Nov 26 2014
Ce a zis Jancis Robinson despre vinurile romanesti, episodul doi…
Asa cum v-am promis luni, astazi “o sa va dau din casa” impresiile lui Jancis de la degustarea care a avut loc duminica dimineata. Ar fi trebuit sa fie o degustare privata, tete-a-tete, de soiuri romanesti impreuna cu reprezentantii producatorilor. Acestia ar fi avut ocazia sa o intrebe intre patru ochi (bine mai multi) pe Jancis despre impresiile personale asupra vinurilor incercate. Dar asa cum precizam si luni, pe unii ia-i de unde nu-s.
Dintre cei prezenti la targ au fost cei de la Corcova, Vinarte, Avincis, Oprisor, SERVE, Stirbey(si implicit Bauer) si Ratesti. Sper sa nu fi omis pe cineva. La restul vinurilor am mai incercat noi sa raspundem la intrebarile lui Jancis. Asta din ce stiam… Eu unul am fost surprins ca nu au venit mai multi reprezentanti ai producatorilor. Probabil o parte erau la targ…in fine.
Asadar:
- Avincis Cramposie Selectionata 2013 proaspata, revigoranta, buna de aperitiv a intrebat de varsta viilor
- Stirbey Cramposie Selectionata 2013 mai multa aciditate, echilibru bun, se vad asemanari cu prima si caracteristicile de soi:lejeritate, aciditate, usor de baut.
- Bauer Cramposie Selectionata 2013 (demidulce) dificil de marketat si vandut la extern, aciditate buna, bine echilibrata, in stil Riesling de Rin
- Halewood Feteasca Alba Floare de Luna 2013 comerciala, usor de inteles, abordabila, creamoasa, baubila, RPC bun
- SERVE Feteasca Alba 2013 mai asezata, structurata
- Davino Alba Valahica 2013 mai multa mineraliate si aciditate, mai ales fata de Halewood; structura si note verzi, tanara. Nu poate sa isi faca o impresie cu privire la caracteristicle de soi din cele trei vinuri incercate, sunt trei stiluri prea diferite de vinificare.
- Liliac Feteasca Regala 2013 vinificata in stil modern, mai serioasa ca soi si se simt taninii fata de Fetestile Albe
- Cramele Recas Feteasca Regala Sole 2013 nas de banane, rotunda, moale fara zvac de aciditate si fara tanini. In stil comercial, abordabila, usor de inteles, banala, internationala. Foarte diferita de prima.
- Bauer Rose Negru de Dragasani 2013 proaspat, mineral, dragut, bine facut, a remarcat “moda rose” si de pe afara. Nu se distinge caracterul de soi din el, lucru normal pentru un rose.
- Avincis Negru de Dragasani 2012 nas si gust cu fruct negru, picant, condimentat, “tannic byte” care da structura, usor lipsa de fruct de mid-palate si este inca proaspat. Nu este inca imbuteliat si lansat.
- Vinarte Nedeea 2011(FN, Negru de Dragasani si Novac) a intrebat ce inseamna denumirea: Nedeea? Bine echilibrat, picant, bine facut, i-a placut!
- Balla Geza Cadarca Stone Wine 2009 prea lejer si usor subtire, condimentat, un vin corect si bun tinand cont de soi
- Crama Ratesti Feteasca Neagra 2013 fruct usor necopt, nas de petale de trandafir, fara tipicitate
- Cramele Recas Feteasca Neagra La Putere 2013 ambitioasa (in your face), in stil modern, fara caracter de soi foarte pronuntat, tensionata, reductiva, inca nu e gata de baut, prea tanara
- Corcova Feteasca Neagra 2013 cu caracter de soi, directa, intr-un stil mai relaxat, mai baubila, echilibrata, se simt prunele.
- Oprisor Feteasca Neagra La Cetate 2012 mult lemn, moderna, note de prune, dulceaga, buna de baut acum dar cu potential de invechire
- SERVE Feteasca Neagra Terra Romana 2012 cea mai ambitioasa din “linia” respectiva, fruct intens, concentrat, baric, prea tanara, are nevoie de timp sa se aseze si integreze, minim doi pentru baut la potential maxim
- Petro Vaselo Feteasca Neagra Melgis 2012 stilul cel mai lejer, mai putin fortat, dintre toate, mult fruct pur, damsons (varianta britanica de pruna), usor si placut astringenta (tart), de baut acum si cu potential.
- Alira Feteasca Neagra 2011 fara structura, plata, fruct obosit, trecut, se vede o combinatie de lemn nou si vechi
- Feteasca Neagra Grand Vin 2011 Fruct fiert, prea copt, ceva structura si aciditate fata de cea anteriora, dar acelasi stil. Aici a ridicat problema supracoacerii, foarte frecventa la vinurile testate in Romania.
- Balla Geza Feteasca Neagra Stone Wine 2011 atac bun, structura evidenta, “nice tannins”, o nota tonica placuta pe final, fruct evident. I-a placut!
- Halewood Feteasca Neagra Hyperion 2010 note afumate, smoky, finalizeaza usor uscat si cu tanini evidenti, aciditate mai ridicata, fruct, echilibrata, un exemplu de succes. I-a placut!
- Davino Purpura Valahica 2010 o impresie minerala in debut (mineral woof), prea dulceaga si extractiva, usor goala pe mid-palate, o nota placuta, ascutita, picanta (“nice tang”) in final, in pierdere de “tinerete”, probabil ar fi fost mai expresiva acum un an: fie inchisa, fie pe o panta usor descendenta.
- Stirbey Novac 2007 mai bun decat vinurile anterioare, “nice”, necomercial, “dusty tannins”, “nice aging indicators” , foarte interesant, ofera placere maxima acum, bun de baut. I-a placut!
Cam acestea au fost impresiile, daca este ceva ce am omis sau mai sunt completari din partea celor care au fost de fata chiar va rog sa le faceti in comentarii. Daca ar fi sa ma intrebati pe mine, cred ca i-au placut Nedeea, Balla Geza, Hyperion si Novacul de la Stirbey.
Interesant ca a identificat destul de usor caracteristica de “pruna” in diferitele declinatii ale Fetestii Negre: dupa primele 3 vinuri FN ne-a intrebat daca asa trebuie sa fie toate pentru ca au “a common plumms note”.
In rest, una peste alta cred ca Feteasca Neagra a facut o imagine pozitiva, la Alba nu a putut identifica o nota comuna la cele trei vinuri, iar la Regala doar cea de la Liliac i s-a parut ca ar aduce a ceea ce trebuie. Cu siguranta se puteau gasi variante mai reprezentative pentru Regala (ma gandesc la cele de a Gramma au Stirbey), dar asta a fost.
Interesante review-uri.
Am degustat Nedeea 2011 de doua ori in ultimul an, ultima data acum 3 saptamani, si chiar mi-a placut foarte mult. Pe langa asta are un RPC foarte bun zic eu.
Ca si o curiozitate, Stirbei nu pea are/mai are feteasca neagra? Stiu ca a avut un 2008 la un moment dat, dar de altul nu stiu…
[Raspunde]
Dan Reply:
November 26th, 2014 at 12:32 PM
@Marius, Eu am incercat Nedeea la lansare si era in chinirile facerii, nu era inca bine asezata/integrata. A fost o surpriza placuta si pentru mine. De fapt singura, ca la restul ma asteptam sa arate bine…
Stirbey nu are plantatii de Feteasca Neagra din ce stiu. Au avut una care mi-a placut facuta parca din struguri cumparati. De atunci nu au mai scos, auzisem la un moment dat ca nu au mai gasit struguri de aceeasi calitate si au preferat sa nu scoata.
Cred ca are Oliver una in pregatire pe Crama Bauer, chiar sunt curios cum a iesit…
[Raspunde]
Eu nu prea inteleg ce tanini doreste d-na Robinson la Feteasca Regala 🙂
[Raspunde]
Dan Reply:
November 27th, 2014 at 11:07 AM
@Razvan, Despre cei din pielita, citez din Wine Grapes:
“Feteasca Regala, the most widely planted variety in Romania (16,363 ha/40,434 acres in 2008), tends to produce aromatic wines that are dry and fresh, occasionally floral, sometimes with more exotic-fruit flavours – both still and sparkling but also used for distillation into brandy. Thanks to the tannins in the skins, it takes better to oak than does FETEASCA ALBA. Recommended producers include Recas and Prince Stirbey.”
Cred ca dupa ce a incercat Sole nu mai recomanda Recas..:)))) Glumesc, Sole si Stirbey sunt doua stiluri total opuse.
Cel mai bine se vad taninii respectivi pe FR Rezerva si Genius Loci de la Stirbey…
[Raspunde]