Apr 22 2015

Micul ghid al cumparatorului de vinuri de 9.99 lei din Lidl

Published by at 2:05 AM under Degustari,Portugalia,Rosu,Spania

 

 

Reflectam acum cateva zile la conditia blogerului de vin in societate. Care este locul si menirea noastra? Scopul pentru care functionam….ce valoare adaugata aducem lumii in care traim?

Bineinteles ca parerile sunt impartite, in cazul meu as putea spune ca sunt la extreme: de la inutil si profund daunator la extrem de util si de dorit. Dar cum eu functionez cvasi-autonom de parerile societatii, imi lamuresc singur intrebarile existentiale de genul celei de mai sus.

 

Corks LidlAsa ca din cand in cand mai fac cate o fapta buna. Cum ar fi cea de astazi. Cand ma cobor iata din stratosfera vinurilor premium de calitate in care am fost exilat datorita conditiei mele de pasionat de vin, pentru a ajuta consumatorul de vin simplu, obisnuit, “omul de rand“ cum spunea domnu’ Dan care acum e in puscarie. Pe scurt ma transform intr-un adevarat Prometeu care aduce focul sacru muritorilor de pe pamant.

 

Si apropo, sa revenim pe pamant…Lasand metaforele si personificarile la o parte mi se intampla destul de des in ultima vreme sa ma gandesc ce relevanta are pentru un consumator de vin obisnuit, cititor al blogului de fata, o postare de-a mea in care descriu un vin de 70-80-100 si nu stiu cat de lei.

In tara in care salariul mediu este in jur de 300 € sa dai 20€ pe o sticla de vin frizeaza inconstienta. Asta dupa ce scazi din venitul ala mediu mancarea (da, nu putem trai doar cu vin), intretinerea, masina, copilul, etc…

 

Asa ca, desi vinul premium e bun si de dorit, realitatea cruda si crunta este ca traim intr-o piata in care marea majoritate a publicului nu isi permite sa dea mai mult de 10-15 lei pe o sticla de vin. Iar pe la noi, in jur de 10 lei, la capitolul vin, un prea ai ce bea. Fara sa iti pui sanatatea in pericol.

In consecinta multi trec (sau raman) pe bere, rar ivindu-se ocazii de vinuri ieftine si baubile care ii pot (re)aduce in lumea vinului. Si cum o asemenea ocazie s-a ivit zilele trecute, am zis sa profit de ea, poate mai atrag niste adepti de partea lui Bacchus.

 

Luni, aflandu-ma (ati ghicit) in Lidl, remarc ca in cadrul saptamanii iberice amintitul magazin a plasat vreo 10 vinuri la pretul de 9.99 lei (unul dintre ele chiar 6.99 lei, dupa cum veti vedea).

M-am uitat curios la raft, prin prisma curiozitatii de tip “s-or putea bea?” si am incercat sa fac un „educated guess” care ar fi de luat.

Tineti minte de la mine: cel mai greu sa faci exercitii de clarviziune de genul acesta e la vinurile ieftine. Ca acolo nu te ajuta nici anul, nici producatorul, nici originea, mai nimic. La pretul de 9.99 lei eventual te poate ajuta Dumnezeu si norocul. Dar cum eu nu sunt norocos din fire (cu “Cel de sus” un stiu cum stau) imi incolteste in minte un gand, ca sa fiu sigur ca gasesc macar ceva decent: le iau pe toate.

 Vinuri Lidl 3

 

1Bineinteles ca cu cei 101 lei (sacosa inclusa, cam scumpa dupa remarcau cativa prieteni de pe Facebook) puteam sa iau altceva. Aveam milioane de optiuni care mi-ar fi venit in minte … adica o sticla de ceva Bordeaux sau Burgundy sau o Rioja socotita sau…

 

Dar probabil postarea despre aceastea nu ar fi avut asa mare relevanta pentru majoritatea cititorilor, cum are de exemplu rezolvarea misterului din fata raftului de la Lidl plin cu etichete de 9.99 lei.

 

Asa ca mi-am blocat ratiunea pana cand am ajuns dincolo casa de marcat si am umplut cosul cu sticlele de mai jos, zanganindu-le prin tot stabilimentul, spre consternarea celorlalti clienti care venisera dupa mancare si a sefului de magazin caruia i-am lasat totusi o carte de vizita ca sa stie cu ce ma ocup.

 

Au rezultat urmatoarele note de degustare si concluzii:

 

  1. Vespral Gran Reserva 2008Vespral Gran Reserve 2008 Terra Alta Tempranillo+Cabernet Sauvignon 13% Nas initial inchis, in note de carne maturata, fruct gemos. Aerat usor se deschide in aluzii condimentate, florale iar fructul iese la suprafata in declinari rosii si negre. Gust echilibrat, lejer, cu aciditate care confera expresivitate fructului si tanini inca la post dar integrati pe final care ii insufla o adiere de structura si seriozitate. Bun, complet, echilibrat.
     
  2. Baron de Cena 2009Baron de Cega 2009 Valdepenas Tempranillo 13% Nas initial doar dulce, vanilat, unidimensional, cu usoare aluzii de fruct gemos si dulceturi vechi in fundal. Gust simplu, plat, fara fruct, undimensional, tanini duri pe final. Slab

  3. Monte Plogar Carinena 2009Monte Plogar 2009 Carinena 12.5% Grenache/Tempranillo Nas inchis, de carne maturata si gemuri statute, se deschide ulterior in fruct gemos, piper si ceva condimente. Evolutia liniara, subtire, cu fruct copt, prezent, aciditate buna, tanini verzi pe final si o tusa tonica, iute, amaruie. Acceptabil spre Bun dar fara personalitate, usor sters.
        
  4. Castillo de Alcoy Reserva 2011Castillo de Alcoy Reserva 2011 Valencia 13.5% Nas initial vanilat, cu fruct negru bine aspectat, ulterior apare si cel rosu. Aluzii vag condimentate si usor metalic. Corp mediu, fruct prezent, proaspat, vioi, dulceag, tanini integrati, evolutie echilibrata, postgust mediu in tuse de dulceturi. Bun. Un vin de linie corect, de calitate, cu un pret foarte bun.
       
  5. Los Molinos TempranilloLos Molinos Felix Solis Tempranillo Valdepenas 12.5% Nas dulceag, vanilat, cu fruct copt “obosit”, de capsuni trecute. Corp mediu, fruct dulceag, sters, evolutie liniara, populara, tanini integrati, prezenti, postgust scurt. Un vin popular, amorf, fara personalitate, care are de toate, dar un spune nimic. Dar corect si perfect baubil. Acceptabil.

  6. Visigodo tempranillo 2013 RuedaVisigodo 2013 Tempranillo Rueda 13.5 %  Nas cu visine coapte, prune, vag reductiv, impresie care se sterge la aerare. Fruct bine exprimat, proaspat. Pe palatin evolueaza echilibrat, cu fruct prezent, aciditate buna si o strucutra interesanta de tanini pe final, demna de preturi mai mari, care imbraca palatinul. Un vin proaspat, fructat, cu un kick de tanini naravasi pe final. Bun

  7. Cepa Lebrel Joven 2013Cepa Lebrel 2013 Tempranillo Rioja 13% Nas generic cu magiun de prune uscate si diverse gemuri de fructe. Gust subtire, diluat, cu fruct prezent totusi, fara structura si o aciditate care ii da o idee de prospetime. Evolutie liniara, stearsa, tanini redusi. O impresie generala similara cu numarul 5, genul de vinuri de volum, facute la norma in cantitati industriale. Nu ai efectiv ceva sa le reprosezi, nu te agreseaza cu nimic, dar sunt de uitat imediat ce ai pus paharul jos. Acceptabil.

  8. Rosario 2013Rosario 2013 (Castelao, TN, Sy, CS) Portugalia Setubal 13.5 % singurul portughez din linie, vine cu un asamblaj interesant care ii ofera un avantaj clar fata de restul vinurilor, umile varietaluri de Tempranillo sau blend-uri cu Garnacha. Sare in ochi prin culoarea mai pigmentata decat celelalte, nas complex cu fruct negru concentrat, piper, vanilie, visina coapta si o tusa “savory”, de ierburi uscate si pamant ars de soare, in fundal atat de specifica vinurilor portugheze. O complexitate binevenita pe fondul coordonatelor generale ale degustarii. Corp plin, cu mult fruct copt, chiar extractiv raportat la restul vinurilor si o evolutie catifelata, moale, alunecoasa. Fructul este dulce, zemos, chiar carnos, taninii rotunzi, integrati si un surprinzator de lung postgust mediu cu dulceturi si gemuri. Bun, suprinzator de bun, poate si datorita faptului ca este diferit de restul.
        
  9. Mesquiriz Tempranillo 2013Mezquiriz 2013 Tempranillo 13% Nas inchis, sters, prafuit cu impresii de carne maturata, gemuri usor fermentate, fructe supracoapte. Gust liniar, dulceag, fara fruct, evolutie dezechilibrata in partea a doua, cu o aciditate dura si tanini verzi, iesiti din corp. Agresiv, subtire, Slab

  10. Libertario Tempranillo 2014Libertario La Mancha Tempranillo 2014 Nas cu fruct dulce copt initial care vireaza rapid spre impresii lactice, de cas proaspat, usor afumat. Gust subtire, fara aciditate, inexpresiv, neagresiv cu ceva fruct copt. A fost cel mai ieftin din toata seria la 6.99 lei. Cred ca s-a dorit ceva in stil Nouveau, dar a iesit ceva in stil compot de visine cu nas de cas proaspat. Slab

   Vinuri Lidl

  

Concluzii:

  • Pentru mine ordinea preferintelor a fost: 8,1,4,6. E interesant si deloc intamplator ca intr-o linie de iberice la acelasi pret vinul care mi s-a parut cel mai bun si mai serios a fost singurul vin portughez. Imi confirma inca o data faptul ca portughezi si-au facut bine temele in ultimii ani si sunt greu de egalat la capitolul RPC.
  • In Lidl de 9.99 lei bei niste vinuri potabile, in marea lor majoritate acceptabile, fara pretentii, fara complexitate si alte subtilitati. In general vinuri de masa, subtirele, dar cu RPC-uri bune la nivelul respectiv de pret, nu iti pare rau de bani.
  • Printre ele gasesti cateva vinuri bune, care se ridica peste media selectiei si aproximativ la acelasi nivel de calitate cu vinuri de 25-30 de lei de pe la noi. La ele RPC-ul este Foarte Bun spre Excelent pe alocuri.
  • Tot printre ele gasesti si cateva vinuri slabe, nu multe, dar dovada a faptului ca nu exista (numai) caini cu covrigi in coada la Lidl. Dar la cati bani costa parca nu esti asa pornit pe ele.
  • Acum punand toata discutia in contextul pietei de la noi si al vinurilor romanesti pe care le putem bea in aceeasi bani, este mai mult decat evident ca la nivelul acesta de pret un numai ca stam prost, dar practic un prea avem cu ce concura (sa nu imi citati vinuri de genul Premiat, Casa de Piatra, etc ca un este cazul).

   

Cam acesta a fost postul de informare a consumatorilor de astazi.

Va doresc degustari placute si sunt curios sa imi spuneti cum vi s-au parut vinurile de mai sus cand (daca) o sa le incercati.

 

P.S. Retineti ca un vin incercat intr-o serie de vinuri mai slabe poate parea mai bun decat daca ar fi baut singur…:D

Dar asta probabil e de la sine inteles…

   Vinuri Lidl 2

 

20 responses so far

20 Responses to “Micul ghid al cumparatorului de vinuri de 9.99 lei din Lidl”

  1. Cosminon 22 Apr 2015 at 11:16 AM

    Portughezul nu ma surprinde, e de la Ermelinda Freitas, care sint f seriosi. Ba chiar au avut si cel mai bun Syrah (Shiraz) din lume acum vreo 4-5 ani.
    Si, da, desi sint poate subiectiv, vinurile portugheze sint peste cele spaniole, la pret egal.

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @Cosmin, Si mie mi se par la fel…

    [Raspunde]

    Cosmin Reply:

    @Dan, Tin minte si acum primul Ermelinda Freitas, era un Castelao “din vii de peste 30 de ani”, acum vreo 15 ani. Desi eram obisnuit ca la 3-4 euro sa iau un vin bun, acela chiar a fost o surpriza placuta.
    In iunie ajung chiar in “fieful” celor de la Ermelinda Freitas, la doi pasi (10 km) de Palmela… 🙂

    [Raspunde]

  2. cristimateon 22 Apr 2015 at 1:18 PM

    1. cumpar azi
    2. l-am baut. nu mi-a placut nici mie
    3. e un vin clasic la ei. l-am baut, cumpar azi
    4. baut, cumpar azi din nou. mie mi-a placut mult
    5. nou, nu-l stiu, nu cumpar
    6. nou, nu-l stiu, cumpar azi 🙂
    9+10+7 = baute, nu le mai cumpar

    8 iau azi 2 sticle 😀

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @cristimate, Multumesc de feedback…ia una de 8, vezi mai intai daca iti place..:D
    Keep me posted!

    [Raspunde]

  3. Iulia Pascaon 23 Apr 2015 at 10:02 AM

    Dan,

    Spre surprinza mea, Lidl nu aduce aceeasi marfa peste tot. Prin urmare, 8 si 4 nu au aparut la Lidl in Pipera unde am fost de 2 ori saptamana asta, nu pot sa cred ca s-ar fi epuizat deja.
    In schimb, am cumparat un Vinya Carles Crianza 2011 (Spania) cu 19.99 care s-a dovedit f. bun. Are o culoare de rubiniu intens. Vinul se deschide imediat dupa ce-l torni in pahar, cu arome intense de fructe rosii si negre; afine, mure, prune proaspete.
    Mi s-a parut foarte suculent si l-am simtit usor, fara efecte de dureri de cap dupa 🙂 de notat ca noi bem vinul, nu facem ca tine, mirosim, gustam, aruncam.
    Din cele de 9.99 nu mi-a venit sa cumpar niciunul, din considerent ca daca e prea ieftin e sigur prost.
    Cu articolul in minte, o sa mai fac o ultima vizita la Lidl in cadrul saptamanii spaniole.

    Multumesc!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Iulia Pasca, Hai ca deja te pricepi, nu mai ai nevoie de ajutorul meu…:D
    Incearca si cateva de 9.99 lei…s-ar putea sa iti placa.
    Sunt sub Carles, dar nu la jumatate calitate.
    Cel portughez e chiar in jur de el…vezi ca de obicei Carles ajunge la oferta pe la 10 lei…

    [Raspunde]

  4. bungeeon 23 Apr 2015 at 10:44 PM

    Eu pana acum doar o singura data am regretat ca am luat un vin portughez si tocmai de la Lidl l-am cumparat: Palmela Vinho Branco 2013, e destul de slabut.
    In rest toate au avut un RPC foarte bun. Anul trecut tot in cadrul saptamanii iberice am luat un Torre de Ferro Reserva 2010 si asa tin minte ca a fost un pic mai bun decat Rosario 2013. Anul acesta vad ca au Reserva 2012, la pret de 15 lei eu zic ca merita incercat.

    Apropo, cand cumpar vin de la supermarket (unde nu pot sa ma bazez pe cel de la raion) folosesc aplicatia Vivino. Practic scanezi cu telefonul eticeta, iar aplicatia recunoaste vinul si iti arata informatiile despre vin si recenziile altor utilizatori.

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @bungee, Mersi de sugestie….
    Eu nu prea am incredere in Vivino…nu prea poti controla calitatea review-urilor…gusturile difera. Folosesc wineseacher, dar acolo gasesti in general vinurile mai scumpe.

    Portughezii sunt cumva invers ca grecii: stau mai bine pe rosii decat pe albe.
    Sau altfel: la noi in marele retail ajung mai greu albele lor bune…care exista. Daca s-ar aduce Vinho Verde la 2-3 euro cat eu ei ar rupe piata de vara la noi.

    [Raspunde]

    bungee Reply:

    @Dan,
    Da asa este,practic oricine poate sa dea punctaj. Dar totusi iti da un reper. Si eu am incercat winesearch-ul si de multe ori nu am gasit vinul respectiv (probabil din motivul care ai amintit),atunci am trecut la vivino.
    Nu stiu ce sa zic despre vinurile albe. Aici. In tara doar unul am cumparat si nu mi-a placut,in Portugalia insa am baut cam 50-50% alb si rosu si toate mi-au placut. Oricum pana atunci nu am auzit doar de vinurile lor de desert si am fost surprins cat de bune sunt si cat de ieftine.

    [Raspunde]

  5. zavaon 29 May 2016 at 7:12 PM

    Lidl are si un “vin” popular la bag de 3 litri, rosu si alb, la 15 lei, de la Centrul viticol Zimnicea. Dap, vin romanesc de 5 lei litrul.
    Cel rosu (singurul cumparat), denumit in mod hilar Premiat, este aspru, gust acid, dar nu spre otet, mai degraba spre rugina, si total lipsit de orice trimitere spre fructe de padure, compot de cirese etc. E si diluat (11,7 alcool), problema este ca e perfect baubil, nu da dureri de cap la cantitati rezonabile.
    Cum scot astia preturi d-astea ?! Lildl e un monstru in materie de discounturi, doar ca “vinul” asta e mai ieftin ca Babanul insa NU te baga in spital.
    Si ce sansa mai are producatorul roman de medium range ?

    PS. In materie de alcool, Lild are si cea mai tare oferta la bere (Argus) de pe planeta. Sa oferi bere pils perfect baubila de 5% la 2,1 lei litrul e stupefiant.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @zava, Teoretic la Zimnicea exista conditii pentru costuri foarte mici de productie. Bine cu irigatie.
    5 lei la BiB nu este un pret foarte mic. Tinde mai degraba spre normal. Ah si calitatea ar trebui sa fie mult mai buna decat ce ai spus tu.

    [Raspunde]

    zava Reply:

    @Dan Micuda, Incearca-l 🙂

    [Raspunde]

  6. burebistaon 11 Sep 2016 at 4:18 PM

    eu am luat acum in septembrie CEPA LEBREL 2015 (joven ) , acum m-am hotarat sa il iau . mi s-a parut putin ciudat , parca era o FN . genul clasic din new world , gemos , cu gust puternic fructat , si cam extractiv .afumat , condimentat , dar baubil , aluneca usor . totusi , daca ma gandesc la cat am platit pe unele porcarii romanesti , s-ar putea , la 10 lei , sa il mai iau . o sa caut sa iau Rosario .si are dreptate Iulia Pasca , nu sunt aceleasi vinuri in toate locatiile magazinelor LIDL . ei aduc mereu alte si alte vinuri . cred ca au sute de producatori cu care lucreaza . acum un an aveau in raft alte vinuri . raman unele permanent , dar putine . unul singur imi sare in ochi mereu : Nemea , un vin grecesc la 12 lei cel tanar (2015) si 15 lei reserva . visigodo l-am luat cu 9 lei . stateam pe ganduri -la banii astia cine stie ce o fi . dar cum poate fi folosit si la gatit , l-am luat . acum , ultima data cand am fost nu prea mai aveau multe de oferit . si nici nu am prins perioada de reduceri . au un vin spaniol TIRANT LO BLANCH 2013 RESERVA , un syrah + merlot+ cabernet sauvignon +cabernet franc , dar nu i-au redus pretul . bine , la 25 de lei are un rpc bun spre foarte bun avand in vedere calitatea lui si faptul ca e facut din soiurile clasice internationale , dar m-am gandit sa incerc si altceva . oricum , am invatat lectia : la un pret intre 15 si 25 de lei la vinurile portugheze si spaniole , chiar nestiind nimic despre ele , decat ce scrie pe eticheta , e greu sa iei teapa .la vinurile frantuzesti ridic stacheta de la 20 pana la 35 de lei .si astea sunt vinuri adevarate .la 40 deja cred ca e artileria grea . astea sunt preturi initiale . daca apar cu pret redus 25-30 % e perfect , dar si si dispar repede , trebuie sa urmaresti si cumperi cu pret redus mai multe sticle .eu asa fac .i-am cam scos pe producatorii romani de pe lista . e pacat sa imi fac nervi pe banii mei . si mai am o regula , incerc sa nu cumpar vinuri prea vechi . adica 2-3 ani daca e reserva , maxim 4 la gran reserva .iar vinurile pe eticheta carora scrie in mai multe limbi descrierea vinului sunt , ca sa zic asa calitate buna la un pret mic la intelegere cu producatorul . acuma , asa procedez eu .altii poate au alta strategie . adica , nu as vrea sa ma injure cineva .

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @burebista, In general este un mecanism bun…:)))
    Lidl are uneori vinuri socant de bune ca RPC. In ultimul timp insa au lasat-o mai moale cu selectia. Probabil ca au vazut ca nici piata nu prea e pe la noi pentru impoturi. Pacat…

    [Raspunde]

  7. Au vinuri ...on 16 Jan 2017 at 1:40 PM

    … la un pret corect, mai ales cele frantuzesti.Ideea este ca la Lidl dai un pret corect, in timp ce la altii dai 50 lei pe un vin de 20 lei, 80 lei pe un vin de 35 lei, 120 lei pe un vin de 80 lei, etc.Singurul vin care mai poate salva intr-un fel vinurile noastre este Feteasca Neagra.Romanii nu sunt consumatori fini de vin si branzeturi, pentru 97% dintre ei vinul de casa, de butuc si telemeaua sunt suficiente.Mananca o slanina cu branza si ceapa, apoi beau un vin de casa ( curat, ar fi indicat ).Asa-l stiam pe bunicul meu facand, si a trait 87 de ani, FARA REPARATII.In rest, fiecare in functie de gusturi si fineturi.Eu personal, prefer vinurile frantuzesti, au o nota aparte si nu sunt scumpe ( in Franta ).O zi buna tuturor.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Au vinuri …, Din pacate selectia de frantuzesti din Lidl sufera in ultima perioada.
    Probabil ca nu au avut nici vanzari foarte bune…tinand cont de profilul consumatorului roman de mai sus cu care sunt 90% de acord.

    [Raspunde]

  8. burebistaon 23 Oct 2017 at 9:56 PM

    in vara trecuta am luat cu 12 lei rosario alb 2016 si rosario rose 2016 . ambele demiseci , alcool 10.5 % , de calitatea unora din gama castel huniade care erau 17 lei . am uitat sa le semnalez . si azi am luat unul spaniol de la megaimage cu 10 lei , pe care l-am ignorat mai demult pentru ca nu stiam pretul si nimic despre el .l-am vazut azi si l-am luat , era ultima sticla .bate multe vinuri romanesti de 16- 17 lei .soiul este MENCIA si se cultiva in nord-estul spaniei .bodegas gallegos il imbuteliaza pe urma trece pe la o firma din judetul olt si ajunge la mega image .va dati seama ce ieftin e ? acum nu stiu daca asta a fost si pretul initial dar merita macar incercat .aduce a feteasca neagra si nu are defecte .poate doar alcoolul se simte putin , dar eu l-am baut la temperatura camerei adica 22-23 de grade celsius .daca il gasiti la acest pret merita .

    [Raspunde]

  9. burebistaon 14 May 2018 at 6:27 PM

    astazi am degustat un BARON DEL CEGA reserva din 2012 . nu are cine stie ce personalitate dar nu e chiar rau . adica nu te otravesti cu el , e curat .si nici nu are in el substantele care strica gustul vinurilor ieftine aduse din australia , chile sau africa de sud cu cisterna . alea sunt bune dar pe mine a inceput sa ma deranjeze gustul ciudat al acelor substante . asa ca am ramas cu vinurile din portugalia si spania . totusi ceea ce mi s-a parut socant a fost faptul ca desi e din 2012 nu are nici un defect , ba chiar cred ca a castigat plus valoare , ca sa ma exprim asa , stand in sticla .are dop bun .si e comparabil cu unele romanesti care costa dublu . atentie insa , e un tempranillo si nu merlotul castel huniade din 2016 luat saptamana trecuta din carrefour care se acrise .deci merlotul a fost initial bun nu era greu sa iti dai seama dar conditiile de transport-stocare l-au stricat .pacat de munca celor de la recas munca de care si-a batut joc un hipermarket. asa e romanul ………..

    [Raspunde]

  10. burebistaon 19 May 2018 at 6:15 PM

    vespral gran reserva 2011 terra alta 13% alcool tempranillo+ cabernet . mai bun decat baron del cega . castilio de alcoy reserva 2014 e cam de aceeasi calitate ca si vespral . si aceeasi nota de 9,99 pentru ca vinurile nu au defecte de transport – stocare . uimitor , pentru ca e posibil sa fi stat in raft la lidl in danemarca , sa zicem un an , apoi au fost aduse in romania si vandute cu 2.2 euro.in romania chestia asta nu tine si de multe ori vinurile se strica.

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply