Oct 10 2017
Insemnari de la degustari eclectice… vol. 1
Butonam pe telefon deunazi si am gasit poza de mai jos de la un ByoB (adica BUY you own Bottle in cazul meu sa fiu mai precis.. 🙂 ) desfasurat la Vinoteca acum vreo doua saptamani. And it goes like this:
Thema Red (Agiogitiko + Syrah): Plin de fruct copt, usor brut si direct, dar bine strunit de aciditate si tanini. Rustic si concentrat, impetuos cu senzatie placuta de naturalete. Cred ca un an-doi ani la sticla i-ar prinde bine. A mers (si merge) de minune cu o fleica la gratar. Bun spre Foarte Bun.
Domaine Michel Magnien Bourgogne Pinot Noir Desi este (teoretic) un vin generic, de apelatiune, practic se face din ce nu intra pe gamele superioare ale producatorului (apelatiuni din Cotes de Nuits si mai intra si ceva vin de Villages). Asadar vinul suprinde foarte placut pentru nivelul de clasificare in care se incadreaza: tipic, complex, cu fruct rosu retinut si completat de clasicele aluzii savory/earthy. In mod suprinzator chiar necesita aerare si evolueaza interesant in pahar. La 85 lei in magazin e super afacere. Dar atentie…trebuie sa va placa Pinot Noir-ul authentic. Altfel o sa vi se para un Rose mai pigmentat si cu vinificatia gresita…:) Foarte Bun (pentru gustul meu, repet).
Petrovaselo Ovas 2012 Un best-buy autohton “that flies under the radar”. Nemeritat as spune eu. Adica sunt vinuri duble ca pret care nu sunt atat de bune. Bune in stilul care prinde la noi: fruct copt, concentrat, suculent, catifelat, dar bine sustinut de o structura de tanini integrati si cu o evolutie echilibrata. Necesita aerare si ofera foarte multe la nivelul lui de pret (eu il am la 65 lei in magazin) A fost o supriza placuta pentru cei de la degustare. Pentru mine nu, ca il stiam ca e Foarte Bun…
Oprisor Cabernet Sauvignon Eticheta Rosie 2015 L-am trecut prin aerator o data (ca si Ovas-ul dealtfel) desi cred ca puteam sa il beau si asa. Bineinteles ca este bine facut, cu nas complex si corp plin, fructat, cremos, care te complimenteaza pe tot parcursul evolutiei. Este acelasi stil modern si ultra-abordabil pe care vinul respectiv a virat in ultimele recolte.
Pentru un Cabernet de Mehedinti din 2015 sa fie atat de abordabil si placut de baut acum, e ca si cand ai lua un Rottweiler si l-ai imbraca intr-o blana de Bichon Frise. Te chinui un pic sa intre, dar daca trebuie… Nu ma intelegeti gresit: vinul e Foarte Bun (bate spre Excelent), dar neserios de abordabil si pufos pentru un Cabernet care strange doar 2 trandafirasi in buchetul vietii.
Genul acesta de vin poate aduce cash rapid si ovatii de la publicul autohton, dar, din ce observ eu, de la an la an lumea isi da seama de metoda. Iar stilul abordabil de CS poate fi usor imitat. La naiba Chile sunt maestri la asa ceva…
BYOB e Bring Your Own Bottle.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
October 10th, 2017 at 8:57 AM
Stiu, dar la mine la Vinoteca acronimele respective se traduc altfel….:)
[Raspunde]
Ce aerator folosesti?
Stiu articolul tau de acum ceva vreme despre aeratoare, sint curios daca intre timp ai schimbat “chinezul” (pe care il am si eu, de altfel), si daca ai alte comentarii 🙂
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
October 10th, 2017 at 3:29 PM
Vinturi! Vezi ca am mai scris un articol cum ca fake-urile gen Magic Decanter nu functioneaza ..
Si mai citeste-l pe ala mai vechi despre aerarea vinului.
[Raspunde]
Cosmin Reply:
October 10th, 2017 at 5:15 PM
@Dan Micuda, Ma bagi in cheltuieli… iti dai seama, nu? 🙂
Acum trebuie sa ma descurc cu ministrul de finante…
Multumesc 🙂
[Raspunde]