Jul 28 2014
Doua vinuri spaniole: unul de noapte si unul ecologic…
Azi va voi vorbi despre doua vinuri incercate de curand la terasa. Si desi nu este indeajuns de cald afara si nu trece zi fara regulamentara ploaie de dupa amiaza amandoua au fost albe. Si spaniole. Pe cele romanesti din meniu le stiam (the usual suspects: Recas, Oprisor, etc.), asa ca inevitabil am ajuns la ele. Si in plus de nici unul nu auzisem pana acum…asadar:
Ijalba Genoli Viura 2013 Ecologic
Bineinteles vin ecologic obtinut in celebra Rioja. Celebra pentru vinurile rosii…
Aspect (Culoare): Galben intens, spre nuante de grau copt, cam inchis pentru un 2013.
Nas: asezat, intensitate medie, tuse preponderent de condiment, drojdioase, cu fruct copt si corcoduse plus usoare adieri oxidate si de coji uscate de citrice in fundal. Nu stiu daca asta este stilul sau sticla de fata a avut o e(in)volutie nefericita, dar tinand cont ca este 2013 cred ca asa se prezinta in general.
Gust: Atac plin, corp prezent, usor glicerinos cu tuse picant-condimentate si vag fructate in fundal. Aciditate citrica, medie, care reuseste sa echilibreze corpul la temperaturi reduse, dar nu imprima destula prospetime si vivacitate vinului. Final condimentat, in tuse tonice si usor de fruct dulce.
Un vin Acceptabil spre Bun, cred ca nu l-am prins in cea mai buna forma. In principiu eu suspectez si partea de “ecologic” ca ar avea o vina in stilul de mai sus. Pana la urma nu ma deranjeaza ca un vin sa fie ecologic atata timp cat ecologicul nu se substituie vinului, rapindu-i din caracter si expresivitate. Vinul trebui sa fie mai intai vin si apoi ecologic, bio sau mai stiu eu ce. Si in cazul de fata scenariul respectiv e destul de verosimil. Sau cum am spus este posibil sa fi prins o sticla mai ciudata.
A costat in jur de 60 de lei in restaurant, sa zicem ca ar fi 30-40 lei prin magazin, RPC Slab. Avem destule vinuri autohtone mai bune de banii respectivi.
Yllera Verdejo Vendimia Nocturna 2013
Al doilea vin a fost tot un alb, obtinut mai la sud-vest, aproape de Madrid in Rueda dintr-un soi promovat in ultimii ani de catre spanioli si care in trecut era folosit mai mult la distilate. Dar de cand cu avansul tehnologiilor de vinificatie, mai ales introducerea inoxului si a controlului temperaturii devenite standard in crame, acesta s-a dovedit a fi destul de competent si versatil in obtinerea de albe proaspete, vioaie si expresive.
Strugurii culesi noaptea (fapt mentionat si pe eticheta ca element de marketing, nu stiu cat ar functiona la noi, probabil ca in sens invers) pentru a-si pastra prospetimea plus vii vechi intre 20 si 40 de ani au condus la ceva de genul:
Aspect (Culoare): Galben deschis, in tente verzui, tinere
Nas: intensitate medie, cu tuse preponderent verzi, de mere acrisoare si pere necoapte plus aspecte citrice de gref si lamaie. Aluzii usor picante, de condimente si ierburi proaspat rupte in fundal, dar fara a afecta senzatia generala de prospetime si lejeritate.
Gust: Atac vioi cu un corp mediu, sustinut de o aciditate citrica, pronuntata, dar excelent integrata. Pe palatin evolueaza surprinzator de lejer, dezvoltand tuse de citrice, de lime, asociate cu adieri de fruct tropical proaspat si senzatii ierboase. Final mediu, revigorant, viu, citric si usor tonic-salin.
Un vin Bun spre Foarte Bun, fresh, direct si excelent echilibrat. Recunosc ca nu am o pasiune foarte mare pentru albele spaniole, datorita mai ales imaginii de vinuri plate si fara aciditate din trecut, dar exemplarul de fata dovedeste ca Spania e capabila sa produca vinuri proaspete si expresive. Si la preturi bineinteles fara concurenta…
A costat in jur de 60 de lei in carciuma…daca dam adaosul jos, rezulta un RPC Acceptabil spre Bun la 30 de lei. Daca ne uitam si pe afara vedem ca acesta costa in jur de 5 €, RPC Foarte Bun la banii respectivi.