Mar 10 2014

Anul acesta la Prowein, ramane cum am stabilit…

Published by at 8:00 AM under Diverse,Marketing,Opinii

 

Cum se apropie cel mai mare targ de profil la nivel mondial din industria vinului (adica Prowein) va „plictisesc” astazi cu traditionalul post despre tarisoara noastra draga si prezenta ei la editia de anul acesta. Sau cum se contureaza aceasta la momentul la care vorbim…

 

Despre “performanta” de  anul trecut puteti citi aici. E greu sa gasesti tara producatoare de vin care sa isi dea cu stangul in dreptul mai rau decat noi, dar  sa fim optimisti ca intotdeauna si sa trecem mai departe. Poate s-a schimbat ceva anul acesta?

 

Pe scurt: s-au schimbat multe si nimic. Multe pentru altii care trec in viteza pe langa noi si nimic pentru noi care stam tot la etaj. Desi am fost asigurat ca: „s-au depus toate eforturile”, „s-au facut toate demersurile”, „s-a organizat totul din timp” se pare ca in mod implacabil si fatidic am ajuns cu totii, ca o mare si fericita familie, tot “la galerie”. Una peste alta de data asta se pare ca ne-am lovit de refuzul nemtilor de a ne muta la parter, pe principul „cine pleca la plimbare (etaj) pierde locul  de onoare” Flit…

 

Ca sa va faceti o impresie generala, un fel de avanpremiera, uitati-va pe harta de mai jos cu salile in care cei aprox. 5000 de expozanti din toata lumea or sa participe si vedeti ca acolo sus, in colt, pe unde trece metroul (in curand cred ca acolo ajungem cu standul) e o sala mare si rosie, numarul 6. E sala nemtilor…toata.

 

In schimb e o mica zona verde in colt, unde scrie Europa. Nu va bucurati, noi nu suntem acolo. Acolo sunt “vecinii” nostri mai chibzuiti si seriosi (Grecia, Cehia, Ungaria, Georgia si bineinteles Republica Moldova) care au avut inspiratia sa isi pastreze locurile de la an la an. De fapt acolo ar fi trebuit sa fim. In realitate noi suntem la 6.1, adica sala 6 etaj 1, respectiv chestia aia hasurata, unde scrie Bio Wein si Verkostungzone Bio (zona degustare vinuri Bio).

 

PROWEIN 2014

 

Ce treaba avem noi cu vinurile Bio si cu degustarea lor asta e o enigma pe care vor trebui sa o explice expozantii nostri vizitatorilor care vor trece prin zona in drumul lor spre vinurile bio. Dar cu siguranta s-au gandit deja la niste explicatii…E bine totusi ca nu mai suntem cu “prietenii vinului”, mai avem niste rataciti cu noi si poate mai urca cineva si  la etaj dupa vinurile bio si ii punem o piedica la standul Romaniei…

Pe scurt cam aceasta este imaginea Romaniei in lume ca tara producatoare de vin si cam asa o sa ne vada toata industria mondiala a vinului (si) in anul de gratie 2014…

 

Dar stati linistiti ca nu e totul pierdut. Onoarea patata a vorbitorilor de limba romana o vor spala fratii de peste Prut de data aceasta. Care au stand la parter. Si pe langa standul de la parter au si o groaza de evenimente, inclusiv lansarea si promovarea brandului de tara, cu tam-tam, MW si tot ce trebuie. Astfel, dupa cum putem afla din programul targului, Caroline Gilby MW va sustine 5 masterclass-uri despre vinurile din Moldova plus doua degustari organizate de dr. Rolf Klein.  Aici se va vorbi despre soiurile indigene ale Moldovei (si subliniez Republicii Moldova, da?) cum ar fi Feteasca Neagra, Feteasca Regala sau Feteasca Alba. Unul din cele cinci masterclass-uri exact asa se chema: “Wine of Moldova: Feteasca Alba, Feteasca Regala, Feteasca Neagra and Rara Neagra”

 

Noi spre comparatie am organizat doua degustari cu vinurile de la Stirbey si Vinarte. Care se numesc “Romania’a best wines” (sic!). Bine, in realitate sunt organizate in colaborare cu o revista de vinuri din Germania (Vinum). Si atat! Bine, bune si acelea in lipsa de nimic…

De fapt si cand cautam stiri despre Romania in portalul Prowein, culmea rezultatele ne duc tot la doua comunicate date de fratii de peste Prut. Ar trebui sa le multumim ca ne-au mentionat macar la capitolul geografie: „between Romania and Ukraine”…

 

Probabil cei are vor participa la masterclass-urile organizate de moldoveni nu vor mai urca la etaj sa afle ca si noi facem vinuri din soiurile respective, indigene Republicii Moldova, dar nu e bai. Macar daca coboara o parte dintre ai nostri sa ia notite si tot am iesi mai castigati. Ca oricum la standuri nu cred ca vor avea foarte multa treaba de facut…

 

prowein2014Una peste alta nu e totul piedut: macar cei din Republica Moldova fac ceva pentru promovorea soiurilor si vinurilor din coltul asta uitat de lume.

In schimb noi avem pretentii de vinuri premium, de preturi pe masura, dar cand vine vorba sa le promovam in exterior, “ups, nu sunt bani”, nu e dorinta de asociere si ne intoarcem in mod clasic la mocirla autohtona de intrigi, invidii si interese marunte in care ne balacim de ani de zile. Fiecare cu randurile lui de vie, cu strugurii lui si cu vinurile sale premium.

  

Cativa producatori au mers pe cont propriu in afara si au inregistrat ceva succese (vezi Recas)…iar altii nu mai merg de loc. Apropo Davino iar i-a lasat pe restul in offsaid si nu vor participa anul acesta la Prowein. Adevarul este ca probabil si-au dat seama ca nu ii ajuta cu nimic sa stea la etaj,  pusi (iar?) la colt pe coji de nuci de catre nemti si ca mai mult rau le face imaginii.

Asa ca sa nu se mai mire nimeni pe la noi de ce vinde Davino la preturile la care vinde si de faptul ca ei chiar au imagine de producator premium pe piata autohtona. Pana la urma uneori este foarte important sa stii cand e cazul sa spui “Nu, multumesc!”…

 

Deci pe scurt (si) anul acesta participarea la Prowein se va face sub auspicii nefavorabile, iar o sa stam la etaj in vazul tuturor si o sa mai punctam o pata pe obrazul imaginii de tara producatoare de vin. Deja ne afundam din ce in ce ma mult in groapa, iar comparatiile cu Bulgaria, Grecia, Ungaria sunt cumva fortate atata vreme cat (pana si?) producatorii din Moldova au reusit sa se organizeze si sa isi promoveze in mod profesionist vinurile. Asa saraci cum sunt uite ca au gasit bani…

 

Incet-incet termenii nostri de comparatie se muta spre est, standardele coboara si in curand vom putea afirma cu mandrie ca, in comparatie cu Afganistanul, stam chiar bine din punct de vedere al vinului si traditiei viticole.

 

Asta este, atat putem la momentul actual, iar eu unul m-am impacat cu situatia. Desi recunosc ca genul acesta de esecuri rasunatoare imi lasa de fiecare data un gust amar, mai mult decat sa le pun oglinda in fata alor nostri eu nu pot sa fac.

Asa ca, din ce in ce mai des in ultimul timp, incerc sa urmez sfatul pe care vi-l dau si voua:

 

Nu va faceti iluzii ca sa nu aveti deziluzii. “Keep calm and drink (good) wine!”

  

L.E. Bineinteles, pentru ca traim in Romania, asa cum putem afla din comentariul dlui Cox de mai jos: Se poate si mai rau!

 

19 responses so far

19 Responses to “Anul acesta la Prowein, ramane cum am stabilit…”

  1. philip coxon 10 Mar 2014 at 9:47 AM

    Dan,
    Totusi are potential sa fie mai rau ca anul trecut. Din cauza recenta schimbare de guvern, sa amanat semnare contract cu firma care organizeaza participare Romania la Prowein, pana la sfarsitul saptamana trecut. Firma respectiv a inceput sa lucreaza numai azi, cu mai putin de 2 saptamanii lucratoare inainte de inceputul targ, care pentru mine e cam ingrijorator.
    Cred ca suntem singura tara care incepe pregatire pentru targul asta cu 2 saptamanii inainte. In fin sper sa fie totul bine, veste bun este ca interesul in vin Romaneasca afara mi se pare ca este in crestere, tot ce trebuie sa facem este sa ajung acolo si sa avem o fridiger si o masa unde putem expunem vinul!

    philip

    [Raspunde]

    lucian Reply:

    @philip cox,
    Daca pregatirile sunt asa pe genunchi, n-ar strica sa luati un frigider de acasa. Just in case!

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @lucian, E frustrant pana la urma si pentru producatorii de la noi sa fii pus in fata unui munte de incompetenta si incertitudine. Pe langa faptul ca trebuie sa te lupti cu concurenta de afara, in primul rand trebuie sa te lupti cu statul roman.
    E un fel de cursa cu obstacole sa scoti vinul romanesc pe pietele de afara…

    [Raspunde]

    lucian Reply:

    @Dan,
    Cel mai simplu scoti statul roman din ecuatie. Faci totul pe cont propriu si eviti complicatiile si/sau frustrarile unui functionar plictisit. Iar la sfarsit esti pregatit moral si chiar poti sa-l lasi sa-si aroge meritele pe acel functionar… In cele din urma interesul tau ca producator e sa-ti promovezi cat mai bine vinul.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @lucian, Asta inseamna sa scoti banii din buzunar…si nu sunt putini. Dealtfel putini producatori de la noi sunt dispusi sa plateasca banii respectivi, preferand sa mearga pe principiul “calul de dar nu se cauta pe dinti”, daca e moca, oriunde cu placere…

    In plus pe peste tot in lume statul are bugete de incurajare a genului acesta de actiuni de promovare. Doar ca la noi probabil vinul nu este o prioritate si nu iese cine stie ce parandarat de pe urma unui buget si asa meschin (din ce stiu nu sunt nici foarte multi bani alocati).
    E o combinatie de nu se vrea cu nu se poate…

    [Raspunde]

    lucian Reply:

    @Dan Micuda,
    Pai daca statul mai mult te incurca decat te ajuta pentru o spoiala de bani, mai bine nu-ti faci singur probleme. Daca bugetul e mic si mai trebuie sa acopere si prezenta oficialilor romani, atunci orice prezenta e de fapt un intrus in buget. Cautarea Romania iti returneaza urmatoarele rezultate: 8 expozanti, 7 produse si 2 noutati companii.
    La produse se mai animeaza situatia si apar de fapt 23 de producatori romani si 21 de produse. La company news, noutatile sunt de fapt despre Moldova Wine Guild, Chisinau.

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @philip cox, Ahhh..deci se poate si mai rau.
    Nu ma ma mir, intotdeauna se poate mai rau. Mai ales ca am omis un element important care la noi afecteaza si cresterea firului de iarba: schimbarea de guvern…

    Probabil la un moment dat va fi nevoie sa ne lipim si noi pe langa cei din Republica Moldova ca sa ajungem iar la parter. Se pare ca la ei exista vointa in directia promovarii vinului.
    Asa cum se misca statul roman de fiecare data, eu zic ca ar fi mult mai bine daca fiecare s-ar duce pe cont propriu (sau sa va organizati singuri), cu masa si frigiderul lui,…Cred ca ar iesi mai bine…

    [Raspunde]

  2. philip coxon 10 Mar 2014 at 11:36 AM

    Dan
    totusi sa nu fiu chiar asa pesimist,- in fata de anul trecut producatorii prin Apev au reusit sa fac ceva pe cont propriu, in sensul ca am angajat prin licitatie deschis o firma de marketing sa ne creaza un concept grafic/constructie/branduire pentru stand care va fie mult mai frumos ca in alti ani.
    ma rog- , daca mai este timp sa o construim fizic in timp ramas pana la targ.
    E totusi un progress.

    Problem cu participare pe cont propriu sa dezbatut foarte intens intre producatorii, dar pana la urma sunt prea putin firmei care pot sau vor sa scot peste 1O,OOO euro din buzonar, pentru participare la un stand in dusseldorf,- cost strict al stand si inchiriere spatiul -fara si costul trimitere moastre si deplasare in sine.

    philip

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @philip cox, Ma bucur sunteti optimist. Asta arata ca v-ati adaptat la spiritul romanesc de a face lucrurile…:)
    Sper sa ajung si eu anul acesta la Prowein si chiar sunt curios cum va arata standul; daca veti apuca sa il implementati.

    Aveti dreptate, pentru multe crame de la noi 10.000 € sunt o suma mare mai ales daca o pui in balanta cu ce ai mai putea cumpara prin crama sau cu alte directii de investitii.

    Partea proasta ca la noi cei “mari”, care au banii nu au interes sa iasa cu vinurile la export pentru ca nu prea au cu ce sa iasa. Iar cei mici care au cu ce sa iasa, au vinuri, dar nu au bani, majoritatea cramelor fiind facute cu fonduri UE si nu din investiii proprii.

    Revenim la eterna discutie care incepe cu ” daca mai erau cativa producatori ca Recas”…

    [Raspunde]

  3. Laszlo Veiszenbacheron 10 Mar 2014 at 11:57 AM

    Da. Situatia e trista. In Romania exista o concurenta sanatoasa intre crame, privind ” terroirul”, zona de provenienta, tehnologii sau soiuri autohtone, ceea ce e foarte ok si duce doar spre obtinerea de vinuri calitativ tot mai superioare, insa la targuri internationale, unde ar trebui sa ne promovam (reprezentam) tara, concurenta nu mai are loc si trebuie sa aratam ca suntem uniti. Bineanteles ca fiecare producator are pana la urma interese proprii si nu-si permite sa-si compromite imaginea proprie in astfel de situatii. In primul rand lipseste institutia de stat care sa se ocupe strict de acest domeniu, in al doilea rand lipsesc persoanele competitive, care sa stie cand, unde si cum trebuie procedat corect pentru a promova corect si competitiv aceasta ramura. Vrem sa dezvoltam turismul!!! Pai de turism apartine strict si vinul! Vrem sa aducem straini in tara care sa-si lase banii la noi fara sa le punem pe tava ce avem? Cu ce vrem sa-i atragem? Cu incompetenta in organizari? Nu vorbesc neaparat de noi, Familia Hetei, pentru ca suntem prea mici si tineri in domeniu, dar daca ar fi, nu ne-am feri nici noi sa punem mana in mana si sa ne reprezentam tara. Vrand nevrand imi aduc aminte de bancul anilor ’90, cand a aparut teleeurobingo show: ” politistul se roaga la Dumnezeu, da Doamne sa castig la teleeurobingo show, da Doamne sa castig. Se roaga o zi, se roaga doua zile, o luna… La un moment dat se intuneca cerul, apare Dumnezeu si-i zice: Da-mi o sansa, ia-ti un bilet!!!”
    Ei, noi de unde cumparam acest bilet? Statul, mda…

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Laszlo Veiszenbacher, Aveti dreptate…asa cum spuneam si in alte ocazii la noi e o combinatie toxica de lipsa de organizare si concurenta prost inteleasa din partea producatorilor si dezinteres total din partea statului pentru sectorul viticol.

    Cei de la stat vin totdeauna cu celebrul slogan” pai nu ati avut bai fonduri? Ce mai vreti acu?” Si nu ii vedem decat pe la “Ziua Recoltei” si concursuri judetene gen Stugurele de Aur sau Bachus unde mai bifeaza cate un vot si mai taie cate o panglica. In rest zero barat…

    Iar producatorii…ahhh producatorii…daca ar putea sa il faulteze pe cel de peste deal si in afara ar face-o cu placere. La noi “concurenta” nu se opreste la granita. E la nivel planetar…unde de fapt e “autoconcurenta”.
    Unde il prinzi pe vecinul de peste deal il vorbesti de rau, ii dai la cap si incerci sa ii pui bete in roate.

    Eu am mai spus-o si in alte situatii: pana cand nu or sa vina ceva producatori/ comercianti mari de pe afara sa cumpere/controleze minim 50% (ca volum) din cramele autohtone, noi nu o sa avem imagine de tara producatoare de vin pe plan mondial. De ce? Pentru ca singuri nu suntem in stare sa ne depasim conditia…parerea mea.
    Bine si nu e valabila doar pentru vin ideea de mai sus…asa e cam in orice sector de la noi.

    [Raspunde]

  4. philip coxon 17 Mar 2014 at 11:34 AM

    Ca za nu ziceti ca statul nu ne tine in suspans,- ne au somat oragnizatorii de la Prowein, ca daca nu aud nimic de la noi pana maine, nu vom participam in editie de anul aceasta si riscam sa platim daune organizatorul targului, find ca vor avea pierdere generat din faptul ca nu au putut inchira spatiul reservat Romania lui alte tara/prodactorul.
    Azi 17 martie pana la ora actuala, ministru economia nu a semnat contract pentru oranizare targului cu firma organizator, asa ca nu se poate fac demersurile necesar pentru participare (cel mai important find plata avansul catre halla de expozitie in Germania(.
    Sa speram ca ceva sa misca azi sau maine,!

    Philip

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @philip cox, Incredibil…eu nici macar nu mai stiu cine e Ministrul Economiei. Se schimba aproape in fiecare luna..

    In Romania e deja ca in Legile lui Murphy: Daca ceva merge prost, poate sa merga si mai prost si cu siguranta va merge…

    [Raspunde]

  5. philip coxon 17 Mar 2014 at 11:47 AM

    Ministerul e dl Nita la ora actuala.
    Daca are cineva o relatie mai bune cu el, poate o roaga sa cauta undeva in departamentul juridic al departament pentru dezvoltare export intre o sertar unde sta contractul pentru Prowein 2O14, asteptand semnatura lui!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @philip cox, Poate cineva de prin Brasov…ca de acolo stiu ca vine dul Nita.

    Fostul ministru liberal al Economiei, Andrei Gerea, era din Pitesti…acolo imi era mai simplu.

    [Raspunde]

  6. raduon 18 Mar 2014 at 4:22 AM

    Incepand de anul viitor Prowein se muta…..mai la dreapta. Concret, in locul halelor 1-7 targul se va desfasura in halele 9-17, cu o crestere a suprafetei de expunere de la 90 000 la 120 000 m2. Sa speram ca macar odata cu aceasta mutare se va gasi un loc mai decent si pentru tarisoara noastra, desi experienta ne indeamna sa fim mai degraba rezervati.

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @radu, eu nu as fi foarte optimist…depinde cine va fi ministru, cand va semna contractul, cand se organiza licitatia, etc…daca maresc suprafata targului nu cred ca o fac cu gandul la noi.

    Iar daca anul acesta va iesi scandal si vom plati daune am asa un mic sentiment ca nemtii ne vor tine minte si tot pe undeva pe la etaj vom ajunge. Daca vom ajunge…
    Oricum nu cred ca stau ei in banii nostri…:D

    [Raspunde]

  7. […] cada ceva din el, ca de acolo de sus, unde stam noi, spargem capul la nemtii de la parter. In rest, vorba dlui Cox, din ce ce mai adaptat si resemnat la realitatile autohtone: „macar sa avem frigider si o masa […]

  8. […] o prezenta foarte agresiva atat vizual cat si la nivelul PR-ului si evenimentelor organizate. V-am mai povestit aici. Targul era impanzit cu afisele lor, iar pe Caroline Gilby MW am vazut-o trecand „en passage” […]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply