Jun 09 2015

Dupa dezastrul perpetuu de la Prowein, urmeaza ultraperformanta de la Vinexpo Bordeaux

Published by at 10:09 AM under Manifestari si targuri,Opinii

 

Nu stiu daca stiti, dar in cateva zile incepe cel mai mare targ de vin organizat de Franta, o data la doi ani, Vinexpo Bordeaux. Ca este un eveniment important in lumea internatioanala a vinului, ca o sa perinde pe acolo toata lumea buna de la Presedintele statului francez la cei mai mari jucatori din industria de profil, iar nu va mai spun ca e de la sine inteles. Cifrele arata cam asa.

 

Pentru cei care asteapta insa poze cu standul Romaniei, poze cu sticle pe la stand, pregatiri si check-in-uri pe Facebook pot sa le spun ca s-ar putea sa nu aiba parte de ele.

 

Din cate am inteles minunatul Minister al Economiei, competent condus ca intotdeauna de habar nu am cine (mai conteaza?) nu prea a platit firmelor organizatoare nici macar pentru targurile de anul trecut (bine, daca ma intrebati pe mine nici un prea avea pentru ce). Drept pentru care respectivii au zis pas si nu au miscat un deget pentru organizare.

 

Vinexpo Bordeaux 2015Cum targul incepe in 3-4 zile, e practic imposibil sa se deruleze o noua procedura de licitatie si selectare a altor firme, asta daca ar vrea cineva sa participe in conditiile in care stie ca cei dinainte nu au fost platiti.

 

Asa ca se prefigureaza cea mai de succes participare a Romaniei la un targ viticol din istorie: cea cu un stand gol. Design-ul va fi superb, invizibil, vinurile si oamenii la fel.

Spatiul gol va fi probabil acolo si daca francezii vor catadicsi sa scrie deasupra lui mare: “Aici este Romania” probabil vom avea imaginea exacta a locului in care ne aflam la nivel mondial.

 

De altfel standul va fi facturat probabil catre APEV care l-a contractat inainte sa se termine procedura de la Minister, ca intodeauna dealtfel. Ca si la Prowein de cativa ani asa se intampla: daca astepti dupa minister nu mai prinzi loc nici la metrou. In plus aparem si pe site; lista “fericitilor castigatori” o puteti gasi aici.

Una peste alta sa fie invatatura de minte pentru cei care vor sa mai lucreze cu ministerul si data viitoare producatorii nostri poate pun la un loc 3 placi de PAL si iau ceva bilelete si cazari la low-cost. Si asa macar vor ajunge la targ. Ca standul oricum se pare ca il platesc…

 

Dar, mai mult ca sigur, se va intampla invers si va iesi cu scandal in APEV unde unii isi vor cere inapoi banii de stand, de bilete de avion achizitonate deja si  derezervari la hotel facturate. Si se va lasa cu niste iesiri din singura asociatie care cat de cat mai facea ceva pentru prezenta vinului romanesc pe pietele externe.

 

1

Cam asa era situatia in prima zi de targ la Prowein. Din fericire la Vinexpo vad ca nu participa fratii de peste Prut…ca sa ne faca iar de ras.

 

Chiar daca in ceasul al 12-lea lucrurile se misca si vom avea stand, va arata probabil la fel de jalnic ca in cazul ultimelor participari petrecute in aceleasi conditii. Imi aduc aminte cum la Prowein in prima zi de targ la noi se bateau cuie, iar la altii se faceau afaceri…:D

 

Asadar se prefigureaza inca un episod al celebrei telenovele “Romania la curtea Regelui Vin” si inca un pas catre construirea imaginii de tara vini-viticola cu traditie (sic!).  Se pare ca in cazul nostru manisfestarile internationale de profil functioneaza exact invers: ca excelente oportunitati de ne face de ras cu (in) public.

 

Oricum suspansul continua, lumea se agita disperata, trimite scrisori, da telefoane si sunt curios daca in toata tevatura asta politica de la noi cu uite DNA-ul, nu e DNA-ul, mai sta cineva sa se ocupe de un amarat de stand la un targ viticol.

 
In concluzie, la ora la care scriu cam asa am auzit ca stau lucrurile si daca stie cineva altceva, astept informatii. Mai ales de la cei care vor ajunge la Vinexpo.

Va tin la curent!

 

 

15 responses so far

15 Responses to “Dupa dezastrul perpetuu de la Prowein, urmeaza ultraperformanta de la Vinexpo Bordeaux”

  1. VladBon 09 Jun 2015 at 10:39 AM

    Categoric ma duc sa imi fac o poza cu standurile goale!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @VladB, Sa speram ca nu vor fi goale…
    Dar daca te duci astept feedback…:)

    [Raspunde]

    VladB Reply:

    @Dan Micuda, La Prowein am stat 15 minute la standurile Romaniei si m-am enervat de 2 ori! Dar voi trece oicum.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @VladB, Eventual sa fotografiezi standul gol…

    [Raspunde]

    VladB Reply:

    @Dan Micuda, Categoric!

    [Raspunde]

  2. Marinaon 09 Jun 2015 at 1:59 PM

    Unde mai punem ca anul acesta stadul Romaniei era pozitional fix langa centrul de presa. Vor avea francezii un stand gol de 100 de mp fix pe unde va trece Presedintele Frantei cu toata suita de jurnalisti….

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Marina, Superb! Le stricam si targul cum s-ar spune…
    Sa puna niste doua Duster-e si un Sandero, zic. Mandria Romaniei viticole…:)

    [Raspunde]

  3. Marianon 10 Jun 2015 at 9:50 AM

    Standul respectiv va fi gol sau ocupat de altcineva. Intrucat biletele sunt deja cumparate probabil toti producatorii inscrisi vor fi acolo sub o forma sau alta. Dar peste rusinea asta cum trecem?

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Marian, E destul de greu sa apari pe acolo dupa ce s-a intamplat…sa mai dai si ochii cu partenerii de afaceri de afara.

    [Raspunde]

  4. philip coxon 10 Jun 2015 at 11:22 AM

    Deja e cert ca Romania nu va participa la Vinexpo Bordeaux 2O15.
    In afara de penibila situatie care sa va prezenta standul gol in Bordeaux, este o semn foarte prost si pentru viitoare colaborare cu autoritatile aceasta tara pe promovare care toate lumea este de acord ca Romania are nevoie in lumea de vin internationala.
    Sper ca bataia de joc care ne a supus MECT acuma nu va ramane fara repercusiune, si ca vom putem sa recuperam macar o parte din paguba material care se va produca in urma aceasta fiasco.
    E o dovada clara de incompetenta crassa al autoritatilor, alimentat de politicizare toate institutile public care sau umplut pana la varf cu pile , prieteni si rude fara nici o competenta in domenile in care sunt pus sa adminisitreaza.
    Si este mai ales o semnal foarte proaste pentru producatorii mici si mijlocie care sa bazeaza exclusiv de astfel de participare ca sa aiba macar o sansa sa promoveaza pe pietele extern.
    Foarte trist si frustrant.

    Philip Cox

    [Raspunde]

  5. George Miteaon 10 Jun 2015 at 11:58 AM

    Eu zic ca e “bine”. Am ajuns sa facem export de “kafka, frate”. Pana acum il consumam doar aici, in batatura, dar in ultima vreme avem un excedent prea mare.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @George Mitea, Sectorul paraie din toate incheieturile din ce in ce mai tare datorita presiunii vinului care curge din toate viile replantate…si “something gotta give sooner or later”.

    Debusee nu avem…de fapt le-am cam inchis pe toate.

    [Raspunde]

  6. caberloton 11 Jun 2015 at 6:06 AM

    🙁

    …merg prost lucrurile … foarte prost

    … dar daca tot au platit spatial si nu pot trimite vinuri … ar trbuii sa trimita macar 2 madame mai in virsta cu citeva role de numere si sa faca o garderoba === asa ar mai amortiza din cheltuieli …

    trist…

    [Raspunde]

  7. burebistaon 20 Jun 2015 at 12:33 PM

    e adevarat ca exista o presiune pe piata vinului din Romania . totusi unii se agata cu ultimele puteri de ce a fost pana acuma . ieri am fost la Auchan sa imi iau niscaiva vin de urlati . nu am gasit din pacate ce vroiam eu . uitandu-ma prin rafturi am gasit feteasca neagra mosia de la tohani cu 9 lei si ceva , adica la jumatate de pret . bine , asta nu e permanent , dar ei au mereu in raft o reducere de pret de acest gen . am mai prins asa ceva de cateva ori . si stateam si ma gandeam : oare ce ar fi daca toate vinurile romanesti s-ar vinde cu o reducere de – sa zicem – 30 % din preturile actuale ?adica sa fie permanenta reducerea . rafturile sunt pline de branduri noi , unele nu prea bine cunoscute sau chiar necunoscute . la preturi exagerate , evident . adica scoti un vin no name si vrei sa se vanda cu 7 sau8 euro la megaimage .unde bons ventos costa 14 lei si e de talia unuia romanesc care costa 25 de lei .sau un pays d oc e 12 lei . ca sa nu mai vorbim ca viile sunt tinere , iar vinul e amar .si nu asa ca are aroma de ciocolata amaruie. e amar pentru ca strugurii din care a fost facut provin din prima recolta a viei respective .asta e indiciul care spune ca via e tanara .primul , pentru ca mai sunt si altele : corpul subtirel , culoarea spalacita , etc . asa ca astept cu nerabdare sa vad cum vor evolua lucrurile in telenovela vinului romanesc .

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @burebista, Amareala aia vine (si) din alte cauze, nu tine neaparat de varsta viilor.
    Dar in rest ai dreptate…toti se arunca la preturi mari cu niste vinuri care teoretic ar trebui trimise catre BiB.
    Dar, asta e contextul pietei la ora actuala…

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply