Apr 24 2015

Sa revenim la treburi spaniole mai serioase: Vina Herminia Excelsus 2009

Published by at 10:03 AM under 2009,Foarte Bun,Rioja,Rosu,Sec,Spania

 

Dupa articolul de miercuri care a facut furori printre cititorii cu bugete mici si mari, revenim la normalitate. Adica la un vin serios. Nu zic ca cele de miercuri nu sunt serioase…unele, pentru banii lor, chiar sunt surprinzator de bune. In schimb este mai mult decat evident ca la un moment dat unii se vor plictisi de vinuri de 10-20 de lei indiferent de cat de corecte ar fi. Bine, altii (cei fericiti) se vor multumi cu nivelul respectiv de calitate si acesta este un lucru bun in sine.

Eu insa fac parte din prima categorie si sincer va spun nu e o fericire aparte sa cauti mereu ceva nou si interesant, care inevitabil va fi (de cele mai multe ori) mai scump…:D

Asa ca pentru cei care vor mai mult, din pacate le dau o veste trista: vor trebui sa plateasca mai mult. Cu 10 lei, daca alegi cum trebuie, poti bea vin de calitate 20, hai maxim 30 de lei pe la noi. Dar nu de 50-60 lei. Aici registrul se schimba, dar jocul se joaca la fel: daca stii ce sa cauti (si acolo chiar ai indici dupa care sa alegi un vin bun) poti sa bei uneori calitate de pret dublu. Sa revin…

 

Va povestesc astazi despre un vin din Rioja, primit din partea celor de la Alienwine despre care am mai scris aici. Pe scurt, un importator cu preturi corecte si cu portofoliu bine ales. De acest gen avem nevoie pentru ridicarea nivelul culturii si largirea orizontului oenologic al consumatorului de vin de pe la noi.

 

Vinul este un asamblaj clasic de Rioja: 50 % Tempranillo si 50% Garnacha. Viile producatorului se afla in Rioja Baja unde clima este mai calda, secetoasa, mediteraneana si vinurile tind sa fie mai coapte, fructate si uneori gemoase, grele, fara aciditate si cu alcool ridicat. Asta datorita si Garnacha care este soiul dominant aici. Nu este insa cazul vinului de fata, ei beneficiind si de influenta favorabila a altitudinii unde se afla viile. Asadar:

 Vina Herminia Excelsus 2009

 

Aspect (Culoare): rosu visiniu, inchis, deschis usor in margini, cu tente violete, tinere.

 

Nas: intensitate medie, initial cu arome de baric (condiment, vanilie,note afumate) si fruct negru concentrat. Aerat o ora miezul de fruct se deschide frumos cu clasicele tuse de cirese (rosii si negre), visine si capsuni dulcege, in usoare declinari de dulceturi vanilate. Nota condimentata, spicy, ramane la post, alaturi de adieri de ciocolata, cafea si tuse usor metalice. Un nas modern, complex, complet si evolutiv.

 

Gust: Corp mediu, intensitate medie, cu mult fruct rosu (visina, capsuni, cirese) si negre (mure, prune) alaturi de note condimentate si spicy. Evolutie supla, aciditate bine exprimata, care confera prospetime fructului dulce si combate competent impresia de copt sau gemos. Note picante, de piper negru, anason ciocolata si cafea in partea a doua a evolutiei. Alcool perfect integrat, tanini rotunjti, polisati, dar usor grippy, prezenti pe final. Postgust lung cu dulceturi de fruct copt, note de coaja de paine si vanilie. Daca il lasati sa se incalzeasca (eu l-am incercat conform recomandarii de pe eticheta la 17 grade) corpul devine mai suplu, mai matasos si carnos, aciditatea lasand loc unui final usor cald si nuantelor de dulceturi si gemuri de fructe.

 

In concluzie, un Rioja bine facut, Foarte Bun, in stil modern, dar fara sa derapeze in excese si supraextractii gemoase. Perfect echilibrat, aciditate buna care ii confera suplete si expresivitate, fruct zemos, baric usor in exces la deschidere fiind necesara aerarea minim o ora pentru a se deschide si respectarea temparaturii de servire (17 grade). Fructul si aciditatea devenind usor amorfe la temperaturi ridicate, vinul castigand insa in corpolenta si cremozitate. Depinde cum va place…

Oricum cele doua componente (fructul si aciditatea) ii asigura lejer un potential de evolutie de minim 5-6 ani de acum incolo.

 

RPC Foarte Bun la cei 49 de lei cu care il puteti achizitona de aici.

 Asa ca pentru cei care “nu se coboara” (din diverse motive) la nivelurile de pret ale postarii de miercuri, la “urmatorul etaj” le recomand vinul de astazi.

La banii respectivi greu gasiti si pe plan international vin de asemenea calitate. La noi demersul este cu atat mai dificil, daca nu imposibil.

  

P.S. A mers de minune langa un gulas de vita cu ceva Pimenton de la Vera in componenta…:D

 
gulas

 

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply