May 12 2016
Degustare de imposibil. Adica de Pinot Noir…
Stati, stati opriti trenul ca nu v-am povestit despre degustarea de Pinot Noir de acum cateva saptamani. Bineinteles ca nu e tarziu sa o fac acum si oricum mai am ceva restante. Dar le completam fara probleme.
Pe scurt am avut 8 vinuri, 2 straine si 6 de pe la noi.
Despre Pinot Noir pe scurt: soi cu origini Burgunde, dificil de cultivat si vinificat; the Holly Grail al oricarui vinificator. Sunt putine locuri in lume unde se obtine cu adevarat Pinot Noir.
Pentru cei mai noi in lumea vinului: faptul ca scrie Pinot Noir pe eticheta nu inseamna ca beti Pinot Noir. Cel mai des beti doar un vin obtinut din struguri de Pinot Noir. Care tehnic este Pinot Noir, stilistic poate fi orice altceva. Ne aducem aminte in treacat de celebrul caz de “Pinot Noir innobilat cu Merlot” de la Zestrea Murfatlar. Este o extrema dar ilustreaza destul de bine ideea.
Fara sa ne lungim, in ordinea degustarii au fost asa:
M1.Crama Atelier 2012: corpolent, suculent, plin de fruct copt, usor gemos, cu izuri de forest floor si carne maturata. Evolutie plina, prezenta, zemoasa. Aciditate bunicica, bine echilibrat, tanini copti, rotunzi, moi pe final. Un Pinot de Lume Noua, care marseaza pe partea de fruct si suculenta pana la riscul de a-si pierde tipicitatea. Bun
Nachbil 2008 Evoluat. Nas complex, imbina aromele de fruct rosu usor trecut cu aluzii tertiare si de forest floor. Gust lejer, suplu, subtire. Aciditate buna, fruct usor deficitar, tanini prezenti, drepti pe final. Cred ca nu a avut parte de cele mai bune conditii de pastrare, pare usor cam rapid evoluat, dar are clasa si eleganta(inca). Foarte Bun, de baut acum, exemplarul de fata usor “over the peak”.
Balla Geza Stonewine 2009 Nas cu fruct supracopt, stafidit, in aluzii de curmale si smochine. Gust plin, dulceag, evolutie cremoasa, care umple palatinul, sustinuta de tanini integrati pe final. Un Pinot supraextractiv, un fel de Amarone al Pinot-urilor de pe la noi. Bun, dar nu cel mai tipic pe care l-am intalnit.
Domeniile Franco Romane Crai Nou 2012 Nas plin de fruct rosu, expresiv, cu aluzii de frunze uscate, gustative se exprima direct, lejer cu fruct rosu bine definit si aluzii cindimentate. Un Pinot corect, de linie, de masa, in stilul vinului frantuzesc de zi cu zi. Bun
Mercurey Premier Cru Clos de Montaigu Domaine Patrick Gouillot Dupa ce citesti eticheta deja si un neofit intuieste ca ar trebui sa aiba in fata un Pinot Noir “de origine”, din Burgundia. Ceea ce nu inseamna automat ca e si “ce trebuie”. Nas retinut, in tuse ce combina fericit fructul rosu cu aluziile de ciuperci si forest floor. Gust perfect echilibrat intre fructul proaspat, aciditate si tanini bine definiti de pe final. Scoala. Simplu si elegant. Tipic, dar fara “waw factor”. In Burgundia “Waw factor” dispare inca de la inceput cand dai banii pe vin. Greu gasesti “afaceri” si RPC-uri bune acolo. Cel de fata de fapt a fost ieftin (la vreo 18 € in Franta), fiind o apelatiune mai putin celebra, dar care livreaza calitate buna. Foarte Bun
Domeniile Franco Romane Terre Precieuse 2011 Nas complex cu fruct rosu, condiment si aluzii de brett. Evolutiv. Very nice, very French. In blind as fi jurat ca e Burgundy. Si asta in sine e un compliment enorm. Gustativ se prezinta suplu, cu fruct rosu bine definit de aciditate si structura de tanini care ies in evidenta. Foarte Bun, pentru Dealu Mare impresionant.
Vinca Benedict 2014 nas initial dominat de impresii de baric, fruct rosu copt si aluzii vegetale, de ierburi aromatice uscate. Gust in tonuri de fruct rosu dulceag, bine incadrat de tanini si o tusa savory binevenita. O supriza placuta. Bun spre Foarte Bun. Mai ales tinand cont de varsta viilor. De urmarit pe viitor.
Wittman Westhofener 2011. Spatburgunder. Adica Pinot Noir pe nemteste. A fost vinul serii. Nas complex, combinand notele condimentate de baric cu fructul rosu si usoare aluzii de brett. Complex, evolutiv, captivant. Gust perfect echilibrat intre corpul bine definit, fructat, carnos, mineral, aciditatea care ii confera expresivitate si suplete plus taninii ce asigura o structura ferma. Stilistic e cumva similar cu Vinca, dar executia este din alta clasa. Foarte Bun spre Excelent.
Unul dintre cele mai bune Spatburgunder pe care le-am baut si un vin care arata ca nemtii pot emite pretentii motivate la statul de producator de Pinot Noir. A fost vreo 23 € de aici si merita fiecare banut.
Pe scurt: ordinea preferintelor personale: Wittman, Terre Precieuse, Nachbil, Mercurey, Vinca.
E greu sa gasesti un Pinot Noir tipic la nivel mondial. La noi nu mai vorbesc. Pe de alta parte nu stiu cati consumatori ar recunoaste si ar aprecia un Pinot Noir tipic la noi.
Stiti vorba aia (adaptata): consumatorul de vin se naste in Chile, traieste in Bordeaux si moare in Burgundy.
Pe la noi lumea se naste la bunicu’ cu “vinul ala natural si adevarat” din vii hibride si unii mor exact din aceasta cauza…:)
Interesant review! mai ales intr-o tara unde PN nu prea e in cartile producatorilor (deh, productie mica si dificil de realizat). De domeniile franco-romane, numai de bine. Se gasesc greu, dar au un mic stand la targul de la agronomie. Am gustat si o feteasca neagra buna de la ei. Ar mai fi fost interesant daca era analizat si PN celor de la 1000 chipuri-Luscan, dar oricum ai fost un norocos la o asa degustare ca cea de sus. ));
[Raspunde]
Dan Reply:
May 13th, 2016 at 9:06 AM
@Cristian. E., Stiu Luscan. E un PN bun si acela. Ce trebuie…
Eu am incercat prima editie. Nu stiu daca au mai facut altul de atunci…
[Raspunde]