Nov 25 2015
Nec plus ultra: Goodwine la capat de drum?
Sambata am fost la Goodwine. Nu stiu a cata oara…nu mai stau sa le numar. Nu cred ca am pierdut vreo editie de cand m-am apucat de scris pe blog. Am gasit intodeauna o sambata sau o duminica in care sa bat 100 km dus si 100 intors ca sa particip.
Recunosc ca in alti ani ma duceam parca mai bucuros la targ. Nu stiu daca eram doar mai ingenuu in materie sau era datorita oamenilor si vinurilor pe care ii (le) cunosteam cu aceasta ocazie. Poate amandoua.
Goodwine mi-a oferit multe momente frumoase si multe prilejuri sa beau vinuri deosebite si sa cunosc oameni asemenea. Pe care dealtfel nu cred ca i-as fi intalnit prea usor. Bineinteles ca si reversul medaliei este valabil. Exista vinuri si oameni pe care as fi vrut sa nu ii fi intalnit vreodata. Dar per ansamblu aspectele pozitive le depasesc cu mult pe cele negative. De aceea, Goodwine va ramanepentru mine ceva special, de care imi voi in aminti intotdeauna cu nostalgie.
Nu am sa mai insir inca o data ce as fi dorit eu sa devina Goodwine. Am facut-o cu alte prilejuri. Si de altfel au facut-o multi pe bloguri sau pe Facebook. Chiar mai ieri Stelian Stefan (care in afara faptului ca i s-ar putea imputa o mica problema, fiind angajat Recas, care de cativa ani au decis, pe buna dreptate, sa nu mai participe la targ) a ridicat cateva puncte pertinente pe Oenologie.
Despre o parte din problemele respective am scris si eu de-a lungul timpului. Si promit sa nu le mai ridic de acum incolo. Mi se pare un efort inutil sa tot repeti si este cumva frustrant sa constati ca vorbesti la pereti. Pana la urma ajungi sa te resemnezi si te opresti. Altfel te trezesti cu reactii aberante de genul “Ce vrei bah sa nu se mai tina deloc? Fa tu ceva mai bun, etc”
Uneori ma gandesc ca nu Goodwine este de vina. Poate noi suntem de vina. Noi (si aici ma refer si la o parte din industrie) care am evoluat cumva prea rapid pentru ca ei sa tina pasul. Si cand zic “ei” nu ma refer doar la Goodwine. Ma refer si la “concursurile” de profil, la asociatiile depasite care refuza tot ce este nou din teama viscerala ca le fuge pamantul de sub picioare sau la corifeii industriei autohtone care cred ca “grand cru” se refera la “grang papa, covrigei frageziti cu vin”.
Ne tot miram/mandrim de ceva timp ca in cazul vinului romanesc calitatea a evoluat masiv in ultimii ani. Si unii au ramas doar cu miratul/constatatul. Ar fi fost ideal ca si industriile “adiacente”: de media, organizari de manifestari, invatamant, PR, marketing, etc sau sa evolueze la fel. Dar nu au facut-o.
Se pare ca acolo acumularile cantitative nu au dus la salturi calitative si oricum nici partea financiara nu a ajutat atat de decisiv ca in primul caz.
Pur si simplu toti acestia nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor publicului si ale unei parti a producatorilor si nu au fost in stare sa tina pasul cu saltul calitativ urias al vinului romanesc.
Ce facem mai departe in cazul de fata? Desfiintam Goodwine? In nici un caz. Pur si simplu atat se poate si nu mai mult. Acesta este maximul. Capatul de drum. Fundatura. Si trebuie sa ne impacam/resemnam cu el. “Nec plus ultra”cum spune o celebra eticheta de sponsor (nu mai stiu din ce categorie ca sunt prea multe).
Utilitatea in sine a evenimentului este de necontestat, doar si prin prisma faptului ca poate fi o platforma pentru cramele mici, nou aparute pe piata care cauta vizibilitate cu costuri minime. Platforma tinuta in viata paradoxal de gigantii din industrie care altminteri cauta sa parjoleasca totul in jurul lor.
Si de asemenea util pentru unii consumatori . Adica cei aflati la inceput de drum in lumea vinului, care acum afla (mai multi siliti de imprejurari) ca exista si vinuri rosii seci si chiar se pot bea cu placere.
Mai departe insa nu exista nimic. Pentru noi cei care am trecut demult de aceasta etapa ca si pentru producatorii care cauta altceva nu exista nimic. Cel putin la Bucuresti. Da, exista Salonul de la Timisoara sau WineUp la Cluj. Dar acolo problema este Timisoara. Sau Clujul. Care au o capacitate limitata de a sustine prin publicul local asemenea evenimente. E greu intr-un oras de provincie si intr-o tara in care capitala reuneste cam 30%-40% din orice piata, nu numai de vin. Vrem, nu vrem, ne place, nu ne place la Bucuresti se da ora exacta. Si oricate pretentii/frustrari istorice, culturale, sociale etc exista prin provinciile istorice puterea financiara si de orice fel e in Bucuresti. Doar si prin prisma numerelor.
Iar la Bucuresti in materie de targuri de vin nu exista (mai) nimic.
Eu unul vad ca si solutie asocierea producatorilor care cauta “altceva” cu importatorii asemenea in incercarea de a pune la punct o alternativa. Orice. E mai bine decat nimic.
Am participat acum cateva saptamani la un mini-targ al unui importator local, Smart Drinks care pentru mine a fost din punct de vedere al evenimentului si desfasurarii cu mult peste Goodwine. Cred ca daca am aduce alaturi cateva crame romanesti de calitate si am cladi pe structura/modelul respectiv ar putea iesi ceva interesant. Si acum vorbesc aspirational, pentru nu stiu daca cele doua parti sunt dispuse la asa ceva.
Ah, si fara organizatori din afara. Sa organizeze direct ei pentru inceput. Ca iar ajugem la discutii despre bani, cat costa standul, cati vizitatori avem si cat vin am vandut in cele trei zile de targ ca sa ne scoatem banii de participare. Cine isi puna asa problema sa stea deoaprte, are la dispozitie Goodwine.
Ideea este ca evenimentul respectiv, Smart Drinks of Bucharest, ar putea fi un punct de plecare. El in sine sau modelul dupa care s-a desfasurat.
In rest, asa cum spuneam si cu alte ocazii apele se impart pe la noi si deja se formeaza in mod distinct doua lumi paralele in vinul romanesc. Cea Veche si cea Noua.
Si de data aceasta eu sunt adeptul Lumii Noi…
P.S. Desi am zis ca nu o sa fac referiri la chestii punctuale nu pot sa nu ma mir cum la un targ de vinuri din Romania avem “masterclass”-uri cu vinuri de la vecini. Poate si pentru faptul ca ai nostri nu (mai) ”sar cu banu’ ” Si pe la noi cine plateste, comanda muzica. Se stie!
Dar si asa, sa boicotezi vinul autohton pentru simplul fapt ca producatorii “quality” au decis intr-un final exasperant si pe buna dreptate sa te boicoteze pe tine mi se pare o atitudine tipic romaneasca. Din categoria “le aratam noi ca putem si fara ei”. Eu unul as fi facut un masterclass cu vinurile de top de la noi. Inclusiv Recas, Davino, SERVE, Vinarte. Chiar daca nu erau prezenti si nu “cotizasera” a targ. Cu atat mai mult.
Asa propun la anul sa organizam targul de vin al Republicii Moldova la Bucuresti. La care Romania sa fie invitata cu cateva crame. Oricum, cam asa a parut si acum. Si poate asa vom avea si noi un masterclass cu vinuri romanesti.
Ah si sa facem la fel si cu specialistii in marketing si comunicare. Ca oricum noi nu avem sau nu ne place ce spun. Sa aducem de peste Dunare sau de peste Prut, zic…
Cam atat. Despre vinuri, in curand…
@Dan,
Situatia asta cu targurile care nu isi pot depasi conditia s-a intamplat si in alte industrii, unde la un moment dat exasperati de conditiile oferite si preturile cerute, mai multe firme si-au facut o asociatie care si-a organizat propriul targ la standardele la care au vrut si guess what au iesit mult mai ieftin, dar au avut si buget sa mearga impreuna la expozitii afara!
Are rost sa spun ca celelalte targuri s-au inchis intr-un an de zile din lipsa de “cotizanti”?
… asadar “Prin Noi Insine!”
[Raspunde]
Salut,
Cand am vazut cat de subtire a fost targul in februarie, ma gandeam ca nu o fi loc de doua asa unu dupa altul, ca o sa cada cel de inceput de an si cel de toamna o sa fie mai de baza. Vazandu-l pe asta, ma gandesc ca cel din februarie 2016 o sa aiba 3 standuri.
Oricum dezamagitor targul, in loc sa mearga in bine (si e mult loc de mers in bine) merge in rau, dar poate asta chiar e limita curenta … macar a fost Styrbei, unde, desi stiu toate vinurile, Oliver Bauer e deschis la conversatii in targ si mai aflu cate ceva interesant mai din interiorul lumii vinului autohton.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
November 25th, 2015 at 3:35 PM
@Radu Ionescu, Da, Stirbey au ramas singurii mohicani din garda veche de producatori quality.
Si inca o chestie aiurea: cand il ai pe Bauer la targ care a baut mai multe vinuri si stiluri de vin decat tot targul la un loc cu masterclass-uri cu tot si sa nu il “folosesti” la un masterlass mi se pare aroganta.
In fine…
[Raspunde]
Sa nu uitam ca si Vintest a disparut in timp ce Vinvest-ul din Timisoara merge bine. Acum poate or sa se spuna ca era cam acelasi lucru, dar eu zic ca erau producatori ce pur si simplu veneau doar la vintest: domeniile anastasia, scdvv pietroasa veche, domeniile sara cu al lor burgund mare, vinurile lui Dinescu (Cetate), agrofarm fetesti sau cam asa ceva, etc.
Ce am observat la acest targ este ca au inceput sa creasca in calitate si vinurile basarabene, dar au marit si preturile..sub 30-35 de lei la targ nu gaseai ceva baubil. Am baut un vin numit IceWine (vin de gheata), ceva gen nectar de transilvania de la liliac, dar costa in jur de 60 de lei sticla de 0.5l.
Dintre noii veniti mi-au placut domeniile lungu (crama hermeziu), cei de la crama cepari si un producator din jud olt numit pivnitele theodorios ce au sub 1 hectar de merlot, 49 de lei sticla, foarte reusit.
[Raspunde]
Dan Reply:
November 26th, 2015 at 9:18 AM
@Cristian. E., “merge bine” e overstated…:)
La moldoveni probabil ca s-au prins si ei cum merge “piata” la noi.
Preturile de la targ sunt preturi de restaurant din Chisinau cu pretentii. Chiar usor mai mari.
Despre vinuri o sa scriu si eu in curand…la Theodoros nu am ajuns si imi pare.
Am vazut insa la cineva un Merlot bio fara sulfiti corect si baubil, lucru rar la noi. Pana la vin deosebit insa mai e.
[Raspunde]
Atata timp cat vorbim de un vin ROSU, vinurile nu au sulfiti sau sunt in cantitati mici. Pe de-o parte, taninii din vinurile rosii au rol de conservare ca si sulfitii, deci nu se mai justifica aceeasi cantitate de sulfiti ca la vinurile albe sau roze. Pe de alta parte, sulfitii decoloreaza vinurile, iar la vinurile rosii… cam va dati seama ce inseamna.
Nu o sa vedeti NICIODATA un vin bio DEOSEBIT. A spus-o si Aurel Rotarescu la Zilele sticlelor deschise din acest an.
Merlotul bio era chiar de la Pivnitele Theodoros. Omul intretine via folosind DOAR zeama bordeleza, http://www.paradisverde.ro/gradina-de-flori/cum-se-prepara-zeama-bordeleza. Numai c? aceasta este o substanta de contact pentru PREVENIREA MANEI, ea fiind ineficienta pentru FAINARE http://www.paradisverde.ro/tratamente-chimice/lucruri-mai-putin-stiute-despre-zeama-bordeleza. Pentru FAINARE, PUTREGAIUL CENUSIU samd, domnul Doru Mitrache nu are solutii BIO sau nu le-a folosit pana acum. Merlotul este sensibil la mana (deci zeama bordeleza poate fi o solutie eficienta) si are sensibilitate medie la fainare si putregai. Daca se bazeaza doar pe asta…, e treaba lui.
Pe langa toate acestea, el spunea ca vinul lui este unu ROSU, nu NEGRU (!!!) cum au ceilalti pe considerentul ca este vin ravac, adica obtinut prin scurgere libera, fara presare. In realitate, vinul dumnealui nu este nici negru, nici rosu, ci ceva intre roze si rosu, adica o struto-camila. Probabil mizeaza pe ceva de nisa. Pentru roze sa zicem ca ar fi optat pentru ravac, dar ar fi trebuit sa-l obtina imediat dupa zdrobire sau, hai, lasat maxim o zi ca sa mai ia din antocianii din pielita, nu dupa 4 zile de lasat la macerat. Pentru vinul rosu, dupa macerare, ar fi trebuit presat ca sa ia tot ce trebuie din pielita, ca de fapt, acolo este resveratrolul si celelalte.
In consecinta, vinul lui este corect, este baubil, dar apropierea mai mult de vinul roze decat de vinul rosu si, mai ales, lipsa sulfitilor, il face baubil ca vin proaspat pana la primavara, maxim pana in vara. Poate chiar asta vrea.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
November 26th, 2015 at 2:49 PM
@Teo, In lumea vinului NICIODATA nu isi are locul.
Exista vinuri bio deosebite. Un exemplu: Chateau Pontet Canet 2010. E chiar mai mult, e biodinamic. I s-a parut deosebit si dl Rotarescu la degustarea de 500 p Parker. In general se pot face exemplare bio deosebite, dar trebuie know-how, rabdare si bani.
In rest aveti dreptate cu privire la vinul celor de la Theodoros. Eu ii apreciez pentru curaj si pentru ca au reusit sa scoata ceva baubil, corect.
[Raspunde]
Am observat lipsa celor de la SERVE si de la Averesti (probabil au lipsit si altii), dar am vazut un stand bogat al celor din Republica Moldova. Am fost curios sa degust doua vinuri din Riesling de Rin facute de Fautor si Tiganca. Ambele mi s-au parut reusite, dar ultimul avea un pret obraznic, zic eu (100 lei romanesti).
Dupa embargoul impus de rusi ei sunt in ofensiva pe toate pietele, inclusiv pe piata de la noi. Asta este si rostul celor doua masterclass-uri de la noi. Totusi, vinurile lor trebuie alese cu grija pentru ca ei nu respecta normele europene, ci sunt in curs de implementare a lor. Destule vinuri nu se ridica la pretentiile declarate si asta s-a vazut la masterclass-ul de duminica unde cei din sala au fost destul de critici, chiar daca s-au folosit cuvinte elegante. Inca mai sunt vinificatori care merg pe cerintele pietei rusesti, dar vor sa vanda in Europa. Ha! Pai, cu vin demidulce nu cuceresti piata.
Concluzia mea. Cam 10, hai 25% din vinurile lor sunt competitive cu adevarat. In schimb, la activitati de marketing, sunt muuuult deasupra noastra.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
November 26th, 2015 at 2:53 PM
@Teo, Manastirea Rohrbach de la Gitana nu are nici o legatura cu tipicitatea de Riesling de Rin. E mult prea alcoolic, plat si incarcat. Overdoit clar.
Cel de la Fautor din ce il stiam eu mai aduce…dar nu seamana. Nu l-am incercat insa acum.
In rest da, cei de peste Prut mai au de evoluat in privinta calitatii. Dar evolueaza..fata de anul trecut se simte o usoara imbunatatire.
Bine nu vorbim de Purcari care nu au probleme de calitate.
[Raspunde]
Nu vad legatura intre Manastirea Rohrbach si Gitana, http://gitana.md/ro/vinurile/riesling-de-rhein. Vinul nu avea aceasta eticheta, ci una alba. Sigur nu este nicio confuzie la mijloc? Nu, vinul nu era absolut deloc asa cum l-ai descris. Personal, aciditatea mi s-a parut ridicata (8 g/l din ce spunea Mihail Timciuc, unul din managerii de vanzari), dar per ansamblu vinul era unu placut pe care nu-l puteai uita.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
November 27th, 2015 at 10:07 PM
@Teo, Aveau un Cru cu numele respectiv. Riesling de Rhin…dar nu era deloc tipic.
Uite eitcheta aici:
http://finewine.md/premiera-de-zile-mari-riesling-de-rhein-cru-2014-manastirea-rohrbach
Cred ca vorbim de acelasi vin. Eu nu il pot uita pentru ca e unul dintre cele mai “neRieslinguri” baute de mine pana acum…:D
[Raspunde]
Mea culpa! Am fost neatent la detaliile de pe etichet?. Da, acela era vinul.
În schimb, îmi men?in opinia despre acest vin. Deh, avem gusturi diferite.
[Raspunde]