Mar 20 2014
Un vin revoltator de ieftin: Faustino Rivera Ulecia Reserva 2008
Rar mi se intampla sa scriu despre un vin care a fost deja prezentat intr-un „review” cu care sunt perfect de acord. Si inca unul foarte recent. Consider ca nu are rost sa repet toata insiruirea de arome si senzatii. Dar de data aceasta fac o exceptie numai si pentru a nu imi vaduvi cititorii fideli (existati, nu?) de o achizitie cu adevarat memorabila.
Este vorba despre o Reserva din Rioja care se vinde acum, la reducere, cu 17.99 lei in Penny Market. Pe numele ei Faustino Rivera Reserva 2008. Va spun inca de la inceput ca pretul mi se pare nerusinat de mic. Sa vinzi un vin invechit 3 ani (dintre care doi in baricuri americane) la banii acestia e un sacrilegiu. Ma mir unde or sa ajunga spaniolii la un moment dat. Si nu cred ca va fi un loc foarte placut daca o tin tot asa, devalorizandu-si brandurile renumite… Asadar:
Aspect (Culoare): Rubiniu deschis, semitransparent cu vagi tuse caramizii in borduri, dar in rest destul de vioi cromatic.
Nas: Impresii initiale de baric american, cu vanilie, cocos, ceva condimente asezate pe o structura de fruct in principal rosu (visine, capsuni, cirese negre, prune) consistenta, in tente de dulceturi scazute, concentrate. Treptat se deschide si evolueaza, baricul se integreaza, trece in planul doi, cu aluzii de ceai negru, ierburi uscate (menta, cimbru, rozmarin), cuisoare, iar fructul capata tonalitati vioaie, usor oxidate, in stil Garnacha. Tuse de invechire, in genul frunzelor uscate (forest floor) si tutunului completeaza fericit tabloul. Un nas complex, evolutiv, elegant si in genul „old school” pe care il ador. Cam asa trebuie sa miroasa un vin…
Gust: Atac usor, diafan, fara urma de gemozitati si chestii grele, vascoase. Din contra o evolutie lejera, fina, de o eleganta si un echilibru ireal la acest nivel de pret. Multa proaspetime, suplete si o integrare a tuturor componentelor pe care doar timpul le poate aduce. Vinul nu agreseaza cu nimic papilele si trece ca un voal pe palatin lasand in urma impresii de fructe surprinzator de proaspete si note usor condimentate. Complex, evolutiv, dezvaluie intr-un un crescendo treptat, bine dozat, straturi de condiment, ierburi uscate si aluzii „earthy”.
Final cu tanini prezenti, structurati, dar integrati de timp; are tot cei ii trebuie ca sa evolueze cativa ani de acum incolo fara probleme. Postgust incredibil de lung, parca interminabil, intr-o dezvoltare care pleaca de la un fruct dulceag si trece pe parcursul mai multor minute printr-un dulap de condimente, pentru a se stinge intr-un tarziu in note de coaja de paine arsa si tonuri usor afumate.
In concluzie, un vin Foarte Bun, cu potential real de evolutie, caracteristica rara pentru un vin de supermarket. Socant de bun pentru banii care se cer pe el. Pentru vinuri de genul acesta s-a inventat conceptul de RPC Exceptional. Dupa gusturile mele, nu cred ca am baut vreodata vin cu un RPC mai bun ca cel de mai sus. Aerat o ora, doua si baut pe la 18 grade, da dependenta.
Dupa cum bine stiti nu sunt genul care sa se entuziasmeze usor si fara motiv. Dar de data aceasta va sfatuiesc cat se poate de calduros sa va cumparati fiecare cate o sticla doar si pentru a vedea cum arata o Rioja “a la manera” Old School. S-ar putea sa faceti ca mine si sa va intoarceti sa mai luati trei. Genul acesta de vin nu numai ca nu am cu ce sa il compar de pe la noi, dar pur si simplu nu exista ca stil printre producatorii de la noi.
Totusi mi-a lasat un gust usor amar. La figurat. Este prima data cand spun asta despre un vin, dar este scandalos si revoltator sa vinzi asa ceva cu 4 €. Ca pasionat de vin nu pot sa nu ma indignez. Pacat, mare pacat…pretul respectiv este o bataie de joc fata de traditia, cultura, munca si know-how-ul incorporate in vinul respectiv.
Dar piata e necrutatoare, iar in cazul de fata o urasc sincer…
Interesanta postarea.
Am cautat vinul la Penny din Bucurestii Noi si nu l-am gasit.
Se vede treaba ca cei prea bun nu sta mult pe rafturi.
Bine ca ne-ai razbunat cu cele 3 sticle.
[Raspunde]
Pasionat Reply:
March 21st, 2014 at 10:02 AM
@EugenF,
Si eu am patit la fel, doar ca nu este expus la raionul de vinuri.
Eu l-am gasit pe un capat de raft in alta parte.
Mai incearca.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
March 21st, 2014 at 10:35 AM
@EugenF, da, nu sunt la raftul normal de vinuri, acestea din afara, “reduse” sunt in alta parte a magazinului…
[Raspunde]
Multumesc pentru recomandare,
aseara am mers repede sa iau o sticla.
Confirm cele scrise mai sus, vinul e foarte ok.
Nasul mi s-a parut prea discret….,
De pret nu mai spun nimic…
Astazi merg sa mai iau 3 sticle :))
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
March 21st, 2014 at 10:34 AM
@Pasionat, Cu placere…da, nu e atata de fructat si impunator in na ca un vin tanar, dar castiga la eleganta si subtilitate. E alta filozofie de a face vin…
[Raspunde]
Pasionat Reply:
March 21st, 2014 at 10:44 AM
@Dan Micuda,
e normal sa nu avem un nas fructat al unui vin tanar, nu asta am avut in vedere.
ceea ce vroiam sa spun este ca gustativ vinul ofera mai mult decat tradeaza nasul.
PS: felicitari pentru blog. Il urmaresc cu placere!
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
March 21st, 2014 at 10:58 AM
@Pasionat, Multumesc!
Da, la banii respectivi vinul ofera o groaza…
[Raspunde]
Mai scump decat Busuioaca de Bohotin ? Ce oroare !
[Raspunde]