Jun 19 2014

Aventura portugheza de la Prowein

Published by at 8:00 AM under Degustari,Portugalia,Prowein

 

A trecut ceva vreme de la Prowein (mai exact vreo trei luni) si multe (mi) s-au intamplat intre timp in termeni de vinuri. Fiind o perioada foarte incarcata am trecut pe repede inainte peste vizita de la Prowein si prins in meandrele concretului autohton am tot amanat sa va povestesc despre cateva vinuri excelente si mai ales despre cativa oameni deosebiti pe care i-am cunoscut acolo. Insa doar o  simpla rasfoire a carnetelului cu insemnari mi-a improspatat memoria si simturile.

 

Asadar, cunoscuta fiind pasiunea mea pentru vinurile portugheze nu am ratat ocazia ca in ziua a doua de targ sa fac o mica tura de producatori portughezi insotit fiind de dl Gavril Butuc de la Premium Drinks, importator de vinuri portugheze in Romania. Toate vinurile de mai jos le gasiti in portofoliul acestora.

 

O chestiune foarte interesanta pe care tin sa o precizez inca de la inceput si care m-a atras la vinurile portugheze este ca desi am vazut producatori din aceeasi tara, vinurile si filozofiile lor erau foarte diferite, confirmandu-mi inca o data diversitatea unei tari care poate produce cam orice stil de vin cunoscut. Pentru mine Portugalia este un fel de Chile al Europei, reusind mai bine ca orice tara de pe batranul continent sa imbine traditia cu modernitatea.

 

Asadar in ordinea vizitelor:

 

Idealdrinks

 

Un nume mare la portughezi, nu atat prin dimensiune, cat prin calitatea surprinzatoare a vinurilor pe care le produc. La standul lor (separat de cele de grup organizate de ViniPortugal) am avut placerea sa stau de vorba cu CEO-ul lor, oenologul Carlos Lucas, „transferat” de la Dao Sul. Am trecut impreuna prin o parte din vinurile din portofoliul Colinas Brut Reservelor, pornind de la un spumant foarte reusit Colinas Brut Reserva, un asamblaj clasic de Chardonnay cu Pinot Noir si Pinot Meunier care se apropie de o Champagne de top cu o finete si o integrare aproape neverosimile pentru un vin spumant portughez. Apoi un Alvarinho Quinta da Pedra echilibrat, complex, cu o combinatie intensa de note citrice si de fructe coapte plus o aiciditate eleganta, bine aspectata.

Surpriza pe partea de albe a venit de la Eminencia 2010 un vin dintr-un soi indigen Loureiro extrem de fin si elegant, floral, vag cremos, cu un baric superb integrat care poate concura cu succes Chardonnay-uri titrate, chiar din categoria Burgundy. Superb!

La rosii am trecut prin Dom Bella 2010 un Touriga Nacional obtinut din mai multe parcele si cu mai multe nivele de coacere tanar, fructat, condimentat si cu o structura de tanini infipti plus o rezerva de fruct si aciditate care ii rezerva un viitor interesant. Foarte Bun!

Apoi la partea de top un Principal Reserva 2010 fructat, intens, rotund, tanar cu fruct negru si rosu alaturi de un baric si o aciditate bine integrate. Cu viitor lung in fata. Varianta Principal Grand Reserva din 2008 arata in plus un nivel de integrare si eleganta care duce cu gandul spre Bordeaux. Revelatia a venit din partea Principal Grand Reserva 2009, socant de bun care poate sa stea lejer langa Bordeaux-uri de top. Vinul are un rafinament si un echilibru incredibile, asociate cu o puritate de fruct si expresivitate de mare clasa. Pentru mine este cel mai bun vin portughez pe care l-am incercat pana acum si isi merita cu varf si indesat banii respectivi (in jur de 70€ prin online-ul de la ei). Exceptional! De altfel cele doua Principal Grande Reserva sunt impresionante. Cel din 2008 mai retinut si clasic, 2009 mai copt, incarcat de fruct, mai polisat, de un rafinament si eleganta decadente.

 Principal Grande Reserva

 

Quinta do Popa

 

Un producator mic din zona Douro. Vinurile sunt vinificate sub atenta supraveghere a consultantului care este nimeni altul decat Luis Pato, o legenda vie a vinului portughez.  Am incercat trei vinuri rosii, toate din 2009:

Touriga Nacional (TN) cu un nas in tente condimentate, asortat cu tone de fruct negru si rosu concentrat, opulent, copt (mure, coacaze, visine) si o evolutie cremoasa, consistenta, bine echilibrata si complexa pe palatin cu tanini moi, dar prezenti pe final.

Tinta Roriz (TR) da , da e Tempranillo. Un nas cu fruct rosu copt, bine aspectat, asociat cu tuse gurmande de baric, cu vanilie si ciocolata in planul doi. Evolutia pe palatin este mai lejera, usoara, abordabila decat in cazul TR, cu aciditate vioaie si fruct mai proaspat.

Vinha Vielhas (VV) o nebunie de vin la propriu, obtinut din peste 21 de soiuri si vii cu varsta de peste 60 de ani (tinerele,nu?).  Daca intrebati care sunt cele peste 21 de varietati de struguri nu o sa va poata raspunde cu exactitate nici macar producatorul, datorita modului in care plantatiile se faceau i trecut pe valea Douro, traditional pentru vinul fortifiat de Porto. Adica se inlocuia adesea cate o planta cu alta fara a se tine seama de soi. Din toata nebunia asta unele vii (cele vechi indeosebi) arata ca un mozaic, desi in ultimii ani plantarile s-au facut mai rational. Vinul este aberant de bun si ciudat. Cu straturi de fructe rosii si negre concentrate, opulente, ingemanate cu aluzii de ierburi uscate si miriade de condimente care se schimba de la un minut la altul. Gustativ este voluptuos, catifelat, mustind de fruct si de note condimentate. Taninii fermi si aciditatea resusesc sa sprijine competent fructul aberant, rezultand o senzatie de echilibru de domeniul irealului. O aberatie de vin. Excelent!

 Quinta do Popa

 

Herdade dos Grous

 

Producator din zona de sud, Alentejo, care este un templu al modernismului si al stilului Lume Noua pentru Portugalia. Vinurile nu se dezmint, stilul este unul modern, perfect polisate si lucrate. Dealtfel, unul din vinurilor lor m-a surprins placut si cand am fost la Porto, cumparat fiind din supermarket. La Prowein m-am intretinut cu vinificatorul lor Luis Duarte, unul dintre oenologii de top din Portugalia. In afara de interesul evident al acestuia pentru baricurile din stejar romanesc si cum influenteaza ele vinul, am trecut impreuna prin portofoliul de vinuri rosii.

 

Herdade dos Grous 

Vinul „de linie”, Herdade dos Grous 2011 este exact cum mi-l aminteam, modern, cu mult fruct copt si impresii dulcege de baric atat olfactiv cat si gustativ. Seamana cu cel descris de mine, este evidenta cautarea constantei de la an la an pe aceasta gama.

Moon Harvest 2012 este mai tanar, mai impetuos cu tanini aproape salbatici si o aciditate care confera prospetime fructului. Baricul este partial integrat, dar are toate premisele unui vin foarte bun.

Herdade dos Grous Reserva 2010 (asamblaj de Alicante Bousquet, Tinta Miuda si Toriga Nacional) este deja asezat,cu un nas complex care aminteste de dulceturi de fructe negre si rosii plus impresii perfect integrate de baric (piper, cuisoare, tutun, paine prajita). Evolueaza pe palatin excelent echilibrat, nimic din componente nu iese in evidenta, cu un fruct carnos, cu vinozitate si tanini moi, rotunzi si integrati. Foarte Bun spre Excelent!

 

Luis Duarte Rubrica 2011Dar vinul care mi-a placut cel mai mult este cel „de autor, din cateva baricuri puse deoparte” care se numeste Rubrica („Semnatura” in traducere). Varianta 2011 este un asamblaj de cinci soiuri ( Alicante–Bouschet, Touriga Nacional, Aragonez, Syrah si Petit Verdot) produs de Luis Duarte sub nume propriu. Vinul este minim o clasa de eleganta si expresivitate peste celelalte, cu senzatii olfactive suave, florale, cu puritate de fruct negru si rosu plus tonuri de vanilie, ciocolate si ierburi uscate in fundal. Gustativ aciditatea vioaie pune in evidenta o puritate de fruct cuceritoare, potentata de tusele de baric (tutun, menta, ciocolata neagra) excelent integrate. Final cu tanini prezenti, structurati urmat de un postgust interminabil. Excelent! Unul din vinurile portugheze de top, elegant si expresiv, in stil bordelez, desi nu contine niciunul dintre soiurile clasice asamblajelor frantuzesti din amintita zona.

 

In concluzie o incursiune care mi-a confirmat (pentru a cata oara) potentialul enorm al Portugaliei. Pe langa calitatea intrinseca a vinurilor, am remarcat aerul proaspat si promovarea inovatoare facuta de oameni care stiu ce fac si nu se plafoneaza in traditii si discursuri fataliste si defetiste. Oricum din acest punct de vedere pavilionul Portugaliei era in profund contrast cu ale celorlalte tari din Lumea Veche. Cu noi nu fac comparatii pentru ca ne-ar pune intr-o pozitie rusinoasa. De fapt noi ne-am pus acolo…

Despre vinurile portugheze stiam ca au potential enorm, deliciul vizitelor de mai sus au fost de data aceasta conversatiile cu oamenii care se ocupa de acestea. Si care mi-au confirmat (pentru a cata oara?) ca excelenta in materie de vin nu este o chestiune aleatoare. Este o combinatie complexa de pasiune, experienta si filozofie de viata care se dobandeste greu si se pierde usor.

 

7 responses so far

7 Responses to “Aventura portugheza de la Prowein”

  1. Cosminon 19 Jun 2014 at 1:48 PM

    O observatie: Aragonezul de la Herdade dos Grous e tot Tinta Roriz = Tempranillo. In Alentejo i se spune altfel decit in Douro :-))

    As sublinia ceva, care se citeste printre rinduri in articol: portughezii folosesc aproape exclusiv soiuri autohtone, se mindresc cu ele, si pe buna dreptate. Cind iei un vin portughez, nu ai cum sa gindesti “tot CS…”
    Nu mai vorbesc de respectul deosebit pentru viile batrine. Cei de la Crasto au doua vinuri obtinute din parcele cu vita centenara (Vinha da Ponte si Vinha Maria Tereza). Si mai sint si altii…
    Noi plantam in draci te miri ce. Replantam, ca doar viile tinere produc mai mult…

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @Cosmin, Dap e acelasi lucru, nu am mai lungit postul…:D
    Mai are vreo cateva denumiri oricum. Si am inteles ca sunt clone diferite intre zonele din Portugalia si oricum diferite de cele din Spania.

    Exact ce spuneam in ultimul paragraf: o combinatie de pasiune, experienta si filozofie pe care noi, in marea noastra majoritate, nu o avem.

    [Raspunde]

  2. Cosminon 19 Jun 2014 at 6:14 PM

    Daca vorbesti portugheza (sau intelegi), iti recomand cu caldura “Hora de Baco”, emisiune de pe RTP. O gasesti inregistrata fie pe site-ul RTP, fie pe Youtube (numai citeva emisiuni). Emisiunea este superba, iar primii doi ani sint de o calitate deosebita.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Cosmin, De vorbit nu vorbesc, dar inteleg 90%…o sa ma uit, mersi!

    [Raspunde]

  3. Gavril Adrian Butucon 24 Jun 2014 at 11:58 PM

    Cu deosebita consideratie doresc sa va prezint cateva dintre denumirile clonelor Tinta Roriz pe care le intalniti din Douro si pana in Alentejo: Arinto Tinto, Aragonez/Aragonês, Tinta de Santiago si Tinta Aragoneza.
    Din galeria soiurilor autohtone (portugheze) de excelenta (nu am sa vorbesc de Touriga Nacional de aceasta data) face parte si Trincadeira, cunoscuta in Alentejo si Ribatejo sub denumirea de Trincadeira Preta; in regiunea Douro se numeste Tinta Amarela; Mortágua si Castiço in regiunea Tejo; Preto Martinho in regiunea Lisboa (Arruda si Bucelas); in regiunea Algarve clona se numeste Crato Preto iar in regiunea Setúbal se numeste Espadeiro si Murteira.
    “Hora de Baco” o gasiti aici: http://www.rtp.pt/play/p72/a-hora-de-baco
    Luis Pato este “parintele” (1988) vinurilor denumite “Vinhas Velhas” (vii batrane) in Portugal, vinuri obtinute din plantatiile seculare din regiunea Bairrada, mostentite de la bunicul si tatal sau João Pato (Quinta do Ribeirinho).

    [Raspunde]

  4. Cosminon 26 Jun 2014 at 6:34 PM

    Multumesc, Adrian!
    As mai adauga la soiurile deosebite si Castelão (Periquita), caracteristica zonei Palmela (nu ca nu s-ar gasi si in alte parti…)

    [Raspunde]

    Gavril Adrian Butuc Reply:

    Felicitari Cosmin! Periquita este un soi autohton portughez, caracteristic zonei Palmela – Setúba, din care se extrag vinuri deosebite. In functie de regiunile unde este cultivat il intalnim sub diferite denumiri: João de Santarém, Castelão Francês si Castelão. Periquita se simte bine in regiunile cu clima calda si cu soluri nisipoase dar s-a adapatat foarte bine si in regiunea Douro unde solurile contin roci sistoase, argiloase si stanci calcaroase si-l regasim in Vinho do Porto. Vinurile din strugurii Castelão sunt concentrate, aromate, cu tanini expresivi care asigura conditii bune de imbatranire.

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply