Aug 13 2014

Muller-Catoir Haardt Riesling Burgergarten Erste Lage Spatlese Trocken 2011

Published by at 11:24 AM under 2011,Alb,Foarte Bun,Germania,Sec

 

Va anunt cu aceasta ocazie (si titlul sugereaza acest fapt) ca voi intra in zodia unor postari foarte plicticoase pentru amatorii de cancan si daca nu mai apare vreo traznaie de marketing prin peisajul autohton sau daca nu mai calca cineva masiv in strachini o sa fiu zen. Cat o sa ma tina…ca la noi e greu.

 

Asa ca astazi o sa ma mut in Germania si o sa va vorbesc despre un Riesling. De data aceasta despre unul de la Weingut Muller-Catoir. Cu respectivul producator din Pfalz am facut cunostinta acum ceva vreme. Mai exact cu un exemplar din gama de intrare, un Haardt Riesling “generalist” care mi-a mers insa la suflet. Asa ca am decis sa trec la nivelul urmator (da, mai binele este dusmanul binelui) si am achizitionat un “single vineyard”: Burgergarten. In traducere libera “gradina de pe deal”.  Burgergarten este o “Erste Lage”, adica una din viile de top ale Germaniei, incluse in clasificarea VDP. Si cum o imagine face cat o mie de cuvinte:

 

Burgergarten

  

Intotdeauna mi-au placut toponimiile nemtesti (mai ales in materire de vinuri) care explica exact ce si cum: Burger – Berger -Berg = deal, munte plus Garten =gradina rezulta “Gradina de pe deal”. Clar, da? Dar sa vedem vinul:

 

Muller Catoir Burgergarten RieslingAspect: Galben deschis, aproape transparent

 

Nas: Delicat, fin, cu impresii de caise si piersici verzi spre coapte, impletite cu aluzii citrice, ierboase si de mandarine. Nelipsitele nuante minerale, cu izuri de drojdii fine completeaza o tesatura filigranata si fermecatoare. Nimic greu, nimic pronuntat, nimic ostentativ, totul elegant si natural.

 

Gust: Precis, gingas, cu o structura care parca sta sa se dezintegreze, dar in acelasi timp cu o aciditate care te asigura ca esti pe teren sigur. E ca un fir subtire de kevlar: extrem de maleabil si care iti da senzatia de fragilitate si soliditate in acelasi timp. Notele minerale se imbina extrem de natural cu tusele de caise si piersici coapte, alaturi de aluzii citrice, de mandarine si lime. Tusele dulcege ii confera o suculenta fermecatoare alaturi de ceva adieri picante si usor condimentate. Final curat, transparent, revigorant care parca iti ofera liniste interioara si limpezime a gandurilor. Postgust lung, initial mineral, prelungit in adieri dulceag-citrice.

 

Un vin Foarte Bun spre Excelent. Intotdeauna am apreciat un vin ca fiind deosebit atunci cand imi sugereaza o anumita imprejurare sau imi inspira o anumita traire. Cel de fata parca te transpune pe o piatra proaspat rupta si rostogolita din munte, langa un rau rapid care taie un defileu, muscand dintr-o piersica zemoasa. Comparandu-l cu versiunile care se vehiculeaza pe la noi, obtinute din acelasi soi, practic  e in alta galaxie. RPC Bun la cei 17 € cat a costat la Belvini ( acum vad ca deja au trecut pe varianta 2012).  Merita banii cu varf si indesat. Doar si pentru feeling-ul pe care l-am avut cand l-am baut…si de care imi aduc inca foarte bine aminte.

 

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply