Jul 18 2013

Sase soiuri, un singur vin: Ogier Cotes du Rhone Heritages 2011

Published by at 8:00 AM under 2011,Alb,Cotes du Rhones,Foarte Bun,Franta,Sec

 

Continuam prin sudul Frantei, in zona Rhone-ului, astazi cu un vin alb. Produs de un nume cu greutate in regiune: Ogier. Despre unul din rosiile lor a scris si George aici. Iar despre varianta rosie chiar a vinului de fata gasiti info la Alin.

 

Eu recunosc ca am privit cu suspiciune albele din valea Rhonului, mai ales stiind procentele de alcool pe care le au rosiile si gradul de concentrare si incarcare aromatica al acestora. Plus ca albele sunt  adesea cupaje din mai multe soiuri, cateva destul de exotice si greu predictibile, daca nu sunt vinificate si asamblate cu atentie. Toate aceste retineri pana acum insa…:D

Vinul de fata, este un cupaj din nu mai putin de sase soiuri: Grenache alb, Clairette, Bourbolenc, Viogner, Roussane si Marsanne. Ce va spuneam mai sus? Un fel de Solo Quinta. Plus unu. Asadar:

 

Ogiers Heritages BlancAspect (Culoare): Galben in nuante de lamaie coapta, cu reflexii tinere, verzui

 

Nas: complex, integrat, elegant, evolueaza de la aspecte retinute, florale in debut cu usoare adieri salin-minerale la tuse de fructe dulci, coapte (piersici, caise, pere). Pe masura ce se aseaza si se deschide in pahar apara o subtila nota lactica, maturata in gen Parmigiano Reggiano, foarte interesanta plus notele fructate care se intensifica, indreaptandu-se incet spre tuse de miere si fagure.

 

Gust: Atac catifelat, usor dulceag, potolit, pe fondul unei aciditati placute care evolueaza in crescendo fara sa iasa nici un moment in prim plan, dar sustinand competent incarcatura aromatica si gustativa complexa a vinului. Constructia excelenta imbina note de fructe coapte (piersici, caise) si tuse citrice, proaspete, de lime si gref rosu. Fiecare soi isi face datoria,  iar vinul “curge” excelent pe palatin, fara nici un fel de sincopa, cu o impresie generala de structura si complexitate. Finalul este prospat, aciditatea devenind in mod fericit usor crocanta si cu tuse tonice, urmat fiind de un postgust mediu in note citric-minerale.

 

Un vin Foarte Bun, cu o impresie de soliditate eleganta, excelent echilibrat, care reuseste sa ia cate putin din fiecare soi, construind parca un puzzle complex caruia nu ii lipseste in final nici o piesa.  Chiar am fost surprins de placut de el.

Pe la noi il gasiti la 49 de lei aici, bani pe care ii merita cu prisosinta, mai ales comparandu-l cu alte “creatii” autohtone de gen. RPC Bun.

Daca va spun ca in afara este exact 6.15 €, adica vreo 27 de lei, vom face brusc si irevocabil depresie impreuna..:D

 

Ogier Cotes de Rhone Heritages Blanc

 

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply