Jun 10 2014

Despre IWCB 2014 si cateva paradoxuri tipic autohtone

Published by at 8:00 AM under Diverse,Marketing,Opinii

 

Tocmai a trecut si editia de anul acesta a IWCB, cel mai mare concurs de gen de pe la noi. Si cum apele s-au linistit (sper)  si de acum incolo ma astept sa vad doar poze de medalii, buline colorate si anunturi triumfaliste, putem considera ca vorbim si gandim la rece.

iwcb

Credit @http://www.iwcb.ro/

Pe cale de consecinta, textul de mai jos adreseaza la modul cel mai serios cateva probleme pe care eu consider ca le avem la ora actuala cu genul acesta de concursuri. Sigur exista si o groaza de beneficii ale lui, dar pe acelea au avut grija organizatorii si cei care preiau comunicate de presa sa le scoata in evidenta. Eu o sa va prezint doar cateva opinii personale.

 

In primul rand vreau sa precizez doua lucruri importante:

  1. am fost invitat de catre organizatori sa particip in “juriul bloggerilor” (inca nu imi este foarte clar conceptul, dar inteleg ca tot neoficial si paralel a fost) dar din motive independente de vointa mea nu am putut onora invitatia. Deci nu ca nu am vrut, ci pentru ca nu am putut.
  2. Cu participare sau neparticipare, parerile de mai jos ar fi fost aceleasi.

 

Si acum:

 

 1. Filozofic-reflexiv: Cat de international poate sa fie un concurs de vinuri organizat in Romania?

Eu zic ca intr-o tara care exporta aprox. 2% din productia proprie de vin si pe plan mondial este cvasiinexistenta e cam greu sa faci un concurs international. Fie chiar si declarativ. Bine, il poti face cu fratii de peste Prut si cu 2-3 importatori. Dar foarte international nu o sa fie.

Sa studiem deci statistica: din 712 de probe, 395 au fost din Romania si 110 din Republica Moldova (international, nu? sic!), deci cam 70% au fost din „spatiul romanesc”, ca sa zic asa. Si noi prin invatamant mai avem colegi care trec in CV ca au facut doctoratul in strainatate, international. Va las pe voi sa ghiciti unde… Eu ma bucur oricum ca cei de peste Prut au buget de participare la concursuri, noi il cheltuim si ii primim cu bratele deschise. Oricum se misca mai bine decat noi la extern, dupa cum am vazut si de la Prowein.

 

Dar sa revenim. „Internationalul” de pe la noi este de fapt efortul nationalului, nu vine de la sine. Nu imi fac iluzii ca ne cauta vreun producator strain sa ne trimita vinuri asa cum facem noi cand ne ducem la marile concursuri cu adevarat internationale de pe afara si nu cred ca are trecut careva prin CV la puncte forte, ca a participat in juriu la un concurs de prin Romania. Fie el si international. E doar o sintagma care bineinteles da bine la public, de aceea este folosita. Romanul e fudul, ii place internationalul, a vrut tot timpul “sa fie in randul lumii” macar si declarativ. Pentru ca faptic nu suntem.

Si sa nu uitam formularile triumfaliste ale comunicatelor producatorilor de dupa concurs: “vinul lu’ cutare a primit medalie de aur in competitia cu alte vinuri internationale” Priceless…

 

 2.  Care e treaba cu patronajul OIV?

Eu inca nu am inteles nici acum dupa atatia ani si editii cu ce ne ajuta pe noi patronajul OIV la concursul acesta? In fara de faptul ca impune niste standarde cel putin discutabile in cazul economiei de piata, facute probabil de ingineri pentru ingineri si care nu prea au legatura cu vanzarea vinului. Si daca concursul se lauda ca se adreseaza pietei si ca vrea sa ajute consumatorul sa alegea vinul de calitate eu zic ca prima chestie pe care ar trebui sa o faca e sa renunte la aberatii de genul „pretul nu conteaza noi clasificam vinul doar in functie de stil”. Eh, pe bune? Pretul nu conteaza, nu? Nu inteleg logica de gradinita in care sa compari un vin de 15 lei cu unul de 85 de lei? Mai crede cineva in Mos Craciun si in producatori care dau calitate de 85 de lei la pret de 15 mai ales in Romania? Se pare ca OIV-ul inca crede si impune credinta respectiva mai ceva ca legea islamica.

   

Si apoi eu nu inteleg ce ii dam noi cu OIV in sus si in jos. Cu ce ne ajuta pe noi exact OIV-ul? Ne face imagine de tara? Sa fim seriosi. Mie unul inca imi este neclar care au fost beneficiile organizarii congresului (parangheliei?) OIV de anul trecut pe bani publici in conditiile in care Romania, (repet ca poate unii nu au retinut) exporta 2% (da cam 2%) din productia sa de vin de ani buni de zile.

   

Pe scurt: dupa parerea mea un concurs international serios nu are nevoie de sigla OIV ca sa il legitimeze. Si avem exemple o groaza de unde alege. Daca ne uitam ce concursuri aplica standardele OIV o sa vedem ca suntem intr-o companie cvasiirelevanta. Ma astept maine-poimaine sa facem concursuri gen „Feteasca Neagra du Monde” sub sigla OIV sau un „Cramposie de Monde” cu participare internationala dupa ce in prealabil am dus cateva vite peste Prut. Chiar asa, ca veni vorba, un international de Babeasca Neagra du Monde chiar ar merge…:)

IWCB-2014

Credit @http://www.iwcb.ro/

  

 

3. Ce face un concurs de vinuri international? Juriul?

Nu am nimic nici cu cei din juriu, dar nu poti sa faci concurs international cu 40 % juriu romanesc. Si colac peste pupaza o parte din el este compus din cei care fac vinurile de prin concurs. Nu merge. O sa iasa o impresie de „noi centram, noi dam cu capul” care prin afara nu cadreaza cu etica indiferent cum am da-o. E ca si cum la Cupa Mondiala din Brazilia jumatate dintre arbitri ar fi antrenori brazilieni.

Sa imi spuna mie cineva ca cei care vinifica, unii dintre cei mai buni oenologi de pe la noi, nu isi recunosc vinurile lor si pe cele ale concurentei si in blind-ul blind-ului si in puterea noptii, sculati din somn. Pana si eu, care nu am cine stie ce experienta si ma intalnesc cu ele sporadic, recunosc stilurile diferitilor productori.

Asa eu zic ca este mai nimerit sa facem o intalnire o data pe an, o „conferinta de specialitate”, o masa rotunda, in care toti sa deguste vinurile celorlalti, incrucisat si sa isi dea cu parerea franc si fara ascunzisuri unii despre altii. Ca oricum degusta vinurile concurentei de cateva ori pe an, ca asta e meseria. Chemam si cativa oameni de prin afara, nu e problema. Dar sa nu ii zicem concurs  ca suna cel putin ciudat.

Daca vrem concurs international la care sa nu maraie nimeni pe la colturi platim oameni din afara sa vina sa ne spuna direct si in fata: nene asta merge, asta nu merge. Ahh, unii producatori nu o sa mai trimita atatea valuri de probe, mai noi sau mai de pe la 1900 toamna? Foarte bine…sa si le tina pentru ei.

Eu vad concursul acesta ca un fel de audit al industriei autohtone. Ca asa am tot facut totul „prin noi insine” si vedem unde suntem: la 2% exporturi si la etajul 2 la Prowein.

 

Putem sa luam exemplu de aproape, de la fratii de la sud de Dunare care tocmai au facut concurs (destul de autohton si al lor ce e drept) cu 3 MW in juriu si fara patronaj OIV (sic!). Cu masterclass-uri si prezentari tinute de MW si acces al publicului pe baza de bilet. Putem sa combinam Goodwine si IWCB si sa facem o chestie ca lumea, nu batuta pe loc.

 

Si uite asa mai venim de acasa. Nu ca MW ar fi Dumnezeu coborat pe pamant si culmea eticii si impartialitatii, dar in materie de vin te ajuta mai mult decat OIV. E drept ca sunt mai scumpi, dar asta este, dai un ban, dar stai in fata si ai relevanta internationala. Daca avem veleitati de „mare concurs regional” eu zic sa luam un exemplu de la ei…

Daca imi aduc bine aminte singurul concurs romanesc care a avut vreodata MW pe bune, in putere, in exercitiul functiunii, in juriu a fost cel organizat de Vinul.ro acum vreo 3 ani in Dragasani. De atunci stim cu totii ce s-a intamplat. Adio MW, adio concurs, adio…. Acela a aratat clar ca pur si simplu la ora actuala nu putem (suntem pregatiti) sa ridicam batista de pe tambal si inca ne complacem sa ne dam diplome si medalii intre noi, ca orchestra pe Titanic.

 

4. Care este relevanta pentru piata autohtona?

Vinurile cu adevarat bune si care iau puncte costa intre 5 si 10% din salariul minim pe economie. Cine si le permite sa le cumpere? Corporatistii care deja si-au cam dat seama cum e cu vinul de la noi care le cam jumuleste irelevant bugetele? Si astia sunt atenti la bugete ca la butelie. Apoi de aberatiile cu vinuri de la 1900 toamna in concurs amestecate cu cele din 2012-2013 nu cred ca o ne lecuim prea curand. Dar deh, daca vrea sponsorul cu „vinul de aur” sa mai stranga ceva medalii pe care sa le afiseze pe boziile de supermaket, ne conformam balcanic.

Si daca stam sa ne gandim acesta este pe bune cel mai ok concurs de pe la noi in comparatie cu cele “de casa” , adevarate petrecerile campenesti cu premii, organizate pe podgorii, in care “granzii” din zona isi scriu singuri diplomele. Simplul fapt arata ca exista inca o mentalitate de “cincinalul in patru ani” si “trebuie sa ne facem planul la medalii” care nu prea cadreaza cu noile realitati nationale si internationale de pe piata vinului.

  

5. Si pana la urma, daca ne uitam la medalii…

Nu o sa comentez alte aberatii de pe acolo. Cand urmezi indrumarile OIV si le bagi pe toate in aceeasi oala e normal sa mai iasa si nazbatii. De aceea si unii producatori se tin la distanta de concurs oricat li s-ar arata pisica ca “nu o sa mai conteze in piata” si ca “vin importatorii si ii baga in faliment”. Da…da…good cop, bad cop. Dar sa revenim si sa ne uitam doar la cele doua mari medalii de aur:

  

Una a luat-o un Jad de 28 de ani care cred ca a fost foarte dificil de identificat in blind printre atatea XO-uri de pe acolo. De fapt toata cheia de bolta era departajarea de celalalt “competitor”,  ruda lui mai mica, Miorita, de la acelasi producator, cu 2 ani mai in varsta. Ca asa e tenis. Sa inteleg ca s-a facut un blind intre Mioritza si Jad? Care ia aur si care marea medalie? Ce greu o fi fost sa le deosebesti… 😀 Curat Caragiale…

 

Iar la capitolul vin, marea medalie de aur a luat-o un vin de pe niste vii care nu cred ca existau acum 6-7 ani. Atentie, nu am spus ca vinul nu este bun si ca nu merita medalia respectiva. Doar ca realizarea de mai sus este chintesenta starii actuale a industriei autohtone. Repet: un vin de pe vii de 6-7 ani a fost desemnat de respectivul concurs ca cel mai bun la ora actuala de pe la noi.  Si nu e de vina nici vinul si nici concursul, aici ne aflam ca tara producatoare de vin.

 

Pe scurt, fara o industrie matura si un brand de tara nu vom organiza niciodata un concurs relevant la nivel international. O tara care nu exista pe plan mondial, ca piata si/sau ca producator de vin nu poate emite pretentii de concursuri internationale. Nici macar regionale…

  

Sa fiu bine inteles: nu sunt de vin organizatorii. Ei fac un concurs dupa (pentru) chipul si asemanarea industriei autohtone. Pur si simplu atat se poate la ora actuala la noi. Evenimente de genul acesta (IWCB, Goodwine, etc.) care ar trebui sa coalizeze toata industria de vin autohtona si sa ii puna o oglinda in fata, ne arata unde suntem si cum stam de fapt. Sau cele de genul Prowein…ca acolo stim clar unde stam de vreo doi ani incoace.

 

IWCB sufera de acelasi blestem ca si vinul romanesc: nu contam pe plan mondial nici ca piata, nici ca producator de vin.

 

Si pe undeva cercul se inchide. Cine este de vina? Eh…asta e alta discutie…mult mai lunga si mult mai dureroasa.

 

P.S. Sa fie inca o data foarte clar: daca am pierdut timpul sa scriu 4 pagini pe subiectul de mai sus nu am facut-o pentru ca nu am ce face cu timpul meu liber sau ca  sa „ma iau de cineva”. Multora le place sa duca discutia la nivelul personal ca sa evite subiectele cu adevarat importante. Atacul la persoana si victimizarea sunt tactici desprinse din  vremuri de trista amintire si greu de scos din mentalul colectiv.  Si oricum pentru mine e aberant sa pierd vremea in discutii inutile si vendete personale.

Am facut-o pentru ca imi pasa (poate mai mult decat altora care ar trebui si sunt platiti sa le pese) si in speranta (care in cazul meu moare ultima) unor vremuri mai bune pentru vinul romanesc.

 

18 responses so far

18 Responses to “Despre IWCB 2014 si cateva paradoxuri tipic autohtone”

  1. maxon 10 Jun 2014 at 5:05 PM

    Foarte real ceea ce ai scris acolo!
    Câta vreme producatorii îsi vor vinde vinul (România) nu se va schimba nimic.
    Cand îi aud si eu ca vorbesc de vinul lor extra super premium obtinut de la vita de vie de 5-6 ani îmi vine sa râd. Si sa plâng. Si mai folosesc si termenul terroir de parca ar detine vita de vie veche de 70 de ani, cu observatiile adunate de-a lungul deceniilor. Suntem vai de capul nostru. Si asta se vede peste tot, în toate domeniile. Chiar si un concurs international de vin organizat de români devine o pacaleala…

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @max, Ca sa citez o fraza celebra de pe vremuri: “traim decenii de impliniri marete”…
    Aceasta este realitatea la ora actuala in Romania…dar nu inseamna ca trebuie musai sa ne impacam cu ea. Eu cel putin, nu…

    [Raspunde]

    Cristian. E. Reply:

    @Dan Micuda,
    “traim decenii de impliniri marete…traim decenii de munca si avant” (ca sa inchei tot versul din epoca de aur).
    Anul asta vor intra pe rod alte vii din programul de replantare cu fonduri europene si se pare ca productia va creste cu 30%. Ce se va intampla? se vor prabusi preturile? sau vom iesi la export in…china? Piata la noi nu cred ca mai poate absorbi ca in 2008 cu toate ca isi revine incet.
    Partea buna este ca se deschid multe crame noi detinute de straini si astia se vor zbate pentru export. Poate sunt un pic euforic, dar tare as vrea sa devenim noul chile al europei in cativa ani.
    Cateva ex de crame noi
    http://www.licornawinehouse.ro/
    http://www.stenota.ro/
    http://www.catleyawines.com/ro/index.php

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Cristian. E., Esti euforic…:D
    Sansele sunt infime…motivele sunt multe si impotriva noastra.

    [Raspunde]

  2. Cosminon 10 Jun 2014 at 5:54 PM

    Ca tot ne place Portugalia amindurora, as mentiona ca la o vizita la Vallado, in martie anul trecut, am remarcat niste vie “salbatica” si am intrebat-o pe dna care era ghid ce se intimpla cu ea. Raspunsul? “E tinara, o taiem ultima, pentru ca oricum nu culegem nimic din vii sub 10 ani”. 10 ani!
    Ce sa mai zic ca in Portugalia (si nu numai) in general se mentioneaza pe sticle CU MINDRIE ca “vinul este obtinut din vii de xx ani”, in general virsta venerabila.
    Am baut vinuri superbe din vii de peste 70 ani, la ceva mai mult de 15 €/sticla. Sint curios cine in Romania mai are vii de peste 30 (nu 70) ani. Ce sa mai zic sa bata suta…
    Si ce sa mai spun de preturi…

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Cosmin, In Romania nu prea…iar cine a avut s-a grabit sa ia fonduri UE si sa le replanteze cu soiuri internationale.
    In speranta probabil ca vor face vinuri asa de bune incat le vom arata francezilor sau australienillor cum se face un Chardonnay sau un Cabernet ca lumea…

    [Raspunde]

  3. pistoanebaricateon 10 Jun 2014 at 11:30 PM

    Salut Dan,
    Ceea ce semnalezi tu este foarte pertinent intr-o anumita masura. Nu e chiar asa 100%. Insa nu o polemica sau o dezbatere pe tema asta ma intereseaza, ci cu totul altceva: “putem”, “sa facem”, ” noi trebuie” etc. ce nume are? cine sunt acesti putem? Cred ca nu ar fi o problema pt Catalin P. sa lase organizarea in mainile cuiva care sa faca ceva de “nemarait”, dar as vrea sa vad cine face pasul in fata si isi asuma asa ceva… Cred ca toate trebuie sa porneasca de undeva, iar cei care doresc sa ajute, s-o faca, ca nu-i refuza nimeni. Parerea mea, Coane Fanica!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @pistoanebaricate, Buna Iulian!
    Nu cred ca te astepti de la mine sa spun ca voi/as organiza mai bine un concurs de gen. Pana la urma sunt un singur om.
    Catalin stie foarte bine cum ar putea sa faca concursul mai bun si mai relevant. Trebuia doar sa vrea (si sa poata) sa ia niste decizii.
    Tocmai pentru ca vreau sa ajut am scris postarea de astazi…sa zicem ca sunt niste sugestii din partea mea, cum vad eu ca IWCB ar putea sa se transforme intr-un concurs cu o adevarat relevant, cel putin la nivel regional.
    Deocamdata bulgarii ne-au cam luat-o inainte.

    In rest daca o sa continuam sa ne mintim unii pe altii, pe principiul “sa fie bine, sa nu fie rau” ne putem intr-adevar simti bine si intre noi. Dar nu cred ca acesta este scopul…. scopul ar fi sa ajutam vinul romanesc sa creasca.
    Iar principiul “nu e altul mai bun, deci ne multumim cu ce avem” in cazul meu nu functioneaza…eu vreau intotdeauna ceva mai bun, mai ales cand stiu ca se poate.

    Iar daca nu se poate acum, o sa fac ce pot eu sa fac ca sa ajut sa se poata: adica sa vorbesc despre asta.

    [Raspunde]

  4. alexanderon 11 Jun 2014 at 1:13 PM

    99% de acord cu ce ai spus….mai mult decat pertinent. Daca-mi permiti, cateva pareri personale:

    1. Asta-i piata romaneasca de vin, imatura si in care predomina falsul patriotism – ceva de genul ” pai, noi nici macar vin bun romanesc nu mai avem?”. Nu, nu avem decat acel 2% care merge in piata internationala pe respectivul nivel de pret. As da un exemplu: baietii de la Lacerta cred ca zburda de fericire ca pot sa-si vanda vinul la cca 10 Euro pret de lista. Vin OK, dar de max 3 Euro la lista. Pai cu 10 Euro la lista cumperi Grand Cru, Amarone, Brunello si Barolo. Cu 10 Euro gasesti vin de 96 Parker sau 19 Jancis si 98 WS, Acelasi vin, evident.
    Cu tot respectul pentru Recas, dar cred ca oricine ar fi in locul lor ar face la fel: la export 1.90Euro si la intern 3.50 Euro acelasi vin, la lista. Cunosc caz concret deoarece am cunoscut un importator de-al lor din Europa. Repet, cred ca oricine ar face la fel in locul lor intr-o piata ca a noastra. Daca se poate, de ce nu?

    2. De la cap se-mpute pestele. N-are treaba Paduraru cu concursurile, el are treaba cu propria-i statuie si cu banii. Punct. Prietenii stiu de ce. 🙂

    3. Rezultatele de la aceasta sezatoare numita concurs sunt halucinante. Stii ce cred ca o sa fac? O sa iau 10 probe de vinuri romanesti cu medalie de aur, evident ca o sa le cumpar din comert (din nou prietenii stiu de ce) si o sa le trimit la OIV cu rugamintea de a le evalua ei in orb. O sa rad jos etichetele si o sa le numerotez. Hai sa vedem ce iese 🙂
    Sau am putea lua aceleasi 10 vinuri romanesti cu medalie de aur si alte 10 vinuri care costa maximum 30 de lei in comert, sa zicem niste chiliene si frantuzesti din sud, Ne strangem cativa si le evaluam. Ce zici? Faci tu lista cu invitatii.

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @alexander, Corect noi avem o problema mare cu piata si cu cei care vor sa o pastreze/conserve in stadiul actual…
    La ora actuala suntam complet rupti de realitatile internationale de pe piata vinului si paradoxal facem efoturi sa ramanem asa.

    [Raspunde]

  5. alexanderon 11 Jun 2014 at 1:17 PM

    ….:) 🙂 🙂 pastrand proportiile si pastrandu-ne umorul, am putea fi ca impresionistii refuzati la Salon 🙂

    [Raspunde]

  6. Radu Ionescuon 11 Jun 2014 at 2:59 PM

    Dincolo de internationalitatea consursului, un lucru de nu sunt eu sigur uitandu-ma la listele astea de medalii este in ce masura in sticla din carrefour se gaseste acelas lucru ca in probab de concurs … Presupun ca sunt niste reguli pentru asta dar in romania … zic asta pentru ca la aceste concursuri vad niste rezultate care mi se par dubioase .

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @Radu Ionescu, am inteles ca exista un aparat cu care s-au analizat vinurile din concurs si cu care apoi vor fi verificate cele de la raft “peste ceva vreme”.
    Eu unul sunt foarte curios cand si in ce conditii se vor face aceste verificari. Si binetinteles de rezultatul lor…desi presimt ca fie nu vom mai auzi nimic de aceasta actiune, fie vor iesi toate cu “coronita’…

    [Raspunde]

  7. lucianon 12 Jun 2014 at 10:57 AM

    Ca de obicei Dan (iar) are dreptate cu cei 2%. Pe de alta parte prefer sa nu avem export, nu de alta dar e foarte posibil sa faca (in viitorul apropiat) producatorii nostri un supervin (Doamne ajuta!) si se duce naibii peste hotare si nu mai avem parte de el. Plus ca acolo ajunge mult mai ieftin. Sa moara capra lor!

    Afirmatia ca cine nu participa nu o sa mai conteze peste cativa ani o consider chiar simpatica. Nu mai poate Davino de grija IWCB-ului. La fel si Antinori (Vitis Metamorfosis srl). Nu se mai vinde Tignanello daca nu-l jurizeaza romanii.Mai degraba o sa conteze orice producator care e in stare sa faca vin bun/foarte bun si care stie sa-l vanda. Si acum si peste 10 ani. Ii inteleg pe producatorii care nu participa la concursuri (nu neaparat IWCB). O fac pe banii, nervii si pe timpul lor.

    Eu unul imi doresc sa fie 2500 de probe din 50 de tari, dar daca ai concurs online, adica stii rezultatele pe loc si le publici peste 5 zile ca asa vrea OIV atunci e preferabil sa scoti OIV din schema. Ca si cum te-ai uita la CM de fotbal dar rezultatele oficiale vor aparea peste o saptamana. Sau la Olimpiada… desi se vad timpii, rezultatele se omologheaza luna viitoare. Mai degraba OIV se adapteaza la timpurile noastre. Ca d-aia s-au inventat telefoanele mobile si internetul: ca totul sa fie online in timp real.

    De curiozitate am scos tarile participante: Argentina, Australia, Bulgaria, Chile, China, Franta, Grecia, Italia, Macedonia, Moldova, Noua Zeelanda, Portugalia, Romania, Slovacia, Africa de Sud, Spania si SUA. Mie imi ies 17 la socoteala; pe site sunt marcate 19. Probabil 2 tari n-au luat nici o medalie, asa ca nu vor mai veni data viitoare… Dar chiar si asa, care sunt ele?

    Remarc cu tristete ca nici Ungaria nici Georgia nici Germania nu au spus prezent. Iar Bulgaria a venit si a marcat una din doua.

    Paradoxuri autohtone…

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @lucian, Si eu sunt de parere ca OIV-ul ne trage in jos si practic nu ne ajuta cu nimic.
    E folosit mai mult pentru imagine, sa scoata ochii celor mai ingenui de prin tara…

    [Raspunde]

  8. alexanderon 13 Jun 2014 at 3:39 PM

    Asta-i buna de tot….Cava se produce in Argentina!!!!! Cum si unde? Pe lista medaliatilor la marele concurs de la Bucuresti!

    Si inca una tare de tot: Sauvignon Blanc Gato Negro din Chile are aceeasi medalie de argint cu Villa Maria Sauvignon Blanc din Noua Zeelanda!!!!

    Bai baieti, ce jurii aveti voi acolo la concurs? Ati pus acolo numai bautori de tuica si vodka? Pai, daca dai la 10 oameni care au baut numai bere la viata lor, Villa Maria bate Gato Negro de-i sar fulgii. Diferenta dintre vinurile astea este ca si diferenta dintre nechezol si cafeaua ILLY, dintre tigarile Carpati si Kent sau dintre Angelia Jolie si Bianca Dragusanu. Bai, nu se poate asa ceva – e criminal, bataie maxima de joc si ipocrizie maxima.

    [Raspunde]

  9. alexanderon 13 Jun 2014 at 6:00 PM

    Mda, din cand in cand (rar de tot) mai scriu la comentarii pe cate un blog. Pe al tau am scris deoarece, sincer cred ca drumul pe care-l parcurgi in lumea vinului este cel corect si ma refer aici in primul rand la cursul pe care-l faci si care iti da o perspectiva profesionista asupra vinului. Capeti perspectiva international, (pe care putini o au in Romania), inveti sa apreciezi un vin si poti de la un moment dat chiar sa dai note care sa reflecte cat de cat realitatea, intr-o lume atat de subiectiva. Apropo, sunt Parker-ist, Jancis-ist si Decanter-ist. Destul de rar m-am inselat cand am luat un vin pe baza punctajelor date de ei. Si in primul rand, Parker. Am vorbit cu multi oameni care-l cunosc personal si pe toti i-am intrebat ce fel de om este. Toti mi-au spus ca are un palat extraordinar si o memorie olfactiva de elefant. Pe toti i-am intrebat (si e vorba de vreo 5,6 oameni carora le-a punctat vinurile),despre vinurile lor prost punctate. Si toti, dar fara exceptie, dupa primul moment de “enervare” (ca sa zic asa), culmea, i-au dat dreptate. Am avut ocazia sa degust si sa identific cu respectivii ceea ce Parker spunea neplacut despre vin. Si asa era.

    De ce aceasta introducere? Ideea de mai jos mi-a venit dupa ce am citit raspunsul libidinos pe care ti l-a dat Paduraru la intrebarile pertinente pe care le-ai pus.

    Cred ca ai putea sa incerci, incet, incet sa ridici putin stacheta si sa-ti asumi mai transant niste decizii in ceea ce priveste punctarea vinurilor de la noi (autohtone si importuri). Este nevoie in aceasta piata de treaba asta si nimeni nu o face serios:

    – dintre bloggeri multi nu au perspectiva, cunoasterea si experienta necesara, iar o parte dintre ei, deja s-au “arondat” la diversi comercianti
    – vinul.ro nu a reusit sa-si construiasca o platforma comerciala care sa le permita o anumita independenta si distantare financiara fata de operatorii din piata
    – Paduraru e “fantezie”. Punct.

    Ei, ce zici? 🙂

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @alexander, Dar stiu ca esti pornit pe dl Paduraru…:D

    Parker are un palatin legendar si nimeni nu contesta asta, chiar cei care au suferit de pe urma lui…:D
    Mie unul nu imi plac consecintele sistemului de notare cu puncte pentru lumea vinului si faptul ca impune un stil pe care eu unul nu il agreez.
    Daca o sa ne vedem o data fata in fata mi-ar placea sa discuta pe subiect.

    In rest ce am facut pana acum am facut din pasiune si am incercat din rasputeri sa ma tin departe de metehnele autohtone. Consider ca e cumva trist sa iti vinzi pasiunea..cel putin pentru mine e trist, nu vorbesc in numele altora.

    Nu stiu daca o sa ma apuc in viitor sa dau puncte sau o sa raman la sistemul meu de notare care obliga cumva cititorul sa citeasca nota de degustare si care face referinta si la RPC. Cu cat invat mai multe despre vin cu atat ma indepartez de filozofia punctelor si a ceea ce reprezinta ele, dar niciodata nu spun niciodata.

    Ceea ce este cert este ca de ridicat stacheta o sa incerc sa o fac in continuare.
    Vinul romanesc are standarde cam scazute (la propriu, dar mai ales la figurat) si are nevoie de oameni care sa nu se complaca si sa incerce permanent sa ridice stacheta. Asta daca vrem sa contam la un moment dat si sa sa ajungem acolo unde ne dorim…
    Nu cred ca sunt multi la ora actuala, dar sincer eu functionez foarte bine atat in grupuri (restranse ce e drept) cat si de unul singur…;)

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply