Oct 20 2014

PAMFLET De prin lume adunate: Dacii, Rose-ul si Pouilly-Fume-ul…

Published by at 12:20 PM under Diverse

 

Inauguram astazi o noua rubrica (a cata?) care va aduce in atentia cititorilor (asa multi, putini cati sunt) aspecte interesante din piata autohtona a vinului petrecute in ultima perioada. Adica ar fi un fel de revista presei, daca am avea presa. Deci, in principiu, va fi doar „de revista”. Teatru de revista.

Oricum am vazut ca se poarta asta cu revista presei (internationale mai ales, ca de la noi nu prea ai ce info despre vin sa preiei) doar ca eu nu pot sa fac doar preluari fara sa imi dau cu parerea. Ca “de aia e blog dom’le sa ne dam cu parerea, nu?” Buna, proasta, e parerea ta si traiesti cu ea in cap (casa). Cei cu care am dezbatut deja probleme de mai jos pe Fbk ii rog sa intervina doar daca mai au ceva de adaugat. Valoare adaugata ma refer, nu carcoteli si „rautacisme” din categoria EBA „e unii la care nu le place de tine”…glumesc…

 

Si revin. Desi cu presa de vin stam slab spre incert (deh asta e consumatorul, prost si incult, restul nu au (avem?) nici o vina, ca sa fim bine intelesi, da?), avem totusi articole in presa generalista care tin mortis sa ne informeze despre subiectul pasiunii noastre. Din pacate nu avem jurmalisti priceputi la asa ceva. Dar ce conteaza, in curand nu o sa mai avem jurnalisti deloc, doar o adunatura de pipite si hipsteri care bat discotecile dupa nadragii lui Minune sau Bianca sau care pun titluri de armaghedon (s-a terminat, e sfarsitul, lovitura zdrobitoare, o veste trista din pacate, etc.) la toate comunicatele de presa ale institutiilor publice. Asadar:

 

  1. Unul din ziarele presupus de afaceri de la noi (da, da…ziar de afaceri in Romania, pleonasm, stiu) anunta ca un local din Bucuresti a vandut rose de 15.500 euro intr-o noapte. Sa clarific: acelasi rose.
    Oricat de neverosimil suna, calculul fiind facut de baietul de la ziar, este posibil sa vinzi 400 de sticle de rose pe seara intr-un club fin Bucuresti. Asta daca tai consumul de orice alta bautura alcoolica, distilezi rose-ul in tarii, se aliniaza astrele si iti pica ceva musterii snobi si cu banii prin carciuma.
    Oricum presupunand prin absurd ca evenimentul s-a produs, da masura clara a pietei de vin si culturii in materie, atat la nivelul consumatorului roman cat si al patronului de stabiliment. Si apropos, ca masura a talentului scriitoricesc si al temeinicei documentari prealabile facute de reporter, aflam initial ca Rose-ul „Tarla 101” (da suna intr-una mare fel) provenea de la Murfatlar si nu de la Corcova, cum scrie pe eticheta. Intre timp s-au trezit…:D
    Dar sa fim indulgenti, probabil baietului i-a fost dat articolul in plic (da, pute a PR ieftin si prost facut de la Pitesti) si atunci totul se explica. Nu poti avea pretentii de la cineva sa stie exact ce vin se vinde la el in carciuma. Decat daca sunt 400 de sticle de Wispering Angel  si ai scos 15.500 de auroi pe ele… Si marmota…

 

  1. Aflu de la colegul de la Cluj (oameni faini acolo, parca v-am mai spus, nu?) ca cei de la Budureasca au gasit de cuviinta sa boteze noul lor vin rosu, un asamblaj pur de Lume Noua, care urla Australia, facut din Cabernet Sauvignon si Shiraz, cu denumirea de Zenovius.
    Ii anunt pe aceasta cale ca au gresit mileniul, dacii au disparut demult din randul consumatorilor de vin si puteau mai degraba sa ii spuna Bianca. Probabil ar fi vandut 500 de sticle pe seara in clubul de mai sus. Ghinion, au ratat ocazia. Astept totusi cu interes vinul superpemium-icon care se va numi cel mai probabil Zalmoxe. Pacat de munca lui Stephen Donnelly ca cineva de la Budureasca, probabil de la marketing, si-a (re)descoperit vocatia de a studia onomastica geto-daca si sa o puna apoi pe etichete negre incrustata cu litere de aur. Unde esti tu Sebi, Doamne….
     
Zenovius Budureasca

Credit @vinuldincluj.com

 

  1. Tot in ziua fatidica de vineri (trec ceasuri rele?) aflu cu suprindere ca un producator care imi este drag si pe care l-am laudat si il voi lauda cu toate ocaziile ca fiind un exemplu de vinuri corecte si cu personalitate produse in zona Dealu Mare (ma refer aici la Domeniile Franco-Romane) a gasit de cuviinta sa treaca pe site la capitolul zone celebre din Burgundia pentru soiul Chardonnay apelatiunea Pouilly-Fume. Din Valea Loarei. Unde nu ai voie decat 100% Sauvignon Blanc.
    Aoleu!!! Aoleu!!! Rusinica mare… E celebra viceversa cu Fume si Fuisee in lumea vinului. In puii mei… E testul clasic pentru somelieri.
    Treceam peste daca se intampla la crama cu dacii de mai sus, dar cand proprietarul e francez si taman din Burgundia, sa incurci pe site-ul propriu Valea Loarei cu Burgundia nu se face. Eu totusi cred ca baietul de la IT e de vina…
    Si daca vorbiti cu el, sa ii spuneti si ca Burgund Mare e de fapt Blaufrankish si nu “o varietate a soiului Pinot Noir cu boabele mai mari”. Cel putin asa zice Jancis Robinson… Ah si sa scrie corect “soiurile”…
    Apropo, sa ii vizitati la Vintest si sa le incercati vinurile! Cum spuneam mai sus, merita!

 DFR  

Inchei aici si promit ca voi continua…incet-incet trebuie sa ajungem la normal! Va fi trist pentru mine, ca blogger de vin, sa nu mai am material de pamflete, dar ma voi bucura ca si consumator sa traiesc intr-o piata normala.

  

N-ai sa vezi…”stati p’aci ca baga vin”…

  

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply