Mar 09 2015
Post-verticala de Chateau Sociando-Mallet! Plus planurile de viitor pentru Goodwine…
Dupa cum probabil ati aflat vineri seara s-a consumat “celebra” degustare verticala de Chateau Sociando-Mallet organizata de subsemnatul la Bistro Muse din capitala. Multumesc inca o data participantilor (in special lui Oliver Bauer ca m-a ajutat cu incurajarile si dubla decantare a vinurilor 🙂 ) si sper ca a fost totul bine din punctul lor de vedere. Ca a fost sau nu un succes asta nu este caderea mea sa o spun; pana acum, din feedback-ul furnizat de cei care au participat nu s-a plans nimeni. Nu e insa timpul pierdut. Glumesc…
Pe scurt o fost o seara frumoasa cu vinuri interesante (despre care o sa va povestesc mai jos) si cu concluzii la fel de pilduitoare, cel putin pentru mine. Ah si sa nu uit de meniul de degustare pregatit de Chef Mirela Ivascu de la Muse care a mers de minune cu vinurile. Big “Thumbs up”!
Inainte sa va povestesc despre vinuri (mai multe poze cu ele gasiti aici) sa va prezint pe scurt producatorul si filozofia acestuia, spicuind “la liniuta” din prezentarea verbala de la eveniment cu care sper ca nu am plictisit pe nimeni:
– Localizare: Bordeaux, Left-Bank, Haut-Medoc (inainte de St. Esthepe si dupa Medoc),
– Denumirea vine de la un aristocrat basc care a detinut domeniul in trecut (1633) Sossiondo si de la capitanul de nava Achile Mallet unul din proprietarii ulteriori. Apropo “Mallet” in franceza inseamna ciocan de lemn, de unde si ceva glume prin Bordeaux pe baza numelui domeniului.
– dupa ce a trecut prin mai multe maini a fost cumparat in 1969 de catre Jean Gautreau, negociant de vinuri din regiune. Atunci mai avea 8 ha de vie iar cladirile erau in ruina. Acum, prin cumparari si vanzari succesive (au pastrat doar parcele cu terroir bun) au 100 ha din care aproximativ 90 plantate cu vie. In vie proportia soiurilor este de 48 % Cabernet Sauvignon, 47% Merlot, 5% Cabernet Franc
–Clasificare: nu este inclus in clasificarea din 1855, refuza sa fie inclus in cea de Cru Bourgeois (unde ar fi avut loc de Cru Bourgeois Exceptionnel) si este considerat ca nivel de calitate aproape de “Troisieme Cru Classe”. Fac un titlul de glorie si de fronda din faptul ca nu sunt inclusi in clasificare,(desi la nivel calitativ sunt peste multe domenii clasificate) in stilul Mouton inainte de a fi promovat la Premier Cru Classe, motto-ul lor fiind: “Ni classe, nu Bourgeois…Sociando-Mallet tout Simplement”
– Domeniul se afla pozitionat excelent: pe un deal de pietris cu panorama la estuarul Gironde. Solul: o banda de pietris cu lut dedesubt (asigura drenajul, dar mentine apa in anii secetosi) care se intinde de la Pichon, Leoville Las Cases, Cos d’Estournel, la Sociando.
– Proprietarul Jean Gautreau este extrem de activ la cei 80 si ceva de ani si inca implicat direct in procesul de productie, ajutat de ginerele Vincent Faure care a lucrat anterior 6 ani la Cahteau Latour.
– Plantatiile sunt dense (8333 pl/Ha, vechime vii aproximativ 30 de ani). Nu folosesc in vie nici o tehnica specifica incurajarii coacerii si concentrarii: fara desfrunzire, fara taiere in verde si tratamente cu fungicide. Au unele dintre cele mai mari productii la hectar din Bordeaux, intre 5.5 – 8t/ha datorate in principal densitatii mari a plantelor si mai putin a incarcarii cu struguri a acestora. Pe scurt filozofia in vie este conform principiului: daca terroir-ul este bun, trebuie lasat sa se exprime
– Vinul este intotdeauna un asamblaj de 55 % Cabernet Sauvignon, 40 % Merlot, 5 % Cabernet Franc, in fiecare an, diferenta intre ani fiind data doar volumul alcoolic in functie de coacerea strugurilor (2009 si 2010 au maxim 13.5%, urmati de 2005, 2008 si 2011 cu 13%, restul avand 12.5%). Productie aproximativ 500.000 sticle/an.
–Vinificarea: struguri culesi manual, in ladite, triaj pe 2 benzi de sortare, fermentatie in tancuri de ciment. Macerare cateva saptamani pe boasca, doua asamblari (una dupa fermentare si una dupa elevage). Fara filtrate si clarificare, drojdii indigene, malolactica in tancuri, fara bacterii sa o initieaze. Totul cat mai simplu si clasic.
– Maturare: 12 luni in 95% lemn nou in fiecare an si 5% tancuri de inox (al doilea vin, La Demoiselle de Sociando-Mallet foloseste 65-75 % lemn nou). Baricuri sunt folosite o singura data, dupa care sunt vandute. Nu se folosesc de doua ori nici macar la vinul al doilea.
De ce am ales acest producator? Pentru ca face vinuri fara compromisuri si fara multa tehnologie, in mod traditional, old school. Asamblajul si tehnica de vinificare sunt aceleasi, indiferent de an, iar asta permite diferentelor dintre ele sa reflecte cat mai bine conditiile anului respectiv. Si intr-adevar, asa cum ma asteptam si cum trebuie sa fie intr-o verticala vinurile s-au comportat diferit si nu au avut monotonia aceea a unui vin bun si corect facut, care pare la fel in fiecare an.
Cu mentiunea ca un organizator de degustari nu prea are ocazia sa ia note de degustare aprofundate, va prezint pe scurt parerile mele despre acestea:
- 2005 Are de toate si este surprinzator de abordabil inca de pe acum. Un Bordeaux clasic, cu fruct pur, bine exprimat, aciditate vioaie si ceea ce impresioneaza: o structura de tanini care imbraca palatinul si strange la final. Excelent, potential foarte bun.
- 2006 supriza placuta a serii: aciditate vioaie, evidenta, fruct proaspat, bine exprimat, tanini la locul si la timpul lor. Potential de cursa lunga, precis, se exprima foarte bine si acum. Foarte Bun spre Excelent. RPC Foarte Bun.
- 2007 supriza negativa a serii…:) Nas cu urme de Brett (grajd) si fruct copt, prafuit. Gustativ, acelasi fruct copt, usor tern, sters, aciditate domolala, usor lipsa si tanini moi si rotunzi pe final. Fara structura si cu ceva potential, dar eu nu l-as tine prea mult la cum arata la momentul actual. Este usor in stilul supracopt, atat de des intalnit la noi. Probabil ca si conditiile anului si-au pus amprenta asupra lui, 2007 avand un septembrie foarte calduros care a fortat o coacere rapida si pe alocuri in exces a strugurilor.
- 2008 nas expresiv, cu fruct rosu si negru, tipic si cu ceva usor leucoplast (bandaid) in fundal dar nederanjant, Evolutie perfect echilibrata pe palatin, cu aciditate, fruct si tanin bine aspectate. Foarte Bun. Abordabil de pe acum, dar cu potential.
- 2009 a fost vinul serii, un fel de 2006 la puterea a doua cum spunea Oliver, cu fruct, echilibru, eleganta. Un Bordeaux clasic in exprimare. Fara concentrarea si rotunjimea la care m-as fi asteptat din partea anului, totul la locul si la timpul lui. Excelent, un Bordeaux clasic si de clasa, cu mare viitor in fata.
- 2010 Total inchis, inexpresiv la momentul actual. Are fruct , are aciditate, are tanini, dar acum nu se exprima mai deloc, componentele nu coopereaza deloc intre ele, sunt dezacordate, “nu canta”. Mai ales in comparatie cu 2009 pare “closed” si “tight”. Vinul are insa tot ce ii trebuie petnru o viata lunga si probabil va exploda la un moment dat. Doar ca acum nu este timpul lui. Mai greu, corporlent, concentrat, usor amorf si fara exprimare.
- 2011 Proaspat inca din culoare, cu evidente impresii violete in borduri. Fresh, cu fruct bine definit, aciditate buna si o structura de tanini competent cosntruita. Impresiile de baric domina, vinul este inca in frageda pruncie, dar foarte reusit tinand cont de an. Sunt curios cum se va aseza si cred ca are ceva pontetial. Foarte Bun si cel mai bun RPC a serii, fiind cel mai ieftin dintre cele sapte
In afara de cele 7 vinuri de la Sociando, ne-am mai bucurat de o Champagne Veuve Clicquot NV in deschidere. Aceasta s-a prezentat in stilul casei, mai greu, prezent, cu mult Pinot Noir in blend (nas cu fructe de padure coapte asezate competent peste notele drojdioase, onctuoase, de biscuiti cu unt si miere; corp prezent si aciditate bine dozata) dar corect echilibrata si construita pe gustul unui NV redutabil, veritabil workhorse al casei.
La final un Davino Flamboyant 2011 (vinul surpriza) spre comparatie si meditatie. Un vin intr-un total alt stil decat cel al Bordeaux-ului clasic de pana atunci. Extractiv, cu mult lemn si fruct copt, dar bine exprimat atat in nas cat si pe palatin. Evolutie densa, catifelata, dulceaga pe palatin cu o extractivitate evidenta, care parca flateaza degsutatorul. Structura de tanini bine construita, acididitate care sustine constructia si un potential evident de evolutie benefica in urmatorii ani. Foarte Bun spre Excelent.
Oricum o aboradare mult mai moderna si “in your face” decat Sociando, care surprinde exact stadiul de dezvoltare si acceptare al consumatorului roman de vin premium la momentul actual, fiind exponential pentru piata autohtona (ca de altfel toate vinurile Davino calibrate exact pe ce se cere si ce se intelege la ora actuala pe piata interna la diferite intervale de pret). Cand comparam cele doua vinuri sa comparam si cifrele de productie: 500.000 sticle la Bordeaux fata de aprox. 9.000 sticle, Flamboyant fiind practic microvinificatie pe langa bordelez.
A mai fost la final, pentru improspatare, un Riesling clasic, de linie, din Rheinhessen, de la Wagner Stempel de care o sa va povestesc separat.
Cam aceasta a fost aventura de vineri, plina de invataminte si clarificari cel putin pentru mine. Este clar ca am facut vinicid, vinurile degustate sunt inca in tinerete infantila, poate cu exceptia lui 2007. Despre degustare si ceva poze cu meniul puteti citi (probabil mai obiectiv 🙂 ) si la Marian, prezent la eveniment.
Urmeaza doua saptamani foarte incarcate, atat pentru mine cat si pentru producatorii romani de vin probabil: o vizita la Prowein, urmata imediat de Goodwine-ul de primavara.
Apropo de Goodwine-ul de primavara, presupunand ca toata lumea este prin zona si o parte din cei din provincie (aici ma includ si pe mine) vor veni spre Bucuresti va propun sa imbinam utilul cu placutul.
M-am gandit ca in vinerea de pe 20 martie sa va propun o degustare tot de Bordeaux-uri, dar de data aceasta mai vechi si din apelatiuni diferite. Asta daca nu faceti excese in prima zi de targ…:)
Va fi cate un vin din (aproape) fiecare apelatiune celebra a Bordeaux-ului, 8 vinuri in total plus o surpriza (sau mai multe) pe care nu am stabilit-o, inca ma gandesc la ea. Vinurile frantuzesti vor fi (in ordinea anilor):
Margaux | 1967 Chateau Brane Cantenac (negociant) |
Saint-Julien | 1978 Chateau Gloria |
Saint-Estèphe | 1986 Chateau Andron Blanquet |
Pomerol | 1990 Chateau Feytit Clinet |
Pauillac | 1994 Chateau Pichon Longueville Baron |
Pessac Leognan | 1996 Chateau Haut Bailly |
Saint-Emilion | 2006 Chateau Beausejour Becot |
Sauternes | 1995 Chateau Suduiraut (500 ml) |
Atentie, la unii din anii respectivi o sa jucam ruleta ruseasca. Desi vinurile au nivele corecte pentru varsta lor si au fost tinute in conditii (presupus) bune, nimeni nu imi (ne) poate garanta ca nu o sa avem si surprize neplacute. Totusi parerea mea (de fapt un “educated guess”) este ca o sa avem parte de cateva vinuri foarte bune, daca nu excelente.
De altfel, la vinuri e ca in viata: cine nu risca, nu castiga. Safe-bet ar fi sa bem doar Lumea Noua din ultimii ani, inchis cu screwcap ca sa nu aiba defect de dop. Dar care mai este farmecul pana la urma?
Locatia va fi tot Bistro Muse, meniul tot de trei feluri (aperitiv, main si desert) urmeaza sa il discut cu Mirela cand stiu ceva sigur. Cu totul va fi cam 280 lei/persoana. Daca ne strangem 13 persoane o facem atunci, daca nu o reprogramam nu e bai.
Procedam ca data trectuta: cine vrea sa participe, va rog sa imi dati mail ( dan@provin.ro ) si tinem legatura ulterior.
Pana atunci va doresc sa aveti parte doar vinuri bune si “a la prochaine“!