Apr 07 2014
Restituiri oenologice: Romania fata in fata cu filoxera! Episodul 1
Astazi, in seria Restituiri sau “Cum s-a scris istoria viticulturii autohtone”, o sa va prezint o prima parte dintr-un material edificator “dezgropat” de la biblioteca judeteana “Dinicu Golescu” din Pitesti si in care se vorbeste despre starea viticulturii romanesti in anul de gratie 1899, la 15 ani de la aparitia oficiala a filoxerei in tara noastra.
Este un raport (coperta) intocmit ca “resultat al unei misiuni in Francia”, pentru Ministrul Agriculturii de atunci (un personaj in sine a carui biografie explica multe despre vremurile respective), de un anume domn Petre Balaceanu, “inspector domenial si fost prim-presedinte al Tribunalului Prahova”, in plus mare pasionat si cunoscator al vinurilor, asa cum rezulta din lecturarea materialului.
Lucrarea este destul de ampla, scrisa in limba si stilul timpurilor respective, iar in episodul de astazi o va infatisez cateva pasaje care se refera la masurile autoritatilor romane ale vremii pentru a contracara flagelul filoxerei.
Veti vedea ca aceste informatii sunt edificatoare in a ne lamuri de ce dupa replantarile ce au avut loc ulterior, din podgoriile noastre au disparut foarte multe soiuri autohtone. Da, cauza principala a fost filoxera, dar asa cum probabil banuiati factorul uman autohton a avut un aport decisiv la acest fenomen de saracire a patrimoniului viticol autohton si la umplerea podgoriilor tarii cu soiuri internationale.
Fenomen care se intampla inca o data in zilele noastre cu largul concurs si ajutor al mult iubitelor si accesatelor fonduri europene.
Dar sa ne intoarcem acum in anul de gratie 1884 cand a fost atestata oficial aparitia filoxerei in Romania in via Ananescu din Dealu Mare, desi informatii in acest sens erau inca din 1882. Iata cat de pregatite erau autoritatile romane dupa aproape 20 de ani in care flagelul facuse deja ravagii prin Europa:
In dulcele stil dambovitean prima masura a fost constituirea unei comisii de doctori si oameni de stiinta, care bineinteles a fost depasita de situatie si nu a ordonat masurile imediate care se impuneau si care se stiau din experienta celorlalte state:
Comisia s-a ocupat mai mult cu cercetarea si inventarea unor pesticide care sa combata flagelul, altele decat cele ale francezilor si a ajuns in final la recomandarea naftalinei ca tratament pentru filoxera si pentru conservarea (sic!) viilor autohotne.
Adevarul e ca filoxera seamana un pic cu o molie. Doar ca e pe sub pamant si roade radacina viilor, nu lana de prin sifoniere. Suna destul de cunoscut si fmiliar cu preocuparile din zilele noastre,nu?
In tot acest timp masurile necesare care trebuiau deja luate demult se lasau inca asteptate:
Asa s-a ajuns ca abia dupa 4 ani de la intrarea filoxerei in tara sa se constituie in sfarsit puncte de monitorizare a raspandirii flagelului in celelalte podgorii, pana atunci nefacandu-se vorbire decat despre Dealu Mare.
Concluzia partiala a autorului suna ciudat de similara unor concluzii pe care le mai scriu si eu acum la unele articole legate de soarta vinului romanesc:
Cam asta a fost prima parte din serialul “Lupta pierduta a Romaniei cu filoxera”…
O sa vedeti ca si dupa partea cu infiintarea comisiei, atunci cand s-a constat ca nu mai e nimic de facut si investigat si ca trebuie pur si simplu sa facem ce au facut si altii, a urmat un lung sir de poticneli si sanse irosite, in dulcele stil romanesc.
Tineti aproape, va fi interesant si revelator in acelasi timp…
istoria se repeta . pe aia de atunci ii durea la basca . pe astia de acum ii doare la bashchetzi . putem intui ce s-a intamplat . daca o sosea de centura construita in 2013 se darama in 2014 dupa 7 luni (in rromanika , evident ) ce mai putem spune .cred ca trebuie facuta o lege pentru viticultura si in mod special impuse restrictii clare pentru vinuri , ca sa se termine odata cu telenovela actuala pe care o traiesc fara sa vrea cei ce sunt pasionati de vin .adica sa nu se mai permita asa multe interventii asupra vinului , ci sa se faca pe cat se poate gen crama rotenberg .cine nu poate , pa . am baut de la unele crame CS din mai multi ani si nu semanau deloc .ba chiar si din acelasi an erau altfel loturile de la inceputul anului fata de cele ulterioare .cel mai rau ma deranjeaza sa cumpar un vin in care s-a adaugat alcool etilic facut tot din struguri . acum 2000 de ani , romanii , aia de la Roma , plantau vita de vie peste tot unde cucereau un teritoriu si se instalau in el pentru multa vreme . si nu erau prosti , au ramas multe dupa ei . si mai cred ca si vinurile lor erau foarte bune .iar nemtii peste tot unde ajungeau primul lucru pe care il faceau era latrina . astea sunt semne de civilizatie . desi cu parere de rau am dat exemplul cu nemtii pentru ca razboiul dus de ei a facut multe victime . noi traim o vesnica piesa a genialului I . L . Caragiale .
[Raspunde]
Astept cu nerabdare urmatoarele episoade.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
April 9th, 2014 at 6:38 PM
@senator, Vor fi interesante cu siguranta…:)
[Raspunde]
Se pare c? e o problem? cu diacriticile.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
April 9th, 2014 at 6:39 PM
@senator, Da, wordpress nu le recunoaste, modific eu nu e problema…
[Raspunde]