Sep 26 2014

Probabil cea mai buna Retsina din lume: Stelios Kechris Domaine

Published by at 11:58 AM under Calatorii,Degustari,Grecia

 

Weekend-ul care tocmai s-a incheiat am avut oportunitatea unei mici escapade de trei zile in nordul Greciei ocazie cu care am vizitat 4 crame, am participat la un targ de profil si am degustat probabil cateva zeci de vinuri. Prilej ideal de a-mi face o parere despre contextul actual al vinului grecesc care s-a imbunatatit considerabil in ultimii ani, acum aflandu-se intr-o campanie fulminanta de cucerire de noi piete. Imi aduce cumva aminte de Portugalia, cu care au destule in comun la nivel de dezvoltare si promovare, dar asupra acestui aspect o sa revin intr-un post separat.

Excursia a fost excelent organizata de catre importatorul vinurilor grecesti in Romania, Greka Terra care a suportat si chetuielile aferente; le multumesc si pe acesta cale.

 

Prima oprire “de specialitate” am facut-o vineri, imediat dupa ce am coborat din avion la Salonic, la o crama aflata in apropierea orasului Stelios Kechris Domaine. Acestia sunt recunsocuti pentru vinurilor lor de tip Retsina, galonate la concursuri internationale si unanim recunoscute ca fiind probabil cele mai bune Retsine din Grecia si pe cale de consecinta, din lume.

 

Dar in primul rand ce este Retsina si cum a aparut? Pe scurt:

  • Este un vin la care se adauga rasina de pin (Pin de Alep mai exact) in timpul fermentarii, in in tancurile de inox, formand o pelicula deasupra vinului. La final aceasta se colecteaza si se arunca, vinul ramanand impregnat cu mirosul specific de brad; mai puternic sau mai fin in functie de alegerea si priceperea vinificatorului
  • Originile acestui tip de vin se pierd in timp, pe vremurile cand grecii antici foloseau rasina de pin sa sigileze amforele cu vin sau sa le unga pe interior pentru a le face impermeabile. De asemenea rasina are si rol de conservant, pastrand vinul potabil o perioada mai lunga de timp. Exista si anecdote legate de acest proces care spun ca grecii foloseau rasina pentru a “altera” vinul si a-l feri de romani care nu suportau gustul si mirosul respectiv.
  • Ca si la drojdii sunt mai multi furnizori de rasina, in functie de ce vrei sa obtii
  • Vinul de “baza” folosit este obtinut in principal din Roditis si Savatiano, doua varietati autohtone care dau in general vinuri generice fara caracter deosebit decat daca se reduc productiile si se urmaresc atent in crama (mai ales Savatiano, rar se gaseste varietal)
  • Sub aspect de legislatie Retsinele se incadreaza in categoria de “vin traditional” putand fi produse pe tot teritoriul Greciei si din orice strugure, obligatorie fiind folosirea rasinii in vinificatie. Exista vreo 15 denumiri speciale de Retsina in functie de zona unde sunt produse, care nu permit decat Roditis si Savatiano in vin dar procesul si vinul sunt acelasi.

 

Istoria grecilor cu Retsina suna extrem de familiar pentru noi: foarte des in trecut (dar si acum) in categoria respectiva intrau vinuri inferioare, tratate cu rasina pentru a le acoperi din defecte si servite publicului si turistilor amatori de specialitati locale. Trebui spus ca o Retsina bine facuta este un vin extrem de versatil, insotind foarte bine gastronomia tipic greceasca „de la mare la munte” (si a noastra de fapt pentru ca avem destul de multe in comun la acest capitol). Insa foarte des vinurile sunt agresive, puternic corectate cu rasina si aproape de nebaut. Mai ales specimenele ieftine si de masa de prin taverne. De aceea in timp s-a creat o imagine proasta acestui tip de vin, producatorii considerati „quality” ferindu-se sa o produca.

La un moment dat unii dintre ei si-au dat seama ca nuvor putea fi competitivi pe plan mondial cu Sauvignon Blanc sau Chardonnay si ca Retsina este un tip de vin care, bine facut, poate fi un atu important pe pietele externe. Pana la urma era un brand cunoscut consumatorilor care avea doar nevoie de o noua imagine si o imbunatatire a calitatii. Si s-au apucat sa experimenteze…

 

Unul dintre pionerii Retsinelor de calitate care a pornit foarte devreme pe acest drum a fost Stelios Kechris.

Istoria familiei cu vinul incepe din 1911 cand au inceput sa importe sticle de vin din SUA pentru a imbutelia vinul produs de ei si pe care il ofereau in taverna proprie din Salonic. Crama a fost infiintata in 1954, iar dl Stelios Kechris este a treia generatie a familiei care se ocupa de vin. Cu studii in oenologie facute la Dijon, acesta imbina fericit partea moderna a vinificatiei cu latura traditionala care tine de specificul locului. Acest mix de modern si traditional, de fapt de modern construit pe traditional, te surprinde placut si cand stai de vorba cu el.

1

Cei de la Stelios Kechris Domaine nu duc lipsa de premii, distinctii si medalii…

 

 

La ora actuala portofoliul cramei cuprinde vinuri albe, rose si rosii, fiind cunoscut si recunsocut in Grecia si in afara acesteia pentru calitatea vinurilor de Retsina pe care le produce. Vizita in crama nu ne-a produs nici o surpriza, tehnologia de vinificatie este standard, cu inox, utilaje de frig pentru fermentare la temperaturi joase, prese pneumatice, baricuri frantuzesti, etc. Cand am ajuns noi tocmai se prelucrau strugurii de Roditis pentru Retsina de baza si a fost interesant sa vedem cum se adauga si cum arata rasina in tancurile de inox.

 Stelios Kechris Domaine

 

Ajunsi in sala de degustare am trecut prin tot portofoliul producatorului, in ordinea de mai jos:

 

Retsina KechribariKechribari 2013 este Retsina de “baza”, nebaricata si obtinuta in principal din Roditis. Un nas citric, proaspat, cu impresii florale si de alune prajite insotite de nuante de condiment si tuse mentolate si de pin neintruzive in fundal. Gustativ vinul se comporta pe palatin ca unul normal, cu o corpolenta medie, in note citrice, proaspete, usor fructate. Postgustul insa este socant de lung si de complex pentru un vin din aceasta categorie de pret: cremos, cu unt, miere, alune prajite si impresii usor de brad care creaza senzatia unui vin baricat bun desi cel de fata nu a vazut lemnul. Bun! Exista in doua prezentari, la sticla normala si la 500 ml extrem de comerciala. RPC Bun la ce stie sa faca si al preturile de pe site. La ei RPC este Foarte Bun, dar ajuta si TVA-ul de 9% la vinuri…

 

Retsina Tear of the Pine este realizata pe baza de Asyrtiko considerat pe buna dreptate soiul fanion al grecilor la categoria albe datorita potentialului enorm pe care il are. Totul este selectionat atent, de la struguri la rasina folosita, vinul este fermentat si maturat in baricuri frantuzesti, rezultatul fiind unul uluitor pentru o Retsina si prejudecatile legate de aceasta.

Am baut doua vinuri din ani diferiti 2013 si 2008, al doilea la cererea noastra, curiosi fiind de potentialul de invechire.

 

the_tear_of_the_pine_kechri_winery_1Retsina Tear of the Pine 2013 nas complex, ierbos (cimbru, rozmarin) cu aluzii citrice si usor minerale. Aspecte condimentate de cardanom, anason si ghimber se impletesc in fundal cu tusele de unt si vanilie ale baricului. Foarte elegant si extrem de bine integrat. Pe palatin are o evolutie complexa, structurata, cu un corp plin, concentrat, extractiv, excelent echilibrat de aciditatea si mineralitatea specifica strugurelui. Rotunjimile ontuaoase ale baricului sunt intr-o armonie perfecta cu latura spicy a rasinei. Final este crocant, grippy usor taninos. Postgustul este incredibild e lung prelunad notele citrice din final din final si evoluand spre aluzii dulcege, de paine prajita si miere. Un vin Excelent, mai ales pentru o Retsina e socant de bun. Probabil cea mai buna Retsina din lume. Dovada stau si zecile de medalii pe la competitiile internationale si sutele de puncte peste 90 primite. RPC Bun.

 

Retsina Tear of the Pine 2008 asa cum va spuneam, dupa ce am baut 2013 era evident potentialul de invechire al vinului si eram curiosi cum se integreaza si evolueaza rasina in timp. Cel din 2008 ne-a confirmat asteptarile: un nas matur cu un pedigree de Riesling de Rin fara ca partea de hidrocarburi sa iasa in evidenta. Fructe confiate, caise, piersici insotite de note de condimente asiatice, ceara, miere si o complexitate evolutiva incredibila. Pe palatin aciditatea proaspata a celui de mai sus lasa loc integrarii, a rotunjimii fructelor coapte, mierii si untului condimentate cu tuse de nucsoara si cardanom. Finalul insa este inca proaspat, usor tonic, grippy. Postgust lung in notele de mai sus. Un vin aflat in evolutie, care are potential pentru inca cativa ani si dovada ca lucrarea de baza este maiastra si are timpul de partea ei.

 

Kechris the SecretThe Secret 2013, un asamblaj de Muscat si inca doua varietati indigene nedeclarate si de aici secretul. Eu banuiesc ca ar fi Asyrtiko si Roditis. Nasul este tipic, pur, elegant, fara nuante bombastice, cu note de fruct dulce, tuberoze, strugure copt si tuse verzi care ii confera expresivitate. Gust plin, aromat, cu mult fruct in prima parte a evolutiei si o aciditate racoritoare si tonica in partea a doua si pe final. Postgust mediu in nuante dulcege, specifice soiului. Bun!

 

The fourth Dimesion albThe Fourth Dimension „t” 2013 este rezultatul unui asamblaj de Asyrtiko si Sauvignon Blanc foarte des intalnit in nordul Greciei dupa cum vom vedea din postarile ce vor urma.

Nasul este tipic de Sauvignon cu impresii verzi si citrice asezate pe o fundatie de fruct copt si completate de tusele de baric care vin cu vanilie, alune prajite, ghimbir si aluzii afumate. Evolutia est o combinatie reusita de aciditate si corp, cu Sauvignon-ul conducand impetuos in prima parte, „obosind” pe parcurs si cedand locul mineralului si structuratului Asyrtiko pe final. Rezulta o coloana foarte interesanta formata de aciditae si mineralitate care sustine foarte bine baricul si extractul de fruct. Bun spre Foarte Bun!

 

Kechris RoseBackgroundOn a rose background 2013 este singurul rose din lume produs in stil Retsina si este foarte interesant. Vinificat din Xinomavro cu adaos de rasina si baricat 6 luni cu batonage rezulta un vin complex, ciudat si intrigant. Uitati de ceea ce stiti despre Rose si nu va asteptati sa gasiti asa ceva aici. Culoare pigmentata spre nuante violet si fuchsia. Nas de vin rosu complex care imbina fructul rosu copt, uscat cu aluzii balsamice, afumate si de condiment ale baricului si tusele specifice rasinii. Pe palatin evolueaza rotund, concentrat, extractiv pentru un rose, cu impresii taninoase si senzatii de fruct rosu proaspat (cirese, visine), in stilul unui vin rosu. Final care combina nuantele tonice cu tanini rotunzi urmat de un postgust mediu, dulceag cu aceleasi fructe rosii imbinate cu tuse mentolate si de pin. Un vin serios, complex, intrigant, de gastronomie care are doar legaturi cromatice cu segmentul rose si filozofia asociata acestuia si care da clasa multor vinuri rosii. Foarte bun!

 

La partea de vinuri rosii am avut asa:

 

kechris genesisGenesis 2012, un asamblaj de Xinomavro si Merlot care initial se prezinta in note specifice Xinomavro, cu nas ierbos, cu fruct rosu, masline, martipan si visine confiate pentru ca dupa o scurta aerare Merlot-ul sa preia fraiele aducand fructul copt (visine, prune, cirese negre) in prim plan. Pe palatin este aceeasi poveste, imediat de la deschidere duritatea Xinomvro-ului isi spune cuvantul la nivelul taninilor, aciditatii si notelor „savory” pentru ca dupa o scurta aerare Merlot-ul sa indulceasca si sa topeasca in note fructate si catifelate naravasul partener. Bun!

 

Kechris XinomavroXinomavro 2011 interpretare pura a soiului, vinul este tipic, cu o culoare rubinie, semitransparenta, si un nas complex, de Barolo cu fruct negru, curmale si smochine uscate, trandafiri si frunze uscate, condiment. Pe palatin este la fel de impetuos, aproape agresiv, salbatic, cu aciditate si tanini bine puse in evidenta si combinate cu un miez de fruct negru si rosu care reuseste sa se exprime dupa aerare. Structura evidenta, complex, postgust lung si evolutiv, cu potential excelent de evolutie, alternativa excelenta ca pret pentru un Barbaresco sau un Barolo de linie! Bun acum, Foarte Bun pe viitor!

 

The fourth Dimesion RedThe Fourth Dimension „t” 2010 asamblaj de Xinomavro, Merlot, Cabernet Sauvignon in clasicul stil bordelez cu un „twist” local. Insa, fata de Feteasca Neagra de la noi, Xinomavro vireaza constructia spre o complexitate interesanta in nas unde gasim atat fructul rosu al Merlot-ului, nuantele de violete, grafit si fruct negru pur al Cabernet-ului cat si aluzii ierboase, de cimbru si rozmarin uscat de la Xinomvaro alaturi de cacao, vanilia, caramelul si condimentul piperat al baricului. Puritatea de fruct rosu si negru se mentine si in gust, perfect asociata unor tuselor „savory &spicy”, toate asezate pe constructie de tanini eleganti, rasati, care ii confera structura. Postgust lung evolutiv, cu fructat si condimentat de Bordeaux de calitate. Foarte Bun spre Excelent

  

Finalul a adus pe masa doua excelente lichioruri naturale traditionale Doriki facute din coarne si din nuci verzi fara adaosuri si coloranti, care au incheiat perfect linia de vinuri degustate.

 

Ca o concluzie generala toate vinurile degustate au fost expresive, particulare, cu o nuanta de modernitate care nu exclude insa traditia si etosul local. Cu siguranta cei de la Stelios Kechris Domaine sunt maestrii Retsinei si ai vinurilor obtinute in acest stil. E interesant ca rasina din vinuri actioneaza ca o noua dimensiunea a gustului si mirosului, fara sa domine absolut deloc, perfect integrata si ridicand si ajutand practic vinurile sa capete complexitate si savoare.

  

Sub acest aspect Tear of the Pine si Rose-ul sunt doua exemplare „must try” pentru orice pasionat de vin dupa parerea mea. Pur si simplu sunt altceva. Kechribari este de avut alaturi la orice masa, rosiile sunt bine facute in stiluri diferite de la abordabil la complex.

  On a rose Backgroung Retsina Rose 2013  

 P.S. Apropo de Retsina, de Pelinul nostru ce se mai aude? Poate se ocupa cineva mai serios de el…

Sau il asteapta toti (tot) pe Oliver Bauer, cum au facut la Cramposie…:D

  

4 responses so far

4 Responses to “Probabil cea mai buna Retsina din lume: Stelios Kechris Domaine”

  1. I Georgeon 28 Sep 2014 at 1:53 PM

    Foarte interesante aceste vinuri, m-au facut curios. Se pot cumpara din Romania?

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @I George, Doar Retsine-le sunt importate de cei de la http://www.newgreekwine.ro

    [Raspunde]

  2. Elena Stepan Stepanon 22 Sep 2017 at 3:59 PM

    Buna ziua
    Asi dori si eu acest vin se poate cumpara de undeva?

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Elena Stepan Stepan,
    Buna ziua!
    Il gasiti aici:
    http://newgreekwine.ro/

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply