => 5,5E / sticla … adica 24 lei/sticla => pot zice ca pretul e ok !!! … adica o sa beau vinuri de 9-7E pt 7CAD – nu e rau de loc !!!
SI TREBUIE SA RECUNOSC CA AM RAMAS SURPRINS DE VITEZA DE EXPEDITIE => AM COMANDAT DUMINICA NOAPTEA SI EI AU EXPEDIAT LUNI SI A AJUNS VINUL LA VICTORIA-FAGARAS MIERCURI … INCREDIBIL !!!
(am comandat si niste carti in ro , tot duminica noaptea si au ajuns joi la posta !)
xxxxxxxxxxxxxxxxxx
daca D-nu Cox …
… vorbeste de preturi premium si vinuri obisnuite => atunci sunt sigur ca STIE CE SPUNE … si nu vad de ce unii mai acuza “blogarii de vin” ca fac antireclama …
In alta ordine de idei … ma gindesc ca si de la VINATIS au multe de invatat atit producatorii cit si comerciantii si de ce nu si transportatorii.
inca un multumesc de informati!
ms
p.s
astept “volumul 2” cu multumiri pt tine si pt D-nu Cox.
🙂
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
May 30th, 2013 at 9:24 PM
@Caberlot, Sa le bei sanatos si sper sa iti placa ce ai ales!
Hmm..blogerri sunt mai la indemana..:D
Cu placere! Multumirile sunt in primul rand catre D-ul Cox ca a avut amabilitatea sa imi raspunda.
[Raspunde]
Caberlot, iti urez bafta cu vinurile dar nu te astepta la minuni oenologice la banii aia, mai ales de la frantuji
[Raspunde]
@Ciprian,
nu ma astept la minuni oenologice …
… vreau doar sa beau un vin corect de 5,5E atit cat am dat pe el …
… sau poate am noroc si beau niste vinuri de 7-9E cit fac ele la buc si fara transport.
… cu francezii nu m-am ars inca niciodata … chiar daca platesc numele … si din lumea noua as putea lua ceva mai bun la aceiasi bani = doar daca stii ce !
aveam nevoie de un vin … pentru un pahar de vorba 🙂 …
… si pt ca in ro nu mai stiu ce sa iau – in provincie=orasele mici e si mai complicat sa nu iei plasa … cel putin asa am citit => am ales solutia VINATIS – care a batut toate asteptarile la capitolul livrare !
NICI UN TRANSPORTATOR ROMAN NU CRED CA AR FI DUS 18 STICLE PT 23E SI LA O DISTANTA DE 200KM … la 2000km ==> ma declarau nebun !
… o sa incerc sa fac niste comparatii … cu ce gasesc la 24-25 lei vin ro.
… chiar sunt curios!
… AS FI VRUT SA BEAU VINURI RO !!! … dar nu chiar la orice pret 🙁
toate cele bune !
ms
p.s.
am avut ocazia sa gust un vin de 23 si unul de 37 CAD …
… rosii frantuzesti … ce sa zic decit ca erau f.f. bune !
… senzatia cea mai importanta era de VIN PLIN/CONDENSAT … si asta chiar daca am facut greseala sa incep cu 37 si apoi de curiozitate sa gust si 23 CAD
BUNE VINURI !…DAR SCUMPE !!!
… era o degustare la SAQ … eu inca nu sar la nivelul asta … ma multumesc cu 12-15-18 CAD …
ex: Paull Mas cabernet de cabernet la 15CAD eu zic ca e BUN ! si imi place si rata depe eticheta — ca doar sunt pescar 🙂
[Raspunde]
Anne Reply:
January 3rd, 2016 at 4:51 PM
@Caberlot, Ok, Francezii sunt renumiti pentru champagne, vinuri si parfumuri….pentru femei:). Pot sa iti recomand un furnizor direct de vinuri, le aduce direct si repede
[Raspunde]
“firmele nou intrat pe piata si chiar la firmele existent, a fost orientat strict spre sector de vinuri premium….”
Sa fie oare o cauza si taxele supermarketurilor?
Ma gandesc ca vreo 70% din comert cu vin tot se intampla pe la ei pe raft!
Ce sanse are un mic producator sa acceseze distributia mare? Ca doar fonduri europene nu s-au dat pentru comercializare, sa fim seriosi. Doar pentru replantare si productie.
iar despre etichete….pardon! penibile multe din ele si doar pentru Mitici. scuzati ofensa
Cati patroni restaurante incurajeaza vinul regional/local cum se intampla prin Europa. Unde in Trentino o sa gasesti vreun vin de Sicilia? Dar la noi pe litoral mult imi place un fabulos Cotnari la frapiera. Tragi cu pusca sa gasesti un Babadag, un Niculitel
De ce producatorii sau importatorii nu organizeaza targurile lor, caravane prin tara de promovare cum a facut-o raposatu’ Mondavi prin America la inceputurile lui? Si cred ca nu avea Audi sau ML ca unii mici si amarati producatori de pe la noi.
Sa privim ce fac producatorii de bere mai nou. Sunt iubitor de vin, dar mult mai imi place organizarea din bere. Ah, dar ei sunt multinationale, scuzati
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
May 31st, 2013 at 5:34 PM
@pascu andrei, din pacate astea sunt mentalitatile la noi: toata lumea vrea sa faca bani peste noapte si cu efort minim. Si de aici se trag multe. Sunt convins ca d-ul Cox si-ar dori mai multi parteneri straini printre producatorii de la noi. Pentru ca mentalitatea este alta.
E posibil si lipsa accesului in marele retail sa fie problema cu vinurile “premium” , dar firmele mici de la noi nu prea au volum sa dea in marele retail cum da Recas. Acum vad ca in Mega Image au intrat firme mici (Gramma, Basilescu, Corcova) si ma bucur ca exista un lant de magazine care incurajeaza acest gen de producatori.
[Raspunde]
[…] cum va promiteam in finalul primei parti revin cu intrebarile cele mai interesante din mini-interviul cu dl Philip Cox, unul dintre […]
[…] lui Philip Cox, investitor britanic în industria viticol?, vinul românesc a progresat mult în ultimii 4-5 ani, […]
pusca si cureaua lata / ce CASTLE ROCK beam odata . in special cabernet sauvignon . asta pentru ca azi m-am “ocupat ” de un cabernet sauvignon CASTLE ROCK 2010 DOC-CMD luat de la un magazin cramele recas .nu stiu de unde l-au mai scos ca e probabil ultimul lot , imbuteliat in noiembrie 2011 . dupa care ne-a bagat domnul COX in locul lui castel huniade IG-VIILE TIMISULUI . adica un vin oarecare . DIFERENTA E DE LA DOC -CMD LA IG-VIILE TIMISULUI . intre timp acest CS castle rock 2010 a evoluat , asa cum a putut si el ( cine stie pe unde a stat ) de la un vin de 16 lei , la unul mai bun decat alte vinuri romanesti care costa 30-35 de lei .sau cel putin la fel de bun . bine , si proaspat era mai bun decat majoritatea vinurilor cu pret intre 16 si 30 de lei . acest CS e vinul care pastra cel mai bine tipicitatea soiului . cu putin contact cu stejarul era perfect . acum a evoluat spre un rosu inchis – dark red cum spun englezii – iar nuanta initiala violacee a devenit mai putin pronuntata , mai mata ca sa zic asa – mai degraba lila . nasul puternic si complex este aproape inconfundabil .dupa ce iti trece de cateva ori prin dreptul nasului un pahar cu acest vin , e greu sa te mai multumesti cu orice si e greu sa gasesti altul la fel . gustativ , e o nebunie de fructe negre , ciocolata neagra si condimente in acest vin . si e la fel de dens , de plin , ca un vin medium level (adica 7, 8-10 euro ). ba as putea numi unele de 30 -35 de lei care nu ii pot sta in fata .si s-a pastrat destul de bine . asa ca ce – ar fi daca ne-am trezi ca domnul COX viseaza frumos intr-o noapte si se hotaraste sa-l produca din nou . sau unul identic sub alt brand , chiar daca va fi ceva mai scump . sau poate doar visez eu .:) . ca de baut nu am baut decat jumatate din sticla .
[Raspunde]
a , si ar mai fi ceva . la pagina de limba germana la site-ul oficial cramele recas apare oferta de vinuri rosii unde cred ca putem gasi un CS doc-cmd de talia castle rock , sau mai bun .sau orice vin rosu . dar probabil trebuie comandat de la un magazin online din alta tara nu e asa ca traim in cea mai mishto tara din acest univers si din toate universurile paralele (daca or exista ) : comandam online din Romania , vin romanesc , de la un magazin din alta tara UE . ei , ce ziceti ?.
[Raspunde]
Pt majestatea ta Burebista.
Citeva raspunsurile la punctele care ati ridicat.
1) Variantele 2011 si 2012 al cabernet-ul nostru- iesit pe piata sub brandul Castel huniade vor fie cu siguranta mai bun decat varianta din 2010 aparut sub castle rock. Sunt absolut sigur de asta,- si 2011 si 2012 au fost anii mai bun in regiuna noastra, si viile au fost mai matur producand strugurii de o calitatea foarte bun,- doar ca sa le vezi la acelasi nivel o sa trebuie sa le beti peste un ani sau doi ca sa puteti fac o comparatie correct.
2) Si castel huniade are o parte semnificativ din productie care este DOC-CT- inclusive cabernetul sauvignon , dar si daca unele loturile sunt IG viile timis – nu insemna ca vinul este cumva differit. Methoda de productie si strugurii folositi sunt absolut identic- singura diferenta cu DOC este unul administrativ. Adica fie care ani in vara trebuie sa declaram ce suprafata de vie vrem sa o declaram ca find DOC si cit vrem sa declaram IG.
Find ca mare mare majoritatea din clienti vinul nostru nu intereseaza diferenta intre DOC si IG,- noi incercam sa facem cantitatile de DOC conform vanzare unor produse – in special gamele mai premium,- unde este o ajutor la imagina. Dar uneor le gresim cantitatile – (e cam greau in iunie 2011 sa stie cit vin vom vindem in anul 2013 cu exactitatea) de acea apare acelasi brand de vin unor cu DOC si altadata cu IG.
3) vinul care vindem la export , daca sunt in acelasi nivel de pret si soi, sunt absolut identic cu cele care vindem in Romania. De fapt asi putea sa spun ca vindem o mai mare parte din vinurile cele mai bun care o avem in Romania. Daca vreti o Cabernet sauvignon mai memorabil decat cel din 2010 avem variante foarte bune in gama La putere, si vom lantam saptamana viitor un Cabernet Sauvignon 2011 in gama Selene, produs in colaborare cu prietenii nostrii – Alesio Planeta din Sicilia, care este cu siguranta cel mai bun cabernet care am avut in istoria firmei noastra.
Philip Cox
[Raspunde]
pt. domnul philip cox : in primul rand , va multumesc pentru ca mi-ati raspuns . asta va ridica in ochii mei peste majoritatea producatorilor de vin din romania . nu am nimic cu castel huniade . e un vin bun , probabil cel mai bun la pretul cu care se vinde . eu vreau sa spun despre CASTLE ROCK ( cel putin cabernet sauvignon , dar si varianta demisec merlot-feteasca neagra ) , ca era mai dens , mai parfumat , mai inchis la culoare , iar gustativ depasea multe vinuri mai scumpe . eu aveam acasa permanent in frigider un cabernet sauvignon castle rock , asa ca am baut din mai multe loturi , si era la fel . cunosc si cabernetul sauvignon LA PUTERE .este remarcabil , dar si mai scump , vreo 42 de lei , adica aproape 10 euro . de fapt in romania asta e o problema .iar piata e in schimbare , de la vin demidulce la sec .chiar ieri am recomandat unei doamne un cabernet castel huniade pentru ca voia un vin sec pentru un musafir , un barbat . nu stia ce sa ia .ca sa fiu sincer , mie mi s-a parut ca via din care a fost facut cabernetul castel huniade 2011 e intr-adevar mai tanara . merlot castel huniade 2012 pare mai dens . sper ca in timp sa se ajunga la ce a fost .oricum , eu nu prea mai cumpar vin din gama low cost . asta era singurul , la 4 euro sticla .dar as aprecia si un vin baricat 12 luni ,cum se cauta acum in romania . exista piata in romania pentru asa ceva , la 5-6 euro sticla .ma gandesc la faptul ca mai bine ar fi sa cumpar vin produs in romania decat vin din chile sau argentina . in final , va doresc succes si daca mai sus am avut un comentariu prea acid , sa ma iertati .
[Raspunde]
Burebista
Multumesc pt comentarile. Nu ma derangeaza sa aud orce fel de opinii despre produsele noastrii. Cred ca in general proprietarii de cramei sunt cumva izolat de piata si nu prea aud nici o fel de opinii despre vinurile lor , decat laudele de la proprii angajati. Din aceast motiv foarte multi patronii de cramei au un idea supraevaluat despre valoare vinurile lor si preturile devin prea mare comparativ cu valoare.
Eu cred ca e foarte important sa stim exact ce vrea clientii nostrii , si sa ne aplecam sa o producem vinul care este cerut, si nu doar ce iese.
[Raspunde]
burebista Reply:
April 20th, 2014 at 3:50 PM
@philip cox, dupa ce am mai degustat si alte loturi de castel huniade din recolta anului 2012 , respectiv cabernet , merlot si feteasca neagra , am ajuns la o concluzie nedorita : aceste trei vinuri sunt mai apoase decat precedentele de exemplu cabernet 2012 – lot 13221 . iar acum de pasti am cumparat syrah cocosul 2012 lot 13333 care tot asa era apos si departe de syrah cocosul din 2011 .alcoolul e iesit din corp , e amar si aduce a feteasca neagra . nu mai are aciditatea celui din 2011 care a fost un succes . nu pot sa imi dau seama de ce . probabil viile prea tinere . oricum sunt complet dezamagit , mai ales ca si anul trecut de pasti tot un syrah 2012 m-a dezamagit – lot 13017 . si am hotarat sa nu mai cumpar deloc vinuri de recas . chiar daca pe eticheta syrahului scrie ca a fost mestesugit cu mare grija sau asa ceva . si daca scriu asta in ziua de PASTI inseamna ca sunt suparat rau . pacat ca aceasta crama a devenit una oarecare . ma refer la vinurile rosii cumparate , din cele doua game .si cred ca nici vinurile din 2013 nu vor fi mai bune . am cumparat vin rosu vrac (pentru ca imbuteliat nu am gasit decat cabernet -imbuteliat prin ianuarie ) . si toate sunt apoase . probabil de aceea nici nu s-au vandut cele din 2012 , si le mai vad inca in rafturi la hypermarketuri . probabil doar invechirea in butoi de lemn le-ar mai aduce un plus . dar din cate stiu eu crama recas nu prea mai foloseste lemnul , cel putin la gamele sub 10 euro .cam asta e .HRISTOS a inviat !
[Raspunde]
burebista Reply:
April 20th, 2014 at 3:52 PM
@philip cox, p.s. :vinul vrac l-am luat de la un magazin cramele recas .spun asta ca sa fiu exact inteles .
[Raspunde]
pt. domnul philip cox : se pare ca lucrurile se indreapta in ceea ce priveste castel huniade . dupa ce mai demult am incercat merlot demisec castel huniade 2012 si era mai bun dacat cel din 2011 , ieri am luat un cabernet castel huniade 2012 , care era doc-cmd recas , lot 13221 . seamana bine de tot cu castle rock , adica e mai bun decat cel din 2011 .deci cred ca problema se rezolva .adica sa fie acelasi vin in alt model de sticla . de acum incolo , probabil o sa am permanent in frigider un cabernet castel huniade . in ceea ce priveste preturile vinurilor , si comerciantii au vina lor . unii mai fac reduceri ca sa nu stea vinul prea mult in raft . am vazut variatii mari de preturi la acelasi vin .eu cumpar vin de la hypermarketul cora , pentru ca e la doi pasi de mine .mi-au trimis si scrisoare de multumire , pentru ca am card cora si imi fac numai acolo cumparaturile . lasand la o parte faptul ca au multe vinuri din import care sunt defecte sau costa dublu fata de calitatea oferita , acolo se gaseste prea multa feteasca neagra .nu ca nu ar fi buna feteasca neagra , dar e prea multa comparativ cu alte soiuri , cum ar fi cabernet sauvignon .aici , la cabernet , nu am pus la socoteala decat cabernet sauvignon sec romanesc cu pret incepand de la 4 euro la 8 euro . pentru ca exista mult cabernet demidulce sau dulce . in schimb nu gasesc syrah cocosul dintre vii , trebuie sa ma duc in alta parte ca sa il cumpar , adica la un magazin cramele recas . si cand l-au avut , la cora , la 25-26 de lei , a disparut repede din raft . daca puteti accepta , fara sa va suparati prea tare , o sugestie de la mine , care nu sunt specialist , dar sunt in curs de a invata cat mai multe despre vin , eu unul as planta soiul shiraz .pentru ca romanii incep sa il descopere . va doresc sa aveti succes .
[Raspunde]