Dec 08 2014

Cronica (carcotasului): Goodwine, decembrie 2014, partea 1

Published by at 3:06 AM under Degustari,Diverse,Goodwine

 

Dupa cum bine stiti in weekend s-a desfasurat un nou episod al celebrului serial (telenovele?) Suleyma…aaaah…Tanar si….ahhh….Goodwine! Asa cum am promis nu am dezamagit (sau invers?) nici de data aceasta: sambata la prima ora cand lumea (care nu expunea) de abia facea ochi prin asternuturi, eu spargeam usa la targ proaspat aterizat din capital industriei auto romanesti (nu, nu e Craiova).

 

Drept care mi-am pus dis-de-dimineata vesta de protectie (de fapt puloverul de protectie) si am purces la drum. De data aceasta costumatia blogerului a fost aisgurata de catre…el insusi si a constat intr-un pulover portocaliu (ca in vremurile “revolutiei” de acum 8 ani) sau in culorile vestei de salvare de la vapoare. Asta ca si fiu mai usor de identificat si extras din multime in caz de pericol. Din ciclul “la soare te puteai uita, dar la bloger ba”…

 

Inainte sa dam drumul la banda sa precizez ca nu am putut acoperi (din pacate) toate standurile, toti producatorii si (mai ales) toate vinurile. Asa ca daca nu am reusit sa trec pe la unele standuri, nu e din rea-vointa sau alte ganduri necurate, e din neputinta si lipsa de timp. Ne vedem data viitoare…

 

Acum sa revin si sa va insir obisnuitul pomelnic al impresiilor personale. Subliniez personale. Adica proprii si conforme gusturilor si perceptiilor mele. Altii s-ar putea sa fi perceput (si) altceva, chiar sunt curios de “feedback” de la voi.

 

Sa ii dam drumul, in ordine aleatoare (de fapt dupa cum mi le-am adus aminte):

 

Stirbey: stiti deja ca imi plac vinurile lor si v-am povestit de ele in timp asa ca o sa mentionez noutatile: a aparut un Negru 2013 foarte fructat, tanar si impetuos. Parerea mea ca i-ar fi prins bine la baric (si Oliver se uita cam trist la sticle :D), dar acum cel baricat se numeste Rezerva, iar acesta este cel de linie…ca sa tineti minte. Cert este ca celor care le placea deja Negrul acesta cred ca o sa le mearga la inima. Apoi am mai incercat un Rose spumant proaspat degorjat si bineinteles savuros: daca vreti ceva superproaspat de sarbatori e ceea ce (va) trebuie!

  

Via Sandu Cabernet

La Via Sandu am vazul CS-ul 2012 si noua eticheta, reusita dupa parere mea…imi inspira asa un film SF, gen ET sau Startrek. To boldly go… Eu am crezut ca 12 vine de la 12 luni in baric ca scrie si stejar dedesubt…de fapt era vinul din anul 2012. Care vin se prezinta foarte ok pentru cei aprox. 30-35 de lei cat se cere pe el. E unul din CS-urile cu cel mai bun RPC din piata: tipic, rotund, incarcat cat trebuie de fruct si cu tanini bine dozati si inblanziti pe final. Merge, daca il vedeti incercati-l!

 

La Avincis stiam si aici vinurile (Cuvee Andrei e la fel de bun, FR cu Pinot Gris e “safe bet as always”, Cuvee Petit e genul de Sauvignon de Franta care nu va dezamagi putinii fani ai stilului de pe la noi, iar Cramposia a iesit mai bine ca cea de anul trecut…va povestesc acum de la Timisoara). Acum am trecut in revista noutatea denumita Cuvee Grandiflora 2011 (nu ma intrebati de unde numele ca nu m-am lamurit…dar e de mare efect, mi-a ramas in minte): un asamblaj din baricuri selectate de Cuvee Andrei (CS) si Merlot cu o structura si un kick de tanini evident pe final si rar intalnit la vinurile romanesti care ii confera un potential de evolutie pe masura. E inca tanar, dar promite. Daca sunteti slabi de inima (gingie) si vreti ceva mai rotund si catifelat, luati Cuvee Andrei.

 

 

AverestiLa Averesti am trecut prin albele 2014, cu o Zghihara bombastica in nas (se vinde mai usor), un Aligote mai plinut in corp, dar cu o aciditate buna si un Sauvignon Blanc foarte competent, mai ales tinand cont de pret. Plus un Traminer 2014 cu rest de zahar corect si foarte bun de servit amatorilor de Grasa dulce. Din cate ma inteles pretul nu o sa sara de 20 de lei. Ca proba de tanc a mai fost un Rose din Cabernet Sauvignon (care am inteles ca va fi folosit in general la rose, zona nepermitand coacerea pentru un vin rosu decat in anii foarte prielnici). Impresia a fost tipica pentru de un CS necopt, cu mult “capsicum” (ardei rosu, kapia) si o aciditate debordanta, verde, inca din debutul evolutiei gustative, care probabil se va mai domoli in sticla. Sunt foarte curios daca vor apuca vreodata sa faca un CS veritabil si daca va avea caracteristica de “unripe” specifica celor din Africa de Sud. Mie chestia respectiva imi place, desi multi o considera “flaw”.

Per ansamblu la cele trei vinuri albe de linie din 2014, toate cu alcool in jur de 12%, impresia este ca au revenit la stilul olfactiv mai bombastic de la inceput, (ceea ce ajuta la vanzari pe la noi) iar vinurile pastreaza acelasi RPC excelent rar intalnit pe piata autohtona. Pentru 13-14 lei cat sunt prin marile magazine merita cu varf si indesat si daca veti nevoie de vinuri corecte si ieftine, in linie cu ce gasiti pe afara la banii astia (2-3 €/sticla) sunt alegerea potrivita. Eu unul as face etichetele mai colorate, mai tineresti, sa sara in ochi la raft si sa mai impulsioneze vanzarile. Sunt cam sobre si inchise si e pacat de vinuri. Gama de pe Locurile are etichete mai inspirate din acest punct de vedere.

 

Goodwine Averesti

La standul Averesti, un producator autohton cu picioarele pe pamant. Remarcati puloverul de care va spuneam in debut…Fotocredit@www.alinaiancu.ro

 

La SERVE am incercat “noul” Terra Romana Rose 2014 care mi s-a parut unul dintre cele mai reusite din ultimii ani…deh au fost si conditiile meteo care au ajutat mult din cate am inteles plus faptul ca fiind proaspat imbuteliat avea o nota cuceritoare de prospetime si vinozitate. In plus Millenium Alb 2013 a iesit bine, peste cele din ultimii ani, alcoolul de 14% fiind perfect integrat printre arome si corp.

 

La Budureasca am vazut noul Sauvignon Blanc 2013 de pe Origini, foarte competent si bine facut dar si foarte scump (in jur de 70 de lei?) Este bun, mai ales pentru un Dealu Mare, dar la banii acestia iei lejer New Zeeland chiar si la noi. In plus nici eticheta aceea neagra de pe gama Origini nu il ajuta foarte mult.

  

Chateau Odobesti Sauvignon Blanc 2013La noua crama Chateau Odobesti am completat un scurt chestionar despre vinuri (o initiativa buna care poate oferi feedback, ce e drept limitat, producatorului) si am degustat un Savignon Blanc 2013 cu eticheta de Bordeaux dar intr-un stil mai mult spre Odobesti. Oricum judecat in contextul zonei din care provine, e un succes. Pus in context national cel de la Averesti de exemplu e cam de doua ori cat el ca si calitate. Dar oamenii sunt la inceput si sunt curios cum vor aborda piata. Oricum Chateau Odobesti suna a Tenuta Colibasi…iar eticheta e in consecinta: Bordeaux+Odobesti=Love. Bordesti cum s-ar spune…

 

La Crama Ceptura am vazut doua albe de pe nou (re)branduita gama Cervus. Mie unul mi-a scapat legatura cu cerbul si combinatiile de cerbi pentru cele trei game, dar am retinut ca celor care nu le place cu cinegetica exista si varianta cu “14 zile in plus de soare”. Atat am inteles ca are Ceptura fata de alte zone. Bine nu ar fi avantaj competitiv doar pentru Crama Ceptura ca asa presupun ca de cele 14 zile mai beneficiaza si SERVE, Rotenberg sau Davino.

Oricum am remarcat si un glob auriu cu cifre de la 1 la 14 care se invartea psihedelic deasupra standului. Eu am zis ca e de discoteca…dar de fapt era soarele cu cele 14 zile in plus (sic!). Deh, atat m-a dus capul…

In rest vinurile corecte, mi-a placut Feteasca Regala, dar si Sauvignon-ul este ok mai ales pentru un Dealu Mare. Sunt pe drumul cel bun, dar mai au ceva pana la nivelul Purcari. Rosiile din pacate nu am mai apucat sa le vad si chiar eram curios sa le compar cu ale “fratelui mai mare” de la est.

Goodwine Crama Ceptura

Soarele deasupra Cepturei ….numaram cele 14 zile in plus impreuna cu conducerea!

 

Despre vinurile de la Purcari puteti citi aici si aici. Ca noutate am vazut Rose-ul 2014, (Rara si Cabernet?) cu tonurile proaspete si vioaie specifice unui vin proaspat iesit din fermentatie. Chestie pe care o impartasea cu cel de pe Terra de la SERVE. Oricum pacat ca nu e vara ca acum sunt excelente de baut genul acesta de vinuri proaspete. Dar probabil ca si la vara isi vor face judicios datoria. In rest m-am delectat cu un Negru de Purcari, despre care am mai scris. Ahhh…si Negru Vintage 2011, unul dintre cele mai bune vinuri baute de mine in acest colt de Europa. In rest puteti sa le admirati PR-ul si promovarea…care comparativ cu ce fac ai nostri sunt din alta poveste.

 

Tarabostes VartelyStandul comun al producatorilor din Republica Moldova (Purcari si Ceptura aveau standuri separate, dar participau cu Bostavan la standul mare al moldovenilor, interesanta pozitionare) arata exact cum trebuie sa arate un stand de targ profesionist si in totala antiteza cu “casutele” mici, meschine si “pe pamant” in care ceilalti cam faceau “puscarie” si se uitau cu jind. Dar deh, vorba cuiva de pe la targ: “la anul o sa stam afara, ca ocupa astia toata hala.” Poate s-or trezi si ai nostri in al 13-lea ceas. Oricum pe cei din Moldova ii astept si la anul…:D

In rest vinurile lor rosii (in afara de cele din grupul Purcari care fac nota aparte) erau cum le stiam de la Chisinau: intr-un stil oxidat, dulceag, fara aciditate si structura, rotunde si amorfe, cu fruct obosit, 90% in maniera parca “russian old school”. La rosii mi-a placut Tarabostes 2009 de la Chateau Vartely care era mai fructat, integrat si cu zvac de aciditate si tanini. La Albe in schimb mi-a sarit in ochi o Feteasca Regala 2013 tot de la Vartely surprinzator de bine facuta, de laudat si una Alba 2013 de la Vinaria din Vale, foarte serioasa, care in gust dadea spre structura mai teapana si ferma a unei Regale, pastrandu-si insa notele diafane de Alba in nas. Foarte interesante amandoua… Ah si a mai fost un asamblaj interesant de la Fautor, Illustro, despre care o sa va povestesc intr-un post separat impreuna cu alte vinuri de la ei.

 

Cam atat pentru astazi! Deja s-a lungit prea mult postarea. Restul vinurilor, impresiilor si trairilor in episodul doi, tot saptamana aceasta. Va promit!

   

P.S. (Later Edit):  Apropo de vinurile rosii din Moldova: in afara de cele numite mai sus mai exista vreo doua demne de remarcat: 5 elemente de la Equinox (nu au fost la targ) si Lupi de la Gitana. Cel din urma a fost la targ, dar la stand chestie foarte tare: sticla trona nedesfacuta pe masa si cand am intrebat de degustat ni s-a adus la cunostinta (eram cu amicul Razvan) ca mai sunt doar doua sticle si ca nu le mai desfac. Dar ca putem sa cumparam.

Noi nu ne pierdem asa usor cu firea ca stim cum e cu sticlele de “premium” de sub masa; mai fac si ai nostri de astea. Dar sa tii sticle pe taraba la vanzare, dar sa nu le desfaci e “next level”. Dovada ca imagine, imagine, dar mai e de lucrat la naravuri pe ici pe colo…:D Ca in orice mecanism bine pus la punct, tot omul ramane veriga slaba..:D

Ah si inca una tare: pretul era in jur de 80 de lei, adica cat am dat noi pe el in restaurantul uzbek din Chisinau.  Chiar un pic mai mult daca stau sa ma gandesc. Deci Goodwine se califica la capitolul  locatii HORECA Chisinau. Bun si asa…:D

   

9 responses so far

9 Responses to “Cronica (carcotasului): Goodwine, decembrie 2014, partea 1”

  1. EugenFon 08 Dec 2014 at 10:07 AM

    Salut Dane,
    Dl Stoica a aratat ca Grandiflora vine de la magnoliile (Magnolia grandiflora) inflorite de pe mosie. Asta l-a inspirat in alegerea numelui.
    Am remarcat si eu CAB 12 de la Via Sandu. Este foarte reusit.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @EugenF, Multumesc de precizare! Chiar eram curios!
    Nu am ajuns la cei de la Dragasani la seminar/workshop ca am fost la degustare la Petrovaselo.
    Detalii in postarea urmatoare…:)

    [Raspunde]

  2. Razvanon 08 Dec 2014 at 10:46 AM

    Ba, eu sunt convins – si daca nu-i asa, cred ca astfel ar trebui sa fie – ca numele cuvee-ului este inspirat dupa nuvela La Grandifolra, a marelui Gib Mihaescu – a carei actiune, daca tin bine minte, se petrece pe meleagurile Dragasanilor. Ca o picanterie, as zice ca “La Grandiflora” si “Craii de Curtea veche” ai lui Mateiu Caragiale sunt, dupa gustul meu, cele mai reusite opere in proza ale literaturii romane. Deci, de citit 🙂

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Razvan, “La Grandiflora” nu am citit, trec pe lista, dar la “Craii de Curtea-Veche” iti dau dreptate, e “must read”…:D

    [Raspunde]

  3. Razvanon 08 Dec 2014 at 3:16 PM

    Guys, plusez si eu aici, pe blogul care iti aduce rapid celebritatea, si il corectez putin pe EugenF: dl. Stoica a vorbit despre trei posibile origini ale numelui. Mai intai, Magnolia Grandiflora care exista si astazi din belsug pe aleile Dragasaniului, nu neaparat la dansul pe mosie. S-a referit apoi, cum bine remarca omonimul meu (o fi acelasi cu care ne completam si pe Oenologie in acest rastimp 😀 ), si la romanul lui Gib Mihaescu, era imposibil sa nu o faca, Gib este printre cei mai de seama fii ai Dragasaniului. Si in fine, un al treilea sens posibil, exista pe vremuri si o terasa in Dragasani, La Grandiflora, unde se presupune ca existau fie Magnolii Grandflora, fie trandafiri Rosa Grandiflora! A stat langa mine la Masterclass, am vorbit si in privat pe aceasta tema.
    PS: Dane, inca un gest de curtoazie, am facut aceste completari special pentru cititorii blogului tau!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Razvan, Multumim pentru precizari…stiam eu ca o sa aflu informatiile chiar daca nu ajung la workshop.
    Da, m-am inrosit deja… te trec pe carnetel…:D

    Razvan de mai sus = Razvan Jurca, acum la Recas, sigur il stii…

    [Raspunde]

  4. Razvanon 08 Dec 2014 at 3:27 PM

    Ok, iti aduc aminte cu prima ocazie de carnetzelul ala, fii sigur!
    Da, il stiu pe Razvan, tot respectul pentru el, il apreciez mult! Nu stiam de Recas, ii transmit ca le-am simtit lipsa, voiam sa vad si eu Selene CS asta nou… 🙂

    [Raspunde]

  5. Cristian. E.on 09 Dec 2014 at 11:12 AM

    Pe mine unul vinurile moldovenesti nu-mi spun nimic. ..Poate un Merlot de la Fautor mi s-a parut cat de cat ok. Purcari sunt prea scumpi la ce ofera. Potential au, dar nu stiu ce se intampla acolo…sunt gusturile diferite sau ce?
    Am incercat sa intreb pe un moldovean de la stand daca rara neagra este tot aia cu feteasca neagra si mi-a spus raspicat ca este cu totul altceva. (asta ca citisem niste articole aici si pe blogul lui George in care moldovenii sunt ferm convinsi ca este “altceva”). Oare Feteasca alba este “rara alba”?

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @Cristian. E., Rara Neagra = Babeasca Neagra….clonele mai difera, soiul este acelasi…
    Nu, Rara Alba e altceva…

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply