Mar 11 2015
Orice degustare se poate termina fericit cu un Riesling: Wagner-Stempel Riesling 2012
Va spuneam in postarea de luni ca o sa va povestesc despre Riesling-ul pe care l-am incercat in finalul verticalei de Chateau Sociando Mallet, imediat dupa vinul surpriza al serii, Davino Flamboyant 2011.
Desi are un rest de zahar de aproape 5 g/l se inscrie la categoria “trocken” (sec) datorita aciditatii si nu s-a dorit a fi vinul care sa insoteasca desertul, ci mai degraba cel care sa reseteze papilele si sa trimita participantii acasa revigorati. Cel putin in cazul meu a functionat. In viziunea subsemnatului acesta este marele atu al unui Riesling de linie: proaspetimea si capacitatea de a te readuce la realitate prin aciditatea adeseori electrica (dar rar agresiva) si constructia lejera.
Pe cel de mai jos l-am primit din partea importatorului in Romania, un nou jucator de piata online de vinuri de import de la noi. O piata destul de saraca si adesea marcata de vinuri de scumpe si selectii indoielnice. Cu exceptia catorva importatori nisati pe anumite tari, care isi stiu si isi aleg foarte bine portofoliul si tin o legatura stransa cu producatorii (asa cum este normal sa se intample) piata de la noi duce lipsa de agenti care sa faca o selectie riguroasa a vinurilor si mai ales sa ofere preturi competitive pentru acestea.
De aceea aparitia celor de la Alien Wine, pe langa campania interesanta de promovare/teasing in stil Star Wars pe care au avut-o pe Facebook, aduce o selectie extrem de interesanta si preturi decente la vinuri. De notat este linkul de pe pagina fiecarui vin care duce la Wine-Searcher si care permite clientului sa isi faca o idee despre pretul mediu al vinului respectiv la nivel mondial si sa il compare cu cel de pe site. De obicei informatia respectiva o dadeam eu cand mai sarea cate unul calul la “ofertele” pe Facebook.
Eu unul as sugera o abordare de acest gen si altora, mai ales in contextul unei piete autohtone extrem de sensibila la capitolul pret si marje comerciale. Chiar si in lipsa linkului respectiv nu e greu sa iti dai seama ca preturile lor sunt de bun simt si daca se pune si transportul iesi adesea sub vinul comandat de afara. Chestie rara pe la noi…
In plus selectia este destul de diversificata si competent realizata.
Una peste alta este genul de importator pe care as vrea sa il vad mai des in piata de la noi, cu vinuri de prin toate colturile lumii si la preturi corecte, la indemana cat de cat a publicului autohton. Si da, spun asta pentru ca mi-au trimis cateva sticle de vin. Yeah right…probabil ma confundati…:)
Sa revin la exemplarul de fata: este vinul de linie, de intrare in gama, de „apelatiune” al producatorului respectiv. Provine din regiunea Rheinhessen, iar producatorul are o traditie de 9 generatii in spate. Strugurii sunt probabil cumparati din zona, vinul fiind imbuteliat la proprietate (gutsabfüllung). Producatorul face parte din clasificarea VDP si in plus, din ce imi dau seama de pe contraeticheta, vinul este certificat bio/organic.
Ce imi place la nemti este ca iti dau toate informatiile care sugereaza calitatea vinului din sticla, daca stii unde sa te uiti. Unii spun ca etichetele lor sunt complicate, eu as spune ca sunt doar (prea?) informative. Asadar:
Aspect (Culoare): Galben deschis, clar, transparent, bineinteles cu aluzii tinere in borduri
Nas: Tipic, direct, cu intensitate medie, combinand clasicele „stone fruits” coapte (caise si piersici) cu notele citrice, dulci, de fruct exotic si miere plus aluziile minerale intr-un ansamblu coerent, integrat si greu de descompus in descriptori separati, asa cum numai un Riesling poate sa o faca.
Gust: Iarasi tipicitate foarte buna pentru un exemplar “de linie”: evolutie initial dulceaga cu fruct copt, zemos (acelasi caise si piersici) si impresii de miere, deturnata treptat in partea a doua de o aciditate prezenta, electrica, citrica care nu agreseaza palatinul, ci doar imprima prospetimea unei dimineti de vara cu roua, flori, fructe parguite si pietre spalate de rauri de munte. Iarasi chestie tipica soiului. Postgust proaspat, crocant, citric-mineral, savuros si care mai indeamna mana dupa un pahar.
Pacat ca a fost doar degustare, acesta este un vin de cursa lunga, nu de 50 de ml…:)
In concluzie avem de a face cu un vin Bun spre Foarte Bun, un Riesling tipic la un pret corect pentru ceea ce ofera. Pentru calitatea respectiva; cam acestea sunt preturile si pe afara. Este un Riesling din 2012 facut cum trebuie si unde trebuie si care tocmai s-a asezat, fiind abordabil si excelent de baut acum.
Nu are absolut nici o legatura cu ce se face pe la noi din acest soi. Probabil doar cei de la Nachbil se apropie de tipicitatea unui Riesling autentic. In rest, ce am incercat eu sunt vinuri generice, expresii triste si deprimante ale unui soi deosebit, cultivat unde nu trebuie si vinificat stangaci din motive care mie (uneori) imi scapa. Gandindu-ma si la denumirea site-ului, vinul chiar este “alien” si din alta lume pentru piata autohtona.
RPC Bun si un bun prilej pentru cei care nu au incercat deja un Riesling autentic sa isi dea seama de ce soiul respectiv da dependenta, cel putin in cazul meu.