Oct 03 2016
DEGUSTARE: Verticala Chateau Pape Clement
Dupa o lunga perioada plina de evenimente (fericite si personale) reusesc in sfarsit sa reiau seria de degustari cu care va obisnuisem. Sper sa fiu cat de cat constant de acum incolo…:)
Dupa cum stiti filozofia dupa care ma ghidez cand organizez degustari este sa aduc in prim plan vinuri deosebite, cu care nu ne intalnim in fiecare zi si de care sa ne bucuram impreuna. Si in plus, de ce nu, sa invatam cate ceva din filozofia si traditia care sta in spatele acestora.
De data aceasta m-am oprit la o proprietate celebra din Bordeaux, mai exact din Pessac-Leognan: Chateau Pape Clement.
Va propun asadar o verticala a respectivului producator, in speta 7 ani diferiti de la 2007 la 2013 inclusiv. Printre ele vom avea si un vin “binecuvantat” cu 100 p Robert Parker: 2010 care a fost un hit si la degustarea de 100 p Parker de anul trecut. Sunt sigur insa ca vom descoperi si alte vinuri extraordinare printre ele.
Pe langa vinuri vom vorbi despre producator, despre terroir-ul aflat in suburbiile Bordeaux-ului si inconjurat de cartiere rezidentiale (dupa cum se vede din harta de mai jos) si mai ales despre diferentele dintre anii de recolta.
Mai jos regasiti punctajele pe care Robert Parker Jr. le-a acordat fiecarui vin, Chateau Pape Clement fiind unul din producatorii sai favoriti din Bordeaux. Unii spun ca poate “prea favorit”, dar de aceasta ramane sa ne convingem singuri:
Chateau Pape Clement 2007: 92p Parker
Chateau Pape Clement 2008: 95p Parker
Chateau Pape Clement 2009: 95p Parker
Chateau Pape Clement 2010: 100p Parker
Chateau Pape Clement 2011: 96p Parker
Chateau Pape Clement 2012: 97p Parker
Chateau Pape Clement 2013: 92p Parker
De remarcat si subliniat ca toate punctajele de mai sus sunt acordate de Parker insusi, 2013 fiind ultimul an inainte de retragere cand a mai degustat si notat Bordeaux. Bineinteles ca vinurile sunt galonate de punctaje redutabile din partea marilor publicatii de specialitate sau a altor critici. Dar stiti cum e: la vinuri, e cu Parker! De data aceasta adevaratul Parker.
Pe scurt, fisa degustarii este aceasta:
Unde? La Bistro Muse pe strada Paris, langa palatul Victoria
Cand? Joi 20 octombrie 2016, de la orele 19:30
Ce? Verticala de mai sus plus ceva surprize cu bule la inceput si note dulci in stil Sauternes la final.
In plus vinurile vor fi insotite de un meniu de degustare pe care il voi stabili impreuna cu Chef Silviu Furdui si pe care il voi anunta ulterior participantilor.
Cat? 500 lei/persoana platibili pana pe 14.10.2016
Asa cum procedez de fiecare data am anuntat in prealabil degustarea participantilor la degustarile mele anterioare.
Dintre cele 13 locuri initiale mai sunt disponibile doar 5. Ii rog pe cei interesati sa imi dea mail (dan@provin.ro); mergem pe principiul “primul venit, primul servit.”
In plus, daca pe viitor sunteti interesati sa participati la degustarile pe care le organizez, va rog sa imi scrieti pentru a va trece in “lista scurta” de invitati pe care ii anunt primii cand organizez un eveniment.
Cam aceasta ar fi in linii mari. Ne auzim si ne vedem!