Feb 18 2015
Un Chenin mic de la capatul lumii: Ken Forrester Petit Chenin Blanc 2014
Acum vreo doua saptamani, manat de curiozitate si de dorinta de explora noi lumi si civilizatii (ale vinului), “to boldly go where…”etc…etc…am comandat ceva vinuri de la capatul celalalt al lumii, respectiv din Africa de Sud. In actiune am fost impulsionat si recenta vizita a lui Jancis in zona si de review-urile pozitive vizavi de progesul vinurilor sud-africane, aceasta fiind placut suprinsa mai ales de cele albe.
In plus recunosc sincer ca la cursul de WSET, Africa de Sud si zonele ei viticole au fost (si au ramas) o mica nebuloasa pentru mine. Si nu numai pentru mine, in general lumea ridica din umeri cand intrebam ceva despre ei. Este ciudat cum o tara viticola cu asa traditie (Constantia e faimoasa pentru vinurile ei inca din 1659) nu reuseste sa isi promoveze produsele pe plan mondial, suferind evident la acesta capitol fata de Australia sau Chile de exemplu.
In fine o parte din comanda au fost Chenin Blanc-uri, soi originar de pe Valea Loarei care si-a gasit o a doua casa la capatul celalalt al lumii. Probabil ca de aceea nici nu prea aveau habar francezii de vinurile lor…cand ai Loara la doi pasi…
Cel de fata este un exemplar de linie, de “quaffing” cum ar spune englezii (cu denumire de “Petit” care aduce aminte de Chablis) si care provine de la un producator cu renume pentru vinurile obtinute din acest soi, Ken Forrester. Din pacate la magazinul de unde am comandat (apropo au o selectie impresionanta de vinuri din Africa de Sud) nu aveau in stoc decat exemplarul de fata, restul fiind sold-out (acum vad ca s-a terminat si asta).
Ramane sa ma vad cu cele mai “socotite” data viitoare. Oricum nici cel de fata nu a dezamagit:
Aspect (Culoare): clar, transparent, galben-lamaie, usor pronuntat dar si cu clasicele tente tinere, verzui
Nas: intensitate medie, cu fruct expresiv, pere, caise si piersici coapte, dulci, zemoase. Aluzii florale, de flori de tei, cu de miere si propolis in fundal plus ceva tuse condimentate de ghimbir si clasica gutuie. Savuros, ademenitor, proaspat, direct. Pentru mine are un miros de vara, de camp de flori si livada plina de albine si fructe parguite.
Gust: Corp mediu, evolutie cu acelasi fruct copt, zemos, “stone fruits”, pere si ceva exotice. Aciditate buna, citrica, care sustine bine corpul si concentrarea de fruct. “Curge” lejer, cu vinozitate, suculent, cu izuri care aduc aminte de must si struguri proaspeti. Final usor cald si cu nuante tonice, savuroase asociate tentelor minerale. Postgust scurt, in nuante racoritoare, predominant citric-mineral-amarui.
Un vin Bun, direct, proaspat, expresiv, cu tipicitate usor ascunsa de fructul bine scos in evidenta si extrem de versatil in asocieri culinare.
Modern, de linie, de vara, de “cursa lunga”, de ocean si mare. RPC corect la aproape 7 cei euro cat am dat pe el.
Nu sint rele deloc vinurile sud-africane… si imi place la ei ca au si o varietate de soiuri, care in alta parte din “lumea noua” nu se gaseste asa usor. Ce sa mai spun de raportul pret/calitate… bun si ala.
[Raspunde]
Dan Reply:
February 18th, 2015 at 3:29 PM
@Cosmin, Varietate cam are toata Lumea Noua….ei, nu stiu de ce, au probleme cu mk, promovarea si mai ales cu pozitionarea.
[Raspunde]