Apr 09 2014

Ce ar fi trebuit sa fie: Cuvee Aliman Lauri 2011, versiunea buna…

Published by at 8:00 AM under 2011,Alira,Bun,Murfatlar,Romania,Rosu,Sec

 

Cred ca vinul de fata nu mai are nevoie de introducere. A avut parte de destula publicitate pe blogul de fata (aici, aici si aici). Pe scurt, dupa povestea respectiva producatorul mi-a trimis o mostra din lotul imbuteliat in noiembrie asigurandu-ma ca este „ce ar fi trebuit sa fie”.

Recunosc ca, desi eram curios, l-am incercat cu usoare retineri, probabil ramanand cu ceva sechele de la episodul de mai sus. Din ce am inteles loturile respective din Lidl au avut o problema de consumare integrala a SO2 liber din sticla (sulful fiind dozat la minim la imbuteliere) care, coroborata cu lipsa de filtrare puternica, a condus la o refermentare in sticla. Asadar:

 

Culoare: visiniu, deschis, granat (garnet), cu impresii brune, usor evoluate in borduri

 

Nas: initial inchis, cu tente mature, de pamant si frunze vestede, ciuperci, “forest floor”, carne maturata, ulterior lasa loc unor tuse de fruct confiat, cu tente de lichior si magiunuri de prune afumate si usoare impresii picante, de piper negru.

 

Gust: atac lejer, corp subtire spre mediu, cu impresii de fructe confiate, lichioruri,  gemuri de fructe si coaja de paine. Aluzii dulci care ma duc cu gandul la un rest de zahar spre limita superioara a secului. Daca nu vedeam eticheta as fi zis ca e demisec. Evolutie lejera, echilibrata, aciditate buna,  dar fara fruct, mai mult spre un vin evoluat, chiar usor descarnat. Final cu tanini redusi, aproape inexistenti, sustinut doar de aciditate, bine integrata, neagresiva. Postgust mediu, cu impresii de gemuri de prune, visine si note vanilat dulcege.

 Cuvee Aliman Alira

 

Per ansamblu un vin Bun, abordabil, lejer, corect, mai ales pentru banii care se cereau pe el, adica 25 de lei. Pe undeva cred  a suferit un proces accelerat de maturare/oxidare care nu l-a afectat foarte rau si in sens negativ, dar clar cel de fata este prea matur pentru un vin din 2011. Atat vizual, olfactiv cat si gustativ.

Asta nu este neaparat un lucru rau sau bun; tine de preferintele fiecaruia…

 

 P.S. Am inteles ca in Lidl a aparut la comercializare fratele mai mare (ca pret e vreo 50 de lei) al celui de mai sus: Cuvee Rasova. Pe la Pitesti nu l-am vazut luni; e posibil sa nu fi fost eu atent sau sa isi fi luat comerciantul/producatorul masuri de protectie…:D

Trecand peste faptul ca imi eludeaza logica cum doua vinuri din aceeasi gama pot diferi ca pret de la simplu la dublu in acelasi magazin, tin sa va anunt spre linistea unora si dezamagirea altora ca de data aceasta “stau o tura”.

Cum era la “Nu te supara frate!” pe vremuri…Desi…

 

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply