Dec 28 2015

Degustare de asamblaje autohtone. Rosii si scumpe.

Published by at 11:38 AM under Degustari Pitesti,Excelent,Foarte Bun,Rosu,Sec

 

Saptamana trecuta, taman inainte de Craciun am organizat la Pitesti operatiunea “degustare de asamblaje romanesti rosii de top”. Aceasta in debutul sarbatorilor de iarna, ca sa stim ce punem pe masa. Rezultatele le-am tinut la secret din motive de program (supra)incarcat. Incarcat de mese si porcarii, offcourse.

 

Totusi, altruist fiind, ma mobilizez pe ultima suta de metri (a anului) si va impartasesc impresiile personale in avanpremiera Revelionului. Pentru a nu fi acuzat ca le-am tinut doar pentru mine.

Vinurile au degustate in orb, trecute prin aerator rapid de doua ori, echivalentul a cam 4 ore de oxigenare. La unele nu a fost de ajuns; mai ales cele de Dealu Mare au nevoie de ore bune de aerare. Daca planuiti ceva cu vreunul din cele de mai jos le puteti deschide si lasa in sticla de dimineata pentru seara sau de pe o zi pe alta. Ah si Cuvee Uberland la fel, doar ca fiind de la Recas el se prezinta bine si aerat si neaerat. Ca asa e facut sa fie.

Noi am cautat insa sa le tratam pe toate similar si de aici abordarea unitara. Asadar:

 

Alira Cuvee Grand Vin 2011 cu siguranta cel mai reusit din seria Grand Vin. Pastreaza stilul cu fruct supracopt, dulceag, doar ca gustativ are mai multa structura, mai multa vana, e mai “proaspat”, abordabil si mai serios. Bun spre Foarte Bun

 

Oprisor Smerenie 2011 Shiraz, Pinot Noir si Dornfelder. Nas superb, complex, cu tonuri de cirese, visine amare, lichioruri, imbinate cu izuri de vanilie, frunze uscate, pielarie si condiment. Evolutie pe palatin fina, corp prezent dar excelent echilibrat de aciditate si de fructul proaspat, bine definit. Tanini fini, prezenti, integrati pe final. Foarte Bun spre Excelent. Si superb efort de asamblare!

 

Basilescu Golem Rosu 2011 Nas cu fruct rosu copt, prune, visine, dulceturi si gemuri plus aluzii condimentate, de vanilie, scortisoara si cafea. Gust plin, prezent, cu fruct. Evolutie integrata, tanini usor verzi si o nuanta tonica pe final. Foarte Bun. Probabil trebuie sa mai stea ceva timp.

 

SERVE Cuvee Charlotte 2011 initial inchis, in note de fruct concentrat, supracopt. Se deschide greu, treptat, fructul devenind proaspat, expresiv, bine definit alaturi de notele de baric fine, excelent integrate. Evolutie catifelata, eleganta, cu aciditate buna care scoate in evidenta fructul si echilibreaza prefect nivelul alcoolului. Taninii moi dar prezenti, structurati lasa impresia de pumn de fier in manusa de catifea. Foarte Bun spre Excelent. Este acelasi vin elegant, in stil frantuzesc pe care il stiam si care mie unul imi place foarte mult ca stil.

 Vinuri premium romania

 

DAVINO Domaine Ceptura Rouge 2011 Degustate unul langa altul Charlotte si DCR au asemanari izbitoare. Diferenta este ca la Davino, datorita “stilului casei”, toate elementele sunt tunate cu o treapta mai sus. Mai multa concentrare, mai mult extract, mai mult alcool, mai multa putere, mai mult tannin si o structura mult mai directa, mai evidenta, mai “in your face”. Cumva in detrimentul elegantei si rafinamentului. Aceasta desi paradoxal este unul dintre cele mai elegante DCR-uri pe care le-am baut.

Daca ar fi sa le compar, DCR e un Lamborghini, iar Cuvee Charlotte un Aston Martin. Dar repet cele doua vinuri par din aceeasi poveste, se citeste in ele zona si anul mai cald. Abordarile si filozofia din spatele lor sunt cumva diferite. Acum depinde ce preferati. Foarte Bun spre Excelent.

 

Lacerta Cuvee IX 2012 Powerhouse. Davino pare chiar light si lejer fata de el. Totul la maxim: fruct, baric, corp, extract, tanin. Plin de note de visine, dulceturi, magiunuri, condiment. Evolutie prezenta, cremoasa pe palatin. Echilibrat, umple gura cu tone de fruct terminand usor cald si cu ceva tanini verzi, naravasi pe final. Trebuie sa mai stea in sticla, dar pentru cine vrea un all-inclusive poate merge pe mana lui. E clar care a fost modelul si s-a apasat la maxim pe componente. Foarte bun, bine lucrat, cu potential de excelent in functie de cum va evolua.

 

Negru de Purcari 2012 Surpiza serii, cel putin pentru mine. Nas expresiv elegant in tuse de fruct negru excelent trasate si cu un baric de calitate superb integrat. Gustativ se prezinta fin, diafan si ascunde ireal de bine concentrarea de fruct si structura redutabila. Evolutie eleganta, final frumos, cu tanini bine conturati incadrati de fruct proaspat si o aciditate demna de vinuri albe. Excelent!
P.S. O mentiune speciala pentru necesitatea actualizarii informatiilor de pe site si prezentarea fiselor pentru fiecare an de recolta. E pacat la asa vinuri sa nu avem informatii complete si exacte. La ora actuala informatiile de pe site dateaza din 2008. La acest capitol exemplul Davino e de urmat.

 

Cramele Recas Cuvee Uberland 2012 Iarasi o surpriza placuta. De fapt nu surpriza, ma asteptam sa fie bun. Diferit de restul, nas dominat initial de note de eucalipt si menta plus aluzii de fruct copt expresiv, stafide si curmale, in stil Amarone. Excelenta evolutie pe palatin, alcoolul superb ascuns, structura prezenta care sustine perfect fructul prezent si bine definit. Tanini fermi, integrati, pe final, postgust interminabil. Iarasi o lucrare superb executata. Excelent.

 

Cuvee David 2010 de la Balla Geza din pacate a fost corked. Deh se mai intampla, nu e vina producatorului, sunt riscurile meseriei.

 Asamblaje Rosii romanesti

 

Concluzii:

  • Preferintele personale la data degustarii: Negru de Purcari, Smerenie, Cuvee Charlotte si Cuvee Uberland. Oricum la acest nivel de calitate (si pret) ecarturi mari intre ele nu exista. Diferenta o fac ajustarile de finete si gusturile personale pentru un stil sau altul.
  • Cele din Dealu Mare au toate ceva in comun, un stil recognoscibil in fructul usor supracopt, extractii redutabile, alcool mai ridicat, evolutii cremoase, pe alocuri glicerinoase si baric omniprezent. Fiecare are tusa lui personala, parca Golem mi s-a parut usor inchis si amorf la ora actuala. Top personal Dealu Mare: Cuvee Charlotte (eleganta), DCR (concentrare), Lacerta (bombastic), Golem.
  • Negru de Purcari a fost din alt film fata de restul. Rar am vazut prin partile astea de lume vin atat de elegant si nu stiu cat va prinde la gusturile de pe la noi unde lumea vrea extract si baric excesiv. Mie mi-a placut foarte mult si a fost ceva aparte in seara respectiva. O fi de la Saperavi…o fi de la…
  • Smerenie excelent lucrat si iar ceva diferit fata de restul. Olfactiv e cuceritor. Are clasa, are eleganta, este less is more si putine ii poti reprosa. Poate doar pretul. Dar aceasta nu se poate imputa efectiv vinului.
  • Cuvee Uberland este exponentul filozofiei Recas. Un vin in stil Lume Noua cu aluzii de Amarone modern, mai fresh si abordabil. Nu ai ce sa ii reprosezi, totul este colo si este la locul lui. Enervant de bine dozat, integrat si inchegat.

 

Cam aceasta a fost degustarea de asamblaje premium rosii romanesti. Acum fiecare decide ce cumpara pentru Revelion. Ca deja partea cu porcul a trecut…

 

P.S. Sfarsesc prin a reitera invitatia catre orice pasionat de vin de prin Pitesti care citeste aceste randuri si doreste sa faca parte din micul (dar inimosul) nostru grup sa ma contacteze. Pe sistemul: “The more the merrier”…:D

 

8 responses so far

8 Responses to “Degustare de asamblaje autohtone. Rosii si scumpe.”

  1. Cristian. E.on 29 Dec 2015 at 7:55 AM

    Pana la urma Negru de Purcari ce soi are la baza: babeasca sau feteasca? E acelasi lucru cu rara neagra de purcari? (babeasca) sau e ceva “saperavi” pe la mijloc?

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @Cristian. E., Negru 2012 este 70% CS, 25% Saperavi, 5% Rara Neagra. Teoretic, din ce se stie la ora actuala, Rara Neagra este Babeasca Neagra de la noi.
    Proportiile in asamblaj sunt cumva similare an de an intre cele trei soiuri.
    Oricum cred ca rolul Rarei e mai mult pentru complexitate aromatica si/sau ceva fruct rosu. Vinul e construit pe CS si Saperavi.

    [Raspunde]

  2. Vasile Tofanon 30 Dec 2015 at 4:01 PM

    Vechea dezbatere despre Babeasca Neagra vs. Rara Neagra e ca si nu mai putin interesanta intrebare despre diferenta dintre Romani si Moldoveni (Basarabeni). Pana la urma, raspunsul e acelasi in ambele cazuri: sunt acelasi soi, doar ca unul are un accent mai tare 🙂

    [Raspunde]

  3. Cosminon 04 Jan 2016 at 11:22 AM

    Dane,
    Te-as intreba ceva mai complicat.
    Avind in vedere ca rezultatele degustarii nu sint rele (din ce scrii tu :-)), hai sa mergem un pic mai departe: ce le lipseste vinurilor romanesti de top (si nu ma refer numai la cupaje) sa ajunga intr-o degustare ca cea de 500 de puncte? Cit de departe sint de vinurile din acea degustare?
    Nota: Nu spun ca notarile Parker sint referinta absoluta. Am mai discutat asta, si sintem de acord ca vinul este o experienta pur subiectiva.

    Ahh, si inca o intrebare: unde e Flamboyant-ul? 🙂

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Cosmin, Ah le lipsesc multe…pe scurt doua chestii importante:
    1. marketingul , imaginea de tara si vizibilitate. E ca la masini, daca te numesti Tata Motors nu o sa faci masini premium indiferent decat de bune vor fi.
    Pur si simplu publicul nu inghite la ora actual vinuri de 100p din Romania. Si nici nu cred ca va inghiti in timpul vietii mele…:) Si cine da puncte se ghideaza dupa public, nu? 😉
    Pur sis implu iti pierzi credibilitatea sa dai 100 unui vin din Romania. Alea 100 p nu tin doar de ce este in sticla
    2. calitatea…tande pe mande suntem in jur de 92 -93 p cu cele mai bune vinuri de pe la noi. Mai sus nu am trecut inca si e nevoie de timp. Ultimele trepte sunt cele mai greu de parcurs pentru ca acolo fineturile (istoria, experienta?) fac diferenta.

    Flaboyant e cam dublu al pret fata de ce este acolo pe masa. Face parte din categoria ultra-premium.
    Pe care o vom degusta la un moment dat…:)
    Si apoi nu e fair sa compari vinuri de 100 de lei cu cele de 200 and beyond. In primul rand pentru DCR…:)

    [Raspunde]

  4. Cosminon 04 Jan 2016 at 1:04 PM

    Punctul 1 mi se pare cel mai usor de rezolvat, din doua motive: primul, daca iarna prevazuta de tine si de altii vine, atunci or sa intre jucatori mari pe piata care vor face un marketing grozav.
    Al doilea motiv este legat de punctul doi: calitate. Va creste. Curba nu va mai fi accentuata ca pina acum, dar va mai creste. Si probabil, cu incetul, se vor mai schimba si mentalitati de punctaj. Cu siguranta la un moment dat va aparea un “nebun” care o sa dea 100 de puncte unui vin romanesc doar pentru ca merita, cu atit mai mult cu cit vine din Romania (!). Pentru ca uneori oamenii mai vor sa mai si epateze, iar daca au si argumente solide, cu atit mai bine…
    Sau, in loc de “Wine book of Romania”, cineva o sa organizeze un “bottle shock” cu vinuri romanesti. Tabuurile in piata vinului nu mai sint chiar atit de solide…

    [Raspunde]

  5. Jvmon 03 Jan 2017 at 10:29 PM

    Tati,

    Ti-am descoperit notele de cateva luni si le citesc cu mare drag.

    Am folosit cateva ponturi dar asta cu Negru de Purcari mi-a mers la suflet.

    E ceva de vis.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Jvm, Multumesc…ma bucur ca v-a placut…:)

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply