Mar 19 2014
Bule Bio din Mega Image
O sa va vorbesc astazi despre un vin pe care il urmaresc de mult timp prin Mega Image, celebra sursa de vinuri periculos de ieftine, gen „rata cu picioare de sticla” sau vinuri portugheze (de fapt vin portughez ca e doar unul).
De data aceasta este vorba de un spumant. In ultima vreme nu stiu ce se intampla ca tot cumpar spumante, probabil e de la venirea primaverii. Pe unii ii loveste “febra rose”, pe mine ma apuca pofta de spumante. Deh, dorinte, pretentii si nevoi diferite…
Si cum la spumante situatia e mai complicata ca la rose-urile linistite, am facut un mic inventar al licorilor din marile magazine pentru a ajunge in final la concluzia ca situatia sta destul de trist: intre “zidurile” de Dorato si Angelli (care sa fim bine intelesi sunt facute cu “pompa” si nu le consider demne de baut) si sampaniile care trec de 100 lei, foarte multe posibilitati de alegere nu sunt.
Mai avem ceva Prosecco (99% DOC, de care de obicei ma feresc), ceva Freixnet si cateva variante authotone de la Zarea, Jidvei, Panciu, Oenoterra pe care in mare le stiu si unele sunt chiar competente. Bine si mai avem Lidl…:D
Dar „Lumea Bulelor” este mult mai mare si diversificata, doar ca diversificarea asta nu ajunge si la noi, cam din aceleasi motive ca la vinurile linistite.
Sa revenim…Am achizionat deci din Mega Image una bucata Cremant de Bourgogne Brut Bio. Adica spumant facut in Burgundia dupa metoda traditionala, din Pinot Noir si/sau Chardonnay minim 30% (bine, diluate sanatos probabil in cazul de fata cu Gamay si/sau Aligote). Un fel de ruda mai saraca sau mai lipsita de marketing si imagine a celor din Champagne. Am dat pe ea 25 de lei si tinand cont de faptul ca e si Bio, e o afacere in sine pe la noi…:D
Bineinteles ca este marca proprie Delhaize, fiind produs la origine de Veuve Ambal, probabil spumantul lor de “entry-level”
Aspect (Culoare): Galben pronuntat, o efervescenta destul de agresiva in debut, urmata de bule care se ridica evaziv si multipunctual de pe marginile paharului.
Nas: cu impresii de drojdii, nuante de dulap vechi, tuse florale, de mere verzi si citrice. Usor “toasty” in fundal. Chiar interesant si “exciting “. Chiar are aluzii de Champagne, iar la banii respectivi este un succes in sine.
Gust: Atac fresh, aciditate usor dura cu accente vag metalice si verzi. Proaspata, unora li s-ar parea aciditatea usor iesita din corp, doar ca eu o suport mai bine. Nuante citrice, de lime, cu zarzare si mar verde. „Mousse” popular, agresiv, cu bule mari care explodeaza rapid pe palatin. Final cu o aciditate usor amaruie, postgust cu nuante de alune prajite, tonic.
Un spumant Acceptabil spre Bun, care ofera la bani putini o trimitere la ruda mai bogata din Champagne, cel putin in nas. In plus e si bio, pentru amatorii de mancare si bautura sanatoasa (asta da paradox)…:D RPC Foarte Bun.
Atentie, asa cum spuneam nasul e chiar interesant. Gustul in schimb e usor cam agresiv si dezechilibrat, cu o aciditate, dura, metalica (Aligote in exces?), amaruie pe final. Deh, sa faci spumant Bio la banii acestia in Burgundia, adica sa nu tratezi strugurii e o mica nebunie.
Chestia asta cu aciditatea nu e asa facil de suportat pe la noi, mai ales de catre amatorii (si mai ales amatoarele) de “limonade cu sifon” si gust de caise, piersici, capsuni, etc… Dar v-o recomand macar si pentru o experienta „altfel”…
E bine sa ai posibillitat sa poti sa faci o comparatie intr’un cremant si un sampanie.
Un din cel mai bun cremant facut in zona respectiv e:
http://www.louis-bouillot.com/Louis-Bouillot-Cremant-de-Bourgogne
E alt univers….
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
March 26th, 2014 at 6:00 PM
@Cyril, Multumesc pentru recomandare!
Din pacate la noi nu prea ajunge multe Cremant-uri…nu ca Champagne am avea o groaza.
In afara de marile case situatia e destul de trista……:D
[Raspunde]
@Dan: Da, ai dreptate si e si mai pacat pentru sint multi cremant care sint mai buni si mai ieftin ca o gramada de Champagne.
Dar incet, incet, cine stie, poate o sa gasim si aici…
[Raspunde]