May 26 2014

Un soi, doua zone, doua exprimari: Riesling de Rin

Published by at 8:00 AM under Alb,Excelent,Foarte Bun,Germania,Rheinriesling,Sec

 

Astazi va prezint doua Riesling-uri care demonstreaza versatilitatea, subtilitatea si capacitatea de a exprima terroir-ul de care este capabil acest soi. Asadar:

 

 

Donnhoff Norheimer Kirschheck Spatlese 2012

 

Un Riesling de la un producator din Nahe, legendar pentru Rieslingurile pe care le face.

 

Donnhoff Norheimer Kirschheck RieslingCuloare (Aspect): Galben, in tente usor aurii,

 

Nas: elegant, rafinat cu note de citrice dulci, piersici si caise, usor miere si fructe tropicale asociate cu o tusa minerala, de ardezie si praf de pusca care ii confera amploare, complexitate si rafinament. Aluzii usoare de drojdii si patiserie. Nimic strident, greu, incarcat, dimpotriva totul echilibrat si diafan.

 

Gust: debut exploziv, in tente dulci, de fruct copt (caise, piersici, pepene galben) urmat de o evolutie diafana, eleganta, perfect echilibrata in ciuda corpului prezent. Tusele citric-minerale preiau controlul pe nesimtite si vireaza vinul fara sa iti dai seama spre un final proaspat in care aspectele usor picante adauga o complexitate care socheaza la nivelul acesta de pret. Excelent echilibrat, cu o aciditate vibranta, tensionata, gata parca sa explodeze, evolueaza superb pe palatin. Postgust lung, fresh, in note citrice, minerale si de fruct copt.

 

Excelent! Un Riesling scoala, care te vrajeste prin echilibru, complexitate si puritatea constructiei. Potential imens de evolutie; unul dintre cele mai bune exemplare pe care le-am incercat pana acum. RPC Foarte Bun spre Excelent. La calitatea care o ofera pentru cei 18.5 € cat am dat pe el de pe Belvini este exemplul clasic de Riesling subevaluat datorita conditiilor actuale din piata. Uimitor…

 

 

Prager Federspiel Steinriegel Riesling 2011

 

Un riesling austriac de Wachau vinificat neinvaziv, cu drojdii salbatice si struguri obtinuti de pe o parcela cu caracteristici unice in regiune. Caracteristici pe care soiul le transpune intr-un mod desavarsit in sticla.

 

Culoare (Aspect): Galben verzui, pal, semitransparent

 

Nas: retinut, pur mineral, cremene, citric, cu impresii de lime si mere verzi asociat cu tente ciudate, in stil Sauvignon Blanc, de iarba proaspat cosita si note de vrej de tomate. Cand se mai incalzeste apar tuse de caise si piersici verzi si adieri de miere si ceara. Complex, evolutiv, cu personalitate.

 

Gust: Proaspat, aciditate vibranta, prezenta, taioasa. Notele citrice, minerale, usor saline echilibreaza superb corpul mediu si notele suculente de fruct copt (caise, piersici) prezente in planul doi. Finetea aici sta in asocierea dintre aciditate si mineralitate vinul penduland ireal intre aceste componente in evolutia sa pe palatin. Final proaspat, crocant, racoritor urmat de un postgust intr-o combinatie ciudata de note minerale si de fructe coapte.

 

Foarte Bun! Un stil total diferit fata de cel de mai sus. Sec, direct, cu o coloana de aciditate care parca sta sa explodeze. Are o tensiune care aproape se simte in aer plus o claritate, puritate si transparenta impresionante. RPC Foarte Bun, a costat 15.90 € de la acelasi Belvini.

 Prager Steinriegel 2011 Riesling

 

Doua stiluri de Riesling total diferite care confirma versatilitatea acestui soi si posibilitatea lui de a reflecta terroir-ul pe care este cultivat, cand acesta ii este propice. Amandoua cu personalitate, amandoua mi-au placut foarte mult. Desi sunt cumva opuse ca exprimare, sunt asemanatoare ca filozofie iar puritatea, finetea si eleganta soiului le aduce la un numitor comun.

 

Reteta este simpla: se ia o mica parcela, se cultiva cu un soi excelent si se vinifica intr-un stil neitruziv, cat mai natural, pentru a exprima cat mai bine terroir si conditiile anului respectiv. De asa ceva avem nevoie si noi, dar mai avem mult drum in fata.

 

Ma chinui de ani de zile sa ii determin si pe ai nostri sa faca selectii parcelare, sa experimenteze cu soiuri autohtone pe diferite plaiuri, sa selectioneze si foloseasca drojdii indigene si sa scoata vinuri cu personalitate care sa iasa din tiparul arhiuzitat de vinificare intruziva, in stil “international”. Este cazul clasic al blestemului Fetestii Negre care e un fel de „Transformer” sau „Shapeshifter” din serialele SF putand lua forme de Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon si cate si mai cate.

 

Noi deocamdata ne limitam la a (re)planta fara noima, doar din considerentul ca „se dau fonduri” si adesea din pacate fara nici o legatura cu stiinta, traditia sau interesul pentru terroir si ce soiuri s-ar exprima mai bine pe el. Aceasta doar pentru a face un produs denumit vin,  sters, de linie, fara personalitate si in scop pur comercial. Adevarata problema apare insa cand vedem si preturile care se cer pe asemenea vinuri, dealtfel profund anonime pe o piata mondiala competitiva, dar agresiv promovate pe cea autohtona.

 

Stilul acesta de “industrie” este supus esecului din start, niciodata nu vom putea bate lumea civilizata „at their own game”. Dar cred ca va mai dura o vreme si vor mai trebui cateva mii de hectare de Chardonnay si Sauvignon Blanc (re) plantate sa intre pe rod si sa ramana apoi pe stoc pentru a ne da seama de eroare si a ne schimba optica si modul de actiune.

 

Mentalitatile insa se schimba greu, iar frica de schimbare este probabil cel mai greu de invins. Problema este ca latul se strange si vechile modele de business si de a face vin functioneaza din ce in ce mai putin. Cu sute de hectare de vie care vor intra pe rod si cu adoptarea pe scara larga a practicilor oenologice internationale (a se citi drojdii selectionate, inox si vinificare in lipsa oxigenului) vinul corect si bun va fi din ce in ce mai usor de produs si gasit de catre consumator si pe la noi.

 

De supravietuit pe segmentul „quality” (unde se bulucesc toti inca de la lansare) vor supravietui doar cei care au o poveste de spus. Sprijinita insa si de realitate, nu doar declamata gaunos si desantat, pe principiul “care urla si injura mai tare”.

 

 

2 responses so far

2 Responses to “Un soi, doua zone, doua exprimari: Riesling de Rin”

  1. Charlieon 26 May 2014 at 12:24 PM

    Nu e rau rieslingul de rin de pe dunare!
    Plaiurile viticole: http://weinlagen-info.de/#lage_id=722
    http://weinlagen-info.de/#lage_id=2908

    Frumos text!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Charlie, Multumesc pentru aprecieri si pentru info! Foarte cool harta cu viile delimitate!
    Austriecii trag tare pe Gruner, dar au niste Riesling-uri care merita luate in seama si pe nedrept trecute cumva intr-un con de umbra.
    Si oricum rar gasesti Gruner-uri sa se ridice la un asemenea nivel de calitate. Si care sunt sunt, sunt foarte scumpe…

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply