Dec 19 2014

Cum sa executi un vin! Studiu de caz autohton…

Published by at 9:16 AM under Degustari,Diverse,Opinii

 

Precizez de la inceput ca postul de fata este (se vrea) unul pur tehnic si nu are nici o legatura intentionata cu fapte si personaje reale. Sa zicem ca este o privire obiectiva, o teoretizare a unor aspecte reale, un fel de asa nu (sau un “asa da”), depinde ce vreti sa faceti. Dar poate fi un fel de manual (sau modus operandi) pentru toti cei care au de gand sa dea de pamant cu un vin, oricat de bun si tipic ar fi el pentru stilul pe care il reprezinta.

 

Asadar: sa zicem ca nu iti place un vin. De ce? Nu conteaza, pur si simplu nu iti place. Nu iti place stilul, abordarea vinificatorului, nu intelegi ce a fost in capul lor sau “ai boala” pe unul caruia i-a placut si vrei sa ii dai cu sticla in cap si sa ii demonstrezi cat de fraier si necunoscator e. De ce? (inca o data) Ai motivele si frustarile tale personale pentru a practica vendetta respectiva. Din categoria clasica “mi-o fi zis copilul ceva, m-o fi injurat”. In fine, nu m-au pasionat si nu ma pasioneaza chestiile personale, barfele si mahalagismele…sa revenim la ce conteaza. Adica la vin….

 

Sa presupuneam (prin absurd) ca vinul care vrei tu mortis sa demonstrezi intregii comunitati oenologice autohtone ca e varza ar fi un Rioja Old School din 2001. Pe scurt ce inseamna stilul Rioja Old School aveti aici (scuze, textul e doar in engleza, in romana nu s-a invrednicit nici un corifeu autohton sa il traduca. Literatura noastra de specialitate in general se opreste preventiv si fatidic la granitele tarii. Ca si perspectiva multora asupra lumii vinului dealtfel…)

759_Wine-BlindTasting

credit @winesdirect.ie

 

Chestia asta nu se face de unul singur, asa ca pentru a da o nota de “certificare si seriozitate” intregii executii  suni niste prieteni. Ca la “vrei sa fii milionar (degustator)?”. Si faci asa un blind cu o linie degustare cu cateva vinuri in care strecori “ca din intamplare” si vinul respectiv.

 

Bun…ce vinuri am putea pune in “blind” pe langa el? Pai sa vedem: un Amarone, un Supertoscan din 2010, ceva Bordeaux tot din 2010, vreo doua Languedoc-uri proaspat scoase de la baric (din 2011 si 2010), o bagatela de Flamboyant autohton, etc. Mai lipsea un Shiraz de Barossa si un Zinfandel de Lodi si plutonul de executie era perfect.

Daca vrei sa stergi pe jos si cu albul facut in acelasi stil, ii tragi un asamblaj autohton (SB+FA, parca) din 2009 si un Riesling nemtesc proaspat, cu aciditate la maxim. De ce nu si un Chardonnay baricat de Australia sau un Gewurztraminer de Alsace? Mister…

 

Practic asa esti cumva 99% sigur ca in blind vinul pe care vrei sa il desfiintezi va parea apa de gura in comparatie ce are pe langa el. Pentru restul de 1% si ca sa fii linistit ca ai controlat toate variabilele organizezi tot evenimentul dupa lasarea intunericului, la o lumina difuza, la incheierea programului, langa bucatarie, intre doua tigari.

 

Si incepe degustarea: pac desfaci sticlele si torni in pahare toate vinurile. In blind…si ceri celor prezenti sa puncteze in “context”. Acum sincer ce sanse poate sa aiba in blind un Rioja Old School din 2001 intre (dupa?) un Amarone, un Supertoscan, un Flamboyant si 2 Languedoc-uri de 2011? Din punct de vedere oenologic e executie ca la carte. Din rea vointa sau din ignoranta. E ca si cum ai pune la start un Mercedes Gullwing de prin ‘50 cu un Ferrari, un Lamborghini si un Aston Martin de ultima generatie. Este ca Mercedes-ul va iesi pe ultimul loc si concluzia ar fi ca e un “jaf” de masina? Esteeeee….

 

Teoretic, pe parcursul evenimentului cineva ar fi trebuit sa ridice problema ca nu e tocmai kosher sa pui un astfel de vin in linia respectiva de degustare si ca il dezavantajeaza clar contextul. Dar ghinion de nesansa, era “blind” si asa s-a nimerit sa fie. In plus bunele maniere spun ca nu te apuci sa te iei in gura cu gazda si sa ii strici dispozitia si “organizarea”. Deci sa fim intelegatori cu cei care stiau despre ce este vorba si condescendenti cu altii care probabil habar nu aveau.

 

blind-tasting

credit @www.genesismoss.com

 

Asa ca, pentru a nu jigni probabil gazda sau considerand normala alinierea de mai sus, toata lumea a mers in “blind” ca la poker. Iar concluzia serii a fost prezentata a doua zi triumfator de catre amfitrion, in numele intregii adunari: “Vinul respectiv e varza dom’le! El si cu toti aia carora le place si au mai avut si tupeul si nesimtirea sa scrie ca le place. Niste prosti! TOTI!!!!! GURAAAA!!! COMENTEZI?”

 

Trecem peste faptul ca vinul de care facem vorbire are vreo 95 de puncte Wineadvocate (aka Parker) si sare lejer de 90 de puncte in mai toate opiniile specialistilor de pe afara care l-au degustat. Dar probabil nu l-au incercat de fapt, au fabulat sau bineinteles, nu se pricep. Pentru ca “Dom’le la mine, la degustarea (bauta de socializare repet) in blind, acolo,intre un Amarone, un Supertoscan si imediat dupa un Flamboyant, nu ne-a placut. Restu’? Niste prosti, ce ma intereseaza pe mine de ei…” Este exact aceasi mentalitate pe care o aud de la cei care beau Babanu sau vin de tara: “Bah daca noua ne place? Plecati dracu’ cu prostiile voastre scumpe si chimizate de aici!” Trist, foarte trist….

 

Daca ma intrebati pe mine, un ignorant bineinteles, probabil v-as fi spus ca daca vrei sa faci degustari cu Rioja Old School din 2001 (si de fapt cu orice vin) trebuie sa ai vinuri din acelasi stil (nu prea mai sunt multe din pacate) si preferabil din acelasi an. Astfel, pus in contextul potrivit, probabil ar fi fost sanse sa intelegi si vinul… Dar ce stiu eu?

 

Ce s-a organizat acolo? O degustare? Cei mai slabi de inger cu siguranta vor crede chestia asta, cei care au mai baut ceva vinuri si au mai citit ceva carti probabil vor recunoaste o inofensiva bauta tovaraseasca cu toate atributele ludice specifice momentului. Am facut si eu cateva la viata mea, dar nu am desfiintat vreun vin pe baza lor. De altfel in tara in care concursurile de vin se organizeaza prin  hoteluri si degenereaza (din relatarile celor prezenti la fata locului) in betii orgiastice, probabil nici nu vor fi multi care sa isi dea seama (d-apoi sa strige) ca imparatul e gol. Ca asa e in tenis….

 

Pe scurt si pentru viitor: cine vrea sa mai organizeze executii de genul acesta stie ce are de facut. In loc sa judece un vin in contextul in care a fost creat, incropeste el un altul. Si atunci, cand se porneste de la reavointa, nu cred ca exista vin pe lumea asta care sa nu poata fi terfelit. Poate doar Petrus? Dar ia sa luam unul de prin 2011 si sa il trantim intr-o serie de Rioja Old School din 2001? E? Nu va parea un pic asa, nelalocul lui?

 

Oricum toata “organizarea” imi aduce aminte de practicile fostei Securitati care te chema pe la vreo petrecere nevinovata, iti punea o fata in brate si apoi iti facea poze. Doar ca de data asta e vorba de un pahar din vin si ceva cartoane cu cifre…vechile obiceiuri mor greu pe la noi.

 

Una peste alta, cum spuneam la inceput nu am nici o treaba cu frustrarile si conflictele personale ale fiecaruia, dar pacat de vin ca a cazut la mijloc. Asa e cand comparam mere cu pere. Repet din ignoranta sau din reavointa.

Vorba domnului (inca) presedinte: “Nu stiu daca e bine, domnu’ chestor…nu stiu daca e bine…”

 

45 responses so far

45 Responses to “Cum sa executi un vin! Studiu de caz autohton…”

  1. Sommelieron 19 Dec 2014 at 9:57 AM

    Ce sa spunem domle…niste neavizati astia care l-au gustat. Daca vinul are 95 pct Parker, neaparat trebuie sa fie bun. L-au asezat langa Amarone ?i Supertuscane…culmea! Nu face fata? Incredibil…Dar deh..cine are Wset-ul si scrie despre vin este mai avizat decat cine munceste in industrie de vreo zece ani. Stim, stim…traim in tara hartiilor..! Noi sa fim sanatosi.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Sommelier, Haideti ca de sarbatori putem sa lasam frustrarile deoparte si sa mai incercam sa intelegem si alte puncte de vedere decat pe ale “oamenilor muncii din industrie”
    Acum sincer, la cum arata industria de la noi nu cred ca e cazul sa va faceti un titlul de glorie din apartenenta la aceasta.
    Dar, ce stiu eu, sunt doar un neavenit cu diploma, nu-i asa? N-am scoala vietii in industrie…ma scuzati…

    [Raspunde]

    Cosmin Reply:

    @Sommelier, Ahhh… eterna poveste “nu joaca fotbal, nu stie / nu are dreptul sa comenteze”.
    Ce sa mai zic de niste amariti ca Mourinho (jucator mediocru), Ferguson, Hitzfeld, Capello, etc.
    In industria in care lucrez eu, am vazut destui indivizi cu doctorat, care lucreaza de 30 de ani, si care iti trintesc cite una, de te miri de unde au scos-o. In ciuda anilor de experienta…

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Cosmin, Eh…clasica poveste…”nu are pardesiu verde” sau “sapca rosie”…

    [Raspunde]

    alexander Reply:

    Cu certitudine ca cine are WSET nivel 3 stie cat de cat ce spune in materie de vinuri. Cu certitudine ca nu si-a luat nivelul 3 ca Ponta doctoratul sau ca altii diplomele de som(m)elieri ….pe la Vinexpert am auzit ca au scos pe banda rulanta vreo 100 de bucati som(m)elieri. Oare unde-s baietii astia scosi pe banda rulanta pe fonduri europene? Sa ne recomande si noua o salata de rosii cu vin alb sau o cafea cu vin rosu. 🙂 🙂 🙂

    [Raspunde]

    alexander Reply:

    … 🙂 🙂 🙂 asta-i geniala…..ma uitam acuma pe facebook la un som(m)elier, mandru nevoie mare de trabucul lui Cohiba si cu vreo 2 pahare de vin in fata….oare atunci le evalua? Printre 2 fumuri de trabuc? 🙂 🙂 🙂

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @alexander, E atitudine clasica pe la noi…

    [Raspunde]

  2. cristion 19 Dec 2014 at 10:28 AM

    …Acuma si cu munca asta in “industrie” , ca sunt 10 ,3 sau 100 de ani , poate sa fie degeaba ..dom’ Sommelier .

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @cristi, cum spuneam, sa fim mai buni, mai intelegatori…
    Poate ca data viitoare dl Sommelier (apropo in romana e cu un “m”, daca tot suntem asa mandrii de industria in care lucram) ne spune si cum il cheama…ca asa somelieri sunt foaaaaaarte multi, stim cu totii…
    Daca ar fi sa fac un “educated guess” as spune ca e Stefan de la Cotnari…data viitoare sa isi dea si numele ca nu se supara nimeni. Doar nu lucram in industrie, nu? 😉

    [Raspunde]

  3. Bogdan Raulon 19 Dec 2014 at 3:49 PM

    Am citit articolul si nu m a surprins chiar deloc faptul caci in respectiva degustare au fost introduse vinuri cu diferite(foarte)stiluri de vinificare din decenii diferite,cum nu ma mira faptul sa gasesc persoane care jurizeaza concursuri in domeniul ospitalitatii respectivii nefacand parte niciodata din aceasta tagma.Ce mai?,din moment ce un fost conducator de utilaj agricol ajunge Dom’ Presedinte?,sa nu mai vorbim caci “aici e tara hârtiilor”.
    @Sommelier,crede-ma nu conteaza? care sunt anii munciti ci calitatea muncii pe care o prestezi,sa nu mai punem la socoteala calitatea produsului pe care-l reprezinti!!!
    @Dan,nu cred ca chef,ar trebui sa fie scris sef ????.
    Frumos Articol.Felicitari Dane!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Bogdan Raul, mersi Bogdan, traim cu aceleasi realitati. Cum spuneam mai sus, eu unul nu as fi foarte mandru sa ma declar ca facand parte din “industrie”. Din pacate…
    Si apoi apelativul “industrie” pe care multi dintre cei din interior il asociaza lumii vinului autohtone este usor (auto)peiorativ si arata exact ce parere au despre ei si despre domeniul in care lucreaza.
    Dar, mergem mai departe, cu bune si cu rele!

    [Raspunde]

  4. George Miteaon 19 Dec 2014 at 4:42 PM

    ‘Na ziua! Dragilor, in calitate de motiv pentru care s-a organizat aceasta degustare (chiar sunt magulit, rosesc un pic), ca sa mi se demonstreze ca acest vin e de rahat si prin consecinta chiar eu, cel caruia i-a placut. Si mi-a placut tare de tot, asa incat privesc cu detasare orice incercare de a fi convins de contrariu.
    Ca e posibil ca o sticla sau alta sa fie defecta sau dintr-un lot mai nereusit, asta n-am de unde sa stiu ca n-am acasa baxuri-baxuri de Tondonia Reserva pe care sa le incerc cand mi se nazare, dar sentimentul de vin mare pe care l-am trait cand am baut sticla (am baut-o, da. pe toata!) nu mi-l poate lua nimeni. Poate nu-i un vin pe placul tuturor, dar nici eu nu-mi doresc sa fiu pe placul tuturor, asa ca nu vad o problema.
    Vinurile alese pentru degustare denota ca totusi Cesar Filip se pricepe la vinuri. Sunt alese pe spranceana ca sa eclipseze un vin mai matur si mai delicat prin natura. Ce ma amaraste e ca toate vinurile astea meritau o soarta mai buna decat sa serveasca drept pluton de executie pentru un altul si singur cam de asta nu ma dau in vant dupa degustari. Una e sa bei vinul pe indelete, alta sa-l pui pe fast forward intre alte 7. Una e sa stai de vorba cu cineva indelung si alta e sa-i spui doar salut, sa dai mana si sa mai saluti alti 5.
    In fine, simt un mix de compasiune si dezgust, atenuat doar de rationala pozitie pe care au luat-o unii din confratii mei in ale vinului.

    [Raspunde]

  5. alexanderon 19 Dec 2014 at 5:11 PM

    Ma bag si eu ca musca-n lapte 🙂
    Am intrat pe pagina lui Parker (mentionez ca sunt Parker-ist) ai am vazut ca vinul respectiv e recomandat a se bea intre 2012 -2030 si are 95 puncte. Daca ai cat de cat memorie olfactiva si ai gustat cat de cat niste vinuri la viata ta, e imposibil sa nu recunosti calitatea/valoarea unui vin, indiferent de celelalte vinuri din degustare.
    Afirm si cred acest lucru, deoarece, saptamana trecuta am facut o degustare in orb cu 3 prieteni (iubitori de vin, nu din industrie) si am avut un Gigondas (100 Parker), Chateuneuf du Pape (94 Parker), Gigondas (locul 2 in Top 100 WS anul trecut), un SuperTuscan (96 Parker), un Malbec/Cabernet (The best in Show in Decanter acum 2 luni) si un Gran Rezerva Carmenere (90 Parker).

    Clasament final? Gigondas-urile pe primele 2 locuri !!!

    Asa ca, nu-i chiar asa cu vinurile dintr-o degustare – valoarea se recunoaste daca ai termen de comparatie.

    Ca daca nu ai termen de comparatie, te apuci sa scrii pe bloguri de Cavele alea absolut lesinate de prin Lidl si sa le dai note de trecere. Am degustat intamplator cu un prieten implicat in industrie, Cavele astea din Lidl in acelasi timp cu un Jane Ventura. Nici o legatura. Cavele alea din Lidl nu trec de 70 puncte pe cand un Ventura, lejer merge peste 85 puncte.
    Mentionez ca n-am nici o treaba nici cu Lidl si nici cu Jane Ventura.

    Acuma ca fiecare e cu “dreptatea” lui in lumea asta subiectiva, e una, dar sa fii fundamentalist, e alta.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @alexander, Ce sa zic, ne bucuram cu totii ca degustati puncte Parker..:D Cred ca stii deja ca nu sunt un fan al punctelor.
    Aici oricum nu a fost vorba de vin sau puncte, ci de platitul unor polite. Vinul a fost o victima colaterala…si de aceea am si scris despre incident.

    Relativ la piata authotona de spumante si ce gasesti prin marele retail, Cavele din Lidl se invart lejer in jur de 80p si alea date cu parcimonie. Oricum oamenii sunt foarte profi, au echipa de vreo 3 MW care le degusta si le selectioneaza vinurile plus consultanti autohtoni. Doar pentru ca scrie Lidl pe magazin nu inseamna ca vinul automat este slab si ca iau ce prind de pe afara. in materie de vinuri nu confunda Lidl cu retailul mare de la noi…sunt doua lumi si filozofii diferite.

    Diferenta dintre Arestel Extra Brut sau chiar Amorany si Jane Ventura nu e de 15p clar…poate de vreo 5. Am baut Jane Ventura; iti recomand sa incerci o Gramona sau Raventos, s-ar putea sa te duci mai jos cu punctajul la Jane Ventura…:D

    In concluzie, la vin totul e relativ si reperele se schimba. Important pentru mine este sa judec in context si cu cat mai multa obiectivitate. In contextul pietei, al vinului, al anului, al stilului, etc…

    [Raspunde]

    alexander Reply:

    Mda…, nu degustam puncte Parker, degustam si vinuri punctate de Parker cand avem ocazia. Sau de Jancis, sau de WS, sau de Decanter. Sau chiar si de Berbecutio 🙂 🙂 🙂 Mai ales Stirbey. Lui nu-i place, noua chiar ne place. Si sigur ca pe baza experientei fiecaruia, suntem sau nu suntem de acord cu punctajele lor 🙂

    De vreo 8 ani de cand am inceput sa inteleg ce-i cu vinurile, destul de rar m-am inselat cu Parker. E ca si cu ghidul Michelin la restaurante: daca mergi in Hamburg, sa zicem, si vrei sa mananci bine, iei un restaurant recomandat in Michelin (recomandat, nu neaparat cu stele), te costa cat in alt restaurant si nu risti nimic.

    Crede-ma ca a fost o experienta memorabila sa degustam (pardon, sa bem) asemenea vinuri. Mai ales ca preturile vinurilor au fost rezonabile in raport cu calitatea: Gigondas-ul de 100 pcte a fost 70 Euro iar argentinianul a fost 25 Euro.

    Platit sau neplatit polite, nu pricep cum de comesenii nu au recunoscut valoarea vinului spaniol. Inteleg ca degustarea a fost in orb si fiecare a punctat ce a considerat.

    Am degustat destule vinuri din Lidl si cateva intr-adevar au un RPC bun. Cateva.

    Multumesc de recomandari 🙂 Intamplarea face ca in urmatoarele 2 saptamani sa fiu in Spania, asa ca o sa am un focus pe Cave. Si o sa caut si vinul care a generat aceasta disputa 🙂 Apropo de spaniole – incearca Muga daca ai ocazia. Din cate stiu, nu este in Romania.

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @alexander, Am baut Muga Reserva…mi s-a parut intre cele doua lumi, intre old school si modern. Bun vinul!

    [Raspunde]

    George Mitea Reply:

    @alexander, Eu am gustat si cave mai bune, din acelea cu +90 pct Parker sau Penin, inclusiv Jane Ventura, si dupa mine brutul si extrabrutul Arestel sunt ok. Atât de ok, încât beau un brut chiar acum la un mini-revelion unde am recomandat vinurile. Nu vad oameni suparati, dimpotriva, iar cel responsabil de buget pare chiar multumit.

    [Raspunde]

    alexander Reply:

    Sa va fie de bine! Din punctul meu de vedere, tot lesinate sunt.

    Ma uit pe blogul tau si mi-a venit in minte un scriitor, Alex Stefanescu, care avea la un moment dat o rubrica saptamanala unde facea recenzii doar la carti proaste. Ma intrebam la vremea respectiva ce sens are sa citeasca atatea carti proaste (vreo 52/an !!!). La un moment dat s-a plictisit si a renuntat, probabil ca si-a dat seama ca e posibil sa nu mai poata distinge intre valoare si non-valoare, cantonandu-se doar in critica din zona mediocritatii.

    Fara nici o malitiozitate sau dorinta de a te jigni, imi pun aceeasi intrebare:oare ce te face sa recenzezi atatea vinuri proaste cand exista atatea vinuri bune in lumea asta?
    Asta deoarece nu prea sunt dese vinurile pe care sa le punctezi cu peste 90 puncte.

    Apropo – cum poti sa dai puncte si sa-ti antrenezi “olfactivul” daca te duci la targuri (in speta, ultimul Good Wine), fara sa degusti vinuri din alte tari? Imaginea mea despre perspectiva reala asupra vinurilor este a unor cercuri concentrice: cu cat treci intr-un cerc mai mare, cu atata esti mai in masura sa punctezi corect. 🙂

    [Raspunde]

    Ciprian Reply:

    @alexander,! Aici sunt viziuni diferite asupra problemei. Eu nu degust puncte, ci vinuri. Am baut destule cu peste 90 pct si n-am ajuns la aceeasi concluzie. Pt ca fiecare are papile diferite. Nu sunt multe vinuri peste 90 de gasit? Din contra, in ultimii ani asist la o inflatie a punctelor in domeniu. Si sa fim seriosi, nu are legatura doar cu o crestere in calitate ci mai ales cu un motiv pur comercial. Eu nu mai cred in mos craciun demult. Cu Lidl nu prea intelege mai nimeni ideea dar nu am chef sa mai repet aici.

    [Raspunde]

    alexander Reply:

    Corect, tocmai spuneam pe o alta postare ca degust vinuri :), punctate de unii sau altii, sau nepunctate.

    Ma refeream strict la blogul respectiv unde nu prea am vazut punctaje peste 90 pcte.

    Pe de alta parte, la cate vinuri bune sunt in lume , nu ti-ar ajunge 10 vieti sa le gusti pe toate. De aici si nevoia de ierarhizare, relativa, evident.

    [Raspunde]

    George Mitea Reply:

    @alexander, ce sa zic, sunt alte bloguri care scriu numai despre vinuri extraordinare, cum ar trebui sa fie un +90, asa ca ai de unde alege. Pe de alta parte, fiecare bea ce î?i permite. Eu cump?r vinuri în speran?a c? vor fi bune sau foarte bune. Nu se întâmpl? asa întotdeauna, asta e. Apoi nu toat? lumea are 50,100,200 lei pentru un vin extraordinar. Oamenii normali tind sa guste vinuri normale. Ei nu au dreptul sa fie informa?i? Pentru aceste vinuri nu exista rating? Un vin de 82 pct e cumva de nebaut sau inexpresiv? Eu nu cred ca asa stau lucrurile. Iar de GoodWine – ul recent, î?i mul?umesc ca ma cite?ti cu aten?ie. Insa nu întotdeauna timpul îmi permite sa gust foarte multe vinuri. Dar am gustat destule importuri la alte edi?ii. Oferta de informa?ie este vasta oricum. Dac? cineva a?teapt? ca blogul meu sa fie un factotum al vinului, ma tem ca va pleca dezam?git. Iar dac? ai acces la atâtea vinuri extraordinare poate n-ar fi o idee rea s?-?i împ?rt??e?ti impresiile. Dac? n-ai unde, le pot g?zdui eu. Toate bune!

    [Raspunde]

    alexander Reply:

    @George, este evident ca acea de-gustare a fost o exceptie…sincer, mi-ar place sa-mi permit sa beau doar vinuri de genul respectiv. In general, gasesc vinuri intre 30 si 50 de lei care-mi satisfac pretentiile. La fel de evident este ca am adus in discutie acea de-gustare pentru a o putea compara cu “executia publica” de care se vorbeste aici. Surprinderea mea este ca oamenii n-au recunoscut valoarea respectivului vin. O sa-l gust si eu in urmatoarea perioada si atunci ma voi putea pronunta.

    Iti multumesc sincer pentru oferta de gazduire pe blogul tau. De multe ori m-am gandit sa fac acest pas de a incepe un blog unde sa-mi impartasesc aventurile din lumea vinului (si har Domnului ca am avut multe. Dar chiar multe). Stii de ce nu am facut-o si nu o fac? Pentru ca nu m-am simtit sufficient de pregatit sa-mi asum treaba asta. Eu in raport cu mine, evident 🙂 Dar, cand vad pleiada autohtona de “punctatori” din cercul cel mai mic cu putinta, uneori chiar ca ma revolt. Nu ma refer la tine.

    Raman la parerea mea referitoare la cercurile concentrice. L-as intreba pe Dan unde se vede acum, din punct de vedere al intelegerii vinului raportat la intelegerea pe care o avea inainte de a ajunge la nivelul 3 WSET? Cat a contat pentru el aceasta experienta?

    Apropo de malitiozitate: este evidenta din partea ta in postarea care ma priveste. M-am referit in postarile mele la fapte si nu la persoane si am postat doar acolo unde am crezut ca exista sansa unui dialog care sa duca la un progress in intelegerea vinului.

    Si de final, apropo de relativism:
    – am avut sansa sa particip la o masa unde o proaspata MW isi sarbatorea titlul proaspat obtinut. O serveste cineva cu un vin si o roaga sa-si spuna parerea – ea il gusta si-si exprima admiratia pentru acel Carignan. Era un Cabernet 🙂 ….se-ntampla si la case mari 🙂 🙂 🙂 nu doar la Berbecutio cu Stirbey 🙂

    [Raspunde]

    George Mitea Reply:

    @alexander, n-am avut inten?ia sa fiu mali?ios mai sus. Pot fi ironic îns?, uneori. Oricum oferta e ferma ?i lipsita de malitie. Apropos de Tondonia, ultima oara când am fost în Spania se g?seau în Eroski ?i Carrefour. Dac? nu- Decantalo.com! Te a?tept cu impresii

    [Raspunde]

    alexander Reply:

    Eh, acuma…in contextul dat, diferenta dintre malitiozitate si ironie e nesemnificativa . Dar asta e, fiecare cu abordarea lui.

    Inca o data multumesc pentru oferta dar, dupa cum spuneam mai sus, not yet. Mai vedem in viitor ce si cum.

    Cu certitudine ca o sa-l caut si cu certitudine ca o sa-l si gasesc. Pe vinul mult dezbatut. Si o sa-l de-gust in comparatie cu alte 2,3 vinuri apropiate (ca stil, an, terroir,etc). Si cu certitudine ca o sa-mi spun parerea. De preferinta pe acest blog deoarece nu doresc sa intru in polemica pe care o ai cu cel caruia nu i-a placut vinul. Dupa cum spuneam, mi se pare jalnic sa atacam persoane si nu fapte. Ca refuz sa cred ca ar exista Pont-isti pe-aici 🙂

    [Raspunde]

    George Mitea Reply:

    @alexander, fair enough! Î?i doresc o vacanta pl?cut? ?i cat mai multe vinuri uimitoare în Spania!

    [Raspunde]

    alexander Reply:

    Am degustat vinul mult dezbatut impreuna cu un Lan Rezerva, Beronia Rezerva si Coto de Imaz Rezerva. Toate cam pe acelasi nivel de pret, cca 20 Euro. Degustare in orb, 4 oameni apropiati de vin. Tondonia era 2002. Din pacate nu s-a putut bea: oxidat, culoare orange, fara consistenta, un dezastru absolut. Am dezvelit ulterior sticlele si am tot analizat Tondonia, dar efectiv eu nu am inteles ce-i cu vinul asta. Ca-i stil vechi, OK, dar culoarea era orange clar si mirosul si gustul 100% de oxidat. Ceva nu-i in regula cu anii vechi la vinul asta. Chiar am devenit curios si in Martie o sa am ocazia sa aprofundez putin problema. Asta e.

    Dan Micuda Reply:

    @alexander, Acum chiar m-ai facut curios…
    Eu cred ca mai am o sticla de 2002 prin casa. O sa o desfac de curiozitate…
    Acum cateva luni am baut Bosconia 2003 luat de pe net si era ce trebuie. Plus ceva Rosado si Gravonia anul trecut prin primavara,parca, toate ok pentru stil.

    alexander Reply:

    Apropo….JB-ul face 89 de puncte 🙂 🙂 🙂

    Sarbatori fericite la toata lumea si vinuri bune!

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @alexander, sunt dator cu un raspuns relativ la intrebarea ta de mai sus. Da, in mod clar mi-a deschis cateva perspective noi pe care nu el aveam in privinta anumitor stiluri de vinuri. Un exemplu ar fi sherry, un univers pe nedrept neglijat de piata actual din motive de trenduri si tendinte. Si mai sunt si altele.

    Dar pot sa te asigur ca un pasionat de vin isi poate largi orizontul si fara WSET. Daca iti place un subiect, un stil de vin, o regiune si te lasi purtat de ele poti sa ajungi mai departe chiar de un MW. WSET, MW si altele nu fac decat ceea ce face in general educatia: sa puna intr-o singura poza toata bucatile disparate ale puzzle-ului si sa te forteze sa abordezi subiectul vin intr-o maniera cat de cat “reglementata” (nu stiu daca e cel mai fericit termen). Sa faci niste conexiuni si sa mai capeti niste perspective.
    Eu de unul singur nu le-as fi facut, desi au fost topic-uri la care eram lejer ca nivel de cunostinte peste materialul respectiv, viziunea si stilul de abordare si ordonare al informatiilor m-au ajutat. Sa zic ca acolo mi-a folosit sa imi pun mai multa ordine in informatii…
    Dar au fost si topicuri, (si nu putine) unde am completat masiv cunostintele pe care le aveam. Mai ales la Lumea Noua.
    Pe scurt, asa cum spun tuturor, experinta WSET ajuta, dar nu te face cunoscator. Daca nu ai pasiune si interes fata de subiect faptul ca memorezi niste informatii fara sa le pui in context si bei niste vinuri fara sa vrei sa intelegi ce este in spatele lor nu iti aduc nimic in plus.
    Mie personal mi-a demontrat inca o data cat de complexa si vasta e lumea vinului si mi-a insuflat un sentiment de retinere, ponderare si cercetare a contextului (chestie esentiala) cand vorbesc de un vin sau altul.
    Si asa cum scriam intr-o postarea acum ceva timp, mi-a intarit convingerea ca punctele nu au ce cauta in lumea mea si nu se potrivesc viziunii mele despre vin. Sunt utile dar doar intr-un context restrans si limitat, ele mai mult limitand decat ajutand viziuena asupra vinului.
    Sper ca nu am fost prolix si se intelege destul de clar ce am vrut sa spun…desi nu e usor de explicat.

    [Raspunde]

    alexander Reply:

    Pai, e cam ce spuneam cu cercurile concentrice – te ajuta sa sa-ti maresti aria de expertiza. Pe de alta parte, cred ca ai descoperit cu ocazia WSET-ului ca lumea asta e absolut fabuloasa. Diferitele expresii ale terroir-ului pentru acelasi soi de vin mi se pare ceva fascinant. De exemplu, de vreo 2 luni, ma pasioneaza un soi absolut incredibil – sangiovese. Ma intreb cum poate acelasi strugure sa aiba atatea expresii – de la taranescul Chianti Rufina la feminitatea unui Rosso bun, de la seriozitatea unui Chianti Classico la forta unui Brunello, de la felinitatea unui sangiovese din Australia la un Chianti easy to drink. Toate facute de sute, poate mii de producatori. Din punctul meu de vedere, e unica, sansa asta de a descoperi intr-o viata cat mai multe posibil. E una dintre marile frumuseti pe care ti le ofera vinul. Avea un prieten de-al meu o vorba – la vinuri, daca poti sa ai cateva mii de amante intr-o viata, e perfect.

    Iti spuneam mai demult ca ma bucur sincer ca ai facut WSET. Ar fi bine sa-l faca cat mai multi dintre cei implicati in fenomen. Da, ai dreptate cand spui ca iti pune in ordine puzzle-ul, dar ca sa aiba ce pune in ordine, sunt necesare elementele. Elementele insemnand pasiunea, dorinta de cunoastere sau interesul pentru fenomen.

    Revin cu spaniolele la un moment dat!

    Iti doresc Sarbatori Fericite!

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @alexander, Multumesc la fel!
    Exact analogia de la Chianti poti sa o faci si pentru Tempranillo de exemplu sau pentru satele grecesti care aproape fiecare au soiul lor de struguri.
    Doar intr-o tara din Lumea Veche sa stai (si nu neaparat Spania, Franta, Italia sau Germana) si nu iti ajunge o viata sa intelegi vinurile si soiurile de acolo.
    Pana la urma cred ca uneori nu iti ajunge o viata sa intelegi o parcela de vie (traditia pe care e construita Burgundia e cel mai bun exemplu), dapoi un soi plantat in mii de locuri diferite si vinicat in maniere diferite.
    Intr-adevar lumea vinului este socant de complexa si paradigma se schimba de la un an la altul o data cu conditiile de clima ale anului respectiv.
    Si cu cat citesti/bei mai mult cu atat iti dai seama cat de putin stii si ai tendinta sa o iei mai usor cu sentintele si declaratiile dure…pe scurt, e interesant si provocator.

    [Raspunde]

  6. Razvanon 19 Dec 2014 at 9:51 PM

    Dane, daca-as fi eu Sommelier, te-ai linge tu pe bot de poze pe FB cu Tata! :)))

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    Surprinz?tor, am si cu Fiul…;)

    [Raspunde]

  7. Stefan Ton 19 Dec 2014 at 11:54 PM

    Salutare domnilor.

    Ca sa ma bag si eu in discutie, (ca in seama am fost deja bagat) ar trebui sa precizez ca monsieur sommelier nu este subsemnatul, care nu prea are timp de carcotit despre degustarile altora si mai mult se plimba prin tara(dupa cum se vede pe FB :D)

    Daca Bogdan Raul este cel adevarat, tin sa-i amintesc cine l-a primit cu prietenie si caldura, chiar daca nu ne cunosteam deloc, cand a venit in vizita prin Toscana. De cand si-a facut roll-up cu propia imagine, a cam uitat de unde a plecat si cine l-a indrumat pe cand era un tinerel ce degusta vinul de buturuga decantat…mno tipicisme de la noi.

    Dan, daca ne-am contrazis pe tema “brett” inseamna ca avem scoli si opinii diferite. Asta de obicei aduce calitate in orice domeniu de activitate. La vinuri cu siguranta mai este mult de munca dar consider ca directia este cea potrivita. “Tirul” se poate ajusta si pe parcurs.

    Rosesc si eu din varful urechilor cand se scrie despre mine pe blogurile de specialitate si chiar m-am emotionat nitel…dar a trecut.

    Sa ne auzim cu bine dupa sarbatori.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Stefan T, Stefan, pentru ca in viata si in vin nimic nu este sigur eu in general lucrez pe probabilitati cand fac “educated guess”-uri. Si intr-un domeniu si in altul…

    In cazul de fata, iti spun cum am ajuns la PRESUPUNEREA respectiva, ca sa nu crezi ca te-am ales la intamplare sau din reavointa (sau mai rau, din cauza discutiei cu Brett de pe Facebook care nu are nici o legatura):

    IP-ul de pe care este facut comentariul respectiv este unul de RDS Constanta. As putea sa vad si cui apartine, dar nu asta este important. Comentariul a fost facut pe la 10 dimineata. De pe acelasi pseudonim mai am comentarii pe blog, toate cu acelasi un IP de Bucuresti (iarasi as putea sa aflu al cui este, dar iarasi nu este atat de important la momentul actual).

    Scenariile si probabilitatile sunt urmatoarele:

    1. fie este vorba un sommelier care imi citeste blogul, mi-a mai comentat pe el cam in aceeasi nota, sta prin Bucuresti mai ales, dar a avut o degustare la Constanta joi seara (putem verifica pe Facebook, stii pe cineva?!?), s-a trezit vineri dimineata, mi-a citit articolul si a scris comentariul respectiv si apoi “s-a simtit minunat pe Autostrada Soarelui”. Probabilitate 90 %
    2. fie exista un sommelier in Constanta care imi citeste regulat blogul, imi comenteaza pe el, care mai vine (foarte des) si prin Bucuresti si care pur si simplu s-a trezit vineri dimineata cu un chef nebun sa citeasca postarea lui Dan Micuda si sa ii traga un perdaf in comentarii. Probabilitate 10 %

    Nu exclud sa fi facut o presupunere eronata. Daca din victima conjuncturii te inscrii in cei 10% si eu am gresit imi cer scuze.
    Dar in virtutea celor 90% pot sa te rog ca data viitoare sa comentezi cu numele tau. Nu ma deranjeaza polemicile si discutiile in contradictoriu, dar atata vreme cat interlocutorul meu stie cu cine vorbeste si eu as vrea sa stiu cu cine discut.

    P.S. IP-ul de Bucuresti despre care faceam vorbire mai sus este identic cu cel de pe care tocmai ai adaugat tu comentariul de mai sus. Un “educated guess” imi spune ca este IP-ul tau de acasa, de la Bucuresti. Iti fac un print screen sa te convingi?
    Asadar consider ca probabilitatea sa fii tu tocmai a urcat la 99%. Foloseste te rog data viitoare numele tau: sincer, nu ma supar si nu sunt razbunator.

    Toate cele bune!

    [Raspunde]

  8. Bogdan Raulon 20 Dec 2014 at 10:02 AM

    Salutare tuturor,
    Da,este Bogdan Raul pe care zici ca “l-ai primit cu caldura in Toscana”.Cu siguranta nu am ramas îndatorat si a fost o placere sa cunosc acel Stefan.In fine raportat decantarii vinului de buturuga se poate ca din Greselile tineretii sa învatam multe.Stefan,faptul ca mi-am exprimat si eu opinia despre ceea ce se întâmpla “in industrie”(sa-l citez pe Dan),am facut-o deoarece sunt avizat sa o fac,as fi mai încântat sa întâlnesc persoane de genul lui Dan,realiste,decât personaje care încearca manipulare…………….
    Sarbatori Fericite!

    [Raspunde]

  9. Bogdan Raulon 20 Dec 2014 at 10:09 AM

    @Stefan T

    Daca erai realist,citeai articolul si nu încercai sa te eschivezi aducând in discutie “periplul tau prin tara..etc.”
    Pacat

    [Raspunde]

  10. cristimateon 20 Dec 2014 at 11:49 AM

    vad ca va bateti in public 😀

    unde a avut minunata degustare si cum facem sa fim invitati si noi, neavizatii :D?

    si pe bani, ca nu e chiar asa o mare problema sa contribui 🙂 uneori

    ref lidl; eu am inceput sa-i respect – au uneori vinuri bune la bani f buni, iar rioja a devenit unul din vinurile mele preferate

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @cristimate, asta nu a fost o degustare pentru publicul larg, a fost o executie organizata special pentru vinul respectiv si pentru cei care au scris despre el.
    Fa-ti cont de Facebook, inscrie-te in 2-3 grupuri despre vinuri si o sa gasesti in Bucuresti minim una pe zi…ai de unde alege acum!

    [Raspunde]

    cristimate Reply:

    @Dan Micuda,

    d-aia nu mai pot aia din spania
    pt Sommelier cu 2 de m 😀

    faceti vinuri bune si ieftine ca va sparg astia de afara; dupa ce ai dat pe un rioja in lidl 9,99 lei si e buna apoi iei unul de 20 lei si e foarte buna si iei o poshirca romaneasca de aceiasi bani iti garantez ca o sa iei numai rioja de atunci inainte!

    asa ca obisnuiti-va cu preturi de 3-4-5 euro cu vinuri bune altfel o sa va zboare competitia de pe rafturi

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @cristimate, Iti dai seama ca plang in pumni de doua zile….

    Vocea consumatorului…:D

    [Raspunde]

  11. Timofti Stefanon 20 Dec 2014 at 2:28 PM

    Baieti nu stiu cine sunt personajele in chestiune dar pe langa sacrificiul porcusorului din gospodarie m-am “sacrificat” sa nu rad de comentariile voastre… Dan sunt prin colinele Iasului si poate ma intorc pe la Mamaia de revelion si prin Bucuresti de Boboteaza … sa nu lungim prea mult discutia ca este deplasata … sa aveti vinuri bune dragilor ! :))

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Timofti Stefan, Stefan nu alege varianta cu pixelul albastru ca nu tine….:D
    Scot fisa cu comment-uri facute de pe acelasi IP din desfasuratorul blogului, o pun pe blog si pe Facebook si rugam un informatician sa ne spuna care ar fi sansele ca cineva sa iti foloseasca IP-ul sa posteze comentariile respective. Eventual sa iti sparga casa ca imi posteze mie pe blog…:D

    Ma bucur ca ne vorbesti din postura oficiala si te rog sa ti-o mentii si la comment-urile negative. Dupa cum spuneam si mai sus, nu e nici o problema.
    Putem discuta in contradictoriu dar sa stim macar cine suntem!

    [Raspunde]

  12. alexanderon 12 Jan 2015 at 9:29 PM

    OK, spune-mi care sint concluziile tale dupa ce-l deschizi.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @alexander, M-am uitat, am 98 si 2000…2002 cred ca e acum pe piata. Oricum fac rost de unul si ne auzim.

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply