Feb 27 2014

De ce este scump vinul importat in Romania si care este viitorul lui? Episodul 3

Published by at 8:00 AM under Interviuri,Marketing,Opinii

 

Va prezint astazi ultimul episod din seria “De ce este scump vinul importat in Romania…”. Pana acum am publicat raspunsurile primite de la dl Cox si de la dl Butuc in ceea ce priveste factorii cu impact asupra preturilor vinurilor straine aduse la noi.

 

Astazi va prezint parerea unuia dintre importatorii cu un portofoliul foarte divers si interesant, mai ales sub aspectul calitatii cramelor pe care le reprezinta si a unui confrate de blogosfera care in acelasi timp este proprietar de magazin (Goodpoint) si importator de vinuri, Razvan Avram (Paharnicul).

 

Asadar sa o luam cu inceputul:

 

Vinimondo are experienta de 5 ani pe piata de vinuri din Romania si se orienteaza exclusiv spre segmentul HORECA. In 2009 Vinimondo Import s-a alaturat grupului Cristalex (importator exclusiv de bauturi spirtoase premium pentru piata din Romania) – Probrands (infiintata in 2003, importator exclusiv pentru piata din Romania pentru: Illy caffe, ITACA, Dammann and Monbana).

 vinimondo

 

In ceea ce priveste vinul, portofoliul acestora este foarte divers; mai ales la capitolul vinuri din Italia, fiind promovate crame renumite din aproape toate regiunile Peninsulei.  In plus, in privinta preturilor, din ce stiu eu, “nu sar calul” cu adaosurile. Asadar:

 

1. De ce majoritatea vinurilor straine din Romania ajung sa coste mai mult importate pe filiera clasica decat cumparate direct de afara de catre consumatori? Care sunt factorii care contribuie la aceasta situatie?


Un aspect important in realizarea portofoliului importatorilor il reprezinta destinatia produselor. Atat pe plan international cat si la nivel national prima clasificare o reprezinta segmentarea pietei conform careia media de pret la nivel international este in stransa interactiune.
Este adevarat ca daca in discutie sunt unele vinuri italienesti exista o diferenta a pretului ca urmare a politicii de pret practicate de fiecare producator.

Revenind la primul paragraf este important sa facem comparatii cu vinurii ce au aceeasi destinatie, indiferent de tara de vanzare, intrucat daca acelasi vin se regaseste in unele tari ca optiune propusa consmatorilor in rafturile segmentului Key Account, pe cand in altele ca si parte componenta a meniurilor restaurantelor, desiguri vor fi diferente semnificative de pret.

Un importator asigura continuitate in vanzarea vinurilor din portofoliu, asadar costul transportului, taxelor, sustinerea stocurilor, distributia si promovarea sunt costuri ce vor fi acoperite din calculatia pretului, prin conditia de eficienta a mentinerii si dezvoltarii activitatii.

 

 2. Care credeti ca este viitorul importurilor de vin in Romania ? Sub ce forma se vor dezvolta?

Piata din Romania este intr-o continua dezvoltare intrucat consumatorul final devine mai selectiv cu privire la modul de alegere a preparatelor cat si selectia bauturilor ce vin in completarea meniului culinar motiv pentru care aceasta deschidere ne determina sa observam interesul partenerilor de a veni cu echilibru si totodata cu diversitate

 

 

 

goodpointRazvan m-a ajutat cu o scurta detaliere a costurilor pe care un importator le suporta atunci cand alege sa deruleze o astfel de operatiune, tinand sa precizeze ca acestea nu sunt nici pe departe o justificare pentru adaosurile exagerate care le practica unii pe piata authotona. Asadar:

 

“Hai s-o luam sistematic cu preturile importurilor:

 

1. Daca vinurile sunt din UE nu exista nici un fel de taxe vamale si nici TVA de plata cand le aduci. TVA-ul il datorezi integral statului roman, in momentul in care facturezi catre clientul final. Practic ori aduci marfa de la Marsilia ori de la Timisoara e una si aceeasi chestie (de aia se si numesc “tranzactii intracomunitare” si nu “operatiuni de import”). Asta nu inseamna ca nu exista si alte costuri:

-costuri cu vama din RO (pentru obtinerea autoriazatiilor de import, pentru prelungirea anuala a autorizatiilor si pentru “protectie”). O parte din costuri sunt la alb, alta, evident, la negru (grosul).

-costuri de transport extern (unitatea de masura nu e cutia ci euro-paletul de 6-700 de sticle, practic nu importa nimeni sub 1 palet)

-costuri de depozitare (trebuie sa ai un depozit fizic in RO, autorizat de vama)

-costuri de comunicatii (cu cetatenii din Franta, Spania, Germania, etc. trebuie sa vorbesti si la telefon ca nu merge treaba doar pe mail cum ti-ai putea inchipui )

-costuri cu stocurile (nu poti vinde totul instantaneu si banii bagati in stoc “te costa”, mai ales daca sunt dintr-o linie de credit obtinuta de la o banca – situatie standard)

-costurile de marketing/promovare/sampling (pot varia de la nimic pana la foarte mult, depinde de faza de dezvoltare a operatiunii)

-costurile de transport intern (de la depozitul din RO pana la clientul final marfa nu zboara singura)

-costuri cu personalul de vanzare (cineva trebuie sa si vanda si nimeni nu prea vrea s-o faca pe gratis)

La spumantele din UE se adauga o acciza de aproximativ 2-3% (e un algoritm mai complicat de calcul, care nu tine cont de pret)

 

2. Daca vinurile nu sunt din UE (astea sunt adevaratele importuri) se platesc taxe vamale (depinde de acordul comercial al Romaniei cu statul respectiv) + TVA integral in vama.

Desigur ca toate costurile de mai sus se pastreaza si, eventual, se maresc deoarece comunicatiile sunt mai scumpe, stocurile mai mari si spagile in vama (mult) mai mari – de-abia in acest caz te au vamesii cu adevarat la mana si iti frig ficatii cum stiu ei mai bine. Eu nu fac asemenea operatiuni si ii compatimesc sincer pe cei care sunt obligati sa le faca.

 

P.S.: in teorie, adaosul fata de pretul ex-works ar trebui sa acopere toate costurile enumerate mai sus si sa mai si ramana ceva pentru cel care face importul.”

 

9 responses so far

9 Responses to “De ce este scump vinul importat in Romania si care este viitorul lui? Episodul 3”

  1. lucianon 27 Feb 2014 at 11:45 AM

    Not again…
    Costurile de curierat sunt fie incluse in pret fie suportate de client. Nu sunt ale vanzatorului. Chiar si atunci cand apare transport gratuit. Pana si incasarea cash genereaza niste costuri catre cumparator. Iar firmele de curierat ofera comision sau discount la volume mari.

    Costurile cu comunicatiile sunt infime. Apropos, din proprie initiativa operatorul de telefonie mobila m-a contactat sa ma intrebe daca nu e cazul sa mai lase din pret… Ca prea nu l-am mai deranjat in ultimul timp si i s-a parut suspect. E foarte probabil ca prietenii lui din celelalte retele i-au transmis ca vrem sa sarim parleazul.

    De curiozitate ce taxe vamale/accize apar la importurile necomunitare?

    Ce salariu are personalul de vanzare? Tot de curiozitate.

    Depozitarea depaseste cumva eur 10/tona/lunar?

    Din ce vad eu pana acum creditarea aduce cele mai mari costuri, probabil undeva la 40%. Importante sunt cheltuielile de ambalare, marketing, etc. Desi unii le ignora eu le consider foarte importante.

    [Raspunde]

  2. http://wingman.roon 27 May 2014 at 11:50 PM

    Multumim pentru lamuriri, cred ca foarte multa lume era curioasa de unde acest pret si care sunt toate taxele care se includ in pret. Ne intrebam care este de fapt calitatea vinului care costa mult dar pretul mare cuprinde in mare parte doar taxe?

    [Raspunde]

  3. Jürgen Reichon 24 Nov 2014 at 10:07 PM

    Buna,
    am o intrebare legata de accize si timbrarea vinului din import:
    1. Cat se plateste acciza pentru vinul din import (de ex. Franta, Germania, adica UE)? As dori sa stiu cifre. Raspunsul poate fi de exemplu pentru 1.000 litri.
    2. Vinul din import trebuie sa aibe timbre de acciza? Si daca da, unde se aplica, in Romania? Care este procedura?
    Multumesc frumos anticipat pentru raspuns!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Jürgen Reich, Pfiu….nu stiu sa va raspund exact. Ce stiu este ca la noi acciza la vin este zero. Se timbreaza, trebuie antrepozit fiscal pentru import, dar nu se plateste accciza.

    [Raspunde]

    Jürgen Reich Reply:

    @Dan Micuda, OK, multumesc pentru raspuns!

    Alte raspunsuri, de la altcineva, mai primesc? Danke! 🙂

    [Raspunde]

  4. Jürgen Reichon 25 Nov 2014 at 4:51 PM

    Buna,
    am inteles ca pentru vin (linistit) nu se plateste acciza, OK!
    Ma poate insa ajuta cineva cu informatii mai detaliate legate de timbrare? In primul rand cine le emite/tipareste si ce costuri implica? Apoi as dori sa stiu unde se face timbrarea, la producatorul/imbuteliatorul din UE sau trebuie sa le aplice importatorul aici in Romania?
    Si ultima intrebare intrebare: Ce inseamna mai exact un antrepozit fiscal si cum se obtine?
    Multumesc frumos anticipat pentru raspunsuri!

    [Raspunde]

  5. philip coxon 25 Nov 2014 at 7:58 PM

    Jurgen,
    Pentru vin pana 15 % din orce tara nu sunt timbre fiscal deocamdata.
    Timbre sunt numai pentru produse cu alcohol mai mare,- si sunt emis de catre fiscul din Romania- si trebuie lipit de producatorul marfie in tara de origine- inainte sa pleca spre Romania.

    Pentru vinurile din UE, nu este aciza deocamdata.
    Pentru vinurile din afara UE este o taxa europeana, care este in functie de nivel de alc – pentru un vin normala este cca 9 euro pe hectolitru , si sa plateste la vama cand ajunge marfa in Romania.

    Ca sa importa vin, sau alte produse alcoholic in mod serious si constant, trebuie sa aveti antrepozit fiscal, care este o system destul de anevoius, administrat de ANAF. Dureaza intre 3 si 6 luni sa fie emis, si pentru a califica pentru antrepozit ANAF-ul cere o serie de conditie,- precum depozit separat, sistem de gestiune, sistem de managmentul calitatea- gen ISO e.t.c, si anumite conditie financiar (nu ai voi sa fie cu datorie la stat sau la furnizorii}
    Cred ca mai exista posibilitatea un fel de antrepozit de timp limitat pentru o singura import.
    Este in discutie sa fie si aciza pe vinurile din UE si cele produs in Romania, noi speram ca nu sa va ajunge sa fie aprobat asftel de masura de catre guvern!!!
    Philip Cox

    [Raspunde]

    Jürgen Reich Reply:

    @philip cox, Super, multumesc frumos pentru raspuns! As avea totusi inca o intrebare: exista posibilitatea sa inchiriezi un spatiu de depozitare la cineva care detine deja licenta de antrepozit fiscal? Adica eu fac importul de vin, il depozitez la antrepozitul fiscal la care am inchiriat spatiu de depozitare si cand am nevoie, vin si ridic o parte din marfa. Multumesc!

    [Raspunde]

  6. philip coxon 27 Nov 2014 at 9:24 AM

    Jurgen
    E possibila legala. Trebuie sa vedeti daca gasiti o importator care e de acord sa va ajut!

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply