Jul 31 2014

Douro, povestile locului: Contos da Terra 2011

Published by at 11:32 AM under 2011,Portugalia,Rosu,Sec

 

Astazi va povestesc despre un vin portughez de pe Douro sugestiv denumit Contos da Terra (“povestile locului”, in traducere personala). Este vinul “de linie” al celor de la Quinta do Popa.

 

Despre producator am mai scris cu ocazia vizitei la Prowein, cand am avut ocazia sa ii cunosc personal. De partea de vinificatie se ocupa celebrul Luis Pato iar gama lor de top este compusa din trei vinuri, dintre care un excelent Vinhas Vielhas (Vii vechi)  se distinge ca exemplu clasic de asamblaj reusit obtinut dintr-o groaza de soiuri (peste 20?!?). Si cel de fata incorporeaza o varietate de soiuri autohtone, fiind dominat de “clasicele” Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barocca si Touriga Franca.

 

S-a ajuns la „aberatia” respectiva pentru ca in mod traditional, pentru productia de vin de Porto, viticultorii nu erau foarte preocupati ce soiuri au in vie, de aici rezultand multe parcele cu vii vechi care arata ca un mozaic de soiuri ce poate fi compus din cele peste 29 de soiuri recomandate pentru productia de Porto (plus vreo 80 autorizate). Bine, in ultimii ani, de cand ponderea in productie si vanzari a vinurilor “linistite” a crescut in detrimentul celor fortifiate, parcelele au fost (re)plantate separat cu soiurile clasice (Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca, etc.) iar vinurile au fost etichetate in consecinta. Totusi exista inca multe parcele in valea Douro tributare vechiului stil de plantare, mai ales cele cu vii vechi.

 

Daca e sa revenim la povestile si particularitatile locului, vinul linistit, de consum curent, produs in mod traditional pe valea Douro nu pune accent pe varietaluri decat in mica masura. Adica nu pleaca de la ideea “sa facem un asamblaj de cutare cu cutare soi”, ci mai degraba pe vinul in sine si pe ideea ca trebuie sa iasa unul corect, bun si expresiv. Adesea strugurii sunt vinificati impreuna de la inceput, iar proportiile soiurilor in vinul final sunt intuite in functie de proportiile plantelor in viile “mozaic”. O filozofie cumva diferita de cea „mainstream” si cu care m-am intalnit la Pinhao cand am intrebat carciumarul din ce soiuri este produs vinul casei din care tocmai bausem. Pe scurt, ce contine? Dupa un moment de surpriza si descumpanire mi-a raspuns nonsalant: struguri. Exact…la momentul respectiv nu am mai insistat, dar apoi mi-am dat seama ce a vrut sa spuna.

Vinul de fata l-am primit din partea importatorului celor de la Quinta do Popa  in Romania, Premium Drinks si arata vizual si explicativ cam asa:

 Contos da Terra

 

Aspect (Culoare): Visiniu inchis, spre negru, opac, tenebros, concentrat,

 

Nas: dulceag, vanilat, cu o panoplie de fruct negru si rosu copt (visine, mure , afine, creme de cassis, cirese amare). Usoare tente de cafea, carne maturata, condiment (nucsoara, anason, piper negru) si ierburi uscate completeaza un tablou rustic, semanatorist, dar ciudat de complex si incarcat de arome si senzatii.

 

Gust: atac cu o corpolenta medie spre plina; conform senzatiilor olfactive m-as fi asteptat sa fie mai greu. Vinozitate cat cuprinde, o suculenta dulce, cu tone de fruct copt in stil usor gemos, rotund, cremos, usor glicerinos, dar cu o aciditate vioaie in partea a doua a evolutiei care il „ridica” si ii imprima un caracter proaspat plus un alcool foarte bine integrat. Final cu tanini moi, usor verzi, in nuante tonice si de ierburi mediteraneene uscate (busuioc, rozmarin cimbru, oregano) care cere ceva mancare alaturi. Postgust scurt spre mediu, cu note de gemuri de fructe, coaja de paine arsa, magiunuri de prune si tuse de condiment.

 

Un vin Bun spre Foarte Bun direct, incarcat de fruct suculent si cu o complexitate rustica rezultata din panoplia de soiuri care il compun. Imi invoca o varianta mai polisata, lucrata, prezentabila a celui baut la Pinhao. Un vin de masa cu pretentii, bine realizat, nimic fortat, perfect langa bucataria locala. La mine a mers de minune langa o pulpa de rata cu morcovi, la cuptor.

RPC Acceptabil la noi, probabil ca in Portugalia se inscrie intr-o categorie de pret inferioara (4-5 €) unde ar face furori. Dar despre motivele financiare si formarea preturilor la importurile de vinuri am vorbit deja aici.

  

Food

 

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply