Apr 09 2015

Clasicul “Ce bem de Pasti?” se intoarce…

Published by at 9:15 AM under Diverse

 

Cum vad ca sarbatorile pascale se apropie cu repeziciune si nimeni nu se incumeta sa scrie fatidicul si traditionalul post despre “Ce bem de Pasti?” o sa fac eu oficiul.

 

In fine, nu o sa fie un post in sensul clasic. Pe vremuri (sic!) acum vreo 2-3 ani situatia era simpla (si cumva tragica) pentru ca nu erau prea multe crame romanesti si vinuri baubile din care sa alegi. Acum ca peisajul s-a populat vertiginos cu aparitii noi cred ca fiecare si-a gasit vreun “preferat” sa il puna pe masa de Pasti. Si nu ma refer la “Vasilica”…

Asadar prima mea recomandare ar fi sa dovediti spirit de aventura: cautati un producator de calitate din zona in care locuiti si incercati vinurile lui.

 

Dar totusi (sic!) ma incumet sa ma transpun in pielea cuiva care trebuie sa cumpere vin (eu mi-am facut stocuri autohtone si de peste mari si tari din timp, deja am probleme cu depozitarea si alegerea) si sa vad cum as proceda cu licoarea bahica in caz de penurie.

Asadar situatia e destul de simpla: daca stati prin vreun oras de provincie si e deja prea tarziu sa comandati ceva online (daca aveti magazin de specialitate in oras verificati anul de productie al vinurilor, conditiile de depozitare si nu in ultimul rand comparati preturile cu cele din online) va puteti duce la ce mai apropiat (tam…tam…tam…) Lidl si sa luati o sticla de Bordeaux rosu de prin 2010 sau 2009 preferabil. Il decantati bine daca vi se pare usor dur si nu o sa aveti probleme cu mielul pe langa el. Daca e si la reducere o sa va faca sarbatoarea mai placuta si o sa ramaneti si cu ceva bani de cozonac in buzunar.

Atentie ca nu orice zboara pe acolo se si bea asa ca daca nimeriti vreunul mai slabut nu dati vina pe mine. Documentati-va pe net inainte. Nu ia mult timp, dar economiseste bani si va fereste de deziluzii. Deci a doua recomandare: Faceti-va temele!

 

La albe situatia e mai complexa ca albele la Lidl sunt usor tricky, dupa parerea mea. Ah, puteti lua Gramma daca mai gasiti la reducere pe la 9-11 lei Cuvee Visan sau Feteasca Regala nu va faceti de ras.

 

Sau puteti lua din Kauflanad ceva de la Averesti, un Sauvignon Blanc merge de minune sau Cuvee Faure sau Zghihara. La 12-13 lei sticla nu o sa va para rau de bani. Vedeti ca au scos si un Traminer Demidulce (parca?) tocmai bun de impacat gusturile mai populare. L-am incercat prin toamna la Goodwine si daca e acelasi merita clar banii.

Daca tot sunteti in Kaufland cu vreo 9 lei puteti sa va aventurati la o sticla de Diego Almagro un Tempranillo proaspat despre care am vorbit aici. Va fi probabil un an mai recent, dar colosul Felix Solis probabil ca scoate o calitate constanta. Vorbim de Spania, ce naiba.

De pe la noi de prin marele retail mai puteti lua ceva Recas Castel Huniade, Livia de pe la Garboiu, Vinul Cavalerului , Segarcea, Caloian, etc. Toate sunt in jur de 20-25 de lei (Recas e mai ieftin) si au preturi corecte. Atentie la albe sa fie 2013 ca mai vechi e problema cu depozitarea.

  

Daca sunteti amatori de vinuri romanesti cu staif si vreti ceva deosebit si de sarbatoare, eu unul as alege de prin clasici: SERVE (gama Terra Romana sau Cuvee-urile: Charlotte, Alexandru, Guy de Poix pentru cine are bani; oricum Feteasca Neagra Millenium merge cu mielul de minune), Davino (Faurar-ul rosu e best-buy la banii lui daca il gasiti si de acolo in sus, cat va tin finantele), Vinarte (Soare, Nedeea, Prince Matei sau Mircea, Castel Bolovanu), Stirbey (toate vinurile sunt bune, eu unul sunt fan Novac sau Cabernet Sauvignon, dar cred ca Negru de Dragasani impaca mai multe gusturi pe la noi). De fapt de la cei de mai sus puteti lua cam orice din gamele medii in sus. Sunt producatori care se respecta si au deja ceva traditie in spate. Pentru winegeek nu uitati ca exista Crama Bauer. Aveau un Petit Verdot de senzatie care face fata si la berbec dapoi la miel.

In rest, imi mai vin acum in minte (si cu siguranta o sa ii uit pe unii): Avincis, Corcova&Catleya, Domeniile Franco-Romane,  Liliac, Nachbil (aici sa aveti noroc cu dopurile), Petrovaselo, Balla Geza (cu mentiune special pentru Cabernet Franc si Feteasca Neagra de pe Stonewine), Crama Ceptura, Rotenberg, Vladoi, O mie de chipuri (ce am incercat pe la Goodwine mi-a cam placut tot), Alira (daca preferati vinurile jammy si overripe), Halewood (in special Feteasca Alba si Neagra de pe Floare de luna/soare), Vanju Mare cu Prince Vlad Feteasca Neagra sau Merlot, vinuri au preturi corecte (ceva pe la 34 de lei in Kaufland am vazut), etc. Mai spuneti si voi daca am uitat pe cineva?

  

De peste Prut limitati-va prin marele retail la Purcari, au portofoliu consistent si nu cred sa va dezamageasca vreun vin de-al lor. Pe mine unul nu m-au dezamagit. Mentiune speciala pentru Negru de Purcari, mai ales cel Vintage, dar si Rara merge de minune ca mai light&fruity. Depinde acum si de gusturi…

  

In general eu m-as feri de giganti gen Jidvei, Murfatlar, Vincon, Cotnari  desi in ultimul timp au mai ridicat si ei calitatea pe gamele de jos. Ah si fara Isarescu va rog. Lasati pe dl guvernator cu finantele si cursul de schimb.

Ah si iar fara SRL-uri obscure de prin Vrancea/Moldova/Dealu Mare care imbuteliaza orice posirca si vinuri la PET, la 1,5 litri sau la damigeana. Decat daca vreti cantitate, dar lasati pretentiile de calitate (si ficatul) la usa. Despre vinul de tara nu mai vorbesc, acela e pentru puristi/traditionalisti. Nu mai intru in discutia asta ca nu mai terminam nici dupa Pasti…

 

Daca vreti sa treceti la nivelul superior, adica vin “din afara” atunci optiunile sunt infinite. Si oricum trebuia sa va treziti mai din timp sa comandati pe Vinatis, Belvini sau Decantalo.

Dar aveti optiuni si in tara, avem importatori competenti pe vinuri grecesti (un Xinomavro la miel merge de minune, preferatul meu e Ramnista de la Kir Yianni), portugheze (luati un Douro rosu daca e) sau cu selectii internationale variate, atent si bine facute.

 

Cam acestea ar fi optiunile dupa mine, daca as face un scenariu pascal de cumparare vin. Oricum e cam tarziu sa mai declansati acum operatiunea de comanda pe internet (daca nu sunteti din Bucuresti), eventual sa gasiti ceva magazine cu preturi ok sau sa bateti supermarket-urile. Bine puteti verifica telefonic la cei cu site-ul daca va mai pot livra pana sambata…zilele acestea telefonul este “sfant” pentru orice comanda online care are orizont de timp masa de Pasti.

 

Acestea fiind spuse va doresc Sarbatori Pascale fericite alaturi de cei dragi si in compania vinului care va merita…sau pe care il meritati…:D

 

P.S. Apropo sunt chiar curios, ca de cativa ani perorez pe acelasi subiect fara sa va cer feedback: voi ce vin beti de Paste?

23 responses so far

23 Responses to “Clasicul “Ce bem de Pasti?” se intoarce…”

  1. Ciprianon 09 Apr 2015 at 12:16 PM

    Faurar rosu 🙂

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Ciprian, Cum spuneam mai sus, o alegere corecta! 😀

    [Raspunde]

  2. Radu Ionescuon 09 Apr 2015 at 12:53 PM

    Eu in general incerc sa am o idee asupra vinului tot anul (din fericire devine din ce in ce mai greu tinand cont de cresterea ofertei in ultimii ani inclusiv importuri decente la pret) si in genere de pasti merg pe inspiratia de moment, nu neaparat ceva special (doar o cantitate mai mare).

    Oricum evit chestiile prea premium ca in genere iau pentru intreaga familie si se mai bea uneori si sprit (de data asta pt alb am mers pe niste Gramma luat de la lidle la 12 lei it’s a deal it’s a steal cum se zice ) si mai am niste Sancerre care nu-s convins cat de bun este, dar l-am luat la lichidare de stoc la winery outlet (45 redus de la 90) mai mult de curiozitate. Si un Sauv Blanc Styrbei vitis vetus in caz ca vreau ceva mai bun (cu asta nu dau voie la sprit, il beau eu pe ascuns)

    Pe rosu am o mare varietate (am primit plangeri de la oameni care vor sa bea acelas vin toata seara, dar eu prefer sa incerc diverse si nu cred ca te imbeti mai rau daca schimbi vinul, mit urban sau rural care se mai intalneste pe la noi). Astea le-am luat din Wine Gallery Mega Image tot la inspiratie, nu pot zice ca am auzit de ele. Le-am dat cu vivino, dar sunt destul de retinut in a ma baza prea mult pe aplicatie (des in general cand am vazut cateva zeci de review-uri bune si am luat, nu a fost niciodata chiar dezastru)

    [Raspunde]

    ciprian banciu Reply:

    Anul asta ma rasfat la maximumum: Crama Bauer, I Sodi di San Niccolo 2010, Field Blend Zorzal 2011, Chateau de Saint Cosme Gigondas “Hominis Fides” 2007, Baffonero 2010 si Chateau Pape Clement 2010. Inchid poarta si dau drumul la caini dupa ce desfac sticlele 🙂 🙂 🙂

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @ciprian banciu, Buna miscare cu cainii…:D
    Si tinand cont (si) de “lumina sarbatorilor”, cand trebuie sa fim mai buni si sa lasam invidia deoparte, va doresc degustare placuta…:)

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Radu Ionescu, Gramma la banii respectivi e best -buy…
    Vitis Vetus e cel mai bun Sb de pe la noi in opinia mea…interesant sa il compari cu Sancerre, acum depinde si cum a fost tinut Sancerre-ul respectiv.

    Si eu sunt sceptic la Vivino…eu sunt sceptic si la Cellartracker dapoi la Vivnio…:D
    Oricum varietatea e cam mai buna optiune..ai sanse mai mari sa gasesti ceva care sa iti placa.

    [Raspunde]

  3. Bogdanon 09 Apr 2015 at 1:02 PM

    Daca e cu miel, atunci e Domaine Ceptura Rouge. 😉 De obicei de Paste, optiunile sunt cele “ancestrale” autohtone – Feteasca Neagra (Terra Romana, Purpura, Ingeri 2009 sau Balla Geza) / Negru de Dragasani (Vinarte, dar mai ales Stirbey). As fi curios sa vad si Babeasca Neagra (M1 sau Sapata) langa o pulpa de miel la cuptor. Ah… si musai un spumant in deschidere. 🙂

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Bogdan, Spumant daca gasesti de la Balla ia-l ca e bun si impaca multe gusturi.

    Babeasca de la Sapata iarasi o alegere foarte buna…pacat ca se gaseste mai greu.

    [Raspunde]

  4. Mariuson 09 Apr 2015 at 1:09 PM

    La categoria 30-35 RON as opta intre Terra Romana Feteasca Neagra sau Nedeea de la Vinarte.
    Anul asta cred ca merg pe un “cupaj” de Selene 2011 FN sau Enira 2009 si Dehesa la Granja 2006. Sunt tare curios de spaniol.
    Daca se anunta soare si 16 grade :), poate un Sole spumant sau Bendis rose(dupa parerea mea Bendis are cel mai bun rpc de la PetroVaselo).

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Marius, sunt curios si eu cum o sa ti se para Dehesa. Merge pentru Pasti…
    Selena si Enira sunt mai grele…mai ales Enira…Selene e mai moderna, cu mult lemn.

    Bendis-urile da, sunt cele mai bune RPC-uri dela Petrovaselo. Eu sunt fan Nadir, cel facut din PN…dar si Rose-ul e bun. Ah si mi-a placut mult FN-ul lor, dar e cam scumpa intr-adevar…

    [Raspunde]

  5. Razvanon 09 Apr 2015 at 1:28 PM

    Eu sunt fan Terra Romana: asadar am Cabernet Sauvignon 2012 dar si Milenium alb 2013. Am pus la rece un Gramma Dramatic, ezit pt ca am mai luat tot un Gramma alb de la Lidl si nu mi-a placut. Mai am un Sable Noble alb 2013 dar cred ca il las mai spre vara.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Razvan, Eu as bea Sable Noble alb acum. Bine racit…la fel si Millenium alb, stiu ca are vreo 14% alcool.
    La vara as merge pe ceva spumant, rose Provence, vinho verde sau alb cu putin alcool…

    CS-ul de pe Terra e ce trebuie pentru masa de Pasti. Si bun la pret…si Millenium rosu merge…sau FN daca vrei sa mergi pe partea de “traditional”.

    [Raspunde]

  6. EugenFon 09 Apr 2015 at 9:18 PM

    Terra Romana Milenium rosu 2011, Davino Ceptura Rouge 2011 si Catelya Freamat Rouge 2013,
    La albe numai Stirbey SB 2013.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @EugenF, Da stiu ca te respecti, nu te incurci…:D Bune alegeri…Sa trec si Catleya pe lista de mai sus ca uitasem.

    [Raspunde]

    EugenF Reply:

    @Dan Micuda, Scuze Dane, corect este Catleya, am scris eu gresit. Merita din cand in cand sa ne respectam si noi 🙂 Va doresc la toti pace in suflet si multa sanatate.

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @EugenF, Eh nu are nimic…mai scap si eu cate un tipo.
    Multumesc! Sarbatori fericite si voua!

    [Raspunde]

  7. lucianon 09 Apr 2015 at 10:14 PM

    Ca veni vorba de vivino, eu il consider un instrument util. In primul rand poti sa-ti scrii/pastrezi impresiile personale, e greu sa tii minte toate vinurile degustate/baute. In al doilea rand iti poti “ordona” vinurile din crama personala. Lasand la o parte parerea altora, primeaza parerea personala. Am divagat destul…
    Indiferent ce bem de Pasti… Paste Fericit alaturi de cei dragi!

    [Raspunde]

    Radu Ionescu Reply:

    @lucian,
    Si eu il consider util pentru a pastra istoria vinurilor incercate si a impresilor si il folosesc pentru asta, doar ca mi se pare mai putin util ca metoda de a alege un vin (nu complet inutil, cum am zis mai sus, dar cu ceva scepticism )

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @Radu Ionescu, Ah, pentru impresiile personale si ordine in vinuri e foarte ok. Eu ma refeream la partea de alegere a vinurilor dupa review-urile de acolo.
    La mine e usor inutil pentru ca am (timp de) blog…:)

    [Raspunde]

  8. Cristina Mirescuon 10 Apr 2015 at 2:21 PM

    Langa miel si cozonac merge si un Prince Vlad Feteasca Neagra 2011 sau Merlot 2011 de la Vinju Mare. Sarbatori cu bine si un Paste linistit !

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    Corect, am uitat de ele, vinuri bune si cu pret corect. La fel!

    [Raspunde]

  9. Dumbrava Razvan Aurelon 10 Apr 2015 at 9:55 PM

    Eu m-am dotat cu un Roze Purcari 2014, un Bordeaux de la Lidl si un Sauvignon de Purcari, plus cateva Gramma.

    Degustari placute!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Dumbrava Razvan Aurel, Ok toate….ma intreb pentru cine am mai scris postarea asta…:D

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply