Sep 14 2015

Revista presei (internationale) de vin: astazi RVF…

Published by at 10:43 AM under Altele,Opinii

 

revueAflat fiind sub imperiul lipsei de timp si asaltat de tone de subiecte interesante de cate ori citesc vreo publicatie de specialitate m-am gandit ca ar fi mai bine sa va fac din cand in cand o revista a presei internationale de vin. Adica sa va punctez cateva subiecte interesate pe care nu am timp sa le dezvolt altfel.

Intr-un fel poate ca e mai bine asa stiut (si asumat) fiind faptul ca am tendinta sa dezvolt destul de lung un subiect, pana cand la unii le da sangele pe nas, iar la altii le sare mustarul prin comentarii…:)

Asa ca va scutesc de povestiri si va transmit esentialul pe care fiecare il interpreteaza in cheie proprie sau il ia ca atare.

 

Pe scurt, din ultimele numere ale RVF (La Revue du Vin de France):

 

  • Jean-Hubert Delon (proprietar Chateau Leoville-Las Casses deuxieme cru clasee, unii zic ca ar merita sa fie premiere, dar deh nu toti sunt Mouton Rothschild) dixit: “Sunt trei puncte importante care definesc dintotdeauna marile vinuri de Bordeaux sau din alte parti:
  1. Gustul, care trebuie sa transcrie personalitatea locului unde vinul s-a nascut
  2. Un mare vin trebuie sa fie revigorant cand este consumat la masa
  3. Un mare vin trebuie sa se imbunatateasca o data cu trecerea timpului.
    Si relativ la ultima afirmatie da exemplu vinurile de “garaj” facute pe terroir-uri adeseori anonime…:) Merita citit tot interviul.

 

  • Aflam ca s-a lansat un dop care aereaza vinul (Optiwine),in trei variante, fiecare calibrata in functie de varsta vinului. Se pare ca e noua moda; aveti aici mai multe info si modul de utilizare. Chiar as fi curios sa testez jucaria…sa vedem de unde o pot face rost.

 

  • Majoritatea magnum-urilor de Montrose 1986 desfacute la petrecerea organizata de proprietarii Chateau-ului in iunie, dupa Vinexpo au avut probleme. Bine ca nu m-am numarat printre cei 1450 invitati…;) Si i-am si taiat de pe lista de achizitii. Ups, acum vad ca am un 2010 la degustare…:)

 

  • Din 4 iulie Champagne si Burgundia au fost incluse in patrimoniul UNESCO. Inca un motiv sa creasca preturile…

 

  • Se lucreaza la un AOC Cotes de Provence spumante. Adevarul este ca preturile si calitatea au fost chiar efervescente in zona respectiva in ultimii ani. Cred ca e regiunea viticola din Franta cu cea mai mare crestere de vizibilitate si de preturi in ultima perioada.

 

  • Mugnier, celebrul producator burgund din Chambolle Musigny, satul de faptul ca celebrele sale vinuri erau baute prea devreme, a decis sa amane incepand cu 2013 scoaterea pe piata a vinurilor pana la momentul optim de consum al acestora. Acestea vor fi maturate in pivnitele proprii, exemplu de dorit a fi urmat si de alte domenii spun cei de la RVF. Si eu spun la fel pentru piata de la noi…in afara de Stirbey, SERVE si Vinarte restul ne cam ataca “cu Cabernet-ul” de anul trecut si vand tot pana la ultima sticla, nu iarta nimic. Nici sticle, nici consumatori ingenui…

 

  • Pentru noul film din seria James Bond, “Spectre”, celebra casa Bollinger din Champagne nu putea rata ocazia sa lanseze un nou Cuvee special destinat “ocaziei”. In sticla de cristal si cu marketingul aferent. Pretul? Doar 5 007 euro. Get it? Asta numai gluma nu e…

 

  • Un cititor care a cumparat in 2003 o cutie de 6 sticle de Batard-Montrachet Gagnard 2002 descopera ca vinul este total oxidat la momentul actual. Celebra problema de premox a vinurilor din Burgundia. Suna la producator si cere sa i se schimbe cutia cu una cu vinuri din recolta actuala. Este refuzat. Scrie la RVF si trimite o sticla pentru a fi degustata in redactie si pentru a i se confirma oxidarea prematura a vinului respectiv. Si i se confirma la rubrica raspundem cititorilor. Intrebare retorica: la noi unde putem trimite sticlele acelea premium care cad brusc dupa 4-5 ani? La cos?

 

  • Jean-Robert Pitte ataca in editorialul obisnuit problema servirii vinului in restaurant, unde ospatarul toarna adesea cantitati impresionante in pahare pantecoase cu scopul de a goli mai repede sticla si de a mai impinge una pe gatul (portofelul) clientului. Avem si noi metehnele astea, nu? Dar la noi obiceiul respectiv poate fi considerat arta, fata de ce apucaturi intalnim prin restauratia locala. Dar, deh, alta civilizatie, alte preocupari…
    Oricum de notat solutia autorului pentru problema de mai sus: oferirea vinului la pahar. Chestie pe care as dori sa o vad din ce in ce mai des si in restaurantele de pe la noi.

 

  • Urmeaza apoi 100 de pagini dedicate ca in fiecare an perioadei promotiilor in vanzarile de vin. Celebrul “Foire aux vin”. Unde sunt comparate preturile si punctajele pentru fiecare mare retea de magazine si pentru fiecare departament in parte. Practic ti se spune de unde sa cumperi cu pretul cel mai mic si exact ce gasesti deosebit si la RPC bun in regiunea ta, la magazinul din colt, de la Auchan si Cora la infamul (la noi) Lidl.
    In plus, la rubrica dedicata fiecarui magazin gasim o poza a responsabilului de raion si scurte recomandari din partea acestuia privind selectia de vinuri din magazinul unde este angajat. Si repet: nu vorbim de magazine specialitate, este vorba de marele retail. Ceva SF pentru noi, te uiti si zici ca nu e adevarat.
    In tarisoara noastra draga de exemplu numele “nenumitului” magazin nu numai ca nu este mentionat aproape pe niciunde intr-o publicatie de specialitate, dar este primit cu ura si injuraturi in majoritatea contextelor in care apare. Iarasi, chestie de maturitate a pietei si a consumatorilor/pasionatilor…
     
  • Urmeaza o sectiune consistenta dedicata degustarilor/notarilor care se ocupa in mare parte de recoltele 2012 si 2013 din Bordeaux. Pe scurt, vorba lor la 2013: “preferati terroir-urile renumite”. Adica mai usor…
    2012 in schimb e mai baubil, punctajele sunt in medie mai mari, dar cu atentie. Vinurile sunt mai lejere, acide.
    Bineinteles ca amandoi anii au unele exceptii, bune si rele, dar nu intru in detalii. Cine colectioneaza Bordeaux sa se documenteze cu atentie, sfat dealtfel clasic pentru zona respectiva cand nu ai de a face cu ani exceptionali.
     
  • In rest zeci de articole interesante pe teme culinare, de turism, etc Ah si aflam ca urmatorul campionat mondial de degustare organizat de RVF va avea loc  in Chateauneuf du Pape pe 15 octombrie. Vor participa echipe formate din cate patru degustatori din 20 de tari si vor fi degustate cate 12 vinuri din toata lumea. Aveti aici clasamentul din 2015 din care vedem ca brazilienii sunt excelenti…ahhhh…jucatori de fotbal probabil. Ah si inca o surpriza (si nu prea): chinezii stau foarte bine.
    Retoric, noi daca ar fi sa participam pe cine am trimite? Asta ca sa nu aduc in discutie celebra noastra asociatie de anvergura locala…

 

In concluzie, o revista de 236 pagini plina de “carne” si de info interesante. Cum la noi nu o sa vedem in urmatorul secol. E pana la urma diferenta de public, de istorie, de subiecte si de piata. La noi in 236 de pagini faci ghidul cramelor din Romania cu poze cu tot…:) Dar, sa fim optimisti!

 

Si acum vorba celebrului banc: “capul la fund, pauza s-a terminat”.

Apropo, aud ca deja vinurile romanesti premium obtinute de pe vii de 5 ani incep sa bata in suta de euro …

La mai mare le doresc! Astept cu nerabdare prima crama care o sa vanda en primeur! Clienti exista, asa ca nu stati sa va ganditi de doua ori ca va fura altul ideea pe care tocmai v-am dat-o…


Pisici, iar am scris 4 pagini…dar macar nu sunt pe aceeasi tema….:)

  

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply