Feb 08 2016

BREAKING NEWS: Mitingul industriei de profil in fata Ministerului Mediului…

Published by at 9:47 AM under Altele

 

Probabil ati auzit zilele acestea despre celebra taxa de reciclare a deseurilor. Despre care se plange tot patronatul din industria alimentara de la noi ca va creste preturile la raft.

Zilele trecute am primit un mail de la dl Philip Cox care mi-a explicat cum sta treaba la vin. Pe scurt, citez (cu usoare modificari de stil):

 

“In esenta- ministerul ne-a recomandat 10 firmei denumite organizatii de transfer (OTR), care au fost autorizate sa recupereze deseurile din piata sa si le recicleze. Fiecare producator de vin (si orice alt aliment vandut ambalat) a fost obligat sa plateasca o suma catre aceastea ca si cost de reciclare (0.65 ron/kg).

Dupa controalele efectuate in luna decembrie 2015, s-a constatat ca de fapt firmele acestea nu au adunat nici macar 10 % din ce au declarat anterior si ca Romania are deja amenzi de la UE pentru nereciclare. Tinta UE este sa reciclam 60% din deseuri pana 2020. Romania a ajuns la 4% reclicare- mai rau ca in 1989.

 

Pe scurt, Ministerul nu ia in calcul ca producatorii au lucrat cu buna credinta cu aceste firme OTR – (recomandate de ei) si spune ca raspunderea pentru nereciclare este a producatorilor, pe care ii sanctioneaza cu un taxa penalizare retroactriv pentru 2015 de 2 Ron/kg sticla. Vine cam 1 ron pe sticla la un vin normal pana la 2 ron la unul gen Selene cu sticla grea.

Mai rau – firmele OTR care pana acum se ocupau de reciclare – acum sunt fie in faliment datorita amenzilor primite tot de la Minister (milioane de euro fiecare), fie sunt cercetate de DNA, fie ne este greu sa lucram cu ei pe motiv ca tocmai ne-au spus ca nu au reusit sa faca ce am platit noi pentru anul trecut. Prin urmare am primit amenzi imense (de la 1 la 3 million de euro la cramele mari din tara).

 

In fine, dupa incercarile nereusite de a discuta cu Ministerul care o tine una si buna ca producatorii sunt de vina si ca noi trebuie sa ne ocupa singuri de reciclare (cu toate ca nu prea avem cu cine sa facem aceasta munca) – am hotarat sa facem o protest marti 9 Februarie ora 11 in fata Ministerul Mediului.

Am reusit o unitate surprinzatoare pentru aceasta si deja am strans promisiuni de peste 1000 de oameni numai din sectorul de vin si peste 1000 din carne lapte e.t.c.

 

Noi invitam orice iubitor de vin si oameni care lucreaza in industria de vin la orice nivel sa vina la protestul nostru, alternativa fiind grava. Daca nu reusim sa reformam legea si sistemul care ne penalizeaza pe noi pentru incapacitatea primariilor si a firmelor de salubritate de a recicla deseurile preturile la orice sticla de vin vor creste cu siguranta foarte curand cu min 1.5 ron/sticla la cele cu sticlei usoare, pana la 2.5 ron/st la cele cu sticle grele.”

 

Miting

Credit @www.cugetliber.ro

 

 

Deci pe scurt, industria s-a trezit peste noapte cu amenzi uriase din cauza ca unii furnizori nu si-au facut datoria. Asta e partea proasta.

Partea buna este ca, la fel ca intotdeauna in cazul romanilor, cand este vorba de nedreptatile stapanirii (statului in cazul de fata) tot satul se organizeaza si se uneste in mod miraculos.

Adevarul este ca 1 leu/sticla va scumpi cel mai mult exact vinurile mai ieftine, de volum si cat de cat corecte, adresate publicului larg si care de abia incepusera sa apara pe piata.

 

Deci cine vrea sa ajunga la miting, marti 09 februarie ora 11 in fata la Ministerul Mediului cred ca o sa gasiti o mare parte din industria autohtona. Ceea ce repet este un lucru imbucurator, lasand deoparte scopul intalnirii.

Poate cu aceasta ocazie unii isi vor da seama ca au nevoie si de ceilalti si va fi un prim pas pentru o colaborare mai eficienta pe viitor…

 

 P.S. In poza de mai sus apare sediul guvernului. Probabil se va ajunge si acolo in viitorul apropriat…

 

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply