Jan 20 2017

Cea mai buna tehnica de aerare (rapida?) a vinului…Plus o erata!

Published by at 9:22 AM under Accesorii Servire,Opinii

 

De cate ori nu v-ati trezit in situatia de a bea o sticla de vin deosebit si ati constatat la deschiderea acesteia ca aveti in fata o zeama de baric inchisa si neprietenoasa, un mic monstru care se zbarleste la voi ca un urs trezit din hibernare in mijlocul lui ianuarie. Ca sa nu mai pun la socoteala fetele comesenilor pe care i-ati invitat cu pretiozitate sa le arati ce inseamna “un vin bun” si care incep sa regrete cu voce tare ca nu au adus “o sticla de vin de tara, d’ala adevarat, de face bunicu’, macar sa avem ce bea”. Priceless!

 

Eu cel putin am fost pus in fata acestui fenomen de cateva ori si drept urmare am fost nevoit de-a lungul timpului sa caut metode de acomodare cu prietenul recalcitrant din sticla. Mult prea des pe la noi, in parte datorita si apetentei producatorilor autohtoni pentru bestii concentrate si suprabaricate la nivel premium, omul scoate dopul si toarna in pahar vinuri care ar trebui in prealabil temeinic aerate. Bine, nu numai la noi…

  

Cea mai buna metoda de a trata prietenul din sticla este sa il trezesti usor cu o seara inainte, sa te acomodezi cu el prin intermediul unei mici cantitati  (am zis mici, alo, pune sticla jos) puse pe fundul unui pahar corespunzator (deci nu de apa, bere sau vreun Pasabahce de juma’ de kil si 10 dioptri).

Daca e “ce trebuie” si ti se pare ok, se da in consum. Daca nu, se lasa fara dop, eventual la frigider (frigul incetineste procesul de aerare/oxidare) pana a doua zi dimineata, cand il mai ciufulim un pic sa vedem daca e mai prietenos. Daca e suficient de prietenos si ne aflam in ipostaza in care nu bem (de) la prima ora, ii punem dopul si il punem inapoi la rece pana la momentul consumului. Tot in acest moment invitam si eventualii martori la “degustarea” de seara. Daca e inca un mistret neprietenos, il lasam desfacut.
Corolar: Atentie cu temperatura de servire. Sa nu beti vin rosu proaspat scos din frigider. Mai bine neaerat, decat vin rosu la 5 grade. Cititi si aici cum e cu temperatura de servire si vedeti ca exista aplicatii de telefon care va spun in cat timp ajunge vinul rece la temperatura dorita.

Tot procesul descris necesita insa rabdare si spapanire de sine. Deoarece pe parcurs, dupa atatea incercari (sau sub pretextul lor)  vinul poate disparea pe nesimtite din sticla.

  

Asa ca in viata reala este adeseori nevoie de o procedura rapida care sa transforme mistretul neprietenos intr-un purcelus de lapte suculent si crocant, tocmai bun de savurat. Ca sa fac folosesc o metafora plastica…

 

Gand la gand cu bucurie, industria de accesorii de vin a studiat de-a lungul timpului problema venind cu fel de fel de solutii unele mai nastrusnice, altele mai clasice. Nu ma mai refer la clasicul decantor care oricum e greu de manipulat si are tendinta de a se sparge ciudat de des. Si care nici nu isi face treaba foarte bine in comparatie cu tehnica de mai sus, dupa cum aratam si aici.

 

Cea mai hardcore metoda de aerare ultra-rapida era cea cu blender-ul. Desi nu e pentru cei slabi de inima, e cea care resuseste sa introduca in vin cea mai mare cantitate de oxigen in cel mai scurt timp. Gurile rele spun ca unele restaurante de afara nu se feresc de ea cand clientul e recalcitrant si ignorant in ceea ce priveste decantarea (rusii mai ales). Doar ca daca esti “trigger-happy” cum se spune prin spaghetti western-urile cu Eastwood risti sa omori vinul de tot. Acolo secundele fac diferenta.

 

Revenind la solutiile clasice si ajungand practic la subiect, in ultimul numar al La Revue du Vin de France (ati ghicit este o revista de vinuri care chiar se ocupa de vinuri, ce paradox), oamenii trateaza in mod serios problema testand vreo 10 astfel de echipamente de aerare rapida a vinului. Au folosit drept cobai un rosu de Rhone mai ferm si taninos si un alb de Burgundia (Pouilly Fuisse), usor reductiv in nas.

Echipamentele le vedeti in poza de mai jos. Doua dintre ele nu sunt trecute in revista deoarece nu si-au facut deloc treaba, respectiv numerele 9 si 10. Oricum acelea nici nu par a fi aeratoare.

 

Credit @La Revue de Vin du France

  

In poza de asemenea se afla un Magic Decanter despre care am vorbit in trecut pe blog si pe care cred ca l-am si recomandat ca solutie. Ca si design si principiu acesta seamana cu  cel de la Vinturi, fiind practic o copie chinezeasca a acestuia. Doar ca se pare ca nu functioneaza tocmai la fel de bine conform testelor RVF. Adica in vreme ce Vinturi primeste 17/20 puncte fiind pe primul loc in topul respectiv, Magic Decanter e pe penultimul loc cu 11/20 puncte.

Pretul bineinteles este in consecinta, vreo 30 € Magic Decanter si vreo 90 € Vinturi. La ei, offcourse. Trebuie sa specific ca este vorba despre Vinturi in varianta Reserve, cel clasic, avand acelasi principiu de functionare si fiind cel dupa care a fost copiat Magic Decanter initial, fiind mai ieftin.

Cum s-au clasat celelalte va las pe voi sa descoperiti. Oricum nu prea le gasiti pe piata de la noi.

  

Deci pe scurt, in urma articolului mentionat mai sus revin cu erata si corectez recomandarea initiala, astfel:

  

  1. daca stati prost cu timpul (si implicit bine cu finantele) si aveti nevoie de o metoda rapida de aerare a vinului, tinand cont ca un Vinturi clasic costa pe la noi cam cat doua sticle de vin bun, (sau una, depinde ce intelege fiecare prin vin bun) aceasta este cea mai buna alegere conform francezilor de la RVF.
    Shortcut-urile si imitatiile din partea fratilor cu ochi mici se pare ca sunt cumva din categoria comparatiilor dintre un Saint-Emilion si un asamblaj M+CS(+etc)…de prin Bulgaria,sa zicem (sic!). Da, amandoua sunt vinuri rosii obtinute cam din aceleasi soiuri. Doar ca in realitate sunt total diferite.

 

  1. Daca stati prost cu finantele si pe care de consecinta aveti timp liber la dispozitie, aplicati metoda descrisa mai sus. Este cea mai buna varianta de aerare a vinului. Timp, rabdare si stapanire de sine sa nu terminati sticla…

 

  1. Daca stati prost si cu finantele si cu timpul, lasati-va de baut. Oricum nu aveti timp si nici nu va permiteti…:)

 

Am zis si sper sa va fie de folos!

  

P.S. Daca nu ati observat va atrag atentia ca am creat un meniu in dreapta cu articolele “tehnice” care se refera la imprietenirea cu subiectul vin. O sa mai caut ce am mai scris in timp pe subiect si oricum o sa mai scriu cateva. Sa educam publicul cum s-ar spune…:)

  

10 responses so far

10 Responses to “Cea mai buna tehnica de aerare (rapida?) a vinului…Plus o erata!”

  1. Cristian E.on 22 Jan 2017 at 10:19 AM

    Cred ca blenderul e cea mai ieftina chestie, plus si comoda. Un singur lucru trebuie avut in vedere ca acesta sa fie destinat exclusiv vinului ci sa nu fie folosit la tot felul de legume, fructe etc caci s-ar putea vinul sa i-a miros…

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Cristian E., Depinde de cat sange rece are fiecare…:)

    [Raspunde]

  2. cunoscatoron 24 Jan 2017 at 12:43 PM

    Buna ziua,

    Interesante observatiile despre aerarea vinului rosu.
    Cu mentiunea ca
    frigul nu incetineste procesul de aerare ci dimpotriva..
    legile fizicii spun ca solubilitatea gazelor in lichide este invers proportionala cu temperatura, adica cu cat lichidul este mai rece cu atat mai mult gaz incorporeaza.. poate de aceea un vin rosu se pune in frigider fara dop un timp mai indelungat inainte de a fi pus in decantor
    si poate si de aceea in mod traditional nici un podgorean nu umbla la vinul nou decat dupa primele geruri ale iernii.
    Cam asa zicea si Marele Profesor Cotea in cartile lui despre Tehnologia Vinurilor.

    Sa aveti numai vinuri bune!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @cunoscator, Multumesc pentru feedback! Este foarte interesanta informatia!
    Autorii straini (critici de vin in general) recomanda ca vinul deschis sa fie tinut in frigider pentru a incetini reactiile ce apar si care ii afecteaza calitatile.
    http://www.thewinedoctor.com/advisory/buystoreopenbottles.shtml
    http://www.dailymail.co.uk/femail/article-3627042/You-storing-wine-wrong-Expert-says-bottles-RED-fridge-never-chill-white-long.html
    http://www.wineperspective.com/how-temperature-affects-wine-aging/

    De altfel si eu am observat ca o sticla deschisa se pastreaza mai bine in frigider decat la temperatura camerei.
    Probabil dl Cotea se referea la temperatura in timpul procesului de vinificatie. O sa caut informatia in cartile dlui, am cele doua volume acasa.

    [Raspunde]

    cunoscator Reply:

    Nu e nici o problema, trebuie doar sa verificam aceasta regula a natuirii,
    gazele au o buna solvabiltate in lichide reci.
    Cand vinul are in crama sub 8 grade celsius e bine sa ii respectam tacerea si sa il lasam in pace..multi producatori din Romania fac zelosi filtrari si imbutelieri acum, la aceste temperaturi si de aceea vinurile ajung cam obosite in vara.

    Da,vinul se pastreaza mai bine in frigider decat la temperatura camerei dar Dvs in articolul de mai sus ( de altfel foarte bine documentat) vorbeati despre vinul rosu fara dop care ulterior trebuie pus in decantor.

    Oricum ar fi ceea ce spuneti despre vinuri e ok si nu trebuie sa va faceti griji.

    Toate cele bune,

    [Raspunde]

    cunoscator Reply:

    ..iar despre oxigenul solvit in musturi la momentul facerii vinurilor putem vorbi la nesfarsit, acolo este esential, Louis Pasteur spunea ca ,,oxigenul face vinul,,
    E o arta cu multa biochimie, fizica, etc in spate.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @cunoscator, Corect…explicati asta Lumii Noi…:) Lumea crede ca marea arta in vinificare este sa stapanesti sulful si sa elimini oxigenul. Cand de fapt dozarea oxigenului este esentiala pentru un vin “mare”. Dar e si mult mai greu de realizat.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @cunoscator, Da, la temperaturi scazute la alb mai ales exista pericolul oxidarii daca nu il manevrezi cu atentie. Si daca nu ai crama foarte moderna si pusa la punct. Bine si fara oxigen, reductiv, dai in alte probleme…:)
    Da, era vorba de o sticla de vin desfacuta, dar fara sa fie pusa in decantor. Pus in decantor la frigider, pe perioade lungi de timp, ar rezulta efecte dezastruoase pentru vin.

    [Raspunde]

    cunoscator Reply:

    Nu intentionez polemica pe subiect, stiu despre ce vorbesc si vorbesc dintr-o crama moderna si foarte bine pusa la punct care nu are decat 5 ani de vinificare.
    Nu suntem in piata inca.

    De-a lungul timpului am interactionat cu vinificatori de tot felul pentru vinurile romanesti, inclusiv cu promotorii vinului de Lume Noua ( Hartley-Recas, Steve-Budureasca ). Am avut privilegiul sa descopar Toscana cu enologi de acolo.

    Sa aveti o zi buna,

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @cunoscator, Nu era o polemica, era o constatare. In plus cu oxigenul la vinificare, asa cum spuneam, aveti dreptate.
    O zi excelenta!

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply