Apr 03 2015

Domeniul Coroanei Segarcea Minima Moralia Recunostinta Cabernet Sauvignon 2008

 

Astazi o sa va povestesc despre un Cabernet Sauvignon incercat de curand. Pe contraeticheta vinului regasim un pasaj care spune asa: “Bucurati-va de natura acestui Cabernet Sauvignon si reflectati adanc la natura umana” Semnat (?) ROMANIA. La natura umana am mai reflectat in ceva postari anterioare despre producatorul respectiv, de data aceasta m-am rezumat la a ma bucura de vin.

  

Eticheta este destul de “catchy” mai ales pentru piata de la noi, dar la un moment mi se pare usor “creepy” si bombastic/siropoasa  declarativ. Mai ales dupa vreo 2-3 pahare de vin, daca iti arunci ochii pe sticla, asa, intr-o doara, e posibil sa te trezeasca brusc la realitate si sa te gandesti cine e personajul respectiv si ce are cu tine.

In fine, partea de branding e chestie de gusturi si in primul rand conteaza ce este in sticla. Care sticla, sa mai mentionez ca are aproape un kilogram goala, semn ca producatorul nu s-a zgarcit la furnituri.

 

Despre vin:

 

Aspect (Culoare): Rosu visiniu, inchis, de visina putreda, usor “hazzy” si tern, probabil fiind nefiltrat. Usoare nuante caramizii in borduri, dar in rest destul de tanar la culoare.

 

Nas: intensitate medie spre ridicata, initial cu mult baric,fruct negru si rosu copt, usor gemos, cu ceva magiun de pruna si in nuante vag iodate. Complex, cu multe straturi, amesteca in mod competent pe masura ce se deschide nuantele de lemn (vanilie, caramel, ciocolata) cu cele de fruct, grafit, violete, si ceva tuse minerale. Nici urma de arome de evolutie, vinul este inca un infant. Concentrat, cu mult fruct negru (afine, mure, coacaze) care pe alocuri vireaza spre fructe uscate din categoria smochinelor si curmalelor, plus tuse de piper si usor mentolate si de eucalipt in fundal.

 

Gust: Ataca de intensitate medie, destul de delicat si rotund. Corpolenta medie, extractiv, evolutie usor moale. Fruct copt bine aspectat, dulceag, dar nu gemos, aciditate corecta care ii confera lejeritate, expresivitate si o evolutie cursiva pe palatin. Tanini fermi, barbatesti, in partea a doua a evolutiei, dar integrati si nederanjanti. Final cu o structura de tanini de invidiat, grippy, care imbraca palatinul. Postgust lung, cu gemuri de fruct in prim plan care apoi declina in tuse de martipan, caramel si nuci prajite.

  Domeniul Coroanei Segarcea Minima Moralia Recunostinta

  

E un vin de clasa, unul dintre cele mai reusite Cabernet Sauvignon-uri pe care le-am baut pe la noi si clar cel mai reusit baut de la Segarcea. Evident mult peste gama imediat urmatoare care cred ca este Prestige.
Se inscrie fara emotii in panoplia Cabernet-urilor de referinta de pe la noi alaturi de Soare, Cuvee Alexandru, Cantus Primus, Eticheta Rosie, Rezerva de la Stirbey, Wine Princess Grand Selection sau Cuvee Andrei de la Avincis. Echilibrat, tipic, complex, combina destul de fericit partea de “ripe”, de fruct copt cu structura, expresivitatea si o tusa minerala. Foarte bun spre Excelent cu potential de evolutie minim 7-8 ani de acum incolo.

  

Prin online il gasiti la preturi intre 90 si 100 de lei (parca la inceput era mai scump, in jur de 120 lei?). RPC Acceptabil cu siguranta pentru cum se prezinta si comparativ cu preturile care se vehiculeaza in piata de la noi pentru vinuri autohtone din aceeasi clasa de calitate.

   

2 responses so far

2 Responses to “Domeniul Coroanei Segarcea Minima Moralia Recunostinta Cabernet Sauvignon 2008”

 1. Cosminon 29 Mar 2018 at 11:59 AM

  Acelasi 2008 l-am desfacut saptamina asta, dupa obiceiul meu: un pahar/zi (5 zile/sticla), aerator, tinut in pahar citeva ore inainte sa-l ating. Sticla cu pompa de vacum.
  Inca este foarte tinar, surprinzator din punctul meu de vedere. As zice ca atributele de evolutie mentionate de tine (7-8 ani) s-au translatat in timp 🙂
  Abia dupa 3 zile a inceput sa arate cam ce poate… imi place sa-l descopar cu incetul, si cu diferite fatete.
  Un vin foarte reusit. Imi place si stilul, nu este incarcat deloc. Are si niste condimente in gust (spicy), care ii dau o nota de subtilitate in plus.

  [Raspunde]

  Dan Micuda Reply:

  @Cosmin, Da, a fost un an foarte bun…

  [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply