Jun 08 2017

Chateau Mouton Rothschild 2009

Published by at 8:39 AM under Bordeaux,Franta

 

Chateau Mouton Rothschild  2009 este de fapt un masterclass pe care Bordeaux-ul il preda Lumii Noi despre cum se face un vin puternic, opulent, incarcat de fruct, dar in acelasi timp cu o eleganta, o clasa si o tensiune greu de atins.

 

 

Dens, masiv, “larger than” life nu isi pierde nici un moment rafinamentul si echilibrul. Un echilibru nervos, incredibil de sus acordat, un vin care forteaza limitele si o face cu succes, fara sa para excesiv sau ostentativ in nicio privinta. Ba din contra. Este incredibil cum poti pastra atata finete intr-un vin atat de concentrat, extractiv si cum poti inveli o structura de taninuri atat de densa si puternica in efluvii de fruct copt si cremos. Si totul la doar 13% alcool. Intr-un vintage ca 2009.

Citesc ca este Mouton-ul cu cea mai mare concentratie de taninuri din istorie, cu 20% peste  urmatorul nivel inregistrat. Incredibil…

Infant in zilele noastre, daca ai rabdare cu el iti ofera o oportunitate sa explorezi miriadele de forme pe care le poate lua un vin in evolutie si diversele chipuri/masti sub care se poate scunde.

Un vin oglinda in care te privesti si te pierzi. Si care iti oglindeste personalitatea fara insa a o pierde pe cea proprie. Exceptional! Peste vreo 20 de ani va fi sublim…

 

Si pentru ca vinurile mari necesita rabdare pe masura si trebuie baute la timpul lor, peste cateva zile ne vom delecta cu asa ceva:

 

 

5 responses so far

5 Responses to “Chateau Mouton Rothschild 2009”

  1. Caberloton 10 Jun 2017 at 3:12 PM

    Salutari,

    incitanta descrierea acestui vin …
    Ati putea sa dati si un nivel de pret … nu de alta dar poate ca … mai e cineva interest sa-l si cumpere. … .

    Eu l-am gasit la 1399 CAD … … … nu mai vreau sa-l gust.

    🙁

    toate cele bune !

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @Caberlot, Nu am dat ca sa nu sperii oamenii…:)
    E un Bordeaux “mare” dintr-un vintage excelent. In medie costa cam 750 € sticla….
    Oricum nu e de baut acum si gasiti vintage-uri mai “mici” abordabile acum in jur de 400 €.

    [Raspunde]

  2. caberloton 12 Jun 2017 at 5:56 AM

    Multumesc de raspuns…

    … dar la 750 € sticla … vinul nu mai intra la alimente … cred ca-l putem pune la medicamente … … sau … si mai bine la parfumuri. ( 5€/lingura ?)

    … acum multi ani … 10 sa fie ?
    … am citit un articol care spunea despre un Mouton Cadet de linie ca are 82 puncte Parker la 16-17 CAD
    … si un altul … pe care nu-l retin dar avea 86-87 puncta Parker dar costa 75 CAD
    ===> concluzia era ca … petru consumatorul obisnuit … e practice imposibil sa SIMTA DIFERENTZA

    NU am facut experientza … dar am incercat de multe ori Mouton Cadetul de lihie = ca sa-mi calibrez PAPILA … si l-am recomandar si la altii

    … totusi … prefer sa raman la VIN=aliment …
    Fara suparare … clasa parfumuri at trebuii sa aiba … un capitol special .

    Multumesc pentru … informatiile utile = din sectorul alimentar.
    (daca se poate cit mai multe … vine concediul !)
    Toate cele bune va doresc!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @caberlot, O data in viata…:)
    E mai mult sau mai putin vorba de celebrul proverb: mai binele este dusmanul binelui.
    Sa te poti multumi cu un vin bun la un un pret corect (si sunt destule) este situatia ideala. Doar ca…

    [Raspunde]

  3. caberloton 15 Jun 2017 at 2:42 AM

    🙂

    …daa … mai binele este dusmanul binelui … …

    Eu vroiam sa zic doar ca … cine vrea sa bea o sticla de vin de 700E … cred ca ar trebuii sa aiba zilnic pe masa vinuri de 100E … si in weekend/sarbatori sticle de 2-300E … si atunci probabil ca – daca are si un bucatar BUN va intelege ca bea ceva deosebit !
    … altfel … chiar cred ca arunca banii pe … snobim !
    => probabil ca e pacat de vin !!!
    ( parca am mai spus … ca sa-ti placa CAVIARUL trebuie sa stii ce gust are ! )
    ( e parea mea … nu dati cu parul 🙂 )

    … … sper ca … pentru inca 20 de ani mai beau vinuri … dupa o sa trec la sticle de 250-330 mL = o sa salt calitatea la 50-70CAD/sticla … … si poate apar si vinuri la 50-100mL … in 30 de ani …ca sa sar de 100CAD = viata e plina de surprizeee ( asta daca mai ma tin … papilele …)

    Pina la urma … ce vinuri bem vara asta ?
    ( nu ce degustam !)

    Multumesc si multa sanatate!!!!!!!!!!!!!!!!!

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply