Jul 14 2014
Trei vinuri de la Crama Cepari
Ahhh….vara. Perioada concediilor si a introspectiilor pentru blogerii de vin. Nu stiu de ce dar atmosfera aceasta de „dolce far niente” impinge la reflectii de genul „cine sunt”, „care este rolul meu”, etc…etc. Intrebarile de altfel eminamente retorice, asa ca nu e nevoie sa se grabeasca cineva cu raspunsuri. Si oricum sunt in stare sa mi le dau singur…:D
Asa se face ca dupa o mica pauza “de lene” (vor mai fi probabil si altele, nu va faceti probleme ca nu m-am retras in plina glorie) si de autoreflectie va povestesc astazi despre o mica crama din zona viticola Dragasani (partea dinspre judetul Olt) cu ale carei vinuri m-am intalnit acum aproximativ o luna. Este vorba de Crama Cepari. Numele vine de la satul unde functioneaza, comuna Carlogani, locuri cu veche traditie viticola, dupa cum aflam si de pe site-ul lor. Ce este curios ca satul Cepari nu apare in documentele de DOC si IG ale zonei, doar satul Carlogani din comuna respectiva apare. Oricum vinurile sunt IG Dealurile Olteniei, chestie irelevanta in practica cand vine vorba de calitate. Am vazut vinuri etichetate “vin de masa” care stergeau pe jos cu multe DOC-uri.
Despre ei nu cred ca ati auzit foarte multe. Pentru simplul motiv ca au productii mici (practic infime din punct de vedere al marii distributii) de cateva mii de sticle si s-au limitat la desfacere prin intermediul anumitor restaurante si mai putin spre deloc in mediul online sau prin magazinele de specialitate. Preturile sunt pe masura cantitatilor limitate si a canalului de distributie ales (exclusiv HORECA), adica de pe la 30 de lei in sus.
Crama, dupa cum va spuneam, se afla in judetul Olt, in comuna Cepari. Detin sub 20 de ha de vie, o parte replantata si o (mica) parte vii vechi. In portofoliu au Cramposie, Cabernet Sauvignon, Merlot, Tamaioasa Romaneasca, Sauvignon Blanc. Din cate am inteles, sunt in plin proces de rebranding, adica se schimbare a etichetelor si redenumire a gamelor. Oricum etichetele sunt clasice, sobre, functionale, de restaurant, prin comert probabil ca ar trece total neobservate la raft. Si prezentarea, cu cutii personalizate si tot tacamul este studiata si ingrijita.
Crama este noua, dotata cu utilaje moderne, vinurile sunt vinificate de catre proprietar din cate am inteles, dl Ilarie Preoteasa.
Am avut ocazia sa incerc trei vinuri de la ei, doua albe si un rosu, astfel:
Cramposie 2012
Aspect (Culoare): galben verzui, transparent, stralucitor
Nas: floral, intensitate medie, cu usor fruct exotic, copt, pepene galben si tuse verzi, ierboase.
Gust: Corp mediu, prezent, aciditate medie , evolutie echilibrata cu tuse citrice si nuante fructate. Rotund, usor greoi, cu senzatii dulcege, coapte si tuse tonice in partea a doua a evolutiei. Final tonic, cu un postgust scurt si citric. Un vin Bun, echilibrat, intr-un stil mai rotund si asezat care il face destul de versatil in asocieri culinare.
Tamaioasa Romaneasca Sec Salcament 2010
Aspect (Culoare): Galben pronuntat, in note de lamaie coapte si nuante usor verzi
Nas: pronuntate impresii florale de tuberoze si trandafiri, cu note picante, condimentate (nucsoara, anason) si usoare impresii citrice si de strugure copt tipice soiului. Un nas usor evoluat, elegant, complex, in stil Alsace, ceva intre un Gewurztraminer si un Muscat.
Gust: Atac cu o corpolenta medie, structura prezenta, ferma si tuse picant condimentate. Un vin strans, incordat ca un arc, cu o aciditate medie, excelent integrata cu alcoolul de 14.5% si care creste pe final aducand aluzii citrice si minerale. Note de fruct copt, florale dar mai ales cele condimentate domina gustativ. Postgust in care apare in sfarsit caracterul dulceag al soiului, imbinandu-se foarte bine cu tentele mineral-picante.
O Tamaioasa intriganta, intr-un stil foarte serios si structurat, condimentata, care aminteste de vinurile alsaciene de calitate. Desi nu sunt fan Tamaioasa in sec, cea de fata este una dintre cele mai bune pe care le-am incercat pe la noi, probabil si datorita stilului aparte care nu joaca pe notele dulci, de Muscat, ale soiului. Foarte Bun.
Cabernet Sauvignon / Merlot 2010
Vinul a venit intr-o sticla etichetata Cabernet Sauvignon 2010 (din graba plecarii de la crama am fost asigurat, loturile pentru piata sunt corect etichetate), asa cum arata si poza.
Aspect (Culoare): visiniu inchis, in tuse usor violet, tanar
Nas: curat, cu intensitate medie spre ridicata, focusat, cu fructe negre (prune, coacaze) si rosii (cirese, visine), proaspete, pure. Tuse de baric bine integrate din categoria vaniliei, piperului negru si aluziilor de ciocolata neagra. Un nas expresiv, bordelez, savuros.
Gust: Atac rotund, intensitate medie, echilibrat, cu acelasi fruct negru si rosu proaspat, suculent, prezent si pe palatin. Structura cu tanini fermi, infipti, chiar stransi pe final si aciditate vioaie care completeaza fericit ansamblul. Evolutie foarte bine echilibrata, supla, cu tanini prezenti in final si un postgust mediu spre lung, savuros, fructat si usor dulceag.
Un vin Foarte Bun, inca o surpriza placuta pentru mine; este unul dintre putinele vinuri autohtone care mi-a adus aminte de eleganta, prospetimea si echilibrul tipice Bordeaux-ului. Way to go…
Una peste alta intalnirea cu cele trei vinuri ale celor de Crama Cepari a fost de bun augur. Producator mic, calitate promitatoare. Avem nevoie de mai multi de genul acesta.
La capitolul preturi asa cum spuneam ele se invart in jur de 35-45 de lei la crama, bani pe care cel putin Tamaioasa si asamblajul rosu de mai sus ii merita din punctul meu de vedere.
Cât de mult astept aparitia acestor crame mici si de calitate! Eu sustin ca ele sunt cheia pentru cresterea calitatii semnificative la nivel national!
Nu le cunosc vinurile, dar dacatu zici ca sunt bune ma bucur tare!
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
July 14th, 2014 at 6:20 PM
@Zoli, ai dreptate Zoli…avem nevoie ca de aer de segmentul acesta de producatori mici.
Mie unul, la prima vedere, mi-au depasit asteptarile…
[Raspunde]