Sep 06 2016
Cateva spumante incercate in vara care tocmai a trecut (?!?!)
Va promiteam in ultima postare ca (o sa) mai scriu si despre vinuri. Ca am ajuns ca Tolontan la GSP. Care numai de sport nu se mai ocupa. Si el, tot spre binele public…:)
Asadar, in urma cu ceva timp am trecut in revista in cadrul unei degustari adhoc organizata in Pitesti, la Cafegiu, cateva spumante diferite cu scopul de a prezenta cateva stiluri existente la nivel international.
Fara alta introducere, iata pe scurt cateva impresii despre ce am avut la degustare:
Recas Sole Spumant facut in stil charmat din struguri de pe renumitul deal al Tiganului (parca si Sole Chardonnay linistit tot de acolo este?). A doua fermentatie in Italia. Nas tipic soiului mere si pere verzi, impresii usor vanilate si vag aluzii de drojdii. In rest direct si proaspat. Pe palatin se prezinta similar, in declinari proaspete, vioaie, de mere verzi si citrice, trimitand ace de aciditate in partea a doua a evolutiei. Care este directa, proaspata, fara alambicari inutile. Un spumant corect, Bun.
Prosecco La Marca Millesimato 2015 Nas proaspat, in tonuri de “stone fruits” verzi (piersici si caise, pentru cei fara vocabular de specialitate), tuse minerale si citrice. Gustul este proaspat, taios, racoritor, cu o evolutie tensionata, aciditate bine exprimata si un echilibru bun. Un Prosecco bun spre foarte bun, excelent pentru zilele calduroase de vara. Il gasiti la Winepoint.
Cava Arestel Vintage 2011 Da din Lidl, cand a fost, am facut stoc. Acum apropo a aparut parca 2014. Nu am incercat-o inca, dar e pe lista scurta. Nas cu impresii evoluate, de coji de portocale uscate, tuse afumate si de alune prajite. Gust plin cu un mouse corect, evolutie echilibrata si rotunda. Bun, excelent RPC, chiar impresionant, asa cum spuneam si atunci. Nu cred ca am baut un spumant mai bun la banii respectivi (vreo 12 lei la reducere?) si este un exemplu foarte bun de initiere in Cava, mai ales ca este (era) usor de gasit.
Cava Muga Vintage 2012 Conde de Haro 100% Viura, facuta in Rioja. Ca asa este Cava, cu DOC itinerant…:) Unul din cele mai moderne exemplare cu care m-am intalnit. In nas se impletesc excelent notele de fruct proaspat, citric, cu tuse de fermentatie din categoria drojdiilor fine si a patiseriei. Gustul este proaspat, modern, imbinand competent fructul si aciditatea. Final crocant, ireal de proaspat pentru un spumant cu 4 ani la bord. O Cava de la un producator care isi respecta blazonul in materie de calitate, foarte bine facuta; suprinzatoare chiar pentru cei obisnuiti cu stilul clasic si usor greoi. Foarte Bun O gasiti la Winepoint.
Rotari 28+ Spumant Trento DOC Spumant facut in nordul Italiei din Chardonnay dupa metoda clasica/traditionala. Daca ar fi fost din Champagne s-ar fi numit in consecinta. Asa este o alternativa buna la mult mai celebra (si in consecinta mai scumpa) sora franceza. Chardonnay 100% (da, un fel de blanc de blancs) nasul este complex, asezat, asociind notele de fermentatie cu cele fructate intr-un echilibru foarte bun. Palatinul este perfect echilibrat, cu un mousse cremos si o evolutie care combina aciditatea si notele fructate/onctuoase intr-un melanj gurmand. Bun spre Foarte Bun, o alternativa excelenta la o champagne de linie, asa cum spuneam mai sus. Si la jumatate de pret.
Champagne Mangin et fils Brut NV Nas clasic, elegant, complex, evident mai rafinat fata de restul spumantelor din degustare. Este acea eleganta greu de atins care diferentiaza o Champagne de restul aspirantelor la titlu. Tusele de mere si pere se imbina cu aluzii de croissant, patiserie fina si alune prajite. Gustul este liniar, perfect echilibrat, cu un mousse catifelat si un final proaspat. Un exemplu clasic, cu un pret foarte bun pentru ceea ce ofera si mai ales tinand cont de zona din care provine. Foarte Bun. O importa Rifco Trading din ce stiu. Am baut si varianta Rose in alt context si nu m-a dezamagit nici ea. Mai ales la nivel olfactiv sugereaza niveluri de pret mult mai mari.
Ca si concluzie, am avut ceea ce am dorit: spumante diferite ca stil, exprimare si paliere de pret. Din punctul meu de vedere Rotari este o alternative buna la clasica champagne, asa cum Mangin este o champagne mai mult decat corecta daca tinem cont de cat costa. Conde De Haro este o Cava surprinzatoare, moderna, iar Prosecco Millesimato stie sa faca ce face mai bine un Prosecco: sa fie fresh, proaspat si direct, fara ifose si pretentii.