Nov 10 2014
Doua bule din Lidl: o Cava si un Cremant
De la vreme incoace observ ca ma complac in spumante, asteptand probabil ca temperaturile sa scada indeajuns de mult incat sa imi insufle o pofta de vinuri rosii mai “consistente”. Vor trebui sa ajunga mult sub zero ca sa beau vinuri de 14.5% alcool, fara aciditate, cu fruct “obosit” si facute din struguri supracopti. Mai degraba prefer varianta naturala, fara alcool: magiunul de prune pe paine. Ca in tinerete…
Revenim! Ciudat (sau nu?) este ca la noi spumantele sunt asociate automat evenimentelor festive si nu stiu de cate ori nu am auzit celebra replica “Ce sarbatoresti?” de cate ori am mentionat cuiva ca ma delectez cu un astfel de vin. E cumva nedrept pentru ele, adesea mult mai baubile si abordabile decat un alb linistit, dar asta este situatia. Concluzia apriori a postarii de fata este: Beti mai multe spumante! La aceeasi bani, destul de des mi s-a intamplat sa descopar o calitate si un grad sa baubilitate superioare variantelor linistite, mai ales de pe la noi.
Acum afirmatia de mai sus tine foarte mult si de sursa acestora. Daca va dedati la Champagne bineinteles ca aceasta se sustine cu greu. Sau nu prea se sustine deloc. Dar daca va orientati spre alte spumante obtinute prin aceeasi “metoda traditionala” ca in Champagne, dar care nu beneficiaza de un marketing si branding la fel de agresiv si bine facut (ati priceput, asta presupune preturi mai mari) veti avea surprize placute.
Acum, ca sa fiu corect pana la capat, nu stiu daca e de la marketing sau de la vinul in sine (mie imi place sa cred ca e de la vin) dar foarte rar am gasit calitate si stil similar unei Champagne adevarate printre suratele de alta provenienta. Cu alte cuvinte nu poti cumpara “the real thing” la “discount pricing”. Dar cand introduci si partea financiara in ecuatie si vrei doar un spumant competent, de linie, ajungi la celebra concluzie: “Good value makes wine taste better”. Ah si partea cu “ce sarbatoresti?” de mai sus este si mostenirea nefericita lasata (imprumutata) de Champagne celorlalte vinuri spumante: ideea de sarbatoare, lux, inaccesibilitate si ocazii speciale.
Asadar revenind la sursa de vinuri ieftine si bune de la noi (da, ati ghicit este vorba de Lidl), va prezint mai departe doua alternative la celebra bautura cu bule amintita mai sus. Desi nu sunt Champagne, sunt vinificate dupa metoda traditionala, in alte zone si din alti struguri. Si cu alt rezultat…
Asadar, prima data o Cava cu nume in aluzii fine de DNA, sortita parca a fi servita in beciurile IGP-ului, la arest preventiv, sectorul “confort sporit”, doar 2 in celula:
Arestel Cava Vintage 2011 Extra Brut
Produsa in Spania ca orice Cava (asta e chiar de la sursa din Sant Sadurni d’Anoia, fieful Cava), extra brut (zahar la minim, sub 6 g/l, cea de fata are declarativ chiar 6), metoda traditionala, soiuri probabil indigene (Macabeu, Parellada, Xarel-lo, dar pot fi si altele).
Aspect (Culoare): Galben deschis, nuante verzui, perlaj fin si destul de persistent-agresiv
Nas: cu nuante citrice, de piersici, caise si mere verzi plus aluzii de fermentatie si drojdii in fundal (toast, unt). Usor elegant, fin, corect, vag salin si mineral
Gust: corp prezent, cu aspecte citrice de lamaie si lime, evolutie cu aciditae buna, pronuntata, dar echilibrata, caise si piersici verzi si o tusa usor tonica, placuta pe final. Mousse rotund, usor agresiv si rustic, inteapa palatinul, dar corect. Postgust mediu cu impresii minerale, saline si senzatii drojdioase.
Un vin Bun spre Foarte Bun, o Cava corecta, usor agresiva pe partea de aciditate, dar cum eu sunt “acidity freak” tolerez mai usor asa ceva. Oricum la un Extra Brut e greu sa echilibrezi perfect un spumant in lipsa unei doze mai consistente de zahar si la banii care se cer pe ea (parca a fost 19.99 de lei) eu unul ma declar satisfacut. RPC Foarte Bun: proaspata, baubila, foarte ok. Despre ea si suratele ei mai dulci a scris si George aici si aici.
Cremant d’Alsace Weiber Blanc de Blancs NV
Asa cum ii spune si numele vine din Alsacia, Franta. Desi e tot din Franta nu se poate numi nici ea Champagne pentru ca nu e din zona care trebuie. De altfel teritoriul din care provine este total diferit ca si climat de Champagne, Alsacia fiind una dintre cele mai secetoase (cred ca cea mai secetoasa) si continentale regiuni din Franta. Paradoxal, peste muntii Vosges, Lorena e una dintre cele mai umede regiuni ale Frantei.
Struguri au ocazia sa atinga niveluri de coacere mai mari in Alsacia (decat in Champagne) de unde rezulta vinuri mai corpolente si aromate. In mintea mea Cremant-urile de Alsace (nu ca as fi baut prea multe) se plaseaza undeva intre Prosecco si Sekt. Zic Sekt tinand cont probabil in subconstient si de istoria zonei…
Cel de fata este un Blanc de Blancs (adica obtinut doar din struguri albi, permisi fiind Pinot Blanc, Riesling, Pinot Gris, Auxerois blanc si Chardonnay). Cu mentiunea ca in Alsace Chardonnay poate aparea doar in Cremant-uri, din ce stiu nu este permis in DOC-ul de vinuri linistite. Doamne Ajuta, numai acolo nu mai ajunsese. Asadar:
Aspect (Culoare): Galben, in tente de lamaie, mai pronuntata decat cel de sus, perlatie persistenta, multipunctuala, cu un mousse usor agresiv in debut, se linisteste destul de repede.
Nas: Fructat cu izuri de struguri copti, citrice, stone fruits coapte (caise si piersici) plus aluzii floarale, vag ierboase. Adieri de drojdii, biscuiti cu unt si vag mineral-saline in fundal. Nas corect, direct si placut.
Gust: Curat, initial rotund cu izuri dulcege, aspecte de fruct, usor citric si o aciditate corecta care ii confera prospetime, dar nu isi face de cap. Corpolenta medie, cu o senzatie usor cremoasa data de zaharul rezidual, vag sesizabil. Mousse cu ace tonice pe mijlocul si spre finalul evolutiei. Final usor tonic, nederanjant, proaspat. Postgust scurt, usor metalic, mineral.
Un spumant Bun, popular, corect realizat si fara pretentii, cu un factor crescut de baubilitate si cu un RPC la fel de Bun (parca tot 29.99 lei tot din Lidl). Restul de zahar in cazul de fata il ajuta sa se echilibreze, fara sa iasa in evidenta si sa ii afecteze prospetimea.
In concluzie aveti mai sus doua alternative competente la vinurile albe linistite si asa cum spuneam in debut dati mai des o sansa spumantelor.
Chiar daca nici nu stiti ce pierdeti sau ce sarbatoriti…J
Nota Bene: Apropo de indemnul din debut si pentru cititorii mai “ingenui”: cand am zis sa beti mai multe spumante nu m-am referit la cele facut cu pompa (gen Dorato), facute ad-hoc (gen spritz) sau la sampanii pentru copii. Eu unul mai jos de Asti sau Lambrusco nu ma cobor! Decat la Vinho Verde…:D
Eu am deschis in week-end un Amorany Cava Gran Cuvee – 30 de lei tot din Lidl. Ceva mai elegant in gust decat Arestel Extra Brut. S-a bucurat de o popularitate neasteptata (pentru mine) in randul seniorilor. Ti-l recomand.
[Raspunde]
Dan Reply:
November 10th, 2014 at 9:16 PM
@Bogdan, E in frigider…adica pe lista scurta…:D
[Raspunde]