Apr 28 2017

Starea industriei si vinurile de la Goodwine

Published by at 9:49 AM under Degustari,Goodwine

 

Asa cum va promiteam acum cateva saptamani, dupa ce ma mai linistesc revin la pupitrul editorial al blogului de fata. Si tot la capitolul promisiuni va mai spuneam ca va povestesc in cateva cuvinte despre vinurile pe care le-am incercat la Goodwine.

 

Intre timp probabil s-au mai si linistit apele despre eternul subiect a fost sau nu a fost. Sau cum a fost. Din punctul meu de vedere e treaba expozantilor si a vizitatorilor daca participa la un eveniment sau nu. Nu stau sa numar participanti pe metru patrat, sa fac RPC-ul biletelor sau sa masor zonele libere. Si nici sa fac pe auditorul de evenimente de profil ca nu sunt politia targurilor si in general am alte preocupari mai importante in ultima vreme.

Fiecare eveniment de gen (si Slava Domnului, de unde acum cativa ani ne lamentam cu totii ca nu sunt, acum e inflatie) are piata lui, atat la producatori cat si la vizitatori. Eu ma duc sa degust vinurile pe care le gasesc, sa ma mai pun la curent cu “starea industriei”, sa ma mai vad cu un prieten, etc.

 

Restul, fiecare cu ale lui si nu ma intereseaza cat, de ce, cu ce, cu cine, si etc. Poate mai trageam cate o argumentatie si mai vituperam in anii trecuti cand aveam un singur targ, respectiv Goodwine. Acum nu mai e cazul ca deja sunt destule si avem de unde alege. Fiecare organizator e mare, vaccinat si isi promoveaza/creaza evenimentul dupa cum crede ca e mai bine. Cum iese, iar este o chestiune care tine de perspective si despre asta am vorbit parca in postarea anterioara. Aceeasi discutie si la producatori sau vizitatori.

 

Acestea fiind lamurite si precizand ca de data aceasta am intrat gratis gratie calitatii mele de “notorious wine blogger” (don’t hate me ’cause I’m beautiful),  iata ce am baut la Goodwine-ul de primavara:

 

1000 Chipuri: unele dintre cele mai bune vinuri din zona Dealu Mare, raman aceeasi supriza placuta de la inceputuri. Vinurile sunt pline, opulente, carnoase, cu structura iar alcoolul chiar daca este la limita superioara (spre 15 si chiar mai sus pe alocuri) este tinut in frau. Cabernet Franc 2015 chiar promite, avem in poza eticheta de targ. Pinot Noir Luscan, cel initial, inca se tine bine, asamblajul de Shiraz cu CS este ce trebuie. Am inteles ca au crama noua (?) si ca au schimbat vinificatorul care a plecat intre timp la Intervit. Sa le uram succes amandurora.

 

La Sapata (Crama Delta Dunarii) aceeasi Babeasca cu nerv, spicy, in stil italian (pentru mine e cea mai reusita ca stil din ce am incercat pana acum), un Aligote iar ok si un Chardonnay Bio (Triunghiul Manastirilor, da ati citit bine) corect realizat, desi usor fara zvac, fara personalitate.

Domeniul Vladoi are un Shiraz foarte bun in pregatire, o pleiada de Rose-uri, inclusiv unul facut din soiul Mamaia. Nu sunt mare fan al soiului/stilului, prefer celelalte variante, dar sunt sigur ca isi va gasi fanii sai. Ah si mai au un Orange lucrat, asamblaj din mai multe soiuri, cu baric din ce am inteles, care le-a iesit chiar suprinzator de bine si la un pret abordabil. E eticheta cu portocaliu din raft daca nu v-ati prins. In rest vinuri curate, bune, in crestere de personalitate fata de editiile anterioare, in sensul ca incep sa capete o identitate aparte fata de drojdiile si tehnologiile clasice si omniprezente pe vinurile de inceput de drum.

  

La importatorul Vin&Co am incercat cateva vinuri din Alsace de la Dopff&Irion proaspat intrate in selectie. Mi-a placut in special Pinot Blanc-ul, unde Alsace intotdeauna a facut si face figura buna. Riesling-ul iarasi tipic, ce trebuie. De asemenea de la Cooperativa din Pfaffenheim (Pfaff) am incercat un Gewurz foarte bun, care mi-a placut  mult desi nu sunt un fan al soiului. Si un Pinot Gris, iar in stilul Alsace care iti reseteaza impresiile de vin nepretentios, de cursa lunga, imprimate de modelul Pinot Grigio din Cizma.

 

 

La zona VIP am avut parte de o miniverticala de Cuvee Charlotte  (2007,2008,2010 si 2011) care mi-a confirmat pentru a cata oara ca Charlotte ramane unul din vinurile “mari de pe la noi. Doi metri mai la dreapta am degustat vinurile de top de la “eterenul rival” Flamboyant si Domaine Ceptura Rouge de la Davino.  Desi in alt stil decat Charlotte, amandoua sunt impresionante, mai ales Flamboyant  care atinge in fiecare an noi nivele de calitate. Iar DCR, ii calca pe urme. La propriu si la figurat.

Surpriza placuta a venit insa de la miniverticala de Cuvee Amaury prin modul excelent in care au evoluat 2011 si 2012, care acum sunt numai bune de baut. 2011 chiar suprinzator de vioi gustativ. La mijloc aveti noua creatie a cramei, Cuvee Sissi, un Rose obtinut  100% din Pinot Noir, in editie limitata si una din cele mai elegante prezentari de pe la noi, care se adreseaza in primul rand celor care prefera rafinamentul si finetea in detrimentul concentrarii si impetuozitatii. Eu, care prefer Rose-urile cat mai lejere, mi-a placut. Pentru cei care vor mai mult “rose”, exista Terra Romana.

Ca sa ne pastram tot in zona producatorilor romani de top va aduc la cunostinta ca toate cele trei vinuri mari de la Vinarte(Soare, Matei si Mircea adica), in varianta Magnum 2000 se tin bine de tot si sunt tot atatea argumente ca, daca a fost bine facut, un vin romanesc poate invechi cu mare succes.

 

 

Ca sa terminam cu zona VIP am mai facut un scurt periplu prin cateva vinuri grecesti de la New Greek Wine (Greka Terra). Un Rose reusit si foarte comercial de la Boutari, o Retsina mai light cu rasina si mai spre vin de la Papagiannakos, un Gerovassiliou alb perfect de vara si  un superb Assyrtiko Thalassitis 2015 de la Gaia care se poate “lua” oricand cu Chablis-uri bune.  Ah si sa nu uit Xinomavro-ul meu preferat, care nu apare in poza, Kir Yianni Ramnista. Daca vreti sa vedeti un Xino autentic si la un pret mai mult decat decent pentru calitatea lui incercati-l. Dar fiti pregatiti pentru ceva salbatic, iubitorii de Merlot sa inceapa cu Agiorgitiko mai bine…

 

Domeniile Franco-Romane scot in mod constant cele mai bune Pinot Noir-uri de pe la noi. Pentru Dealu Mare chiar impresionante. La fel si Chardonnay-urile, mai ales variantele nebaricate pentru gustul meu. Feteasca Neagra iar intr-un stil frantuzesc, gurmand, direct, nepretentios si in contrast cu stilul mai ambitios si opulent al zonei. De laudat abordarea din punctul meu de vedere, mi-a placut vinul.

 

O mentiune speciala pentru Catleya Epopee 2013, un asamblaj bordolez de la crama lui Laurent Pfeffer care din punctul meu de vedere poate sta fara probleme la masa “greilor” din vinul autohton. Iar pentru o recolta cum a fost 2013 este peste nume mari de prin Bordeaux. Frumos vin, felicitari producatorului…

 

  

In rest am mai incercat o Champagne Brut Premier Cru de la Vincent Carre, importata de cei de la Casa de Sampanie. Dominata de note autolitice, bine alcatuita si cu o evolutie care poarta eleganta si pedigree-ul zonei.

Apoi un Chablis de linie tipic de la Jadot, bun pentru resetarea papilelor in domeniul albelor  si un asamblaj Merlot si Malbec Comtemplations de la vecinii de la sud care imi indica faptul ca nici ei nu stau degeaba la capitolul evolutie a calitatii. Foarte bun vinul; bine si producatorul este unul serios, Katarzyna e deja un nume mare la ei.

 

Cramele Recas au reusit sa faca un Orange comercial, chestie care suna foarte ciudat tinand cont de stilul vinurilor respective. Inchis cu screwcap si pozitionat pe gama Sole sunt convins ca nu vor avea probleme sa vanda cele cateva mii de sticle. Sunt insa curios cum vor povesti vinul publicului propriu. Pentru ca desi e un Orange comercial, este un Orange.

In rest Rose-urile au iesit mai fresh si mai putin skittles fata de cum le stiam/eram eu obisnuit. Solo Quinta mai ales e evident mai reusit dacat varianta anterioara, Sole e best-buy. Ramanand la albele de pe Sole mi-a placut Feteasca Regala, dar de remarcat sunt si Sauvignon-ul si Chardonnay-ul. La rosii nu am mai ajuns din pacate din motive de timp. Una peste alta vinurile lor se misca impreuna cu piata, pe masura maturizarii acesteia si nu mai sunt atat de bombastice si “in your face” ca in anii precedenti. Cel putin nu pe gamele de top.

 

O sa inchei periplul printre vinuri cu un producator nou, Crama Viisoara. Cine auzise de Viisoara mana sus!? Eu cu siguranta nu. In ultima vreme, de cand au inceput sa intre pe rod replantarile apar cam doua crame noi pe luna. Si nu cu 10-20 de hectare. De la 100 in sus. Lucrurile in piata incep sa se precipite cu o viteza care scapa usor de sub control…

Revenind, cei de la Viisoara se afla in Constanta, detin 200 ha, crama noua si utilata modern, chiar cu 200 de baricuri, cum scrie pe roll-up. La un calcul simplu 100 ha x 8 t/ha = 800 t struguri, minim vreo 400 mii de litri de vin nou intrat in  piata care isi cauta cumparatori. Din acesta cam 45t va fi baricat in cele 200 de baricuri  deci cam 60.000 sticle care vor lua drumul pietei medium/premium. Ca nu barichezi ca sa dai la nunti sau BiB, ma gandesc.

Despre vinuri numai de bine. Chiar m-au surprins placut cat de corecte, tipice si moderne sunt. Albele cel putin cu aciditate si zvac, numai bune de baut vara. Rose-ul iarasi reusit, bun. Rosiile sunt inca in baricuri cred, acum chiar sunt curios cum vor iesi. Din ce am inteles le vinifica Nicu Itu de la (fostul) Murfatlar. Pentru niste vii de abia intrate pe rod chiar i-au iesit vinuri bune.

Si nu sunt nici foarte scumpe. Ceva in jur de 25 lei/sticla parca din ce imi aduc aminte. Pentru mine au fost surpriza targului.

  

Eh, multiplicati povestea (de succes) de mai sus de cateva ori si o sa aveti o imagine de ansamblu a viitorului pe termen mediu si  scurt al pietei autohtone de profil. Umbla vorba prin targ ca anul trecut s-au luat cateva sute de autorizatii noi de antrepozit fiscal pentru imbuteliere. Nu or fi sute de crame noi, dar stiu sigur ca sunt vreo 10 de care am auzit prima data in ultimele luni. Si continua sa apara in toata tara, ca ciupercile dupa replantari.

 

 

In concluzie, cam acestea au fost vinurile pe care am reusit sa le incerc la Goodwine. Una peste alta, vestea buna este ca nivelul calitatii vinului romanesc creste vizibil de la un an la altul. Chiar si cramele nou aparute pe piata reusesc sa scoata vinuri mai mult decat competente si cu atata vin bun intr-o piata cumva limitata ca volum si putere de cumparare, cred ca in curand vom asista la scene de duel in stil western/OK Coral din care unii vor iesi sifonati sau nu vor iesi deloc. Selectia naturala…

  

Dupa incursiunile la Prowein si Vinitaly tot o veste mai putin buna este ca nici cei de afara nu stau degeaba sa ne astepte pe noi. Ba din contra evolueaza cu motoarele turate la maxim. Asa ca nu cred ca se pune problema sa ii prindem din urma in viitorul previzibil.

De fapt, nici nu cred ca acesta ar trebui sa fie obiectivul nostru, ci mai degraba o pozitionare inteligenta, de nisa,  care sa fructifice avantajele care tin de noutatea si originalitatea vinului romanesc pe piata internationala. Asadar fara Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay si Sauvignon Blanc offcourse…intotdeauna vor face altii mai mai bune si mai ieftine decat vom putea noi vreodata.

Cei care insista pe ele vor fi condamnati, in marea lor majoritate, fie sa se bata in preturi pe piata locala, fie sa exporte vrac la preturi derizorii (Recas excluded?).

  

10 responses so far

10 Responses to “Starea industriei si vinurile de la Goodwine”

  1. cipriBMon 28 Apr 2017 at 10:37 AM

    Intr-adevar, de ‘Viisoara’ nu auzisem nici eu (si ma laudam ce mare baza de date pregatita de incarcare am 🙂 ). Dar ma bucur, cel putin eu, ca se continua cultivarea/productia ‘in domeniu’. E drept ca preferam sa aud de suprafete de 5 … maxim 50-60 de hectare, dar ingrijite cum trebuie. Dar nu e rau nici asa: consumatorul are doar de ales/castigat ! In rest, domnu’ Dan … ati cam muncit pe la Goodwine, nu gluma ! 😉

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @cipriBM,
    Si cate mai sunt/vor fi de care nu am auzit.
    Usor, de antrenament. Fata de un Prowein sau Vinitaly e plimbare in parc…:)

    [Raspunde]

  2. Cosminon 28 Apr 2017 at 1:02 PM

    Dane, o intrebare: ce se mai intimpla la Murfatlar? Am tot citit de prohoduri anticipate (incluzind M1), dar nu am gasit nimic concret. Stiu ca a dat DNA-ul iama in ei, dar altceva, nimic…
    In alta nota, iti spuneam acum ceva vreme de Crama Verde de la Babadag, care avea un Merlot la un raport pret/calitate imbatabil. L-am gasit in Selgros, inca nu l-am desfacut (e alt an), dar e pe lista… 🙂
    Multumesc!

    [Raspunde]

    Cristian E. Reply:

    @Cosmin,
    Murfatlarul se pare ca se zbate sa iasa din insolventa…de sarbatori au trimis sms-uri si mailuri cu oferte 6+4 gratis la bib evident.

    [Raspunde]

    Cosmin Reply:

    @Cristian E., Multumesc!

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @Cosmin, Tehnic nu mai functioneaza, au antrepozitul fiscal suspendat de o buna perioada, nu mai pot imbutelia. Au incercat sa imbutelieze pe alte firme prin Vrancea sau chiar Bulgaria. Sunt in coma profunda cu 0.1% sanse sa isi revina.

    [Raspunde]

    Cosmin Reply:

    @Dan, Multumesc!
    Poate renasc din cenusa… sau cumpara cineva un chilipir… sa speram.

    [Raspunde]

  3. Cristian E.on 29 Apr 2017 at 9:11 AM

    “Asadar fara Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay si Sauvignon Blanc offcourse…intotdeauna vor face altii mai mai bune si mai ieftine decat vom putea noi vreodata.”

    E adevarat ca va trebui sa iesim cu soiurile autohtone la export caci cabernet fac toti. Marea problema e limba romana caci pentru un strain e imposibil sa pronunte “Feteasca Neagra, Babeasca, Novac, Busuioaca, Tamaioasa, etc”

    P.S. In zona Dragasani a mai aparut o crama: Domeniul Dragasi
    http://www.domeniul-dragasi.ro/ro/

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @Cristian E., Eh lasa ca nici Gruner Veltliner nu e cine stie ce usor de pronuntat…sau Blaufrankisch?
    Totul e sa ai o promovare cat de cat constanta si puternica in spatele a unu-doua soiuri.
    Da, stiu de cei de la Dragasi…vinuri ok, ca la inceput de drum.
    Sunt exact langa Stirbey…geografic vorbind. Ca la vinuri mai au ceva de evoluat…

    [Raspunde]

    Cosmin Reply:

    @Cristian E., Parca la Vanju mare au plantat Negru Vartos, nu? Ei, asta se pronunta mai usor ????

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply