Apr 08 2013

Cura cu vin: Un studiu medical de ultima ora care va va schimba viata! In bine….

Published by at 8:00 AM under Altele,Diverse,Opinii

 

Citeam saptamanile trecute un articol nastrusnic pe netul romanesc despre efectele (ultra)pozitive ale vinului pentru sanatatea umana. Ideea principala este ca vinul este un tratament mult mai nimerit pentru cancer decat chimioterapia. Si plecand de la aceasta descoperire (facuta bineinteles in urma unui studiu de ultima ora) se extrapoleaza si se prezinta toate efectele pozitive ale vinul de la resveratrol&stuff. Se prezinta chiar si o schema de tratament cu 250 ml/zi..:D

 

 Daca nu stiam starea de degringolada organizationala in care se gaseste industria autohtona de profil mai ca as fi suspectat ca articolul respectiv e scris “la comanda”. Mai ales ca e plin si de povete pilduitoare cum ar fi, citez:

“….Orice vin care se comercializeaza in Romania sub pretul de 30 de lei sticla (750 ml) nu este adecvat pentru consum in general, mai cu seama intr-un tratament medical.”

Temerile mi-au fost insa spulberate de propozitia ce precede afirmatia de mai sus: “SFAT: Folositi vinul facut în casa, nu cel de la supermarket.”  Si in plus: ”De asemenea, este obligatoriu ca vinul sa fie ”curat”, adica de origine, fara obisnuitele adaosuri precum alcoolul etilic, zaharul, melasa sau alti coloranti, conservanti si aditivi din belsug folositi si în aceasta industrie.” S-a dus naiba cam tot vinul de pe la noi….

 

Snake-Wine-Small

Credit @http://www.my-funspace.com/

Pe scurt ne aflam in fata unui alt articol de gen “am incropit un sfat medical din ce am citit pe net” pornind de la un studiu. Studiu care nu e prezentat, in text existand o trimitere vaga la un institut din Elvetia.

In deschidere ni se spune mai pe un ton de “1001 de nopti”  ca “O recenta informatie de pe taramul cercetarii medicale pune în lumina un alta caracteristica miraculoasa ce i se poate atribui vinului:…”

Cine are chef sa creada in studii medicale si alte tentative de acest il sfatuiesc mai intai sa citeasca cartea aceasta ca sa se lamureasca cum se fac aceste studii si cum sunt triate de catre industria farmaceutica cele care sunt bune de publicat si cele care nu. Si daca mai vreti (sau nu va descurcati in limba lui Shakespeare) uitati-va si pe asta.

Totusi articolul si implicit afirmatiile de mai sus ne sunt utile, noua, iubitorilor de vin. Mai mult sub aspect social. Inarmati cu aceste concluzii de mai sus, preluate de pe un site cu greutate (“doctorionline.ro” ce naiba) putem contracara cu eficienta acuzatiile de gen “betiv notoriu care da banii pe bautura” venite din partea celor mai mult sau mai putin “apropiati”.

 

 Asadar altcumva suna sa spui sotiei (prietenei, parintilor, soacrei, vecinilor, etc.) cand apare vreun colet cu sticle, ca ai cumparat niste medicamente pentru ca trebuie sa faci o cura de Merlot sau Feteasca Neagra. In plus toata lumea stie cat de scumpe sunt medicamentele in ziua de azi. Si nu te poti zgarci cu sanatatea, nu? Sa iei de alea ieftine…ca doar dai un ban pentru sanatatea ta. Scrie si in articol, sub 30 de lei nu se poate. Si ala e pretul de pornire…

 

wine medicine

Credit @http://wordinfo.info/

Pacat ca nu sunt compensate, dar cred ca articolul de mai sus, la cat de bine este redactat,  poate constitui expunerea de motive pentru unui demers pe langa Ministerul Sanatatii sa bage ceva Cabernet in lista de compensate.

 

In plus orice colet cu sticle multiplu de 6 care apare in mod aleator prin casa la perioade regulate de timp si de care pana acum aveai tendinta sa spui ca nu stii al cui este, ca l-a trimis cineva aiurea, poate fi tratat cu ingaduinta, acesta constitutind “medicamentele pe urmatoarele doua-trei saptamani”. Chit ca se consuma intr-o saptamana….

 

Mai grav este daca te procopsesti cu “cineva” in familie care face vin de tara, de ala curat” . Atunci toate eforturile iti vor fi zadarnicite si sfatul meu este ca mai bine nu aduci in discutie articolul de mai sus. Asta daca nu vrei sa fii condamnat la o viata de consumat „tulburel”, „capsunica” sau „vin de buturuga”.

 

Lasand gluma la o parte, dupa ce am citit “bucata” de mai sus, am ajuns la concluzia ca si domeniul medical are “oenologii” sai

Asadar feriti-va de vinul prost si de sfaturi medicale  neavizate. Am zis!

  

6 responses so far

6 Responses to “Cura cu vin: Un studiu medical de ultima ora care va va schimba viata! In bine….”

  1. Cristian. E.on 08 Apr 2013 at 3:23 PM

    Sunt vinuri romanesti foarte bune sub 30 de lei..e adevarat ca trebuie sa stii de unde sa le iei. Cu ideea ca “vinul de tara este curat si bun” ma lupt si eu cu multi indivizi. In primul rand sunt convinsi ca sulfitii fac rau si nu trebuiesc pusi in vin…deci respectivii beau otet ca vinul la 15 grade e otet fara sulfiti. Toate firmele baga sulfiti in vin, el nefiind daunator ptr sanatate. A doua chestie ar fii ca vinul de tara este curat…Mai sa fie, pai de obicei se face langa cotetul porcilor si este zdrobit in cizme de cauciuc..
    Vinul rosu, da este cel mai bun tratament impotriva cancerului si accidentului vascular cerebral. Tot el previne si infarctul miocardic, regleaza tensiunea si colesterolul…vezi miracolul francez…
    La noi inca persista ideea ca cel mai bun vin este cel de casa sau de tara. Recent am avut niste invitati cu aceleasi idei si i-am servit cu un Shiraz La Cetate si la desert o Tamaioasa dulce de Vanju Mare (capodopera dupa mine, dar sub Stirbey). La Shiraz au ramas muti si l-au sorbit pana la ultima picatura fapt ce mi-a permis sa le mai temperez elanul cu “vinul de tara”. La Tamaioasa am primit o apreciere: “mamaaa ce bun e, noi luam de obicei Grasa de Cotnari, dar asta e super”. No comment!! Oricum Tamaioasa a dat pe spate in special reprezentatntele sexului frumos…ca de obicei.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Cristian. E., Problema cu autoconsumul e boala grea la noi si dificil de lecuit. Mai ales printre “adepti”.
    Apoi mai e vorba si de preturile pe care ai nostri le practica pe segmentul vinurilor ok. Exact ce zici tu, daca stii de unde sa le iei. Eu stiu, tu stii dar cati consumatori sunt ca noi?

    [Raspunde]

  2. Mihaion 09 Apr 2013 at 8:24 AM

    Mai stii, poate e vorba de acelasi oenolog, ca obscure sunt caile netului… 😉

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Mihai, Doamne apara si pazeste…ca sa fiu in ton…:)

    [Raspunde]

  3. Tesson 09 Apr 2013 at 10:38 AM

    va propun un articol: NO WINE IS INNOCENT [http://blogs.rue89.com/no-wine-is-innocent/2013/02/18/90-des-vins-contiennent-des-pesticides-et-cest-legal-229689]

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Tess, Interesant….si astea vin doar din vie. Daca punem si ce adauga producatorii la vin…o sa avem tabloul complet.

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply