Feb 11 2016
Primul vin rosu rezultat al “celebrului” an 2014: Plai Feteasca Neagra
Eticheta rosie de la Davino. Sau vinul oficial al echipei Dinamo. Sau cum vreti sa ii ziceti…Mie imi vin destule asocieri in minte cand ma uit la sticla. Asa e tot timpul cand apare ceva nou pe piata. Ca sa il includa in propriul univers de valori, oamenii cauta legaturi cu chestiile care le sunt familiare, cunoscute.
De fapt e noua gama de la Unicom Production (aka Davino), in care regasim doar soiurile varietale, scoase in afara liniei clasice de de asamblaje: Faurar-Iacob-DCR-Flamboyant. Primit din partea producatorului.
Este primul vin rosu din Dealu Mare din “celebra“ (de slaba) recolta 2014 pe care il beau.
Si arata cam asa:
Aspect(Culoare): Violet, tanar, inchis, opac.
Nas: Intensitate medie, ceva impresii de lemn (scortisoara, vanilie, piper) si clasicele (conform teoriei empirice) prune uscate. Ceva fruct negru si rosu, note ascutite, piperate in stil Syrah cu vagi nuante lactice, verzi, de capsicum si geranium. Un nas interesant si cumva iesit din clasicul registru de fruct copt al zonei. Chestie ciudata pentru cineva obisnuit cu stilul pe alocuri gemos al majoritatii vinurilor din zona.
Gust: Atac de intensitate medie, picant, urmat de o evolutie directa, nervoasa, minerala, cu aciditate si tanini tineri, naravasi si usor verzi. Ceva fruct proaspat, vinul are initial prezenta, pentur ca apoi sa para usor subtire in mijloc. (Re)Capata ceva fruct copt si suculenta pe final. Care este acompaniat, ca si partea a doua a evolutiei, de tuse tonice, iuti, care persista si in postgustul dominat de fructe coapte si usor cald (are un redutabil 14.5% grade alcool).
Tinand cont de cum a fost anul, vinul este un succes in sine. Pana acum eram obisnuit la Davino (Unicom Production de fapt) sa nu vad mari diferente de calitate intre ani. Mai ales la gamele medii si low, gen Iacob sau Faurar. Da, bineinteles ca existau variatii (mai ales pe vinurile de top) si avem ani deosebiti, dar ecarturi semnificative se puteau mai greu identifica.
Facand abstractie de an, e cel mai salbatic si agresiv/verde vin pe care l-am baut pana acum de la ei. Aerare, temperatura camerei, tinut in sticla cateva luni, toate il pot teoretic imblanzi. Acum cere clar ceva mancare langa el. Bun…inspre Acceptabil.
Chiar sunt curios cum s-au descurcat restul producatorilor din zona cu rosiile in 2014.