Oct 07 2014

Din Grecia cu dragoste, episodul II: Ktima Biblia Chora

Published by at 10:27 AM under Calatorii,Degustari,Grecia

 

Revenim cu episodul doi al impresiilor din excursia pe plaiuri (viticole) elene. A doua zi dupa vizita la Stelios Kechris Domaine ne-am trezit la prima ora ca sa mergem in regiunea Drama, mai exact la poalele muntelui Pangeon, la Kokkinochori, pentru a vizita Ktima Biblia Chora. Ktima se traduce aproximativ prin crama/domeniu in limba romana. Si apropo, ca fapt divers, multi producatori greci care la inceput aveau denumiri cu “Chateau” au renuntat la ele si revin la apelatiunea traditionala de Ktima.

 

Ktima Biblia Chora (care se citeste “Vivlia Hora” dupa cum am aflat si eu dupa vreo trei „biblii” si vreo patru „ciore”) are in proprietate 48 ha de vie la poalele muntelui Pangeon plantate cu soiuri locale si internationale. Altele (in jur de 25, nationale si internationale) sunt in studiu si in curs de aclimatizare, dovada fiind si pepiniera de langa domeniu unde se evalueaza potentialul acestora si adaptabilitatea la conditiile locale. Crama impresioneaza atat prin design si dimensiuni (functioneaza si ca locatie pentru diferite evenimente) cat si prin dotarile moderne din domeniul vinificatiei.

 Vineyard

 

Domeniul este investitia comuna a doi vinificatori de top din Grecia: Vassilis Tsatktsarlis si Evangelos Gerovassiliou care au plantat prima vie in 1998, urmand constructia cramei in 2001; in 2007 fiind finalizata si impunatoarea constructie cu iz de “Chateau”. Dealtfel dl Tsatktsarlis a fost omniprezent pe parcursul vizitei atat in crama cat si in sala de degustari, toamna fiind o perioada extrem de aglomerata si incarcata pentru orice vinificator.

 Biblia Chora 1

 

Noi am fost intampinati de catre Annegret Stamos, manager export al celor de la Biblia Chora, care ne-a facut un scurt tur al cramei, de la inoxurile folosite la fermentare pana la salile cu baricuri si pivnita unde se pastreaza cateva sute de sticle de diferite dimensiuni din fiecare recolta. Acolo am avut surpriza sa descopar un vin care mi-a placut foarte mult la Prowein: un Semillon sud african de la Escapades Wines  si am aflat cu surprindere ca cei doi proprietari ai Biblia Chora detin, in parteneriat cu un al treilea, producatorul respectiv. Dovada ca in materie de vin coincidentele nu exista, iar calitatea nu este niciodata intamplatoare.

 

Annegret Stamos

Credit@http://www.sommelierjournal.com/

Revenind la Dna Stamos, aceasta are origini germane tradate si de fizionomia tipic teutona si de cateva conversatii in limba lui Goethe purtate cu fiica sa. Prilej de soc de fiecare data pentru subsemnatul;  sa vad o doamna cu o fizionomie tipic germana, nordica, cu ochii albastrii si par blond trecand atata de usor de la greaca la germana…Sa revenim!

 

Crama are plantate atat soiuri internationale (Merlot, Cabenet Sauvignon, Gewurztraminer, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon) cat si autohtone (Assyrtico si Agiorgitiko) iar proprietarii sunt foarte atenti la cum se comporta fiecare parcela. De fapt exact in fata cramei se afla doua loturi de Cabernet Sauvignon din care una intra in vinul de top Ovilos, iar cealalta merge in diferite blend-uri. Desi cele doua sunt una langa alta, calitatea strugurilor este diferita an de an, compozitia solului variind se pare pe o distanta de cativa metri. Ah si inca o informatie interesanta: de abia dupa ce viile au depasit varsta de 10 ani s-a observat o crestere notabila a calitatii vinurilor, iar in primii cinci nu s-a pus problema vinificarii strugurilor nici macar pe gamele inferioare. Un fapt de retinut ca mentalitate si abordare pentru producatorii de vinuri (asa zis) premium de pe la noi!

Cabernet

Cele doua parcele de Cabernet, cea din dreapta e mai cu mot…

 

Dar sa revenim la vinuri si sa va spun cateva cuvinte despre ce am degustat la ei. O parte dintre ele sunt in portofoliul New Greek Wine, va pun linkuri la fiecare:

 

Areti AlbAreti Alb 2013, Assyrtiko 100%: nas cu fruct copt, exotic si cu tuse citrice de gref si lamaie. Gustul dezvaluie o corpolenta medie spre pronuntata, senzatie sprijinita de o vinozitate excelenta, cu fruct copt, echilibrata de o aciditate medie, neintruziva, in crescendo pe final. Postgust mediu cu nuante de menta si eucalipt combinate cu tuse mineral-citrice care ii confera prospetime si personalitate. Un stil mai asezat si fructat fata de variantele de Santorini cu a lor mineralitate extrema. Bun spre Foarte Bun.

 

Biblia Chora AlbBiblia Chora 2013 Asamblajul clasic de Sauvignon Blanc si Assyrtico des intalnit in nordul Greciei. Rezulta un vin excelent echilibrat, cu un nas care preia caracterul vegetal, verde, de tomate, ardei verde si nuante citrice ale unui Sauvignon reusit si il combina cu tusele elegante si usor minerale ale soiului autohton. Gustativ dezvolta o aciditate excelenta, integrata, pregnanta, structurata, asociata unui corp mediu. Alcool superb ascuns si integrat: in pofida celor 14,5% vinul da impresia unei constructii ridicate in jurul aciditatii fara sa insufle nici un moment senzatia apasatoare de greutate, tipica alcoolul in exces. Final crocant, usor cald, in tuse initial minerale, tipice Assyrtico care evolueaza spre nuante dulci. Un vin bine construit si extrem de versatil in asocieri culinare. Foarte Bun. Importat si la noi, RPC Bun.

 

Ovilos AlbOvilos Alb 2013 Asamblaj de Semillon si Assyrtico in proportii egale, fermentat in baric si maturat timp de 5 luni. Nasul confirma influenta lemnului dezvaluind tuse de gutuie, croissant cu unt, fum si alune prajite. Beneficiaza de aerare evoluand spre aluzii de fructe exotice coapte, dulci, vanilate si patiserie de calitate. Gustativ se prezinta rotund, catifelat, cremos cu aciditate medie, bine integrata care sustine competent tusele gustative de paine prajita, unt si fruct copt. Final strans, “tight”, usor taninos, care confirma ca ai in fata un vin serios. Postgust lung si evolutiv de la nuante de baric la fructe coapte. Un asamblaj foarte bine construit, compact, cu potential superior de invechire si integrare a lemnului. Un vin serios, complex si complicat, poate prea serios pentru imaginea de prospetime si lejeritate a vinurilor albe grecesti. Aduce a un Bordeaux baricat de calitate. Foarte Bun spre Excelent! Importat si la noi, RPC Bun.

 

Plagios AlbPlagios Alb 2013 Asamblaj de Chardonnay (85%) cu Assyrtico fermentat in baric si maturat timp de 5 luni. Nas cu tuse de baric, afumate si de alune prajite asociate cu tusele de fructe exotice specifice unui Chardonnay bine copt. Gustul este cremos, rotund, cu o aciditate medie si aluzii de baric. Acestea se mentin si in postgustul care imbina nuantele de lemn cu fructul exotic. Bun spre Foarte Bun, in stilul unui Chardonay baricat de Lume Noua ajutat de Assyrtico pe partea de structura si mineralitate. Are nevoie de timp sa integreze baricul care acum iese in evidenta.

 

Biblia Chora RoseBiblia Chora Rose 2013 vinificat din Syrah, care este folosit doar la obtinerea de vin rose. Pigmentat, cu un nas intens, agresiv, bombastic care aduce clasicele note de trandafiri, dulceaturi de fructe rosii si bomboane la cote inalte de concentrare, cu note usor spicy in fundal. Bineinteles ca aciditatea este redusa, prezenta mai mult in debut, corpul este plin, evolutia liniara si dominata de fruct rosu copt cu un “twist” spicy pe final. Un Rose in stil gastronomic, de Rosado, care nu e pentru amatorii de Provence. Bun! Importat si la noi, RPC Acceptabil

 

Biblia Chora Biblinos OenosBiblinos Oenos Rosu 2010 un vin obtinut dintr-un soi necunoscut, in curs de omologare, identificat in zona dintr-o vie veche de peste 1000 de ani si cultivat pe o parcela mica de pe domeniu. De fapt numele domeniului vine de la un soi (Biblia) cultivat inca din timpuri stravechi de catre fenicieni in aceste locuri, din care se obtinea un vin denumit exact ca cel de fata. Nasul prezinta o concentrare ridicata de dulceturi de fructe rosii si negre, cu ceva tuse spicy si condimentate in fundal. Pe palatin evolueaza catifelat, rotund in aceelasi note de fruct copt cu aluzii spicy si tanini fermi, prezenti pe final. Interesant si intrigant! Bun spre Foarte Bun

 

Biblia Chora RosuBiblia Chora Rosu 2011 Asamblaj de Merlot, Cabernet Sauvignon si Agiorgitiko maturat 12 luni in stejar frantuzesc. Profil aromatic de Bordeaux, cu fructe rosii si negre expresive asociate cu tuse florale, de violete si nuante de piper negru, ciocolata, caramel, cardanom si cuisoare. Gustativ este expresiv, cu fruct pur, vinos si o structura ferma, bazata pe o aciditate evidenta si tanini usor duri. Postgust cu fruct proaspat, copt si tuse de coaja de paine. Un vin Foarte Bun, lucrat in stil Bordeaux, cu potential ridicat de evolutie, dovada fiind si sticlele pastrate in rezerva producatorului. Importat si la noi, RPC Bun

 

Areti RosuAreti Rosu 2009 100% Agiorgitiko, baricat 10 luni. Este unul dintre cele mai bune si cu personalitate Agiorgitiko pe care le-am baut. Desi nu vine din zona clasica pentru soiul respectiv (Nemea) si poate tocmai de aceea, este diferit de stilul clasic, fructat, rotund, moale, atat de prezent si promovat. Cel de fata prezinta un nas cu fruct rosu proaspat (cirese, visine), cirese amare, asociate cu tuse „savory”, de ierburi mediteraneene uscate. Gustativ se prezinta initial dulceag cu fruct copt, concentrat asezat pe un corp medi, ajutat de o aciditate expresiva care ii confera un caracter „lifted”. Evolutia este bine echilibrata, finalul aduce o tusa tonica si tanini rotunzi, catifelati, integrati. Imi aduce aminte de un Chianti bine facut, in stil modern, pe care de obicei se cer ceva bani. O surpriza placuta! Foarte Bun! La”cererea publicului” importat de curand si la noi, RPC Bun

 

Plagios RosuPlagios Rosu 2008 Asamblaj din 85 % Merlot si 15% Agiorgitiko maturat 16 luni in baric nousi 2 ani in sticla. Stil Bordeaux Right Bank. Baricul domina in nas, cu tuse de cafea, vanilie, cuisoare, piper asezate peste aluzii de prune si visine prezente, dar in fundal. Gust plin, cremos, glicerinos, rotund cu fruct copt, suculent, opulent, asezat pe o structura de tanini „grainny”. Bine construit, pacatuieste probabil doar prin stilul international si des intalnit. Foarte Bun.

 

Ovilos Rosu 2008 Cabernet Sauvignon din cele mai bune si vechi parcele, 100% baricat 18 luni in baricuri noi si doi ani in sticla.

Ovilos RosuUn nas complex, evolutiv, incarcat cu fruct copt, gemos, concentrat, combinand tuse de fructe negre si rosii cu aluzii de violete, cedru, tutun, menta, caramel si ciocolata. Gustul este plin, cremos, decadent asezand excelent tonele de fruct copt si condiment peste o structura ferma, dar eleganta formata din tanini de o calitate excelenta si o aciditate prezenta. Postgust lung, complex, evolutiv, cu fructe uscate si nuante condimentate.

Un vin Excelent, modern, all-inclusive, superb echilibrat si cu potential impresionant de invechire; un exemplar de top, unul dintre cele mai bune CS-uri pe care le-am baut, poate sta fata in fata fara emotii cu exemplare mult mai titrate. Singurul pacat pe ca i-l pot gasi este tocmai faptul ca este doar un (alt) Cabernet. Importat si la noi, RPC Bun.

 

GlykisLa final un vin dulce de desert: Glykis, obtinut din Gewurztraminer, cu struguri lasati sa se usuce pe coarde si mustul fermentat in lemn. Nas tipic si concentrat, exploziv, cu trandafiri, tuberoze si lychee alaturi de nuante de lamaie si coji de portocale. Restul de zahar este echilibrat corect pe palatin, vinul se simte rotund si glicerinos, nu devine cleios, in pofida faptului ca aciditatea nu este la cele mai inalte cote. Gustativ revin senzatiile de dulceata de trandafiri, lychee si tuse usor tonice pe final. Bun, alternativa competenta la variantele autohtone si prin prisma pretului competitiv. Importat si la noi, RPC Bun

 

Din vinurile degustate, la Ktima Biblia Chora se remarca in primul rand o consistenta in calitate de invidiat la nivelul tuturor gamelor. Oricat te-ai fi chinuit (si eu ma chinui, dupa cum bine stiti) nu prea aveai ce sa comentezi la ele. Apoi, deja se contureaza niste „varfuri” care creaza premisele unor evolutii interesante.

 

Pe scurt: un producator care acorda o atentie speciala calitatii,de urmarit neaparat pe viitor, mai ales sub aspectul diversificarii plantatiilor cu noi soiuri care pot oferi surprize cand vor intra pe mana unor vinificatori talentati, dar si al evolutiei celor deja existente.

 

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply