Jan 19 2015

Un mic diamant din Lidl: Chateau Segue Longue Monnier 2010

Published by at 9:34 AM under 2010,Bordeaux,Foarte Bun,Franta,Rosu,Sec

 

Dupa o binemeritata pauza (de scris, nu de baut) ma intorc pe micile monitoare cu o noua vedeta din infamul supermarket Lidl spre exasperarea potentiala a unora de pe la noi. Pentru mine (si pentru alti consumatori) discutia este insa simpla si transcede discursurile patriotard-patetice: de banii pe care ii muncesc, caut cea mai buna calitate. Ca unii se stramba ca o gasesc din ce in ce mai frecvent la Lidl e problema lor si le recomand sa incerce pe propria piele sa vada cum e sa dai dublu pe un vin de la noi si sa primesti (in majoritatea cazurilor pentru ca exista si exceptii fericite) jumatate calitate.

A nu se intelege de aici ca nu sunt vinuri care lasa de dorit si la Lidl, doar ca procentul acestora relativ la portofoliu e cumva inversat fata de celelalte locatii din marele retail autohton.

 

Vinul de astazi se numeste Chateau Segue Longue Monier si este un vin rosu frantuzesc. Mai exact un bordelez din 2010, de mal stang, din Medoc. In plus este un Cru Bourgeois si daca nu va este de ajuns este si rezultatul agriculturii biologice pe care producatorul in cauza o practica. Ce vreti mai mult de atat?

Totul la pretul psihologic de 39.99 lei. Cam scump pentru Lidl care ne-a obisnuit cand sunt reduceri cu vinuri bune si la 6-8 lei. Dar cel de fata nu stiu daca mai prinde reducerile. Cel putin nu la Pitesti si in imprejurimi..:) Am epuizat stocul.

 

Inainte sa va povestesc de vin (banuiti deja ca e “de bine”) sa facem o mica paranteza despre clasificarea Cru Bourgeois. Conceputa initial pentru a include producatorii (Chateau-urile) care nu intrasera in celebra clasificare din 1855 a trecut in timp prin multe modificari, scandaluri si contestari astfel ca a fost anulata in 2007 prin decizie judecatoreasca, iar termenul “Cru Bourgeois” efectiv interzis. Deh Franta…

A fost insa revitalizata, reintrodusa si revizuita in 2010. Conform noii forme nu mai este evaluat producatorul, ci vinul din anul respectiv intr-un proces ce consta in trei etape:

 

  1. vizita la producator,
  2. stabilirea in fiecare an a unui standard minim pentru vinuri in functie de conditiile climatice ale fiecarei recolte,
  3. degustarea in orb a vinurilor producatorilor care aplica pentru Cru Bourgeois de catre un juriu format din degustatori indepedenti cu renume, deci fara reprezentanti ai producatorilor. Nota trebuie sa depaseasca standardul minim stabilit pentru anul respectiv pentru a li se acorda clasificarea Cru Bourgeios.


Atfel un producator poate fi Cru Bourgeois intr-un an, dar sa lipseasca din clasificarea de anul viitor. Din motive de calitate scazuta a vinului din anul respectiv sau pur si simplu pentru ca nu a aplicat. Foarte interesant este ca se judeca in contextul anului respectiv, ceea ce inseamna ca nu poti compara vinuri din ani diferiti, chiar si de la acelasi producator. Nota bene si pentru organizatorii de concursuri si “evenimente de profil” de pe la noi care adesea arunca “pe masa” un amalgan de ani si etichete…

Din punctul meu de vedere (al consumatorului adica) sistemul mi se pare mai deschis si relevant decat clasificarea “istorica” a producatorilor dupa criterii care nu tin intotdeauna de calitatea intrinseca a vinului produs in anul respectiv.

 

Producatorul de fata, Chateau Segue Longue Monnier, a primit pentru vinul din 2010 clasificare Cru Bourgeois. In 2010, la cum a aratat recolta din Bordeaux (un an excelent) era si greu sa o ratezi. Practic daca un vin nu a iesit cum trebuie in anul respectiv fost vina “omului” si nu a naturii. Anul a fost unul excelent cu vinuri in stil Bodeaux clasic, structurate, ferme, cu potential de invechire redutabil. Mult mai abordabile, opulente si pline de fruct au fost vinurile din 2009 care zicese ca ar fi recolta “de care ne putem bucura inca de pe acum”.

 Segue Longue Monnier 2010

 

Chateau-ul respectiv detine aproximativ 31 ha situate pe un platou cu sol pietros, vii de peste 20-30 de ani, vinul fiind un asamblaj clasic de Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot si Cabernet Franc baricat 18 luni, cu medalie de argint la Concours Mondial de Bruxelles in 2012. Asadar:

 

Aspect (Culoare): “Bordeaux”, visina coapta, semitransparent si usor “hazy”, probabil fitrat mai lejer

 

Nas: initial inchis, baric, iod, se deschide treptat in aluzii de fruct negru (afine, coacaze, cirese amare, prune) si rosu (visina) proaspat, expresiv, plus note de baric excelent integrate, picante, condimentate, de cola, cedru, tutun, izuri metalice, grafit, ciuperci, cafea cu lapte. Complex, evolutiv, proaspat si expresiv.

 

Gust: corp rotund, catifelat, mediu spre plin, cu o buna concentrare de fruct rosu (visine, capsuni coapte) si negru (coacaze, mure) copt, stralucitor, proaspat, dulceag. Nuante de lemn excelent integrate din categoria cafelei cu lapte, tutunului si a tuselor vag piperate. Alcool insesizabil, aciditate care scoate in evidenta fructul si vinozitatea si ranforseaza structura.

Tanini structurati, prezenti, in partea a doua a evolutiei, “grainny”, usor tineri si prezenti pe final, premisele unui potential de invechire redutabil. Final “savory” si postgust mediu spre lung cu fruct proaspat in debut urmat de o evolutie spre martipan, cirese negre si cafea.

 

Rar mi se intampla sa beau o sticla intreaga de vin, dar cel de fata sincer nu stiu cand s-a terminat. Un vin Foarte Bun spre Excelent, cu un RPC Excelent pentru ce ofera la banii respectivi. Echilibrat, elegant, cu toate elementele la locul si timpul lor.

 

Pe scurt: un an foarte bun, un producator cu traditie si un vin scoala, “clasic” pentru ceea ce inseamna Bordeaux. Toate acestea la 39.99 lei. Ceva similar pe la noi gasesti la preturi duble. Bine, sincer, nu prea gasesti. Genul acesta de vinuri, Bordeaux-blend-uri din ani excelenti, sunt foarte greu de imitat mai cand pretul lor nu sare calul.

Cel de fata nu este tocmai ieftin pentru Lidl, desi este o afacere tinand cont de ce reprezinta si ce “poate”.

Eu unul astept cu nerabdare ca Lidl sa aduca si vinuri mai scumpe. Competitia nu poate fi decat benefica pentru industria autohtona.

  

9 responses so far

9 Responses to “Un mic diamant din Lidl: Chateau Segue Longue Monnier 2010”

  1. Dumbrava Razvan Aurelon 19 Jan 2015 at 9:13 PM

    Maine il caut in Mures! Merci de pont!

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @Dumbrava Razvan Aurel, Sper sa il gasesti si sper sa iti placa…;)
    Bea-l mai cald pe la 18-19-20 grade, cum scrie si pe eticheta.

    [Raspunde]

    Dumbrava Razvan Aurel Reply:

    @Dan, l-am gasit si achzitionat. Mai erau cateva sticle, dar, fata de restul vinurilor, parea pe terminate. Il tin putin in pivnita pana prin Martie apoi il degust.

    Sunt novice in domeniu, dar am citit ca aceste vinuri este bine sa le decantezi inainte de consum de la 30 de minute pana la 1 ora. Poti sa imi recomanzi te rog cat ar trebui decantat?

    Multumesc!

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @Dumbrava Razvan Aurel, Trebuie decantat cam o ora la decantor sau deschis cu 3-4 ore inainte si lasat fara dop sa se aereze usor.

    Si trebuie baut mai “cald”…pe la 18-19 grade…hai 20.

    Citeste si aici:
    http://www.provin.ro/2012/05/09/cea-mai-buna-metoda-de-aerare-a-vinului/#.VMNOyizdW9c

    [Raspunde]

    Dumbrava Razvan Aurel Reply:

    @Dan, multumesc de resurse. Sincer, nu ma asteptam ca aeararea sa fie un proces chiar atat de particular si complex, imi dau seama ca sunt extrem de multe lucruri de studiat si experimentat ca sa poti simti un anumit vin exact la potentialul maxim.

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @Dumbrava Razvan Aurel, Sunt, dar nici sa iti faci prea mult probleme nu e bine.
    Pana la urma trebuie sa te bucuri de vin, nu? 🙂

    [Raspunde]

  2. dapon 11 Mar 2015 at 4:12 PM

    Cump?rat ieri la reducere la 22 de lei. Din p?cate am nimerit o sticl? cu defect de dop. Sper s? nu fie acesta motivul reducerii…

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    In nici un caz… Nu are de unde sa stie nici Lidl si nici macar producatorul ce sticle au defect de dop. El apare si la vinuri de sute de euro si este profund aleator. Asta daca nu exista o problema in crama, ceea ce nu este cazul aici. Tot lotul ar fi fist afectat si s-ar fi v?zut…

    [Raspunde]

  3. […] vinul din 2010 (un an exceptional) fiind bine primit de catre colegii de breasla – George si Dan. Teoretic ar fi vorba de un Cru Burgeois (doar ca in 2012 n-a primit clasificarea respectiva), din […]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply