Mar 29 2017

Un Bordeaux din Sud: Chateau Vignelaure 2007

Published by at 9:09 AM under Franta,Rosu,Sec

A trecut ceva timp de cand nu am mai scris pe blogul de fata. Nu, nu l-am abandonat si nici nu am de gand. Doar ca il ultimul timp, timpul a fost usor de negasit.

Asa ca celebra replica a lui popa Iancu din “In vreme de razboi” se potriveste destul de bine in contextul de fata. O stiti, nu e cazul…sunt destui Stavarache…:)

 

Dupa sutele de vinuri care mi-au trecut prin fata in ultimele luni am constatat ca ajung incet-incet sa trec cu vederea calitatea de linie, mainstream (desi o recunosc) si sa caut tipicitatea sau “a sense of place” cum ar spune englezii  in fiecare vin pe care il incerc. Pur si simplu doar calitatea in sine nu mai este de ajuns sa imi satisfaca setea de…nou si deosebit? Si adevarul din spatele dictonului “Mai binele este dusmanul binelui” se dezvaluie in toata splendoarea lui.

Constat ca exemplarele generice le expediez rapid in sertarele categoriilor minutios construite in anii care au trecut si cu ajutorul WSET. Si ma entuziasmez din ce in ce mai des in fata celor pe care nu le pot categorisi, care imi provoaca simturile si intelectul sau pe care le gasesc fermercator de tipice pentru categoria si stilul pe care le reprezinta.

 

Este cazul si exemplarului de fata. Chateau Vignelaure este un producator aparte in marea de rose-uri care domina sudul Frantei.  Sunt axati pe vinuri rosii si sunt printre primii care s-au orientat spre calitate si spre vinuri serioase intr-o zona asociata vinurilor estivale si usor de vandut/marketat. Povestea lor o puteti afla de pe site, despre vinul lor din 2007 pe care l-am baut prin amabilitatea lui Marius (merci) va pot spune eu cateva cuvinte:

 

Aspect(Culoare): Rosu intens; surprinzator de intens si tanar mai ales pentru varsta lui, cu usoare borduri caramizii, care incadreaza un miez opac si tenebros.

 

Nas: Complex cu fruct negru si rosu concentrat, incadrat de tuse de carne maturata si sagvine si cu un baric perfect dizolvat in masa fructului care aduce aluzii condimentat si vag vanilate. Aerat, fructul se deschide in nuante proaspete intretesute cu aluzii tertiare de forest floor si ciuperci/tutun.

 

Gust: Atac plin, rotund, catifelat, cu un fruct evident, dulce, ireal de suculent si prezent pentru un vin cu 10 ani la bord. Evolutie catifelata, perfect echilibrata si neagresiva, cu o aciditate expresiva care sustine valurile de fruct rosu si negru. Final cu tanini inca prezenti, fermi si drepti. Postgust lung, dominat de fruct, incadrat de notele tertiare  care ii cofera complexitate.

 

Un vin Foarte bun spre Excelent, un asamblaj provensal de Cabernet Sauvignon (din clone aduse de la Chateau La Lagune din Haut-Medoc) si Syrah intrat pe platoul apogeului. Pe care va sta cred cativa ani, similar unui Bordeaux dintr-o recolta buna.

Un exemplar  cu  o tipicitate construita pe o osatura bordeleza si care vrea parca, intr-o ambitie nebuneasca, sa cuprinda toata forta si impetuozitatea Sudului in ghearele regelui din Bordeaux. Si reuseste!

 

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply